Ruisleipä: terveellistä vai terveysvaikutteista?

Kaisa Poutanen, Hannu Mykkänen

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Ruisleipä on tärkeä osa kansallista ruokakulttuuriamme. Se on tärkein yksittäinen ravintokuidun Iähde suomalaisessa ruokavaliossa. Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat käsitystä rukiin fysiologisesti edullisista vaikutuksista. Ruisleivän on todettu tuottavan matalia aterianjälkeisiä insuliinivasteita, pienentävän veren kolesterolipitoisuutta miehillä, lisäävän suoliston toiminnan vilkkautta, edistävän bifidobakteerien kasvua ja pienentävän haitallisten metaboliittien määriä ulosteissa sekä nostavan veren enterolaktonitasoja. Mitä tämä kaikki merkitsee terveyden kannalta?
Original languageFinnish
Pages (from-to)299-300
JournalSuomen Lääkärilehti
Volume58
Issue number3
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeB1 Article in a scientific magazine

Cite this

Poutanen, Kaisa ; Mykkänen, Hannu. / Ruisleipä: terveellistä vai terveysvaikutteista?. In: Suomen Lääkärilehti. 2003 ; Vol. 58, No. 3. pp. 299-300.
@article{bc1f475e92984fab9ca075d97d5531fb,
title = "Ruisleip{\"a}: terveellist{\"a} vai terveysvaikutteista?",
abstract = "Ruisleip{\"a} on t{\"a}rke{\"a} osa kansallista ruokakulttuuriamme. Se on t{\"a}rkein yksitt{\"a}inen ravintokuidun I{\"a}hde suomalaisessa ruokavaliossa. Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat k{\"a}sityst{\"a} rukiin fysiologisesti edullisista vaikutuksista. Ruisleiv{\"a}n on todettu tuottavan matalia aterianj{\"a}lkeisi{\"a} insuliinivasteita, pienent{\"a}v{\"a}n veren kolesterolipitoisuutta miehill{\"a}, lis{\"a}{\"a}v{\"a}n suoliston toiminnan vilkkautta, edist{\"a}v{\"a}n bifidobakteerien kasvua ja pienent{\"a}v{\"a}n haitallisten metaboliittien m{\"a}{\"a}ri{\"a} ulosteissa sek{\"a} nostavan veren enterolaktonitasoja. Mit{\"a} t{\"a}m{\"a} kaikki merkitsee terveyden kannalta?",
author = "Kaisa Poutanen and Hannu Mykk{\"a}nen",
year = "2003",
language = "Finnish",
volume = "58",
pages = "299--300",
journal = "Suomen L{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "3",

}

Poutanen, K & Mykkänen, H 2003, 'Ruisleipä: terveellistä vai terveysvaikutteista?', Suomen Lääkärilehti, vol. 58, no. 3, pp. 299-300.

Ruisleipä: terveellistä vai terveysvaikutteista? / Poutanen, Kaisa; Mykkänen, Hannu.

In: Suomen Lääkärilehti, Vol. 58, No. 3, 2003, p. 299-300.

Research output: Contribution to journalArticleScientific

TY - JOUR

T1 - Ruisleipä: terveellistä vai terveysvaikutteista?

AU - Poutanen, Kaisa

AU - Mykkänen, Hannu

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Ruisleipä on tärkeä osa kansallista ruokakulttuuriamme. Se on tärkein yksittäinen ravintokuidun Iähde suomalaisessa ruokavaliossa. Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat käsitystä rukiin fysiologisesti edullisista vaikutuksista. Ruisleivän on todettu tuottavan matalia aterianjälkeisiä insuliinivasteita, pienentävän veren kolesterolipitoisuutta miehillä, lisäävän suoliston toiminnan vilkkautta, edistävän bifidobakteerien kasvua ja pienentävän haitallisten metaboliittien määriä ulosteissa sekä nostavan veren enterolaktonitasoja. Mitä tämä kaikki merkitsee terveyden kannalta?

AB - Ruisleipä on tärkeä osa kansallista ruokakulttuuriamme. Se on tärkein yksittäinen ravintokuidun Iähde suomalaisessa ruokavaliossa. Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat käsitystä rukiin fysiologisesti edullisista vaikutuksista. Ruisleivän on todettu tuottavan matalia aterianjälkeisiä insuliinivasteita, pienentävän veren kolesterolipitoisuutta miehillä, lisäävän suoliston toiminnan vilkkautta, edistävän bifidobakteerien kasvua ja pienentävän haitallisten metaboliittien määriä ulosteissa sekä nostavan veren enterolaktonitasoja. Mitä tämä kaikki merkitsee terveyden kannalta?

M3 - Article

VL - 58

SP - 299

EP - 300

JO - Suomen Lääkärilehti

JF - Suomen Lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 3

ER -