Rukiin bioaktiiviset yhdisteet

Kirsi-Helena Liukkonen, Kati Katina, Annika Wilhelmson, Olavi Myllymäki, Anna-Maija Lampi, Susanna Kariluoto, Vieno Piironen, Satu-Maarit Heinonen, Tarja Nurmi, Herman Adlercreutz, Anna Peltoketo, Juha-Matti Pihlava, Veli Hietaniemi, Kirsi-Marja Oksman-Caldentey, Kaisa Poutanen

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Kautta aikojen täysjyväruista sisältävät leivät ja ruoat ovat kuuluneet suomalaiseen perusravintoon. Kun kuluttajien ja teollisuuden kiinnostus ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin on viime vuosina kasvanut, täysjyväruistuotteiden merkitys on myös uudella tavalla korostunut. Täysjyväviljana käytettynä ruis onkin monien terveysetujen raaka-aine. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja erilaisia fytokemikaaleja eli bioaktiivisia yhdisteitä kuten folaatteja, tokoferoleja ja -trienoleja, antioksidantteja, lignaaneja, muita fenolisia yhdisteitä, steroleja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Näistä fenolisilla yhdisteillä voi olla merkittävä rooli myös rukiin ja ruistuotteiden flavorin (maku, aromi) muodostumisessa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)274-284
JournalDosis
Volume18
Issue number4
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeB1 Article in a scientific magazine

Keywords

  • ruis

Cite this

Liukkonen, K-H., Katina, K., Wilhelmson, A., Myllymäki, O., Lampi, A-M., Kariluoto, S., ... Poutanen, K. (2002). Rukiin bioaktiiviset yhdisteet. Dosis, 18(4), 274-284.
Liukkonen, Kirsi-Helena ; Katina, Kati ; Wilhelmson, Annika ; Myllymäki, Olavi ; Lampi, Anna-Maija ; Kariluoto, Susanna ; Piironen, Vieno ; Heinonen, Satu-Maarit ; Nurmi, Tarja ; Adlercreutz, Herman ; Peltoketo, Anna ; Pihlava, Juha-Matti ; Hietaniemi, Veli ; Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja ; Poutanen, Kaisa. / Rukiin bioaktiiviset yhdisteet. In: Dosis. 2002 ; Vol. 18, No. 4. pp. 274-284.
@article{c4caf2b5e809461b99ce4d8f51ad3974,
title = "Rukiin bioaktiiviset yhdisteet",
abstract = "Kautta aikojen t{\"a}ysjyv{\"a}ruista sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t leiv{\"a}t ja ruoat ovat kuuluneet suomalaiseen perusravintoon. Kun kuluttajien ja teollisuuden kiinnostus ravinnon ja terveyden v{\"a}lisiin yhteyksiin ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin on viime vuosina kasvanut, t{\"a}ysjyv{\"a}ruistuotteiden merkitys on my{\"o}s uudella tavalla korostunut. T{\"a}ysjyv{\"a}viljana k{\"a}ytettyn{\"a} ruis onkin monien terveysetujen raaka-aine. Se sis{\"a}lt{\"a}{\"a} runsaasti ravintokuitua ja erilaisia fytokemikaaleja eli bioaktiivisia yhdisteit{\"a} kuten folaatteja, tokoferoleja ja -trienoleja, antioksidantteja, lignaaneja, muita fenolisia yhdisteit{\"a}, steroleja sek{\"a} kivenn{\"a}is- ja hivenaineita. N{\"a}ist{\"a} fenolisilla yhdisteill{\"a} voi olla merkitt{\"a}v{\"a} rooli my{\"o}s rukiin ja ruistuotteiden flavorin (maku, aromi) muodostumisessa.",
keywords = "ruis",
author = "Kirsi-Helena Liukkonen and Kati Katina and Annika Wilhelmson and Olavi Myllym{\"a}ki and Anna-Maija Lampi and Susanna Kariluoto and Vieno Piironen and Satu-Maarit Heinonen and Tarja Nurmi and Herman Adlercreutz and Anna Peltoketo and Juha-Matti Pihlava and Veli Hietaniemi and Kirsi-Marja Oksman-Caldentey and Kaisa Poutanen",
year = "2002",
language = "Finnish",
volume = "18",
pages = "274--284",
journal = "Dosis",
issn = "0783-4233",
number = "4",

}

Liukkonen, K-H, Katina, K, Wilhelmson, A, Myllymäki, O, Lampi, A-M, Kariluoto, S, Piironen, V, Heinonen, S-M, Nurmi, T, Adlercreutz, H, Peltoketo, A, Pihlava, J-M, Hietaniemi, V, Oksman-Caldentey, K-M & Poutanen, K 2002, 'Rukiin bioaktiiviset yhdisteet', Dosis, vol. 18, no. 4, pp. 274-284.

Rukiin bioaktiiviset yhdisteet. / Liukkonen, Kirsi-Helena; Katina, Kati; Wilhelmson, Annika; Myllymäki, Olavi; Lampi, Anna-Maija; Kariluoto, Susanna; Piironen, Vieno; Heinonen, Satu-Maarit; Nurmi, Tarja; Adlercreutz, Herman; Peltoketo, Anna; Pihlava, Juha-Matti; Hietaniemi, Veli; Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja; Poutanen, Kaisa.

In: Dosis, Vol. 18, No. 4, 2002, p. 274-284.

Research output: Contribution to journalArticleScientific

TY - JOUR

T1 - Rukiin bioaktiiviset yhdisteet

AU - Liukkonen, Kirsi-Helena

AU - Katina, Kati

AU - Wilhelmson, Annika

AU - Myllymäki, Olavi

AU - Lampi, Anna-Maija

AU - Kariluoto, Susanna

AU - Piironen, Vieno

AU - Heinonen, Satu-Maarit

AU - Nurmi, Tarja

AU - Adlercreutz, Herman

AU - Peltoketo, Anna

AU - Pihlava, Juha-Matti

AU - Hietaniemi, Veli

AU - Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja

AU - Poutanen, Kaisa

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Kautta aikojen täysjyväruista sisältävät leivät ja ruoat ovat kuuluneet suomalaiseen perusravintoon. Kun kuluttajien ja teollisuuden kiinnostus ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin on viime vuosina kasvanut, täysjyväruistuotteiden merkitys on myös uudella tavalla korostunut. Täysjyväviljana käytettynä ruis onkin monien terveysetujen raaka-aine. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja erilaisia fytokemikaaleja eli bioaktiivisia yhdisteitä kuten folaatteja, tokoferoleja ja -trienoleja, antioksidantteja, lignaaneja, muita fenolisia yhdisteitä, steroleja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Näistä fenolisilla yhdisteillä voi olla merkittävä rooli myös rukiin ja ruistuotteiden flavorin (maku, aromi) muodostumisessa.

AB - Kautta aikojen täysjyväruista sisältävät leivät ja ruoat ovat kuuluneet suomalaiseen perusravintoon. Kun kuluttajien ja teollisuuden kiinnostus ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin ja terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin on viime vuosina kasvanut, täysjyväruistuotteiden merkitys on myös uudella tavalla korostunut. Täysjyväviljana käytettynä ruis onkin monien terveysetujen raaka-aine. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja erilaisia fytokemikaaleja eli bioaktiivisia yhdisteitä kuten folaatteja, tokoferoleja ja -trienoleja, antioksidantteja, lignaaneja, muita fenolisia yhdisteitä, steroleja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Näistä fenolisilla yhdisteillä voi olla merkittävä rooli myös rukiin ja ruistuotteiden flavorin (maku, aromi) muodostumisessa.

KW - ruis

M3 - Article

VL - 18

SP - 274

EP - 284

JO - Dosis

JF - Dosis

SN - 0783-4233

IS - 4

ER -

Liukkonen K-H, Katina K, Wilhelmson A, Myllymäki O, Lampi A-M, Kariluoto S et al. Rukiin bioaktiiviset yhdisteet. Dosis. 2002;18(4):274-284.