TY - JOUR
T1 - Rukiin bioaktiiviset yhdisteet
AU - Liukkonen, Kirsi-Helena
AU - Katina, Kati
AU - Wilhelmson, Annika
AU - Myllymäki, Olavi
AU - Lampi, Anna-Maija
AU - Kariluoto, Susanna
AU - Piironen, Vieno
AU - Heinonen, Satu-Maarit
AU - Nurmi, Tarja
AU - Adlercreutz, Herman
AU - Peltoketo, Anna
AU - Pihlava, Juha-Matti
AU - Hietaniemi, Veli
AU - Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja
AU - Poutanen, Kaisa
PY - 2002
Y1 - 2002
N2 - Kautta aikojen täysjyväruista sisältävät leivät ja ruoat ovat kuuluneet
suomalaiseen perusravintoon. Kun kuluttajien ja teollisuuden kiinnostus
ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin ja terveysvaikutteisiin
elintarvikkeisiin on viime vuosina kasvanut, täysjyväruistuotteiden merkitys
on myös uudella tavalla korostunut. Täysjyväviljana käytettynä ruis onkin
monien terveysetujen raaka-aine. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja
erilaisia fytokemikaaleja eli bioaktiivisia yhdisteitä kuten folaatteja,
tokoferoleja ja -trienoleja, antioksidantteja, lignaaneja, muita fenolisia
yhdisteitä, steroleja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Näistä fenolisilla
yhdisteillä voi olla merkittävä rooli myös rukiin ja ruistuotteiden flavorin
(maku, aromi) muodostumisessa.
AB - Kautta aikojen täysjyväruista sisältävät leivät ja ruoat ovat kuuluneet
suomalaiseen perusravintoon. Kun kuluttajien ja teollisuuden kiinnostus
ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin ja terveysvaikutteisiin
elintarvikkeisiin on viime vuosina kasvanut, täysjyväruistuotteiden merkitys
on myös uudella tavalla korostunut. Täysjyväviljana käytettynä ruis onkin
monien terveysetujen raaka-aine. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja
erilaisia fytokemikaaleja eli bioaktiivisia yhdisteitä kuten folaatteja,
tokoferoleja ja -trienoleja, antioksidantteja, lignaaneja, muita fenolisia
yhdisteitä, steroleja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Näistä fenolisilla
yhdisteillä voi olla merkittävä rooli myös rukiin ja ruistuotteiden flavorin
(maku, aromi) muodostumisessa.
KW - ruis
M3 - Article
SN - 0783-4233
VL - 18
SP - 274
EP - 284
JO - Dosis
JF - Dosis
IS - 4
ER -