Rukiin bioaktiiviset yhdisteet

Kirsi-Helena Liukkonen, Kati Katina, Annika Wilhelmson, Olavi Myllymäki, Anna-Maija Lampi, Susanna Kariluoto, Vieno Piironen, Satu-Maarit Heinonen, Tarja Nurmi, Herman Adlercreutz, Anna Peltoketo, Juha-Matti Pihlava, Veli Hietaniemi, Kirsi-Marja Oksman-Caldentey, Kaisa Poutanen

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Kautta aikojen täysjyväruista sisältävät leivät ja ruoat ovat kuuluneet suomalaiseen perusravintoon. Kun kuluttajien ja teollisuuden kiinnostus ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin on viime vuosina kasvanut, täysjyväruistuotteiden merkitys on myös uudella tavalla korostunut. Täysjyväviljana käytettynä ruis onkin monien terveysetujen raaka-aine. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja erilaisia fytokemikaaleja eli bioaktiivisia yhdisteitä kuten folaatteja, tokoferoleja ja -trienoleja, antioksidantteja, lignaaneja, muita fenolisia yhdisteitä, steroleja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Näistä fenolisilla yhdisteillä voi olla merkittävä rooli myös rukiin ja ruistuotteiden flavorin (maku, aromi) muodostumisessa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)274-284
JournalDosis
Volume18
Issue number4
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeB1 Article in a scientific magazine

Keywords

  • ruis

Cite this