Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen: Esitutkimus

Kaisa Simola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa kuvataan sähkö- ja automaatiolaitteiden vanhenemista käsittelevä esitutkimus, jossa tutkittiin Loviisan ydinvoimalaitosten reaktorin suojausjärjestelmän suojauslogiikan releiden vikaantumista ja suojarakennuksen sisäpuolisten kaapelien vanhenemista. Releitä koskevassa osuudessa tutkittiin käyttökokemustiedot. Käyttökokemuksien perusteella yleisin relevika on kelan palaminen.
Vikoja on ollut eniten releissä, joilla on etuvastus. Todennäköinen syy tähän on etuvastuksista johtuva liian suuri jännite joidenkin releiden kelojen yli tai vastusten tuottamasta lämmöstä johtuva korkeampi lämpötila kyseisissä kaapeissa. Tällaisia ympäristörasituksia havaittiin tutkimuksen yhteydessä tehdyissä tila- ja jännitemittauksissa. Suojarakennuksen sisäpuolisia kaapeleita käsittelevässä osuudessa tehtiin kirjallisuusselvitys kaapelien vanhenemistutkimuksista ja arvioitiin Loviisan laitosten näytteiden ottoon perustuvaa kaapelien vanhenemisenseurantaohjelmaa, jolla voidaan tarkkailla ympäristöolosuhteiden vaikutusta kaapelimateriaaleihin. Koska laitoksilla on uusittu kaapeleita, turvallisuuden kannalta tärkeissä asennuksissa nykyisin olevista kaapelityypeistä vain yhdestä on kertynyt tietoa koko laitoksen käytön ajalta. Kaapeleista otettiin uusia näytteitä mahdollisia lisätutkimuksia varten. Raportissa esitetään mahdollisiksi nykyistä seurantaohjelmaa täydentäviksi kokeiksi onnettomuuskoestuksien tekemistä luonnollisesti vanhenneille kaapeleille ja kuvataan koesuunnitelma mahdollisen säteilyn annosnopeusriippuvuuden selvittämiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherSäteilyturvakeskus
Number of pages62
ISBN (Print)951-47-5662-2
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesSTUK-YTO-TR
Number33
ISSN0785-9325

Cite this

Simola, K. (1991). Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen: Esitutkimus. Helsinki: Säteilyturvakeskus. STUK-YTO-TR, No. 33
Simola, Kaisa. / Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen : Esitutkimus. Helsinki : Säteilyturvakeskus, 1991. 62 p. (STUK-YTO-TR; No. 33).
@book{68860e017bd84c239c7feea53fe4bf1d,
title = "S{\"a}hk{\"o}- ja automaatiolaitteiden vanheneminen: Esitutkimus",
abstract = "Raportissa kuvataan s{\"a}hk{\"o}- ja automaatiolaitteiden vanhenemista k{\"a}sittelev{\"a} esitutkimus, jossa tutkittiin Loviisan ydinvoimalaitosten reaktorin suojausj{\"a}rjestelm{\"a}n suojauslogiikan releiden vikaantumista ja suojarakennuksen sis{\"a}puolisten kaapelien vanhenemista. Releit{\"a} koskevassa osuudessa tutkittiin k{\"a}ytt{\"o}kokemustiedot. K{\"a}ytt{\"o}kokemuksien perusteella yleisin relevika on kelan palaminen. Vikoja on ollut eniten releiss{\"a}, joilla on etuvastus. Todenn{\"a}k{\"o}inen syy t{\"a}h{\"a}n on etuvastuksista johtuva liian suuri j{\"a}nnite joidenkin releiden kelojen yli tai vastusten tuottamasta l{\"a}mm{\"o}st{\"a} johtuva korkeampi l{\"a}mp{\"o}tila kyseisiss{\"a} kaapeissa. T{\"a}llaisia ymp{\"a}rist{\"o}rasituksia havaittiin tutkimuksen yhteydess{\"a} tehdyiss{\"a} tila- ja j{\"a}nnitemittauksissa. Suojarakennuksen sis{\"a}puolisia kaapeleita k{\"a}sittelev{\"a}ss{\"a} osuudessa tehtiin kirjallisuusselvitys kaapelien vanhenemistutkimuksista ja arvioitiin Loviisan laitosten n{\"a}ytteiden ottoon perustuvaa kaapelien vanhenemisenseurantaohjelmaa, jolla voidaan tarkkailla ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteiden vaikutusta kaapelimateriaaleihin. Koska laitoksilla on uusittu kaapeleita, turvallisuuden kannalta t{\"a}rkeiss{\"a} asennuksissa nykyisin olevista kaapelityypeist{\"a} vain yhdest{\"a} on kertynyt tietoa koko laitoksen k{\"a}yt{\"o}n ajalta. Kaapeleista otettiin uusia n{\"a}ytteit{\"a} mahdollisia lis{\"a}tutkimuksia varten. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n mahdollisiksi nykyist{\"a} seurantaohjelmaa t{\"a}ydent{\"a}viksi kokeiksi onnettomuuskoestuksien tekemist{\"a} luonnollisesti vanhenneille kaapeleille ja kuvataan koesuunnitelma mahdollisen s{\"a}teilyn annosnopeusriippuvuuden selvitt{\"a}miseksi.",
author = "Kaisa Simola",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-47-5662-2",
series = "STUK-YTO-TR",
publisher = "S{\"a}teilyturvakeskus",
number = "33",
address = "Finland",

}

Simola, K 1991, Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen: Esitutkimus. STUK-YTO-TR, no. 33, Säteilyturvakeskus, Helsinki.

Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen : Esitutkimus. / Simola, Kaisa.

Helsinki : Säteilyturvakeskus, 1991. 62 p. (STUK-YTO-TR; No. 33).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen

T2 - Esitutkimus

AU - Simola, Kaisa

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Raportissa kuvataan sähkö- ja automaatiolaitteiden vanhenemista käsittelevä esitutkimus, jossa tutkittiin Loviisan ydinvoimalaitosten reaktorin suojausjärjestelmän suojauslogiikan releiden vikaantumista ja suojarakennuksen sisäpuolisten kaapelien vanhenemista. Releitä koskevassa osuudessa tutkittiin käyttökokemustiedot. Käyttökokemuksien perusteella yleisin relevika on kelan palaminen. Vikoja on ollut eniten releissä, joilla on etuvastus. Todennäköinen syy tähän on etuvastuksista johtuva liian suuri jännite joidenkin releiden kelojen yli tai vastusten tuottamasta lämmöstä johtuva korkeampi lämpötila kyseisissä kaapeissa. Tällaisia ympäristörasituksia havaittiin tutkimuksen yhteydessä tehdyissä tila- ja jännitemittauksissa. Suojarakennuksen sisäpuolisia kaapeleita käsittelevässä osuudessa tehtiin kirjallisuusselvitys kaapelien vanhenemistutkimuksista ja arvioitiin Loviisan laitosten näytteiden ottoon perustuvaa kaapelien vanhenemisenseurantaohjelmaa, jolla voidaan tarkkailla ympäristöolosuhteiden vaikutusta kaapelimateriaaleihin. Koska laitoksilla on uusittu kaapeleita, turvallisuuden kannalta tärkeissä asennuksissa nykyisin olevista kaapelityypeistä vain yhdestä on kertynyt tietoa koko laitoksen käytön ajalta. Kaapeleista otettiin uusia näytteitä mahdollisia lisätutkimuksia varten. Raportissa esitetään mahdollisiksi nykyistä seurantaohjelmaa täydentäviksi kokeiksi onnettomuuskoestuksien tekemistä luonnollisesti vanhenneille kaapeleille ja kuvataan koesuunnitelma mahdollisen säteilyn annosnopeusriippuvuuden selvittämiseksi.

AB - Raportissa kuvataan sähkö- ja automaatiolaitteiden vanhenemista käsittelevä esitutkimus, jossa tutkittiin Loviisan ydinvoimalaitosten reaktorin suojausjärjestelmän suojauslogiikan releiden vikaantumista ja suojarakennuksen sisäpuolisten kaapelien vanhenemista. Releitä koskevassa osuudessa tutkittiin käyttökokemustiedot. Käyttökokemuksien perusteella yleisin relevika on kelan palaminen. Vikoja on ollut eniten releissä, joilla on etuvastus. Todennäköinen syy tähän on etuvastuksista johtuva liian suuri jännite joidenkin releiden kelojen yli tai vastusten tuottamasta lämmöstä johtuva korkeampi lämpötila kyseisissä kaapeissa. Tällaisia ympäristörasituksia havaittiin tutkimuksen yhteydessä tehdyissä tila- ja jännitemittauksissa. Suojarakennuksen sisäpuolisia kaapeleita käsittelevässä osuudessa tehtiin kirjallisuusselvitys kaapelien vanhenemistutkimuksista ja arvioitiin Loviisan laitosten näytteiden ottoon perustuvaa kaapelien vanhenemisenseurantaohjelmaa, jolla voidaan tarkkailla ympäristöolosuhteiden vaikutusta kaapelimateriaaleihin. Koska laitoksilla on uusittu kaapeleita, turvallisuuden kannalta tärkeissä asennuksissa nykyisin olevista kaapelityypeistä vain yhdestä on kertynyt tietoa koko laitoksen käytön ajalta. Kaapeleista otettiin uusia näytteitä mahdollisia lisätutkimuksia varten. Raportissa esitetään mahdollisiksi nykyistä seurantaohjelmaa täydentäviksi kokeiksi onnettomuuskoestuksien tekemistä luonnollisesti vanhenneille kaapeleille ja kuvataan koesuunnitelma mahdollisen säteilyn annosnopeusriippuvuuden selvittämiseksi.

M3 - Report

SN - 951-47-5662-2

T3 - STUK-YTO-TR

BT - Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen

PB - Säteilyturvakeskus

CY - Helsinki

ER -

Simola K. Sähkö- ja automaatiolaitteiden vanheneminen: Esitutkimus. Helsinki: Säteilyturvakeskus, 1991. 62 p. (STUK-YTO-TR; No. 33).