Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa

Seppo Uosukainen, Jukka Tanttari, Heikki Isomoisio, E. Nousiainen, V. Veijanen, V. Hankaniemi

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Ryhmäkertoimen käsite äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioimiseksi esitetään. Ryhmäkerroin ottaa huomioon ryhmän äänilähteiden lukumäärän ja niiden geometrisen sijoittelun sekä niiden keskinäisten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen äänensäteilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhmäkertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmillä, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat erittäin tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi säteilijäryhmien äänitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun vähentämistä yksittäisten pakokanavien äänensäteilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkittävä vaikutus äänensäteilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa myös kokonaisäänitehoon voimakkaasti pienillä taajuuksilla.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationAkustiikkapäivät 2013
  PublisherAkustinen Seura ry
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventAkustiikkapäivät 2013 - Turku, Finland
  Duration: 22 Mar 201323 May 2013
  http://www.akustinenseura.fi/akustiikkapaivat/akustiikkapaivat-2013/ (Full texts)

  Conference

  ConferenceAkustiikkapäivät 2013
  CountryFinland
  CityTurku
  Period22/03/1323/05/13
  Internet address

  Cite this

  Uosukainen, S., Tanttari, J., Isomoisio, H., Nousiainen, E., Veijanen, V., & Hankaniemi, V. (2013). Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. In Akustiikkapäivät 2013 Akustinen Seura ry.
  Uosukainen, Seppo ; Tanttari, Jukka ; Isomoisio, Heikki ; Nousiainen, E. ; Veijanen, V. ; Hankaniemi, V. / Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, 2013.
  @inproceedings{ab13e2d0f1b84ba49854115cd3079183,
  title = "Ryhm{\"a}kerroin {\"a}{\"a}nil{\"a}hderyhm{\"a}n suuntaavuuden arvioinnissa",
  abstract = "Ryhm{\"a}kertoimen k{\"a}site {\"a}{\"a}nil{\"a}hderyhm{\"a}n suuntaavuuden arvioimiseksi esitet{\"a}{\"a}n. Ryhm{\"a}kerroin ottaa huomioon ryhm{\"a}n {\"a}{\"a}nil{\"a}hteiden lukum{\"a}{\"a}r{\"a}n ja niiden geometrisen sijoittelun sek{\"a} niiden keskin{\"a}isten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen {\"a}{\"a}nens{\"a}teilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhm{\"a}kertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmill{\"a}, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat eritt{\"a}in tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} esimerkiksi s{\"a}teilij{\"a}ryhmien {\"a}{\"a}nitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun v{\"a}hent{\"a}mist{\"a} yksitt{\"a}isten pakokanavien {\"a}{\"a}nens{\"a}teilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkitt{\"a}v{\"a} vaikutus {\"a}{\"a}nens{\"a}teilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa my{\"o}s kokonais{\"a}{\"a}nitehoon voimakkaasti pienill{\"a} taajuuksilla.",
  author = "Seppo Uosukainen and Jukka Tanttari and Heikki Isomoisio and E. Nousiainen and V. Veijanen and V. Hankaniemi",
  note = "Project code: 78558-1.5",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2013",
  publisher = "Akustinen Seura ry",
  address = "Finland",

  }

  Uosukainen, S, Tanttari, J, Isomoisio, H, Nousiainen, E, Veijanen, V & Hankaniemi, V 2013, Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. in Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, Akustiikkapäivät 2013, Turku, Finland, 22/03/13.

  Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. / Uosukainen, Seppo; Tanttari, Jukka; Isomoisio, Heikki; Nousiainen, E.; Veijanen, V.; Hankaniemi, V.

  Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry, 2013.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa

  AU - Uosukainen, Seppo

  AU - Tanttari, Jukka

  AU - Isomoisio, Heikki

  AU - Nousiainen, E.

  AU - Veijanen, V.

  AU - Hankaniemi, V.

  N1 - Project code: 78558-1.5

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Ryhmäkertoimen käsite äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioimiseksi esitetään. Ryhmäkerroin ottaa huomioon ryhmän äänilähteiden lukumäärän ja niiden geometrisen sijoittelun sekä niiden keskinäisten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen äänensäteilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhmäkertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmillä, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat erittäin tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi säteilijäryhmien äänitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun vähentämistä yksittäisten pakokanavien äänensäteilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkittävä vaikutus äänensäteilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa myös kokonaisäänitehoon voimakkaasti pienillä taajuuksilla.

  AB - Ryhmäkertoimen käsite äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioimiseksi esitetään. Ryhmäkerroin ottaa huomioon ryhmän äänilähteiden lukumäärän ja niiden geometrisen sijoittelun sekä niiden keskinäisten amplitudi- ja vaihesuhteiden vaikutuksen äänensäteilyyn. MATLAB-ohjelmisto ryhmäkertoimen laskemiseksi on kehitetty ja validoitu yksinkertaisilla esimerkkiryhmillä, joiden suuntaavuus on analyyttisesti tiedossa. Lasketut suuntaavuudet ovat erittäin tarkasti samoja analyyttisten suuntaavuuslausekkeiden kanssa. Ohjelmistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi säteilijäryhmien äänitehon minimoimiseksi ja interferenssiminimien aikaansaamiseksi halutuille vastaanottoalueille. Sovellusalueena on simuloitu voimaloiden pakomelun vähentämistä yksittäisten pakokanavien äänensäteilyn vaiheistuksella. Pakokanavien suhteellisilla vaihe-eroilla on merkittävä vaikutus äänensäteilyn suuntaavuusominaisuuksiin ja suhteelliset vaihe-erot voivat vaikuttaa myös kokonaisäänitehoon voimakkaasti pienillä taajuuksilla.

  M3 - Conference article in proceedings

  BT - Akustiikkapäivät 2013

  PB - Akustinen Seura ry

  ER -

  Uosukainen S, Tanttari J, Isomoisio H, Nousiainen E, Veijanen V, Hankaniemi V. Ryhmäkerroin äänilähderyhmän suuntaavuuden arvioinnissa. In Akustiikkapäivät 2013. Akustinen Seura ry. 2013