Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vesivuodot ja vaurioille alttiit rakenneratkaisut ovat useimmiten syynä rakennuksissa esiintyviin biologisiin vaurioihin; home-, laho- ja hyönteisvaurioihin. Lahottajasienet vaativat itiöiden itämiseen, kasvun alkamiseen ja rihmaston leviämiseen suuremmat kosteuspitoisuudet kuin homesienet: ilman suhteellisen kosteuden on oltava vähintäin 95...98 % ja puun kosteuden lähellä kyllästymiskosteutta. Lahottajasienet lisäävät aktiivisesti puun kosteutta sienilajista, materiaalista, ympäristöolosuhteista, ajasta ja lahon asteesta riippuen. Ruskolahottajasienten optimikosteudet ovat 30...70 %, mutta lahon edetessä kosteudet kasvavat ja saattavat olla jopa 150...250 %. Lahottajasienten kasvu voi alkaa lämpötilan ollessa yli 0...+10 °C lajista riippuen, mutta kasvu on tällöin hidasta. Optimilämpötilat vaihtelevat lajista riippuen +15...+45 °C, mutta kosteuden on tällöin oltava riittävä vastaten yli 95 % suhteellista ilman kosteutta. Lattiasienen rihmasto kuolee jo +35...+50 °C lämpötilassa, mutta eräät ruskolahottajasienet kestävät muutamia tunteja jopa +60.. +80 °C lämpötiloja. Itiöiden itämiskyky heikkenee muutamassa tunnissa jo +65 °C:ssa, ja ne kuolevat muutamassa tunnissa yli +90...+105 °C lämpötilassa. Puun lahoamiseen vaikuttavat hyvin monet muuttujat: vaurio-organismit ja niiden vaikutusajat, puulaji, pinta- ja sydänpuun osuus, ympäristöolosuhteet ja muut puurakenteisiin rajoittuvat materiaalit. Lahottajasienten aiheuttama painohäviö ei ole riittävä mitattaessa sienen puuhun aiheuttamia lujuus- ja koostumusmuutoksia, sillä ruskolahottajasienten rihmastot tunkeutuvat hyvin nopeasti puun sisään ja lujuuden muutokset ovat merkittäviä jo pienillä painohäviöarvoilla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages94
ISBN (Print)951-38-3520-2
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number637
ISSN0358-5077

Fingerprint

Pinta

Keywords

  • wood
  • wooden structures
  • decay
  • fungi
  • weight losses
  • growth
  • spreading
  • conditions
  • moisture
  • temperature

Cite this

Viitanen, H., & Ritschkoff, A-C. (1989). Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 637
Viitanen, Hannu ; Ritschkoff, Anne-Christine. / Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 637).
@book{6d621e4fc9404646ab17163281506cac,
title = "Ruskolahon kehittyminen ja levi{\"a}minen puurakenteissa",
abstract = "Vesivuodot ja vaurioille alttiit rakenneratkaisut ovat useimmiten syyn{\"a} rakennuksissa esiintyviin biologisiin vaurioihin; home-, laho- ja hy{\"o}nteisvaurioihin. Lahottajasienet vaativat iti{\"o}iden it{\"a}miseen, kasvun alkamiseen ja rihmaston levi{\"a}miseen suuremmat kosteuspitoisuudet kuin homesienet: ilman suhteellisen kosteuden on oltava v{\"a}hint{\"a}in 95...98 {\%} ja puun kosteuden l{\"a}hell{\"a} kyll{\"a}stymiskosteutta. Lahottajasienet lis{\"a}{\"a}v{\"a}t aktiivisesti puun kosteutta sienilajista, materiaalista, ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteista, ajasta ja lahon asteesta riippuen. Ruskolahottajasienten optimikosteudet ovat 30...70 {\%}, mutta lahon edetess{\"a} kosteudet kasvavat ja saattavat olla jopa 150...250 {\%}. Lahottajasienten kasvu voi alkaa l{\"a}mp{\"o}tilan ollessa yli 0...+10 °C lajista riippuen, mutta kasvu on t{\"a}ll{\"o}in hidasta. Optimil{\"a}mp{\"o}tilat vaihtelevat lajista riippuen +15...+45 °C, mutta kosteuden on t{\"a}ll{\"o}in oltava riitt{\"a}v{\"a} vastaten yli 95 {\%} suhteellista ilman kosteutta. Lattiasienen rihmasto kuolee jo +35...+50 °C l{\"a}mp{\"o}tilassa, mutta er{\"a}{\"a}t ruskolahottajasienet kest{\"a}v{\"a}t muutamia tunteja jopa +60.. +80 °C l{\"a}mp{\"o}tiloja. Iti{\"o}iden it{\"a}miskyky heikkenee muutamassa tunnissa jo +65 °C:ssa, ja ne kuolevat muutamassa tunnissa yli +90...+105 °C l{\"a}mp{\"o}tilassa. Puun lahoamiseen vaikuttavat hyvin monet muuttujat: vaurio-organismit ja niiden vaikutusajat, puulaji, pinta- ja syd{\"a}npuun osuus, ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteet ja muut puurakenteisiin rajoittuvat materiaalit. Lahottajasienten aiheuttama painoh{\"a}vi{\"o} ei ole riitt{\"a}v{\"a} mitattaessa sienen puuhun aiheuttamia lujuus- ja koostumusmuutoksia, sill{\"a} ruskolahottajasienten rihmastot tunkeutuvat hyvin nopeasti puun sis{\"a}{\"a}n ja lujuuden muutokset ovat merkitt{\"a}vi{\"a} jo pienill{\"a} painoh{\"a}vi{\"o}arvoilla.",
keywords = "wood, wooden structures, decay, fungi, weight losses, growth, spreading, conditions, moisture, temperature",
author = "Hannu Viitanen and Anne-Christine Ritschkoff",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3520-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "637",
address = "Finland",

}

Viitanen, H & Ritschkoff, A-C 1989, Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 637, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa. / Viitanen, Hannu; Ritschkoff, Anne-Christine.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 637).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa

AU - Viitanen, Hannu

AU - Ritschkoff, Anne-Christine

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Vesivuodot ja vaurioille alttiit rakenneratkaisut ovat useimmiten syynä rakennuksissa esiintyviin biologisiin vaurioihin; home-, laho- ja hyönteisvaurioihin. Lahottajasienet vaativat itiöiden itämiseen, kasvun alkamiseen ja rihmaston leviämiseen suuremmat kosteuspitoisuudet kuin homesienet: ilman suhteellisen kosteuden on oltava vähintäin 95...98 % ja puun kosteuden lähellä kyllästymiskosteutta. Lahottajasienet lisäävät aktiivisesti puun kosteutta sienilajista, materiaalista, ympäristöolosuhteista, ajasta ja lahon asteesta riippuen. Ruskolahottajasienten optimikosteudet ovat 30...70 %, mutta lahon edetessä kosteudet kasvavat ja saattavat olla jopa 150...250 %. Lahottajasienten kasvu voi alkaa lämpötilan ollessa yli 0...+10 °C lajista riippuen, mutta kasvu on tällöin hidasta. Optimilämpötilat vaihtelevat lajista riippuen +15...+45 °C, mutta kosteuden on tällöin oltava riittävä vastaten yli 95 % suhteellista ilman kosteutta. Lattiasienen rihmasto kuolee jo +35...+50 °C lämpötilassa, mutta eräät ruskolahottajasienet kestävät muutamia tunteja jopa +60.. +80 °C lämpötiloja. Itiöiden itämiskyky heikkenee muutamassa tunnissa jo +65 °C:ssa, ja ne kuolevat muutamassa tunnissa yli +90...+105 °C lämpötilassa. Puun lahoamiseen vaikuttavat hyvin monet muuttujat: vaurio-organismit ja niiden vaikutusajat, puulaji, pinta- ja sydänpuun osuus, ympäristöolosuhteet ja muut puurakenteisiin rajoittuvat materiaalit. Lahottajasienten aiheuttama painohäviö ei ole riittävä mitattaessa sienen puuhun aiheuttamia lujuus- ja koostumusmuutoksia, sillä ruskolahottajasienten rihmastot tunkeutuvat hyvin nopeasti puun sisään ja lujuuden muutokset ovat merkittäviä jo pienillä painohäviöarvoilla.

AB - Vesivuodot ja vaurioille alttiit rakenneratkaisut ovat useimmiten syynä rakennuksissa esiintyviin biologisiin vaurioihin; home-, laho- ja hyönteisvaurioihin. Lahottajasienet vaativat itiöiden itämiseen, kasvun alkamiseen ja rihmaston leviämiseen suuremmat kosteuspitoisuudet kuin homesienet: ilman suhteellisen kosteuden on oltava vähintäin 95...98 % ja puun kosteuden lähellä kyllästymiskosteutta. Lahottajasienet lisäävät aktiivisesti puun kosteutta sienilajista, materiaalista, ympäristöolosuhteista, ajasta ja lahon asteesta riippuen. Ruskolahottajasienten optimikosteudet ovat 30...70 %, mutta lahon edetessä kosteudet kasvavat ja saattavat olla jopa 150...250 %. Lahottajasienten kasvu voi alkaa lämpötilan ollessa yli 0...+10 °C lajista riippuen, mutta kasvu on tällöin hidasta. Optimilämpötilat vaihtelevat lajista riippuen +15...+45 °C, mutta kosteuden on tällöin oltava riittävä vastaten yli 95 % suhteellista ilman kosteutta. Lattiasienen rihmasto kuolee jo +35...+50 °C lämpötilassa, mutta eräät ruskolahottajasienet kestävät muutamia tunteja jopa +60.. +80 °C lämpötiloja. Itiöiden itämiskyky heikkenee muutamassa tunnissa jo +65 °C:ssa, ja ne kuolevat muutamassa tunnissa yli +90...+105 °C lämpötilassa. Puun lahoamiseen vaikuttavat hyvin monet muuttujat: vaurio-organismit ja niiden vaikutusajat, puulaji, pinta- ja sydänpuun osuus, ympäristöolosuhteet ja muut puurakenteisiin rajoittuvat materiaalit. Lahottajasienten aiheuttama painohäviö ei ole riittävä mitattaessa sienen puuhun aiheuttamia lujuus- ja koostumusmuutoksia, sillä ruskolahottajasienten rihmastot tunkeutuvat hyvin nopeasti puun sisään ja lujuuden muutokset ovat merkittäviä jo pienillä painohäviöarvoilla.

KW - wood

KW - wooden structures

KW - decay

KW - fungi

KW - weight losses

KW - growth

KW - spreading

KW - conditions

KW - moisture

KW - temperature

M3 - Report

SN - 951-38-3520-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viitanen H, Ritschkoff A-C. Ruskolahon kehittyminen ja leviäminen puurakenteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 637).