Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa: Esitutkimus

Arvo Leinonen, Eino Kiukaanniemi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää mahdollisuuksia toteuttaa jyrsinturvetuotannon tuotannonohjausjärjestelmä, joka ottaa säätekijät paremmin huomioon. Tähän liittyen on tarkasteltu haihduntamittarin käyttöä turpeen kuivumisen seurannassa ja välillisenä mittana ennustettaessa turpeen kuivumista sääennusteesta. Tutkimuksessa on esitetty jyrsinturvetuotantostrategian laadinnalle periaatteellinen malli, joka perustuu sääennustukseen. Sääennusteen avulla arvioidun haihduntasumman avulla sekä ottamalla huomioon tuotantoajankohta, käytettävissä oleva konekanta ja tuotantotavoite voidaan laskea olosuhteisiin parhaiten sopiva jyrsösvahvuus. Avovesipintahaihdunnan ja säätekijöiden välille määritetty matemaattinen riippuvuus on suhteellisen tarkka. Matemaattisen yhtälön avulla on mahdollista arvioida tulevan satokierron haihduntasumma, kun tunnetsan seuraavien päivien keskilämpötila, tuuli ja suhteellinen kosteus. Turpeen kuivumisen ja haihduntasumman välillä on olemassa selvä korrelaatio, mikä mahdollistaa haihduntasumman käytön turpeen kuivumisen ennustamiseen. Havainnoimalla haihduntamittarista tapahtuvaa haihduntaa voidaan myös vaivattomasti lukea haihdunta-kosteus-kuvaajaa käyttäcn turpeen kenttäkosteus. Tuotantostrategian toteutuksen kannalta on tärkeää, että työvaiheet ajoitetaan oikein eli jyrsöksen kosteuspitoisuuden mukaan. Esitutkimuksen pohjalta on selvästi nähtävissä, että kehittämällä jyrsinturvetuotannon ohjausjärjestelmää on mahdollista kohottua tuotantoa, parantaa laatua ja vähentää tuotantokustannuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Print)951-38-1260-X
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number5
ISSN0358-5077

Keywords

  • peat
  • weather
  • production control

Cite this

Leinonen, A., & Kiukaanniemi, E. (1981). Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 5
Leinonen, Arvo ; Kiukaanniemi, Eino. / Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa : Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 5).
@book{d1d8f2bce7814dd3955d165344e843b9,
title = "S{\"a}{\"a}tekij{\"o}iden hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o} turvetuotannossa: Esitutkimus",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on ollut selvitt{\"a}{\"a} mahdollisuuksia toteuttaa jyrsinturvetuotannon tuotannonohjausj{\"a}rjestelm{\"a}, joka ottaa s{\"a}{\"a}tekij{\"a}t paremmin huomioon. T{\"a}h{\"a}n liittyen on tarkasteltu haihduntamittarin k{\"a}ytt{\"o}{\"a} turpeen kuivumisen seurannassa ja v{\"a}lillisen{\"a} mittana ennustettaessa turpeen kuivumista s{\"a}{\"a}ennusteesta. Tutkimuksessa on esitetty jyrsinturvetuotantostrategian laadinnalle periaatteellinen malli, joka perustuu s{\"a}{\"a}ennustukseen. S{\"a}{\"a}ennusteen avulla arvioidun haihduntasumman avulla sek{\"a} ottamalla huomioon tuotantoajankohta, k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} oleva konekanta ja tuotantotavoite voidaan laskea olosuhteisiin parhaiten sopiva jyrs{\"o}svahvuus. Avovesipintahaihdunnan ja s{\"a}{\"a}tekij{\"o}iden v{\"a}lille m{\"a}{\"a}ritetty matemaattinen riippuvuus on suhteellisen tarkka. Matemaattisen yht{\"a}l{\"o}n avulla on mahdollista arvioida tulevan satokierron haihduntasumma, kun tunnetsan seuraavien p{\"a}ivien keskil{\"a}mp{\"o}tila, tuuli ja suhteellinen kosteus. Turpeen kuivumisen ja haihduntasumman v{\"a}lill{\"a} on olemassa selv{\"a} korrelaatio, mik{\"a} mahdollistaa haihduntasumman k{\"a}yt{\"o}n turpeen kuivumisen ennustamiseen. Havainnoimalla haihduntamittarista tapahtuvaa haihduntaa voidaan my{\"o}s vaivattomasti lukea haihdunta-kosteus-kuvaajaa k{\"a}ytt{\"a}cn turpeen kentt{\"a}kosteus. Tuotantostrategian toteutuksen kannalta on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} ty{\"o}vaiheet ajoitetaan oikein eli jyrs{\"o}ksen kosteuspitoisuuden mukaan. Esitutkimuksen pohjalta on selv{\"a}sti n{\"a}ht{\"a}viss{\"a}, ett{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} jyrsinturvetuotannon ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} on mahdollista kohottua tuotantoa, parantaa laatua ja v{\"a}hent{\"a}{\"a} tuotantokustannuksia.",
keywords = "peat, weather, production control",
author = "Arvo Leinonen and Eino Kiukaanniemi",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1260-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "5",
address = "Finland",

}

Leinonen, A & Kiukaanniemi, E 1981, Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa: Esitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 5, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa : Esitutkimus. / Leinonen, Arvo; Kiukaanniemi, Eino.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 5).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa

T2 - Esitutkimus

AU - Leinonen, Arvo

AU - Kiukaanniemi, Eino

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää mahdollisuuksia toteuttaa jyrsinturvetuotannon tuotannonohjausjärjestelmä, joka ottaa säätekijät paremmin huomioon. Tähän liittyen on tarkasteltu haihduntamittarin käyttöä turpeen kuivumisen seurannassa ja välillisenä mittana ennustettaessa turpeen kuivumista sääennusteesta. Tutkimuksessa on esitetty jyrsinturvetuotantostrategian laadinnalle periaatteellinen malli, joka perustuu sääennustukseen. Sääennusteen avulla arvioidun haihduntasumman avulla sekä ottamalla huomioon tuotantoajankohta, käytettävissä oleva konekanta ja tuotantotavoite voidaan laskea olosuhteisiin parhaiten sopiva jyrsösvahvuus. Avovesipintahaihdunnan ja säätekijöiden välille määritetty matemaattinen riippuvuus on suhteellisen tarkka. Matemaattisen yhtälön avulla on mahdollista arvioida tulevan satokierron haihduntasumma, kun tunnetsan seuraavien päivien keskilämpötila, tuuli ja suhteellinen kosteus. Turpeen kuivumisen ja haihduntasumman välillä on olemassa selvä korrelaatio, mikä mahdollistaa haihduntasumman käytön turpeen kuivumisen ennustamiseen. Havainnoimalla haihduntamittarista tapahtuvaa haihduntaa voidaan myös vaivattomasti lukea haihdunta-kosteus-kuvaajaa käyttäcn turpeen kenttäkosteus. Tuotantostrategian toteutuksen kannalta on tärkeää, että työvaiheet ajoitetaan oikein eli jyrsöksen kosteuspitoisuuden mukaan. Esitutkimuksen pohjalta on selvästi nähtävissä, että kehittämällä jyrsinturvetuotannon ohjausjärjestelmää on mahdollista kohottua tuotantoa, parantaa laatua ja vähentää tuotantokustannuksia.

AB - Tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää mahdollisuuksia toteuttaa jyrsinturvetuotannon tuotannonohjausjärjestelmä, joka ottaa säätekijät paremmin huomioon. Tähän liittyen on tarkasteltu haihduntamittarin käyttöä turpeen kuivumisen seurannassa ja välillisenä mittana ennustettaessa turpeen kuivumista sääennusteesta. Tutkimuksessa on esitetty jyrsinturvetuotantostrategian laadinnalle periaatteellinen malli, joka perustuu sääennustukseen. Sääennusteen avulla arvioidun haihduntasumman avulla sekä ottamalla huomioon tuotantoajankohta, käytettävissä oleva konekanta ja tuotantotavoite voidaan laskea olosuhteisiin parhaiten sopiva jyrsösvahvuus. Avovesipintahaihdunnan ja säätekijöiden välille määritetty matemaattinen riippuvuus on suhteellisen tarkka. Matemaattisen yhtälön avulla on mahdollista arvioida tulevan satokierron haihduntasumma, kun tunnetsan seuraavien päivien keskilämpötila, tuuli ja suhteellinen kosteus. Turpeen kuivumisen ja haihduntasumman välillä on olemassa selvä korrelaatio, mikä mahdollistaa haihduntasumman käytön turpeen kuivumisen ennustamiseen. Havainnoimalla haihduntamittarista tapahtuvaa haihduntaa voidaan myös vaivattomasti lukea haihdunta-kosteus-kuvaajaa käyttäcn turpeen kenttäkosteus. Tuotantostrategian toteutuksen kannalta on tärkeää, että työvaiheet ajoitetaan oikein eli jyrsöksen kosteuspitoisuuden mukaan. Esitutkimuksen pohjalta on selvästi nähtävissä, että kehittämällä jyrsinturvetuotannon ohjausjärjestelmää on mahdollista kohottua tuotantoa, parantaa laatua ja vähentää tuotantokustannuksia.

KW - peat

KW - weather

KW - production control

M3 - Report

SN - 951-38-1260-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leinonen A, Kiukaanniemi E. Säätekijöiden hyväksikäyttö turvetuotannossa: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 5).