Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen

Anna-Maria Nuutila, Veli Kauppinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka jää jäljelle öljyä puristettaessa, käytetään rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieniä, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lisäämään synteettisiä aminohappoja. Tämä nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemmän lysiiniä ja treoniiniä sisältäviksi, synteettisten aminohappojen käyttöä ei enää tarvittaisi. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdessä suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, että puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteistyössä on arvioitu myös tutkimus- ja kehitystyön taloudellista kannattavuuta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages34
  ISBN (Print)951-38-4879-5
  Publication statusPublished - 1996
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1724
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • plants (botany)
  • feeding stuffs
  • animal nutrition
  • forage crops
  • farm crops
  • oilseed crops
  • proteins
  • lysine
  • biotechnology

  Cite this

  Nuutila, A-M., & Kauppinen, V. (1996). Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1724
  Nuutila, Anna-Maria ; Kauppinen, Veli. / Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1724).
  @book{bab414154a97411fa368f16f04986e8a,
  title = "Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen",
  abstract = "Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka j{\"a}{\"a} j{\"a}ljelle {\"o}ljy{\"a} puristettaessa, k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieni{\"a}, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n synteettisi{\"a} aminohappoja. T{\"a}m{\"a} nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemm{\"a}n lysiini{\"a} ja treoniini{\"a} sis{\"a}lt{\"a}viksi, synteettisten aminohappojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ei en{\"a}{\"a} tarvittaisi. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdess{\"a} suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, ett{\"a} puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteisty{\"o}ss{\"a} on arvioitu my{\"o}s tutkimus- ja kehitysty{\"o}n taloudellista kannattavuuta.",
  keywords = "plants (botany), feeding stuffs, animal nutrition, forage crops, farm crops, oilseed crops, proteins, lysine, biotechnology",
  author = "Anna-Maria Nuutila and Veli Kauppinen",
  year = "1996",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4879-5",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1724",
  address = "Finland",

  }

  Nuutila, A-M & Kauppinen, V 1996, Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1724, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. / Nuutila, Anna-Maria; Kauppinen, Veli.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1724).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen

  AU - Nuutila, Anna-Maria

  AU - Kauppinen, Veli

  PY - 1996

  Y1 - 1996

  N2 - Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka jää jäljelle öljyä puristettaessa, käytetään rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieniä, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lisäämään synteettisiä aminohappoja. Tämä nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemmän lysiiniä ja treoniiniä sisältäviksi, synteettisten aminohappojen käyttöä ei enää tarvittaisi. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdessä suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, että puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteistyössä on arvioitu myös tutkimus- ja kehitystyön taloudellista kannattavuuta.

  AB - Rypsin (Brassica rapa subsp. oleifera) puristekakkua, joka jää jäljelle öljyä puristettaessa, käytetään rehuteollisuuden raaka-aineena. Rypsin puristekakun lysiini- ja treoniinipitoisuudet ovat kuitenkin liian pieniä, joten rehua valmistettaessa seokseen joudutaan lisäämään synteettisiä aminohappoja. Tämä nostaa tuotantokuluja. Jos rypsin varastoproteiineja muokattaisiin enemmän lysiiniä ja treoniiniä sisältäviksi, synteettisten aminohappojen käyttöä ei enää tarvittaisi. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on selvitetty yhdessä suomalaisen rehuteollisuuden kanssa mahdollisuudet rypsin puristekakun aminohappokoostumuksen parantamiseen niin, että puristekakku vastaisi paremmin rehuteollisuuden tarpeita. Ensisijainen selvityskohde on ollut lysiinipitoisuuden nostaminen rypsin siemenen varas-toproteiineissa kasvibiotekniikan avulla. Rehuteollisuuden kanssa yhteistyössä on arvioitu myös tutkimus- ja kehitystyön taloudellista kannattavuuta.

  KW - plants (botany)

  KW - feeding stuffs

  KW - animal nutrition

  KW - forage crops

  KW - farm crops

  KW - oilseed crops

  KW - proteins

  KW - lysine

  KW - biotechnology

  M3 - Report

  SN - 951-38-4879-5

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nuutila A-M, Kauppinen V. Rypsin puristekakun rehuarvon parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 34 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1724).