Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen

Korhonen Juha, Sitari Esa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rouhintahionnan on todettu aiheuttavan hiojille valkosormisuutta ja tärinätautia erityisesti valimoissa. Vaikka ongelma on tiedostettu jo 1930-luvulta asti, ei valukappaleiden puhdistushionnassa käsiin kohdistavaa tärinää ole kyetty poistamaan. Olennaisin syy tähän on ollut valimoiden laaja kappalevalikoima ja kivihionta, jossa hiomalaikan halkaisija muuttuu laikan kulumisen myötä ja aiheuttaa suuria vaikeuksia sopivien apulaitteiden, kappaleen kiinnittimien ja syöttölaitteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Tutkimuksessa sovellettiin nauhahiontaa kivihionnan korvaavana työstömenetelmänä. Nauhahionnasta puuttuvat eräät kivihionnalle ominaiset tärinäherätteet, kuten laikan epätasapaino, keskitysvirhe, epähomogeenisuus ja kulmikkaaksi teroitettu ulkokehä. Nauhahiomakoneessa ei koneen rakentamisen yhteydessä tehtyjen tasapainoitusten ja oikaisujen jälkeen esiinny em. tärinäherätteitä. Lisäksi nauhahionnassa jää pois laikan teroitusvaihe, mikä on käsitärinän kannalta rouhintahionnan pahin työvaihe. Nauhahiontaa tutkittiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen lisäksi kahdessa ulkomaisessa laboratoriossa, joissa työkappaleina käytettiin tutkimukseen valitun kohdevalimon tuotteita. Kokeiden mukaan nauhahionnan tärinätasot olivat olennaisesti alemmat (10 - 15 dB) kuin kivihionnan. Tuotantotalouden kannalta käsisyöttöinen nauhahionta ei ole kivihionnan vertainen, mutta painehiontana voidaan nauhahionnalla saavuttaa jopa viisi kertaa nykyistä suuremmat tuotantomäärät harmaan valuraudan hionnassa. Lisäksi nauhahionta on helpommin automatisoitavissa, koska hiova pinta pysyy vakiokohdassa koko hiomanauhan kestoajan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-1895-0
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number235
ISSN0358-5077

Keywords

  • grinding machines
  • vibration
  • safety engineering
  • foundries

Cite this

Juha, K., & Esa, S. (1983). Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 235
Juha, Korhonen ; Esa, Sitari. / Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 235).
@book{5af9dbda2754420691f560fa0f54b1df,
title = "Rouhintahionnan t{\"a}rin{\"a}haitan poistaminen",
abstract = "Rouhintahionnan on todettu aiheuttavan hiojille valkosormisuutta ja t{\"a}rin{\"a}tautia erityisesti valimoissa. Vaikka ongelma on tiedostettu jo 1930-luvulta asti, ei valukappaleiden puhdistushionnassa k{\"a}siin kohdistavaa t{\"a}rin{\"a}{\"a} ole kyetty poistamaan. Olennaisin syy t{\"a}h{\"a}n on ollut valimoiden laaja kappalevalikoima ja kivihionta, jossa hiomalaikan halkaisija muuttuu laikan kulumisen my{\"o}t{\"a} ja aiheuttaa suuria vaikeuksia sopivien apulaitteiden, kappaleen kiinnittimien ja sy{\"o}tt{\"o}laitteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Tutkimuksessa sovellettiin nauhahiontaa kivihionnan korvaavana ty{\"o}st{\"o}menetelm{\"a}n{\"a}. Nauhahionnasta puuttuvat er{\"a}{\"a}t kivihionnalle ominaiset t{\"a}rin{\"a}her{\"a}tteet, kuten laikan ep{\"a}tasapaino, keskitysvirhe, ep{\"a}homogeenisuus ja kulmikkaaksi teroitettu ulkokeh{\"a}. Nauhahiomakoneessa ei koneen rakentamisen yhteydess{\"a} tehtyjen tasapainoitusten ja oikaisujen j{\"a}lkeen esiinny em. t{\"a}rin{\"a}her{\"a}tteit{\"a}. Lis{\"a}ksi nauhahionnassa j{\"a}{\"a} pois laikan teroitusvaihe, mik{\"a} on k{\"a}sit{\"a}rin{\"a}n kannalta rouhintahionnan pahin ty{\"o}vaihe. Nauhahiontaa tutkittiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen lis{\"a}ksi kahdessa ulkomaisessa laboratoriossa, joissa ty{\"o}kappaleina k{\"a}ytettiin tutkimukseen valitun kohdevalimon tuotteita. Kokeiden mukaan nauhahionnan t{\"a}rin{\"a}tasot olivat olennaisesti alemmat (10 - 15 dB) kuin kivihionnan. Tuotantotalouden kannalta k{\"a}sisy{\"o}tt{\"o}inen nauhahionta ei ole kivihionnan vertainen, mutta painehiontana voidaan nauhahionnalla saavuttaa jopa viisi kertaa nykyist{\"a} suuremmat tuotantom{\"a}{\"a}r{\"a}t harmaan valuraudan hionnassa. Lis{\"a}ksi nauhahionta on helpommin automatisoitavissa, koska hiova pinta pysyy vakiokohdassa koko hiomanauhan kestoajan.",
keywords = "grinding machines, vibration, safety engineering, foundries",
author = "Korhonen Juha and Sitari Esa",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1895-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "235",
address = "Finland",

}

Juha, K & Esa, S 1983, Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 235, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen. / Juha, Korhonen; Esa, Sitari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 235).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen

AU - Juha, Korhonen

AU - Esa, Sitari

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Rouhintahionnan on todettu aiheuttavan hiojille valkosormisuutta ja tärinätautia erityisesti valimoissa. Vaikka ongelma on tiedostettu jo 1930-luvulta asti, ei valukappaleiden puhdistushionnassa käsiin kohdistavaa tärinää ole kyetty poistamaan. Olennaisin syy tähän on ollut valimoiden laaja kappalevalikoima ja kivihionta, jossa hiomalaikan halkaisija muuttuu laikan kulumisen myötä ja aiheuttaa suuria vaikeuksia sopivien apulaitteiden, kappaleen kiinnittimien ja syöttölaitteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Tutkimuksessa sovellettiin nauhahiontaa kivihionnan korvaavana työstömenetelmänä. Nauhahionnasta puuttuvat eräät kivihionnalle ominaiset tärinäherätteet, kuten laikan epätasapaino, keskitysvirhe, epähomogeenisuus ja kulmikkaaksi teroitettu ulkokehä. Nauhahiomakoneessa ei koneen rakentamisen yhteydessä tehtyjen tasapainoitusten ja oikaisujen jälkeen esiinny em. tärinäherätteitä. Lisäksi nauhahionnassa jää pois laikan teroitusvaihe, mikä on käsitärinän kannalta rouhintahionnan pahin työvaihe. Nauhahiontaa tutkittiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen lisäksi kahdessa ulkomaisessa laboratoriossa, joissa työkappaleina käytettiin tutkimukseen valitun kohdevalimon tuotteita. Kokeiden mukaan nauhahionnan tärinätasot olivat olennaisesti alemmat (10 - 15 dB) kuin kivihionnan. Tuotantotalouden kannalta käsisyöttöinen nauhahionta ei ole kivihionnan vertainen, mutta painehiontana voidaan nauhahionnalla saavuttaa jopa viisi kertaa nykyistä suuremmat tuotantomäärät harmaan valuraudan hionnassa. Lisäksi nauhahionta on helpommin automatisoitavissa, koska hiova pinta pysyy vakiokohdassa koko hiomanauhan kestoajan.

AB - Rouhintahionnan on todettu aiheuttavan hiojille valkosormisuutta ja tärinätautia erityisesti valimoissa. Vaikka ongelma on tiedostettu jo 1930-luvulta asti, ei valukappaleiden puhdistushionnassa käsiin kohdistavaa tärinää ole kyetty poistamaan. Olennaisin syy tähän on ollut valimoiden laaja kappalevalikoima ja kivihionta, jossa hiomalaikan halkaisija muuttuu laikan kulumisen myötä ja aiheuttaa suuria vaikeuksia sopivien apulaitteiden, kappaleen kiinnittimien ja syöttölaitteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Tutkimuksessa sovellettiin nauhahiontaa kivihionnan korvaavana työstömenetelmänä. Nauhahionnasta puuttuvat eräät kivihionnalle ominaiset tärinäherätteet, kuten laikan epätasapaino, keskitysvirhe, epähomogeenisuus ja kulmikkaaksi teroitettu ulkokehä. Nauhahiomakoneessa ei koneen rakentamisen yhteydessä tehtyjen tasapainoitusten ja oikaisujen jälkeen esiinny em. tärinäherätteitä. Lisäksi nauhahionnassa jää pois laikan teroitusvaihe, mikä on käsitärinän kannalta rouhintahionnan pahin työvaihe. Nauhahiontaa tutkittiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen lisäksi kahdessa ulkomaisessa laboratoriossa, joissa työkappaleina käytettiin tutkimukseen valitun kohdevalimon tuotteita. Kokeiden mukaan nauhahionnan tärinätasot olivat olennaisesti alemmat (10 - 15 dB) kuin kivihionnan. Tuotantotalouden kannalta käsisyöttöinen nauhahionta ei ole kivihionnan vertainen, mutta painehiontana voidaan nauhahionnalla saavuttaa jopa viisi kertaa nykyistä suuremmat tuotantomäärät harmaan valuraudan hionnassa. Lisäksi nauhahionta on helpommin automatisoitavissa, koska hiova pinta pysyy vakiokohdassa koko hiomanauhan kestoajan.

KW - grinding machines

KW - vibration

KW - safety engineering

KW - foundries

M3 - Report

SN - 951-38-1895-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Juha K, Esa S. Rouhintahionnan tärinähaitan poistaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 235).