Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä

Pekka Ruusunen, Ilpo Kauhaniemi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa on tarkasteltu robotisoitujen tuotantosolujen - erityisesti kokoonpanosolujen - ohjausjärjestelmän toteuttamista. Kirjallisuustutkimuksen avulla on aluksi perehdytty tyypillisiin robotisoidussa kokoonpanossa käytettäviin koneisiin ja laitteisiin sekä näiden ohjausmenetelmiin. Koneiden ohjauksen jälkeen on tarkasteltu tuotantosolun kokonaisohjausta. Tähän liittyen on esitetty joitain nykyisellä kaupallisella tiedonsiirtoa tutkittaessa on painspiste ollut reaaliaikaisissa paikallisverkoissa sekä erityisesti kehitteillä olevassa MAP-standardissa (MAP = Manu-facturing Automation Protocol). Käytännön tutkimustyönä on kehitetty ohjausjärjestelmä VTT:n rakentamaan kokoonpanosoluun. Kokoonpanosolun tärkeimmät komponentit ovat kaksi teollisuus-robottia, kuljetinjärjestelmä, paternoster-varasto ja hydraulipuristin sekä nämä yhdistävä solun keskusohjain. Koneet liitettiin keskusohjaimeen asynkronisilla sarjaväylillä, joten tiedonsiirtoverkoksi tuli tähtiverkko. Keskusohjaimen ohjelmisto suunniteltiin siten, että voitiin käyttää hyväksi kyseiselle keskusohjainlaitteelle suunniteltua automaatiosovellusten ohjausohjelmistoa. Keskusohjaimeen ohjelmoitiin tiedonsiirto-ohjelmat koneiden liittämistä varten. Tuotantosolun koneiden älykkyyden lisääntyessä kaiken aikaa ei solun kokonaisohjaukseen riitä pelkkä binaarisignaaleilla tahdistaminen, vaan on käytettävä monipuolisempaan tiedonsiirtoon kykeneviä tiedonsiirtoväyliä. Puuttuva standardointi on estänyt eri valmistajien koneiden liittämisen samaan tiedonsiirtoverkkoon; MAP-stardardin mukaiset laitteistot ja ohjelmistot eivät ole vielä valmiita sovellettaviksi pienten tuotantosolujen ohjaukseen. Kaytännön toteutus osoittaa, että voidaan rakentaa joustavasti muutettava ja modulaarinen ohjausjärjestelmä liittämällä koneet keskusohjaimeen useimmissa koneissa olevan päätetyyppisen asynkronisen sarjaväylän välityksellä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-2638-4
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number609
ISSN0358-5085

Fingerprint

Tuli
automation
cells

Keywords

  • manufacturing computer control
  • industrial robots
  • flexible production cells
  • automatic assembly

Cite this

Ruusunen, P., & Kauhaniemi, I. (1986). Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 609
Ruusunen, Pekka ; Kauhaniemi, Ilpo. / Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 609).
@book{4f75559f04564ddb86550bb2a213e003,
title = "Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}",
abstract = "Julkaisussa on tarkasteltu robotisoitujen tuotantosolujen - erityisesti kokoonpanosolujen - ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n toteuttamista. Kirjallisuustutkimuksen avulla on aluksi perehdytty tyypillisiin robotisoidussa kokoonpanossa k{\"a}ytett{\"a}viin koneisiin ja laitteisiin sek{\"a} n{\"a}iden ohjausmenetelmiin. Koneiden ohjauksen j{\"a}lkeen on tarkasteltu tuotantosolun kokonaisohjausta. T{\"a}h{\"a}n liittyen on esitetty joitain nykyisell{\"a} kaupallisella tiedonsiirtoa tutkittaessa on painspiste ollut reaaliaikaisissa paikallisverkoissa sek{\"a} erityisesti kehitteill{\"a} olevassa MAP-standardissa (MAP = Manu-facturing Automation Protocol). K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n tutkimusty{\"o}n{\"a} on kehitetty ohjausj{\"a}rjestelm{\"a} VTT:n rakentamaan kokoonpanosoluun. Kokoonpanosolun t{\"a}rkeimm{\"a}t komponentit ovat kaksi teollisuus-robottia, kuljetinj{\"a}rjestelm{\"a}, paternoster-varasto ja hydraulipuristin sek{\"a} n{\"a}m{\"a} yhdist{\"a}v{\"a} solun keskusohjain. Koneet liitettiin keskusohjaimeen asynkronisilla sarjav{\"a}ylill{\"a}, joten tiedonsiirtoverkoksi tuli t{\"a}htiverkko. Keskusohjaimen ohjelmisto suunniteltiin siten, ett{\"a} voitiin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi kyseiselle keskusohjainlaitteelle suunniteltua automaatiosovellusten ohjausohjelmistoa. Keskusohjaimeen ohjelmoitiin tiedonsiirto-ohjelmat koneiden liitt{\"a}mist{\"a} varten. Tuotantosolun koneiden {\"a}lykkyyden lis{\"a}{\"a}ntyess{\"a} kaiken aikaa ei solun kokonaisohjaukseen riit{\"a} pelkk{\"a} binaarisignaaleilla tahdistaminen, vaan on k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} monipuolisempaan tiedonsiirtoon kykenevi{\"a} tiedonsiirtov{\"a}yli{\"a}. Puuttuva standardointi on est{\"a}nyt eri valmistajien koneiden liitt{\"a}misen samaan tiedonsiirtoverkkoon; MAP-stardardin mukaiset laitteistot ja ohjelmistot eiv{\"a}t ole viel{\"a} valmiita sovellettaviksi pienten tuotantosolujen ohjaukseen. Kayt{\"a}nn{\"o}n toteutus osoittaa, ett{\"a} voidaan rakentaa joustavasti muutettava ja modulaarinen ohjausj{\"a}rjestelm{\"a} liitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} koneet keskusohjaimeen useimmissa koneissa olevan p{\"a}{\"a}tetyyppisen asynkronisen sarjav{\"a}yl{\"a}n v{\"a}lityksell{\"a}.",
keywords = "manufacturing computer control, industrial robots, flexible production cells, automatic assembly",
author = "Pekka Ruusunen and Ilpo Kauhaniemi",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2638-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "609",
address = "Finland",

}

Ruusunen, P & Kauhaniemi, I 1986, Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 609, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä. / Ruusunen, Pekka; Kauhaniemi, Ilpo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 609).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä

AU - Ruusunen, Pekka

AU - Kauhaniemi, Ilpo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Julkaisussa on tarkasteltu robotisoitujen tuotantosolujen - erityisesti kokoonpanosolujen - ohjausjärjestelmän toteuttamista. Kirjallisuustutkimuksen avulla on aluksi perehdytty tyypillisiin robotisoidussa kokoonpanossa käytettäviin koneisiin ja laitteisiin sekä näiden ohjausmenetelmiin. Koneiden ohjauksen jälkeen on tarkasteltu tuotantosolun kokonaisohjausta. Tähän liittyen on esitetty joitain nykyisellä kaupallisella tiedonsiirtoa tutkittaessa on painspiste ollut reaaliaikaisissa paikallisverkoissa sekä erityisesti kehitteillä olevassa MAP-standardissa (MAP = Manu-facturing Automation Protocol). Käytännön tutkimustyönä on kehitetty ohjausjärjestelmä VTT:n rakentamaan kokoonpanosoluun. Kokoonpanosolun tärkeimmät komponentit ovat kaksi teollisuus-robottia, kuljetinjärjestelmä, paternoster-varasto ja hydraulipuristin sekä nämä yhdistävä solun keskusohjain. Koneet liitettiin keskusohjaimeen asynkronisilla sarjaväylillä, joten tiedonsiirtoverkoksi tuli tähtiverkko. Keskusohjaimen ohjelmisto suunniteltiin siten, että voitiin käyttää hyväksi kyseiselle keskusohjainlaitteelle suunniteltua automaatiosovellusten ohjausohjelmistoa. Keskusohjaimeen ohjelmoitiin tiedonsiirto-ohjelmat koneiden liittämistä varten. Tuotantosolun koneiden älykkyyden lisääntyessä kaiken aikaa ei solun kokonaisohjaukseen riitä pelkkä binaarisignaaleilla tahdistaminen, vaan on käytettävä monipuolisempaan tiedonsiirtoon kykeneviä tiedonsiirtoväyliä. Puuttuva standardointi on estänyt eri valmistajien koneiden liittämisen samaan tiedonsiirtoverkkoon; MAP-stardardin mukaiset laitteistot ja ohjelmistot eivät ole vielä valmiita sovellettaviksi pienten tuotantosolujen ohjaukseen. Kaytännön toteutus osoittaa, että voidaan rakentaa joustavasti muutettava ja modulaarinen ohjausjärjestelmä liittämällä koneet keskusohjaimeen useimmissa koneissa olevan päätetyyppisen asynkronisen sarjaväylän välityksellä.

AB - Julkaisussa on tarkasteltu robotisoitujen tuotantosolujen - erityisesti kokoonpanosolujen - ohjausjärjestelmän toteuttamista. Kirjallisuustutkimuksen avulla on aluksi perehdytty tyypillisiin robotisoidussa kokoonpanossa käytettäviin koneisiin ja laitteisiin sekä näiden ohjausmenetelmiin. Koneiden ohjauksen jälkeen on tarkasteltu tuotantosolun kokonaisohjausta. Tähän liittyen on esitetty joitain nykyisellä kaupallisella tiedonsiirtoa tutkittaessa on painspiste ollut reaaliaikaisissa paikallisverkoissa sekä erityisesti kehitteillä olevassa MAP-standardissa (MAP = Manu-facturing Automation Protocol). Käytännön tutkimustyönä on kehitetty ohjausjärjestelmä VTT:n rakentamaan kokoonpanosoluun. Kokoonpanosolun tärkeimmät komponentit ovat kaksi teollisuus-robottia, kuljetinjärjestelmä, paternoster-varasto ja hydraulipuristin sekä nämä yhdistävä solun keskusohjain. Koneet liitettiin keskusohjaimeen asynkronisilla sarjaväylillä, joten tiedonsiirtoverkoksi tuli tähtiverkko. Keskusohjaimen ohjelmisto suunniteltiin siten, että voitiin käyttää hyväksi kyseiselle keskusohjainlaitteelle suunniteltua automaatiosovellusten ohjausohjelmistoa. Keskusohjaimeen ohjelmoitiin tiedonsiirto-ohjelmat koneiden liittämistä varten. Tuotantosolun koneiden älykkyyden lisääntyessä kaiken aikaa ei solun kokonaisohjaukseen riitä pelkkä binaarisignaaleilla tahdistaminen, vaan on käytettävä monipuolisempaan tiedonsiirtoon kykeneviä tiedonsiirtoväyliä. Puuttuva standardointi on estänyt eri valmistajien koneiden liittämisen samaan tiedonsiirtoverkkoon; MAP-stardardin mukaiset laitteistot ja ohjelmistot eivät ole vielä valmiita sovellettaviksi pienten tuotantosolujen ohjaukseen. Kaytännön toteutus osoittaa, että voidaan rakentaa joustavasti muutettava ja modulaarinen ohjausjärjestelmä liittämällä koneet keskusohjaimeen useimmissa koneissa olevan päätetyyppisen asynkronisen sarjaväylän välityksellä.

KW - manufacturing computer control

KW - industrial robots

KW - flexible production cells

KW - automatic assembly

M3 - Report

SN - 951-38-2638-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ruusunen P, Kauhaniemi I. Robotisoidun kokoonpanosolun ohjausjärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 609).