Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille

Klaus Känsälä, Kalle Hammar

  Research output: Book/ReportReport

  20 Downloads (Pure)

  Abstract

  Yhteiskunta sähköistyy kiihtyvällä tahdilla ja kulutuksen lisääntyminen luo tarpeita sähkön käytön ohjaamiseen. Sähköä käytetään uusilla tavoilla mm. lämpöpumpuissa ja sähköautojen latauksessa. Lisäksi uusiutuvien tuotantotapojen kuten aurinko- ja tuulienergian lisääntyminen luovat uusia haasteita sähköjärjestelmälle. Yhdessä nämä muutokset aiheuttavat sähköverkkoon kuormitushuippuja, jotka rasittavat niin sähkönjakeluun kuin myös tuotantoon käytettävää infrastruktuuria ja tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi.
  Yhtenä ratkaisuna huipputehojen hallintaan on luoda paremmat edellytykset sähkön kulutusjoustolle sähkömarkkinoilla. Mahdollistamalla laajemmin rakennusmassan eli sähköä käyttävien loppuasiakkaiden ohjaus ja osallistuminen, voidaan merkittävästi vaikuttaa yhteiskunnan kokonaislaskuun sekä sähkönkäytön huippuihin liittyviin haitallisiin päästöihin.
  Digitalisaatio toimii merkittävänä katalyyttinä ja mahdollistaa uudet toimintamallit myös sähkömarkkinoilla. On jo nähtävissä, että uusia toimijoita tulee mukaan sähkömarkkinoiden ekosysteemiin. Tämä tuo alalle uusia disruptiivisia liiketoimintamalleja sekä samalla uusia palveluita loppuasiakkaille. Muilla toimialoilla esimerkiksi musiikkibisneksessä Spotify on päivittänyt digitaalisen musiikin jakelun ja käyttömallit. AirBnB:n on mullistanut hotellialaa ja Uber muuttaa taksien liiketoimintaa. Mikä tai kuka ottaa veturinpaikan sähkömarkkinalla?
  Myös sähkömarkkinat muuttuvat internetin mahdollistamien uusien liiketoimintamallien myötä. Sähkön tuotanto ja jakelu ovat kuitenkin yhteiskunnan kannalta investointi-intensiivinen ja kriittinen toimiala. Siksi sähkömarkkinan ja säätövoimamarkkinan digitalisaatio pitää tehdä hallitusti ja yhteisesti sovituilla pelisäännöillä.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages8
  Publication statusPublished - 17 Apr 2018
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT White Paper

  Cite this

  Känsälä, K., & Hammar, K. (2018). Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT White Paper
  Känsälä, Klaus ; Hammar, Kalle . / Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille. VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 8 p. (VTT White Paper).
  @book{05869445aa5647d4aa11a106aa42d436,
  title = "S{\"a}{\"a}t{\"o}voimaa tulevaisuuden s{\"a}hk{\"o}markkinoille",
  abstract = "Yhteiskunta s{\"a}hk{\"o}istyy kiihtyv{\"a}ll{\"a} tahdilla ja kulutuksen lis{\"a}{\"a}ntyminen luo tarpeita s{\"a}hk{\"o}n k{\"a}yt{\"o}n ohjaamiseen. S{\"a}hk{\"o}{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n uusilla tavoilla mm. l{\"a}mp{\"o}pumpuissa ja s{\"a}hk{\"o}autojen latauksessa. Lis{\"a}ksi uusiutuvien tuotantotapojen kuten aurinko- ja tuulienergian lis{\"a}{\"a}ntyminen luovat uusia haasteita s{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}lle. Yhdess{\"a} n{\"a}m{\"a} muutokset aiheuttavat s{\"a}hk{\"o}verkkoon kuormitushuippuja, jotka rasittavat niin s{\"a}hk{\"o}njakeluun kuin my{\"o}s tuotantoon k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}{\"a} infrastruktuuria ja t{\"a}m{\"a} tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Yhten{\"a} ratkaisuna huipputehojen hallintaan on luoda paremmat edellytykset s{\"a}hk{\"o}n kulutusjoustolle s{\"a}hk{\"o}markkinoilla. Mahdollistamalla laajemmin rakennusmassan eli s{\"a}hk{\"o}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}vien loppuasiakkaiden ohjaus ja osallistuminen, voidaan merkitt{\"a}v{\"a}sti vaikuttaa yhteiskunnan kokonaislaskuun sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}nk{\"a}yt{\"o}n huippuihin liittyviin haitallisiin p{\"a}{\"a}st{\"o}ihin. Digitalisaatio toimii merkitt{\"a}v{\"a}n{\"a} katalyyttin{\"a} ja mahdollistaa uudet toimintamallit my{\"o}s s{\"a}hk{\"o}markkinoilla. On jo n{\"a}ht{\"a}viss{\"a}, ett{\"a} uusia toimijoita tulee mukaan s{\"a}hk{\"o}markkinoiden ekosysteemiin. T{\"a}m{\"a} tuo alalle uusia disruptiivisia liiketoimintamalleja sek{\"a} samalla uusia palveluita loppuasiakkaille. Muilla toimialoilla esimerkiksi musiikkibisneksess{\"a} Spotify on p{\"a}ivitt{\"a}nyt digitaalisen musiikin jakelun ja k{\"a}ytt{\"o}mallit. AirBnB:n on mullistanut hotellialaa ja Uber muuttaa taksien liiketoimintaa. Mik{\"a} tai kuka ottaa veturinpaikan s{\"a}hk{\"o}markkinalla? My{\"o}s s{\"a}hk{\"o}markkinat muuttuvat internetin mahdollistamien uusien liiketoimintamallien my{\"o}t{\"a}. S{\"a}hk{\"o}n tuotanto ja jakelu ovat kuitenkin yhteiskunnan kannalta investointi-intensiivinen ja kriittinen toimiala. Siksi s{\"a}hk{\"o}markkinan ja s{\"a}{\"a}t{\"o}voimamarkkinan digitalisaatio pit{\"a}{\"a} tehd{\"a} hallitusti ja yhteisesti sovituilla pelis{\"a}{\"a}nn{\"o}ill{\"a}.",
  author = "Klaus K{\"a}ns{\"a}l{\"a} and Kalle Hammar",
  year = "2018",
  month = "4",
  day = "17",
  language = "Finnish",
  series = "VTT White Paper",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Känsälä, K & Hammar, K 2018, Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille. VTT White Paper, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille. / Känsälä, Klaus; Hammar, Kalle .

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 8 p. (VTT White Paper).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille

  AU - Känsälä, Klaus

  AU - Hammar, Kalle

  PY - 2018/4/17

  Y1 - 2018/4/17

  N2 - Yhteiskunta sähköistyy kiihtyvällä tahdilla ja kulutuksen lisääntyminen luo tarpeita sähkön käytön ohjaamiseen. Sähköä käytetään uusilla tavoilla mm. lämpöpumpuissa ja sähköautojen latauksessa. Lisäksi uusiutuvien tuotantotapojen kuten aurinko- ja tuulienergian lisääntyminen luovat uusia haasteita sähköjärjestelmälle. Yhdessä nämä muutokset aiheuttavat sähköverkkoon kuormitushuippuja, jotka rasittavat niin sähkönjakeluun kuin myös tuotantoon käytettävää infrastruktuuria ja tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Yhtenä ratkaisuna huipputehojen hallintaan on luoda paremmat edellytykset sähkön kulutusjoustolle sähkömarkkinoilla. Mahdollistamalla laajemmin rakennusmassan eli sähköä käyttävien loppuasiakkaiden ohjaus ja osallistuminen, voidaan merkittävästi vaikuttaa yhteiskunnan kokonaislaskuun sekä sähkönkäytön huippuihin liittyviin haitallisiin päästöihin. Digitalisaatio toimii merkittävänä katalyyttinä ja mahdollistaa uudet toimintamallit myös sähkömarkkinoilla. On jo nähtävissä, että uusia toimijoita tulee mukaan sähkömarkkinoiden ekosysteemiin. Tämä tuo alalle uusia disruptiivisia liiketoimintamalleja sekä samalla uusia palveluita loppuasiakkaille. Muilla toimialoilla esimerkiksi musiikkibisneksessä Spotify on päivittänyt digitaalisen musiikin jakelun ja käyttömallit. AirBnB:n on mullistanut hotellialaa ja Uber muuttaa taksien liiketoimintaa. Mikä tai kuka ottaa veturinpaikan sähkömarkkinalla? Myös sähkömarkkinat muuttuvat internetin mahdollistamien uusien liiketoimintamallien myötä. Sähkön tuotanto ja jakelu ovat kuitenkin yhteiskunnan kannalta investointi-intensiivinen ja kriittinen toimiala. Siksi sähkömarkkinan ja säätövoimamarkkinan digitalisaatio pitää tehdä hallitusti ja yhteisesti sovituilla pelisäännöillä.

  AB - Yhteiskunta sähköistyy kiihtyvällä tahdilla ja kulutuksen lisääntyminen luo tarpeita sähkön käytön ohjaamiseen. Sähköä käytetään uusilla tavoilla mm. lämpöpumpuissa ja sähköautojen latauksessa. Lisäksi uusiutuvien tuotantotapojen kuten aurinko- ja tuulienergian lisääntyminen luovat uusia haasteita sähköjärjestelmälle. Yhdessä nämä muutokset aiheuttavat sähköverkkoon kuormitushuippuja, jotka rasittavat niin sähkönjakeluun kuin myös tuotantoon käytettävää infrastruktuuria ja tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Yhtenä ratkaisuna huipputehojen hallintaan on luoda paremmat edellytykset sähkön kulutusjoustolle sähkömarkkinoilla. Mahdollistamalla laajemmin rakennusmassan eli sähköä käyttävien loppuasiakkaiden ohjaus ja osallistuminen, voidaan merkittävästi vaikuttaa yhteiskunnan kokonaislaskuun sekä sähkönkäytön huippuihin liittyviin haitallisiin päästöihin. Digitalisaatio toimii merkittävänä katalyyttinä ja mahdollistaa uudet toimintamallit myös sähkömarkkinoilla. On jo nähtävissä, että uusia toimijoita tulee mukaan sähkömarkkinoiden ekosysteemiin. Tämä tuo alalle uusia disruptiivisia liiketoimintamalleja sekä samalla uusia palveluita loppuasiakkaille. Muilla toimialoilla esimerkiksi musiikkibisneksessä Spotify on päivittänyt digitaalisen musiikin jakelun ja käyttömallit. AirBnB:n on mullistanut hotellialaa ja Uber muuttaa taksien liiketoimintaa. Mikä tai kuka ottaa veturinpaikan sähkömarkkinalla? Myös sähkömarkkinat muuttuvat internetin mahdollistamien uusien liiketoimintamallien myötä. Sähkön tuotanto ja jakelu ovat kuitenkin yhteiskunnan kannalta investointi-intensiivinen ja kriittinen toimiala. Siksi sähkömarkkinan ja säätövoimamarkkinan digitalisaatio pitää tehdä hallitusti ja yhteisesti sovituilla pelisäännöillä.

  M3 - Report

  T3 - VTT White Paper

  BT - Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Känsälä K, Hammar K. Säätövoimaa tulevaisuuden sähkömarkkinoille. VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 8 p. (VTT White Paper).