@book{bab414154a97411fa368f16f04986e8a,
title = "Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen",
abstract = "Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka j{\"a}{\"a} j{\"a}ljelle {\"o}ljy{\"a} puristettaessa, k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieni{\"a}, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n synteettisi{\"a} aminohappoja. T{\"a}m{\"a} nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemm{\"a}n lysiini{\"a} ja treoniini{\"a} sis{\"a}lt{\"a}viksi, synteettisten aminohappojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ei en{\"a}{\"a} tarvittaisi. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdess{\"a} suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, ett{\"a} puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varastoproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteisty{\"o}ss{\"a} on arvioitu my{\"o}s tutkimus- ja kehitysty{\"o}n taloudellista kannattavuuta.",
keywords = "plants (botany), feeding stuffs, animal nutrition, forage crops, farm crops, oilseed crops, proteins, lysine, biotechnology",
author = "Anna-Maria Nuutila and Veli Kauppinen",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4879-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1724",
address = "Finland",
}