Robotin kunnonvalvonta

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

  Abstract

  Robotin toiminnan kannalta tärkeintä on, että robotilla voidaan suorittaa määritellyt liikeradat mahdollisimman tarkasti ja oikea-aikaisesti. Robotin kustannusteknisesti kriittisimmät komponentit ovat robotin servomoottorit ja vaihteet. Vaurion tapahtuessa näiden korjaus- ja huoltoajat saattavat olla huomattavan pitkiä. Robotilla pyörimis- ja liikenopeudet eivät säily vakioina, samoin kuorman asema tukipisteeseen nähden muuttuu. Tyypillisesti värähtelydiagnostiikassa käytetyt menetelmät edellyttävät, että vertailtavat mittaukset on näytetty yhtäläisistä kuormitus- ja nopeusolosuhteista. Yksi mahdollisuus toteuttaa poikkeamatilanteiden tunnistus jatkuvassa tuotantokäytössä olevalla robotilla on valittujen vasteiden vertaaminen samasta prosessista mutta eri aikoina mitattujen vasteiden kanssa. Kriittisimpien komponenttien tarkennettuun seurantaan voidaan suunnitella instrumentoitu testiajo, jossa suoritetaan yhdellä nivelellä kerrallaan nivelliike toisesta ääripäästä toiseen ääripäähän. Tällöin kuormitus voidaan pitää testin aikana vakiona ja haluttaessa myös nopeus lähtöä ja pysähdystä lukuun ottamatta. Etämonitoroinnin avulla robotin kuntoa voidaan seurata siellä, missä siihen on kustannusteknisesti parhaat analyysiresurssit käytössä.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationKunnossapito ja prognostiikka
  Subtitle of host publicationPrognos-vuosiseminaari 2005
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Pages57-72
  ISBN (Electronic)951-38-6302-6
  ISBN (Print)951-38-6301-8
  Publication statusPublished - 2005
  MoE publication typeB3 Non-refereed article in conference proceedings
  EventKunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005 - Tampere, Finland
  Duration: 3 Nov 20053 Nov 2005

  Publication series

  SeriesVTT Symposium
  Number239
  ISSN0357-9387

  Seminar

  SeminarKunnossapito ja prognostiikka
  CountryFinland
  CityTampere
  Period3/11/053/11/05

  Cite this

  Halme, J. (2005). Robotin kunnonvalvonta. In Kunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005 (pp. 57-72). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 239
  Halme, Jari. / Robotin kunnonvalvonta. Kunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. pp. 57-72 (VTT Symposium; No. 239).
  @inproceedings{e3a89cf3575d4bd4823083e6679dd521,
  title = "Robotin kunnonvalvonta",
  abstract = "Robotin toiminnan kannalta t{\"a}rkeint{\"a} on, ett{\"a} robotilla voidaan suorittaa m{\"a}{\"a}ritellyt liikeradat mahdollisimman tarkasti ja oikea-aikaisesti. Robotin kustannusteknisesti kriittisimm{\"a}t komponentit ovat robotin servomoottorit ja vaihteet. Vaurion tapahtuessa n{\"a}iden korjaus- ja huoltoajat saattavat olla huomattavan pitki{\"a}. Robotilla py{\"o}rimis- ja liikenopeudet eiv{\"a}t s{\"a}ily vakioina, samoin kuorman asema tukipisteeseen n{\"a}hden muuttuu. Tyypillisesti v{\"a}r{\"a}htelydiagnostiikassa k{\"a}ytetyt menetelm{\"a}t edellytt{\"a}v{\"a}t, ett{\"a} vertailtavat mittaukset on n{\"a}ytetty yht{\"a}l{\"a}isist{\"a} kuormitus- ja nopeusolosuhteista. Yksi mahdollisuus toteuttaa poikkeamatilanteiden tunnistus jatkuvassa tuotantok{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevalla robotilla on valittujen vasteiden vertaaminen samasta prosessista mutta eri aikoina mitattujen vasteiden kanssa. Kriittisimpien komponenttien tarkennettuun seurantaan voidaan suunnitella instrumentoitu testiajo, jossa suoritetaan yhdell{\"a} nivelell{\"a} kerrallaan nivelliike toisesta {\"a}{\"a}rip{\"a}{\"a}st{\"a} toiseen {\"a}{\"a}rip{\"a}{\"a}h{\"a}n. T{\"a}ll{\"o}in kuormitus voidaan pit{\"a}{\"a} testin aikana vakiona ja haluttaessa my{\"o}s nopeus l{\"a}ht{\"o}{\"a} ja pys{\"a}hdyst{\"a} lukuun ottamatta. Et{\"a}monitoroinnin avulla robotin kuntoa voidaan seurata siell{\"a}, miss{\"a} siihen on kustannusteknisesti parhaat analyysiresurssit k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}.",
  author = "Jari Halme",
  year = "2005",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-6301-8",
  series = "VTT Symposium",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "239",
  pages = "57--72",
  booktitle = "Kunnossapito ja prognostiikka",
  address = "Finland",

  }

  Halme, J 2005, Robotin kunnonvalvonta. in Kunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005. VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo, VTT Symposium, no. 239, pp. 57-72, Kunnossapito ja prognostiikka , Tampere, Finland, 3/11/05.

  Robotin kunnonvalvonta. / Halme, Jari.

  Kunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. p. 57-72 (VTT Symposium; No. 239).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

  TY - GEN

  T1 - Robotin kunnonvalvonta

  AU - Halme, Jari

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Robotin toiminnan kannalta tärkeintä on, että robotilla voidaan suorittaa määritellyt liikeradat mahdollisimman tarkasti ja oikea-aikaisesti. Robotin kustannusteknisesti kriittisimmät komponentit ovat robotin servomoottorit ja vaihteet. Vaurion tapahtuessa näiden korjaus- ja huoltoajat saattavat olla huomattavan pitkiä. Robotilla pyörimis- ja liikenopeudet eivät säily vakioina, samoin kuorman asema tukipisteeseen nähden muuttuu. Tyypillisesti värähtelydiagnostiikassa käytetyt menetelmät edellyttävät, että vertailtavat mittaukset on näytetty yhtäläisistä kuormitus- ja nopeusolosuhteista. Yksi mahdollisuus toteuttaa poikkeamatilanteiden tunnistus jatkuvassa tuotantokäytössä olevalla robotilla on valittujen vasteiden vertaaminen samasta prosessista mutta eri aikoina mitattujen vasteiden kanssa. Kriittisimpien komponenttien tarkennettuun seurantaan voidaan suunnitella instrumentoitu testiajo, jossa suoritetaan yhdellä nivelellä kerrallaan nivelliike toisesta ääripäästä toiseen ääripäähän. Tällöin kuormitus voidaan pitää testin aikana vakiona ja haluttaessa myös nopeus lähtöä ja pysähdystä lukuun ottamatta. Etämonitoroinnin avulla robotin kuntoa voidaan seurata siellä, missä siihen on kustannusteknisesti parhaat analyysiresurssit käytössä.

  AB - Robotin toiminnan kannalta tärkeintä on, että robotilla voidaan suorittaa määritellyt liikeradat mahdollisimman tarkasti ja oikea-aikaisesti. Robotin kustannusteknisesti kriittisimmät komponentit ovat robotin servomoottorit ja vaihteet. Vaurion tapahtuessa näiden korjaus- ja huoltoajat saattavat olla huomattavan pitkiä. Robotilla pyörimis- ja liikenopeudet eivät säily vakioina, samoin kuorman asema tukipisteeseen nähden muuttuu. Tyypillisesti värähtelydiagnostiikassa käytetyt menetelmät edellyttävät, että vertailtavat mittaukset on näytetty yhtäläisistä kuormitus- ja nopeusolosuhteista. Yksi mahdollisuus toteuttaa poikkeamatilanteiden tunnistus jatkuvassa tuotantokäytössä olevalla robotilla on valittujen vasteiden vertaaminen samasta prosessista mutta eri aikoina mitattujen vasteiden kanssa. Kriittisimpien komponenttien tarkennettuun seurantaan voidaan suunnitella instrumentoitu testiajo, jossa suoritetaan yhdellä nivelellä kerrallaan nivelliike toisesta ääripäästä toiseen ääripäähän. Tällöin kuormitus voidaan pitää testin aikana vakiona ja haluttaessa myös nopeus lähtöä ja pysähdystä lukuun ottamatta. Etämonitoroinnin avulla robotin kuntoa voidaan seurata siellä, missä siihen on kustannusteknisesti parhaat analyysiresurssit käytössä.

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 951-38-6301-8

  T3 - VTT Symposium

  SP - 57

  EP - 72

  BT - Kunnossapito ja prognostiikka

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Halme J. Robotin kunnonvalvonta. In Kunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. 2005. p. 57-72. (VTT Symposium; No. 239).