Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen

Anna-Maria Nuutila, Veli Kauppinen

    Research output: Book/ReportReportProfessional

    Abstract

    Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka jää jäljelle öljyä puristettaessa, käytetään rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieniä, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lisäämään synteettisiä aminohappoja. Tämä nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemmän lysiiniä ja treoniiniä sisältäviksi, synteettisten aminohappojen käyttöä ei enää tarvittaisi. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdessä suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, että puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteistyössä on arvioitu myös tutkimus- ja kehitystyön taloudellista kannattavuuta.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages34
    ISBN (Print)951-38-4879-5
    Publication statusPublished - 1996
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    PublisherVTT
    No.1724
    ISSN (Print)1235-0605
    ISSN (Electronic)1455-0865

    Keywords

    • plants (botany)
    • feeding stuffs
    • animal nutrition
    • forage crops
    • farm crops
    • oilseed crops
    • proteins
    • lysine
    • biotechnology

    Cite this

    Nuutila, A-M., & Kauppinen, V. (1996). Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1724
    Nuutila, Anna-Maria ; Kauppinen, Veli. / Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1724).
    @book{bab414154a97411fa368f16f04986e8a,
    title = "Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen",
    abstract = "Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka j{\"a}{\"a} j{\"a}ljelle {\"o}ljy{\"a} puristettaessa, k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieni{\"a}, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n synteettisi{\"a} aminohappoja. T{\"a}m{\"a} nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemm{\"a}n lysiini{\"a} ja treoniini{\"a} sis{\"a}lt{\"a}viksi, synteettisten aminohappojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ei en{\"a}{\"a} tarvittaisi. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdess{\"a} suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, ett{\"a} puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteisty{\"o}ss{\"a} on arvioitu my{\"o}s tutkimus- ja kehitysty{\"o}n taloudellista kannattavuuta.",
    keywords = "plants (botany), feeding stuffs, animal nutrition, forage crops, farm crops, oilseed crops, proteins, lysine, biotechnology",
    author = "Anna-Maria Nuutila and Veli Kauppinen",
    year = "1996",
    language = "Finnish",
    isbn = "951-38-4879-5",
    series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
    publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
    number = "1724",
    address = "Finland",

    }

    Nuutila, A-M & Kauppinen, V 1996, Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1724, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

    Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. / Nuutila, Anna-Maria; Kauppinen, Veli.

    Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1724).

    Research output: Book/ReportReportProfessional

    TY - BOOK

    T1 - Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen

    AU - Nuutila, Anna-Maria

    AU - Kauppinen, Veli

    PY - 1996

    Y1 - 1996

    N2 - Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka jää jäljelle öljyä puristettaessa, käytetään rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieniä, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lisäämään synteettisiä aminohappoja. Tämä nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemmän lysiiniä ja treoniiniä sisältäviksi, synteettisten aminohappojen käyttöä ei enää tarvittaisi. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdessä suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, että puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteistyössä on arvioitu myös tutkimus- ja kehitystyön taloudellista kannattavuuta.

    AB - Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka jää jäljelle öljyä puristettaessa, käytetään rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieniä, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lisäämään synteettisiä aminohappoja. Tämä nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemmän lysiiniä ja treoniiniä sisältäviksi, synteettisten aminohappojen käyttöä ei enää tarvittaisi. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdessä suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, että puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteistyössä on arvioitu myös tutkimus- ja kehitystyön taloudellista kannattavuuta.

    KW - plants (botany)

    KW - feeding stuffs

    KW - animal nutrition

    KW - forage crops

    KW - farm crops

    KW - oilseed crops

    KW - proteins

    KW - lysine

    KW - biotechnology

    M3 - Report

    SN - 951-38-4879-5

    T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

    BT - Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen

    PB - VTT Technical Research Centre of Finland

    CY - Espoo

    ER -

    Nuutila A-M, Kauppinen V. Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1724).