Robotiikka tulee hoivapalveluihin - miten käy vanhusten ihmisarvon?

Marketta Niemelä, Arto Laitinen

  Research output: Contribution to journalArticleScientific

  Abstract

  Asenteet hoivarobotiikkaa kohtaan ovat järjestelmällisen epäileviä: arvellaan, että vanhusta hoitava robotti korvaa hoitajan ja vie vanhukselta viimeisenkin mahdollisuuden ihmiskontaktiin. Onko epäilyille perusteita - muuttaako robotiikka mahdollisesti jotain, liittyen vanhusten ihmisarvon mukaiseen kohteluun ja hoivaan? Onko jokin yksittäinen sovellus epäilyttävä, tai voiko robotiikkateknologia isompana kokonaisuutena muuttaa hoivan käytäntöjä tai järjestämistä niin, että ihmisarvo olisi jotenkin uhattuna? Pohdimme tässä artikkelissa, mitä oikeastaan on hoitaminen "ihmisarvoisella tavalla" ja millaisia tulevaisuudenuhkia ja mahdollisuuksia hoivarobotiikkaan liittyy.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)47-54
  JournalFutura
  Volume35
  Issue number1
  Publication statusPublished - 2016
  MoE publication typeB1 Article in a scientific magazine

  Keywords

  • care robotics
  • elderly
  • human dignity

  Cite this

  Niemelä, Marketta ; Laitinen, Arto. / Robotiikka tulee hoivapalveluihin - miten käy vanhusten ihmisarvon?. In: Futura. 2016 ; Vol. 35, No. 1. pp. 47-54.
  @article{ad5a224f640e403a879f69fa5ca93f76,
  title = "Robotiikka tulee hoivapalveluihin - miten k{\"a}y vanhusten ihmisarvon?",
  abstract = "Asenteet hoivarobotiikkaa kohtaan ovat j{\"a}rjestelm{\"a}llisen ep{\"a}ilevi{\"a}: arvellaan, ett{\"a} vanhusta hoitava robotti korvaa hoitajan ja vie vanhukselta viimeisenkin mahdollisuuden ihmiskontaktiin. Onko ep{\"a}ilyille perusteita - muuttaako robotiikka mahdollisesti jotain, liittyen vanhusten ihmisarvon mukaiseen kohteluun ja hoivaan? Onko jokin yksitt{\"a}inen sovellus ep{\"a}ilytt{\"a}v{\"a}, tai voiko robotiikkateknologia isompana kokonaisuutena muuttaa hoivan k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} tai j{\"a}rjest{\"a}mist{\"a} niin, ett{\"a} ihmisarvo olisi jotenkin uhattuna? Pohdimme t{\"a}ss{\"a} artikkelissa, mit{\"a} oikeastaan on hoitaminen {"}ihmisarvoisella tavalla{"} ja millaisia tulevaisuudenuhkia ja mahdollisuuksia hoivarobotiikkaan liittyy.",
  keywords = "care robotics, elderly, human dignity",
  author = "Marketta Niemel{\"a} and Arto Laitinen",
  note = "SDA: MIP: Design for Life",
  year = "2016",
  language = "Finnish",
  volume = "35",
  pages = "47--54",
  journal = "Futura",
  issn = "0785-5494",
  number = "1",

  }

  Robotiikka tulee hoivapalveluihin - miten käy vanhusten ihmisarvon? / Niemelä, Marketta; Laitinen, Arto.

  In: Futura, Vol. 35, No. 1, 2016, p. 47-54.

  Research output: Contribution to journalArticleScientific

  TY - JOUR

  T1 - Robotiikka tulee hoivapalveluihin - miten käy vanhusten ihmisarvon?

  AU - Niemelä, Marketta

  AU - Laitinen, Arto

  N1 - SDA: MIP: Design for Life

  PY - 2016

  Y1 - 2016

  N2 - Asenteet hoivarobotiikkaa kohtaan ovat järjestelmällisen epäileviä: arvellaan, että vanhusta hoitava robotti korvaa hoitajan ja vie vanhukselta viimeisenkin mahdollisuuden ihmiskontaktiin. Onko epäilyille perusteita - muuttaako robotiikka mahdollisesti jotain, liittyen vanhusten ihmisarvon mukaiseen kohteluun ja hoivaan? Onko jokin yksittäinen sovellus epäilyttävä, tai voiko robotiikkateknologia isompana kokonaisuutena muuttaa hoivan käytäntöjä tai järjestämistä niin, että ihmisarvo olisi jotenkin uhattuna? Pohdimme tässä artikkelissa, mitä oikeastaan on hoitaminen "ihmisarvoisella tavalla" ja millaisia tulevaisuudenuhkia ja mahdollisuuksia hoivarobotiikkaan liittyy.

  AB - Asenteet hoivarobotiikkaa kohtaan ovat järjestelmällisen epäileviä: arvellaan, että vanhusta hoitava robotti korvaa hoitajan ja vie vanhukselta viimeisenkin mahdollisuuden ihmiskontaktiin. Onko epäilyille perusteita - muuttaako robotiikka mahdollisesti jotain, liittyen vanhusten ihmisarvon mukaiseen kohteluun ja hoivaan? Onko jokin yksittäinen sovellus epäilyttävä, tai voiko robotiikkateknologia isompana kokonaisuutena muuttaa hoivan käytäntöjä tai järjestämistä niin, että ihmisarvo olisi jotenkin uhattuna? Pohdimme tässä artikkelissa, mitä oikeastaan on hoitaminen "ihmisarvoisella tavalla" ja millaisia tulevaisuudenuhkia ja mahdollisuuksia hoivarobotiikkaan liittyy.

  KW - care robotics

  KW - elderly

  KW - human dignity

  UR - http://www.tutuseura.fi/julkaisut/futura/futura-12016/

  M3 - Article

  VL - 35

  SP - 47

  EP - 54

  JO - Futura

  JF - Futura

  SN - 0785-5494

  IS - 1

  ER -