Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa

Seppo Uosukainen, Jukka Tanttari, Heikki Isomoisio, E. Nousiainen, V. Veijanen, V. Hankaniemi

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Ryhmäkertoimen käsite äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioimiseksi esitetään. Ryhmäkerroin ottaa huomioon ryhmän äänilähteiden lukumäärän ja niiden geometrisen sijoittelun sekä niiden keskinäisten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen äänensäteilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhmäkertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmillä, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat erittäin tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi säteilijäryhmien äänitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun vähentämistä yksittäisten pakokanavien äänensäteilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkittävä vaikutus äänensäteilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa myös kokonaisäänitehoon voimakkaasti pienillä taajuuksilla.
Original languageFinnish
Title of host publicationAkustiikkapäivät 2013
PublisherAkustinen Seura ry
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAkustiikkapäivät 2013 - Turku, Finland
Duration: 22 Mar 201323 May 2013
http://www.akustinenseura.fi/akustiikkapaivat/akustiikkapaivat-2013/ (Full texts)

Conference

ConferenceAkustiikkapäivät 2013
CountryFinland
CityTurku
Period22/03/1323/05/13
Internet address

Cite this

Uosukainen, S., Tanttari, J., Isomoisio, H., Nousiainen, E., Veijanen, V., & Hankaniemi, V. (2013). Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. In Akustiikkapäivät 2013 Akustinen Seura ry.
Uosukainen, Seppo ; Tanttari, Jukka ; Isomoisio, Heikki ; Nousiainen, E. ; Veijanen, V. ; Hankaniemi, V. / Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, 2013.
@inproceedings{ab13e2d0f1b84ba49854115cd3079183,
title = "Ryhm{\"a}kerroin {\"a}{\"a}nil{\"a}hderyhm{\"a}n suuntaavuuden arvioinnissa",
abstract = "Ryhm{\"a}kertoimen k{\"a}site {\"a}{\"a}nil{\"a}hderyhm{\"a}n suuntaavuuden arvioimiseksi esitet{\"a}{\"a}n. Ryhm{\"a}kerroin ottaa huomioon ryhm{\"a}n {\"a}{\"a}nil{\"a}hteiden lukum{\"a}{\"a}r{\"a}n ja niiden geometrisen sijoittelun sek{\"a} niiden keskin{\"a}isten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen {\"a}{\"a}nens{\"a}teilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhm{\"a}kertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmill{\"a}, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat eritt{\"a}in tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} esimerkiksi s{\"a}teilij{\"a}ryhmien {\"a}{\"a}nitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun v{\"a}hent{\"a}mist{\"a} yksitt{\"a}isten pakokanavien {\"a}{\"a}nens{\"a}teilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkitt{\"a}v{\"a} vaikutus {\"a}{\"a}nens{\"a}teilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa my{\"o}s kokonais{\"a}{\"a}nitehoon voimakkaasti pienill{\"a} taajuuksilla.",
author = "Seppo Uosukainen and Jukka Tanttari and Heikki Isomoisio and E. Nousiainen and V. Veijanen and V. Hankaniemi",
note = "Project code: 78558-1.5",
year = "2013",
language = "Finnish",
booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2013",
publisher = "Akustinen Seura ry",
address = "Finland",

}

Uosukainen, S, Tanttari, J, Isomoisio, H, Nousiainen, E, Veijanen, V & Hankaniemi, V 2013, Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. in Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, Akustiikkapäivät 2013, Turku, Finland, 22/03/13.

Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. / Uosukainen, Seppo; Tanttari, Jukka; Isomoisio, Heikki; Nousiainen, E.; Veijanen, V.; Hankaniemi, V.

Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, 2013.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa

AU - Uosukainen, Seppo

AU - Tanttari, Jukka

AU - Isomoisio, Heikki

AU - Nousiainen, E.

AU - Veijanen, V.

AU - Hankaniemi, V.

N1 - Project code: 78558-1.5

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Ryhmäkertoimen käsite äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioimiseksi esitetään. Ryhmäkerroin ottaa huomioon ryhmän äänilähteiden lukumäärän ja niiden geometrisen sijoittelun sekä niiden keskinäisten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen äänensäteilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhmäkertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmillä, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat erittäin tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi säteilijäryhmien äänitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun vähentämistä yksittäisten pakokanavien äänensäteilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkittävä vaikutus äänensäteilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa myös kokonaisäänitehoon voimakkaasti pienillä taajuuksilla.

AB - Ryhmäkertoimen käsite äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioimiseksi esitetään. Ryhmäkerroin ottaa huomioon ryhmän äänilähteiden lukumäärän ja niiden geometrisen sijoittelun sekä niiden keskinäisten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen äänensäteilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhmäkertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmillä, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat erittäin tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi säteilijäryhmien äänitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun vähentämistä yksittäisten pakokanavien äänensäteilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkittävä vaikutus äänensäteilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa myös kokonaisäänitehoon voimakkaasti pienillä taajuuksilla.

M3 - Conference article in proceedings

BT - Akustiikkapäivät 2013

PB - Akustinen Seura ry

ER -

Uosukainen S, Tanttari J, Isomoisio H, Nousiainen E, Veijanen V, Hankaniemi V. Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. In Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry. 2013