Sähköalojen työtapaturmien tilastointi

Pekka Maijala, Tuure Hakavuori

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tapaturmatietojen tilastointi luo perustan tapaturmavaarojen tunnistamiselle ja tapaturmien ennaltaehkäisemisen suunnittelulle. Yksityiskohtaisten tilastotietojen avulla voidaan turvallisuutta parantavat toimenpiteet kohdentaa todellisten ja merkittävimpien vaarojen poistamiseen. Luotettavien tilastojen laadinta edellyttää systemaattista kaikkien tapaturmien tutkimista ja raportointia. Tapaturmaa tutkittaessa on tarkasteltava koko tapahtumasarjaa; myös normaalia toimintaa eikä pelkästään vammautumisvaihetta. Tapaturmatietojen keruu voidaan toteuttaa parhaiten täyttämällä kunkin tapaturmatutkimuksen yhteydessä tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomake. Tutkimuksen yhteydessä kehitettiin lähinnä sähköalojen yritysten käyttöön tarkoitettu tapaturmailmoituslomake. Lomakkeella painotetaan erityisesti tapaturmatekijöiden ja torjuntakeinojen tunnistamista ja rekisteröintiä. Sähköalojen tapaturmatietojen luokitusta varten kehitettiin luokitusjärjestelmä, joka sisältää sekä koko alaa koskevia että yrityskohtaisia muuttujia. Näin voidaan laatia vertailukelpoisia tilastoja sekä yritys- että alatasolla ja saadaan yritysten käyttöön laajempi tietomäärä oman alan tapaturmiin liittyvistä erityispiirteistä. Tapaturmatilastojen laatimiseksi kehitettiin ohjelmisto, jolla voidaan laatia tapaturmatiedoista ristiintaulukoita ja taajuusanalyyseja sekä laskea tapaturmatilannetta kuvaavia tunnuslukuja. Ohjelmistoa testattiin kolmen sähköalan yrityksen tapaturma-aineistolla. Ohjelmiston käyttöonoton helpottamiseksi laadittiiin erillinen käyttäjän opas ja ohjelmadokumentti. Näin saatiin kokemuksia ohjelmiston käytöstä puhelin-, sähköasennus- sekä voimalaitos- ja sähkönjakelualan yrityksissä. Ohjelmisto soveltuu hyvin toimialakohtaiseen tapaturmatietojen tilastointiin myös lyhyellä aikavälillä - esimerkiksi neljännesvuosittain. Tällöin vältytään pitkiltä viiveiltä ja tulokset kertovat tapaturmatilanteesta tilastointihetkellä. Tapaturmatilanteen seuranta neljännes- tai puolivuosittain on kuitenkin tarkoituksenmukaista vain suuria tapaturmamääriä analysoitaessa. Tutkimuksen yhteydessä kehitettyjä tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomaketta, tapaturmatietojen luokitusjärjestelmää sekä tilastointiohjelmistoa voidaan hyödyntaä myos muiden toimialojen tapaturmatietojen tilastoinnin kehittämisessä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages96
ISBN (Print)951-38-1967-1
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number302
ISSN0358-5085

Fingerprint

occupational accidents
Oman
electronics
statistics

Keywords

  • accident
  • statistics
  • electrical engineering
  • electrical safety

Cite this

Maijala, P., & Hakavuori, T. (1984). Sähköalojen työtapaturmien tilastointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 302
Maijala, Pekka ; Hakavuori, Tuure. / Sähköalojen työtapaturmien tilastointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 302).
@book{c8878a10e8674a3ebaf831bf4374c20d,
title = "S{\"a}hk{\"o}alojen ty{\"o}tapaturmien tilastointi",
abstract = "Tapaturmatietojen tilastointi luo perustan tapaturmavaarojen tunnistamiselle ja tapaturmien ennaltaehk{\"a}isemisen suunnittelulle. Yksityiskohtaisten tilastotietojen avulla voidaan turvallisuutta parantavat toimenpiteet kohdentaa todellisten ja merkitt{\"a}vimpien vaarojen poistamiseen. Luotettavien tilastojen laadinta edellytt{\"a}{\"a} systemaattista kaikkien tapaturmien tutkimista ja raportointia. Tapaturmaa tutkittaessa on tarkasteltava koko tapahtumasarjaa; my{\"o}s normaalia toimintaa eik{\"a} pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n vammautumisvaihetta. Tapaturmatietojen keruu voidaan toteuttaa parhaiten t{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kunkin tapaturmatutkimuksen yhteydess{\"a} tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomake. Tutkimuksen yhteydess{\"a} kehitettiin l{\"a}hinn{\"a} s{\"a}hk{\"o}alojen yritysten k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettu tapaturmailmoituslomake. Lomakkeella painotetaan erityisesti tapaturmatekij{\"o}iden ja torjuntakeinojen tunnistamista ja rekister{\"o}inti{\"a}. S{\"a}hk{\"o}alojen tapaturmatietojen luokitusta varten kehitettiin luokitusj{\"a}rjestelm{\"a}, joka sis{\"a}lt{\"a}{\"a} sek{\"a} koko alaa koskevia ett{\"a} yrityskohtaisia muuttujia. N{\"a}in voidaan laatia vertailukelpoisia tilastoja sek{\"a} yritys- ett{\"a} alatasolla ja saadaan yritysten k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n laajempi tietom{\"a}{\"a}r{\"a} oman alan tapaturmiin liittyvist{\"a} erityispiirteist{\"a}. Tapaturmatilastojen laatimiseksi kehitettiin ohjelmisto, jolla voidaan laatia tapaturmatiedoista ristiintaulukoita ja taajuusanalyyseja sek{\"a} laskea tapaturmatilannetta kuvaavia tunnuslukuja. Ohjelmistoa testattiin kolmen s{\"a}hk{\"o}alan yrityksen tapaturma-aineistolla. Ohjelmiston k{\"a}ytt{\"o}onoton helpottamiseksi laadittiiin erillinen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n opas ja ohjelmadokumentti. N{\"a}in saatiin kokemuksia ohjelmiston k{\"a}yt{\"o}st{\"a} puhelin-, s{\"a}hk{\"o}asennus- sek{\"a} voimalaitos- ja s{\"a}hk{\"o}njakelualan yrityksiss{\"a}. Ohjelmisto soveltuu hyvin toimialakohtaiseen tapaturmatietojen tilastointiin my{\"o}s lyhyell{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} - esimerkiksi nelj{\"a}nnesvuosittain. T{\"a}ll{\"o}in v{\"a}ltyt{\"a}{\"a}n pitkilt{\"a} viiveilt{\"a} ja tulokset kertovat tapaturmatilanteesta tilastointihetkell{\"a}. Tapaturmatilanteen seuranta nelj{\"a}nnes- tai puolivuosittain on kuitenkin tarkoituksenmukaista vain suuria tapaturmam{\"a}{\"a}ri{\"a} analysoitaessa. Tutkimuksen yhteydess{\"a} kehitettyj{\"a} tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomaketta, tapaturmatietojen luokitusj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} sek{\"a} tilastointiohjelmistoa voidaan hy{\"o}dynta{\"a} myos muiden toimialojen tapaturmatietojen tilastoinnin kehitt{\"a}misess{\"a}.",
keywords = "accident, statistics, electrical engineering, electrical safety",
author = "Pekka Maijala and Tuure Hakavuori",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1967-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "302",
address = "Finland",

}

Maijala, P & Hakavuori, T 1984, Sähköalojen työtapaturmien tilastointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 302, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sähköalojen työtapaturmien tilastointi. / Maijala, Pekka; Hakavuori, Tuure.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 302).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähköalojen työtapaturmien tilastointi

AU - Maijala, Pekka

AU - Hakavuori, Tuure

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tapaturmatietojen tilastointi luo perustan tapaturmavaarojen tunnistamiselle ja tapaturmien ennaltaehkäisemisen suunnittelulle. Yksityiskohtaisten tilastotietojen avulla voidaan turvallisuutta parantavat toimenpiteet kohdentaa todellisten ja merkittävimpien vaarojen poistamiseen. Luotettavien tilastojen laadinta edellyttää systemaattista kaikkien tapaturmien tutkimista ja raportointia. Tapaturmaa tutkittaessa on tarkasteltava koko tapahtumasarjaa; myös normaalia toimintaa eikä pelkästään vammautumisvaihetta. Tapaturmatietojen keruu voidaan toteuttaa parhaiten täyttämällä kunkin tapaturmatutkimuksen yhteydessä tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomake. Tutkimuksen yhteydessä kehitettiin lähinnä sähköalojen yritysten käyttöön tarkoitettu tapaturmailmoituslomake. Lomakkeella painotetaan erityisesti tapaturmatekijöiden ja torjuntakeinojen tunnistamista ja rekisteröintiä. Sähköalojen tapaturmatietojen luokitusta varten kehitettiin luokitusjärjestelmä, joka sisältää sekä koko alaa koskevia että yrityskohtaisia muuttujia. Näin voidaan laatia vertailukelpoisia tilastoja sekä yritys- että alatasolla ja saadaan yritysten käyttöön laajempi tietomäärä oman alan tapaturmiin liittyvistä erityispiirteistä. Tapaturmatilastojen laatimiseksi kehitettiin ohjelmisto, jolla voidaan laatia tapaturmatiedoista ristiintaulukoita ja taajuusanalyyseja sekä laskea tapaturmatilannetta kuvaavia tunnuslukuja. Ohjelmistoa testattiin kolmen sähköalan yrityksen tapaturma-aineistolla. Ohjelmiston käyttöonoton helpottamiseksi laadittiiin erillinen käyttäjän opas ja ohjelmadokumentti. Näin saatiin kokemuksia ohjelmiston käytöstä puhelin-, sähköasennus- sekä voimalaitos- ja sähkönjakelualan yrityksissä. Ohjelmisto soveltuu hyvin toimialakohtaiseen tapaturmatietojen tilastointiin myös lyhyellä aikavälillä - esimerkiksi neljännesvuosittain. Tällöin vältytään pitkiltä viiveiltä ja tulokset kertovat tapaturmatilanteesta tilastointihetkellä. Tapaturmatilanteen seuranta neljännes- tai puolivuosittain on kuitenkin tarkoituksenmukaista vain suuria tapaturmamääriä analysoitaessa. Tutkimuksen yhteydessä kehitettyjä tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomaketta, tapaturmatietojen luokitusjärjestelmää sekä tilastointiohjelmistoa voidaan hyödyntaä myos muiden toimialojen tapaturmatietojen tilastoinnin kehittämisessä.

AB - Tapaturmatietojen tilastointi luo perustan tapaturmavaarojen tunnistamiselle ja tapaturmien ennaltaehkäisemisen suunnittelulle. Yksityiskohtaisten tilastotietojen avulla voidaan turvallisuutta parantavat toimenpiteet kohdentaa todellisten ja merkittävimpien vaarojen poistamiseen. Luotettavien tilastojen laadinta edellyttää systemaattista kaikkien tapaturmien tutkimista ja raportointia. Tapaturmaa tutkittaessa on tarkasteltava koko tapahtumasarjaa; myös normaalia toimintaa eikä pelkästään vammautumisvaihetta. Tapaturmatietojen keruu voidaan toteuttaa parhaiten täyttämällä kunkin tapaturmatutkimuksen yhteydessä tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomake. Tutkimuksen yhteydessä kehitettiin lähinnä sähköalojen yritysten käyttöön tarkoitettu tapaturmailmoituslomake. Lomakkeella painotetaan erityisesti tapaturmatekijöiden ja torjuntakeinojen tunnistamista ja rekisteröintiä. Sähköalojen tapaturmatietojen luokitusta varten kehitettiin luokitusjärjestelmä, joka sisältää sekä koko alaa koskevia että yrityskohtaisia muuttujia. Näin voidaan laatia vertailukelpoisia tilastoja sekä yritys- että alatasolla ja saadaan yritysten käyttöön laajempi tietomäärä oman alan tapaturmiin liittyvistä erityispiirteistä. Tapaturmatilastojen laatimiseksi kehitettiin ohjelmisto, jolla voidaan laatia tapaturmatiedoista ristiintaulukoita ja taajuusanalyyseja sekä laskea tapaturmatilannetta kuvaavia tunnuslukuja. Ohjelmistoa testattiin kolmen sähköalan yrityksen tapaturma-aineistolla. Ohjelmiston käyttöonoton helpottamiseksi laadittiiin erillinen käyttäjän opas ja ohjelmadokumentti. Näin saatiin kokemuksia ohjelmiston käytöstä puhelin-, sähköasennus- sekä voimalaitos- ja sähkönjakelualan yrityksissä. Ohjelmisto soveltuu hyvin toimialakohtaiseen tapaturmatietojen tilastointiin myös lyhyellä aikavälillä - esimerkiksi neljännesvuosittain. Tällöin vältytään pitkiltä viiveiltä ja tulokset kertovat tapaturmatilanteesta tilastointihetkellä. Tapaturmatilanteen seuranta neljännes- tai puolivuosittain on kuitenkin tarkoituksenmukaista vain suuria tapaturmamääriä analysoitaessa. Tutkimuksen yhteydessä kehitettyjä tapaturma- ja ammattitauti-ilmoituslomaketta, tapaturmatietojen luokitusjärjestelmää sekä tilastointiohjelmistoa voidaan hyödyntaä myos muiden toimialojen tapaturmatietojen tilastoinnin kehittämisessä.

KW - accident

KW - statistics

KW - electrical engineering

KW - electrical safety

M3 - Report

SN - 951-38-1967-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sähköalojen työtapaturmien tilastointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Maijala P, Hakavuori T. Sähköalojen työtapaturmien tilastointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 302).