Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen

Anna-Maria Nuutila, Veli Kauppinen

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka jää jäljelle öljyä puristettaessa, käytetään rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieniä, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lisäämään synteettisiä aminohappoja. Tämä nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemmän lysiiniä ja treoniiniä sisältäviksi, synteettisten aminohappojen käyttöä ei enää tarvittaisi. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdessä suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, että puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteistyössä on arvioitu myös tutkimus- ja kehitystyön taloudellista kannattavuuta.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages34
    ISBN (Print)951-38-4879-5
    Publication statusPublished - 1996
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    Number1724
    ISSN1235-0605

    Keywords

    • plants (botany)
    • feeding stuffs
    • animal nutrition
    • forage crops
    • farm crops
    • oilseed crops
    • proteins
    • lysine
    • biotechnology

    Cite this

    Nuutila, A-M., & Kauppinen, V. (1996). Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1724 http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/1996/T1724.pdf