Sääntöpohjainen säätö

Matti Saarenpää, Rauno Heinonen, Pentti Uuspää

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tiedotteessa luodaan katsaus erilaisiin menetelmiin, joiden avulla perinteisiä säätöjärjestelmiä on pyritty kehittämään toiminnaltaan "älykkäämmiksi" eli sellaisiksi, että ne mukautuisivat paremmin esim. prosessin dynamiikassa tapahtuviin muutoksiin tai jopa oppisivat prosessin käyttäytymistä seuraamalla oikean tavan ohjata sitä. Uusimpia säätöteknisiä menetelmiä, adaptiivista ja sääntöpohjaista säätöä, on käytännössä sovellettu erilaisiin, myös vaikeasti määriteltäviin prosesseihin. Adaptiivisten säätösovellusten ja kaupallisten säätimien tarjonta on varsin runsasta. Erityisesti säätimen virittämisessä on adaptiivisuudesta havaittu olevan joissakin tapauksissa selvää hyötyä. Sääntöpohjaisessa säädössä prosessia ja sen ohjausta kuvataan kvalitatiivisilla säännöillä. Ongelmat liittyvät yleensä lähinnä sääntöjoukkojen luomiseen, johon ei yleispäteviä menetelmiä tai teoriaa ole olemassa. Myös itseoppivia säätimiä on kehitetty erityyppisten algoritmien pohjalta. Oppimiseen tarvittavan suuren ja tarpeeksi varioidun mittausaineiston saaminen käytännön prosessista voi olla hankalaa. Sääntöpohjaisten järjestelmien tehtäviä automaatiojärjestelmissä voivat olla esim. häiriöiden ja vikojen käsittely, säädön toiminnan tarkkailu ja sääntöpohjainen säätö. Lopuksi hahmotellaan yleisen älykkään säätimen tehtäviä ja toiminnallista rakennetta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages82
ISBN (Print)951-38-2951-0
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number753
ISSN0358-5085

Keywords

  • control systems
  • adaptive systems
  • rule based control
  • computerized control
  • knowledge based systems

Cite this

Saarenpää, M., Heinonen, R., & Uuspää, P. (1987). Sääntöpohjainen säätö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 753
Saarenpää, Matti ; Heinonen, Rauno ; Uuspää, Pentti. / Sääntöpohjainen säätö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 753).
@book{5a0d862e696e46708b39a50533dacbf1,
title = "S{\"a}{\"a}nt{\"o}pohjainen s{\"a}{\"a}t{\"o}",
abstract = "Tiedotteessa luodaan katsaus erilaisiin menetelmiin, joiden avulla perinteisi{\"a} s{\"a}{\"a}t{\"o}j{\"a}rjestelmi{\"a} on pyritty kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n toiminnaltaan {"}{\"a}lykk{\"a}{\"a}mmiksi{"} eli sellaisiksi, ett{\"a} ne mukautuisivat paremmin esim. prosessin dynamiikassa tapahtuviin muutoksiin tai jopa oppisivat prosessin k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} seuraamalla oikean tavan ohjata sit{\"a}. Uusimpia s{\"a}{\"a}t{\"o}teknisi{\"a} menetelmi{\"a}, adaptiivista ja s{\"a}{\"a}nt{\"o}pohjaista s{\"a}{\"a}t{\"o}{\"a}, on k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} sovellettu erilaisiin, my{\"o}s vaikeasti m{\"a}{\"a}ritelt{\"a}viin prosesseihin. Adaptiivisten s{\"a}{\"a}t{\"o}sovellusten ja kaupallisten s{\"a}{\"a}timien tarjonta on varsin runsasta. Erityisesti s{\"a}{\"a}timen viritt{\"a}misess{\"a} on adaptiivisuudesta havaittu olevan joissakin tapauksissa selv{\"a}{\"a} hy{\"o}ty{\"a}. S{\"a}{\"a}nt{\"o}pohjaisessa s{\"a}{\"a}d{\"o}ss{\"a} prosessia ja sen ohjausta kuvataan kvalitatiivisilla s{\"a}{\"a}nn{\"o}ill{\"a}. Ongelmat liittyv{\"a}t yleens{\"a} l{\"a}hinn{\"a} s{\"a}{\"a}nt{\"o}joukkojen luomiseen, johon ei yleisp{\"a}tevi{\"a} menetelmi{\"a} tai teoriaa ole olemassa. My{\"o}s itseoppivia s{\"a}{\"a}timi{\"a} on kehitetty erityyppisten algoritmien pohjalta. Oppimiseen tarvittavan suuren ja tarpeeksi varioidun mittausaineiston saaminen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n prosessista voi olla hankalaa. S{\"a}{\"a}nt{\"o}pohjaisten j{\"a}rjestelmien teht{\"a}vi{\"a} automaatioj{\"a}rjestelmiss{\"a} voivat olla esim. h{\"a}iri{\"o}iden ja vikojen k{\"a}sittely, s{\"a}{\"a}d{\"o}n toiminnan tarkkailu ja s{\"a}{\"a}nt{\"o}pohjainen s{\"a}{\"a}t{\"o}. Lopuksi hahmotellaan yleisen {\"a}lykk{\"a}{\"a}n s{\"a}{\"a}timen teht{\"a}vi{\"a} ja toiminnallista rakennetta.",
keywords = "control systems, adaptive systems, rule based control, computerized control, knowledge based systems",
author = "Matti Saarenp{\"a}{\"a} and Rauno Heinonen and Pentti Uusp{\"a}{\"a}",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2951-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "753",
address = "Finland",

}

Saarenpää, M, Heinonen, R & Uuspää, P 1987, Sääntöpohjainen säätö. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 753, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sääntöpohjainen säätö. / Saarenpää, Matti; Heinonen, Rauno; Uuspää, Pentti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 753).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sääntöpohjainen säätö

AU - Saarenpää, Matti

AU - Heinonen, Rauno

AU - Uuspää, Pentti

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tiedotteessa luodaan katsaus erilaisiin menetelmiin, joiden avulla perinteisiä säätöjärjestelmiä on pyritty kehittämään toiminnaltaan "älykkäämmiksi" eli sellaisiksi, että ne mukautuisivat paremmin esim. prosessin dynamiikassa tapahtuviin muutoksiin tai jopa oppisivat prosessin käyttäytymistä seuraamalla oikean tavan ohjata sitä. Uusimpia säätöteknisiä menetelmiä, adaptiivista ja sääntöpohjaista säätöä, on käytännössä sovellettu erilaisiin, myös vaikeasti määriteltäviin prosesseihin. Adaptiivisten säätösovellusten ja kaupallisten säätimien tarjonta on varsin runsasta. Erityisesti säätimen virittämisessä on adaptiivisuudesta havaittu olevan joissakin tapauksissa selvää hyötyä. Sääntöpohjaisessa säädössä prosessia ja sen ohjausta kuvataan kvalitatiivisilla säännöillä. Ongelmat liittyvät yleensä lähinnä sääntöjoukkojen luomiseen, johon ei yleispäteviä menetelmiä tai teoriaa ole olemassa. Myös itseoppivia säätimiä on kehitetty erityyppisten algoritmien pohjalta. Oppimiseen tarvittavan suuren ja tarpeeksi varioidun mittausaineiston saaminen käytännön prosessista voi olla hankalaa. Sääntöpohjaisten järjestelmien tehtäviä automaatiojärjestelmissä voivat olla esim. häiriöiden ja vikojen käsittely, säädön toiminnan tarkkailu ja sääntöpohjainen säätö. Lopuksi hahmotellaan yleisen älykkään säätimen tehtäviä ja toiminnallista rakennetta.

AB - Tiedotteessa luodaan katsaus erilaisiin menetelmiin, joiden avulla perinteisiä säätöjärjestelmiä on pyritty kehittämään toiminnaltaan "älykkäämmiksi" eli sellaisiksi, että ne mukautuisivat paremmin esim. prosessin dynamiikassa tapahtuviin muutoksiin tai jopa oppisivat prosessin käyttäytymistä seuraamalla oikean tavan ohjata sitä. Uusimpia säätöteknisiä menetelmiä, adaptiivista ja sääntöpohjaista säätöä, on käytännössä sovellettu erilaisiin, myös vaikeasti määriteltäviin prosesseihin. Adaptiivisten säätösovellusten ja kaupallisten säätimien tarjonta on varsin runsasta. Erityisesti säätimen virittämisessä on adaptiivisuudesta havaittu olevan joissakin tapauksissa selvää hyötyä. Sääntöpohjaisessa säädössä prosessia ja sen ohjausta kuvataan kvalitatiivisilla säännöillä. Ongelmat liittyvät yleensä lähinnä sääntöjoukkojen luomiseen, johon ei yleispäteviä menetelmiä tai teoriaa ole olemassa. Myös itseoppivia säätimiä on kehitetty erityyppisten algoritmien pohjalta. Oppimiseen tarvittavan suuren ja tarpeeksi varioidun mittausaineiston saaminen käytännön prosessista voi olla hankalaa. Sääntöpohjaisten järjestelmien tehtäviä automaatiojärjestelmissä voivat olla esim. häiriöiden ja vikojen käsittely, säädön toiminnan tarkkailu ja sääntöpohjainen säätö. Lopuksi hahmotellaan yleisen älykkään säätimen tehtäviä ja toiminnallista rakennetta.

KW - control systems

KW - adaptive systems

KW - rule based control

KW - computerized control

KW - knowledge based systems

M3 - Report

SN - 951-38-2951-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sääntöpohjainen säätö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saarenpää M, Heinonen R, Uuspää P. Sääntöpohjainen säätö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 753).