Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Verkosta ladattavien sähköautojen laaja käyttöönotto näyttää tällä hetkellä mahdolliselta. Polttoainekustannukset ovat pitkällä aikavälillä nousussa, ja vastaavasti akkuteknologia on kehittynyt voimakkaasti, mikä on alentanut akkujen hintoja. Julkaisussa esitellään jo tehtyjä skenaarioita sähköautojen käyttöönotosta sekä luodaan Suomelle kaksi uutta mahdollista skenaariota. Lisäksi tarkastellaan laajamittaisen sähköautojen käyttöönoton vaikutuksia sähköjärjestelmään erityisesti sähköntuotannon ja markkinoiden näkökulmasta. Tutkimuksessa vertailtiin älykkäästi lataavia ja välittömästi verkkoon liitettyään latauksen aloittavia sähköautoja. Älykkään latauksen järjestelmähyödyksi saatiin käytetyillä oletuksilla 227 euroa/auto/vuosi. Vaikka sähköautojen älykkään latauksen sähköjärjestelmälle tuomat hyödyt tulevaisuudessa ovat merkittävät, ei yksittäinen sähköauton käyttäjä koe vastaavan suuruisia säästöjä nykyjärjestelmässä. Mikäli käyttäjällä on sähkön tunneittaisen markkinahinnan mukainen sähköenergiatariffi ja aikapohjainen siirtotariffi, kertyy käyttäjällä säästöä vain noin 35 euroa vuodessa eli vain 10 senttiä päivässä. Tulevaisuuden kysymyksiä tulee olemaan, miten järjestelmähyödyt ulotetaan yhä enemmän myös yksittäiselle sähköauton käyttäjälle.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages46
  ISBN (Electronic)978-951-38-7499-5
  Publication statusPublished - 2010
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number155

  Fingerprint

  Electric vehicles

  Keywords

  • electric vehicles
  • power system
  • power system impacts
  • smart charging

  Cite this

  Ruska, M., Kiviluoma, J., & Koreneff, G. (2010). Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 155
  Ruska, Maija ; Kiviluoma, Juha ; Koreneff, Göran. / Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 46 p. (VTT Working Papers; No. 155).
  @book{22759bb0c4b141429321187b8634df77,
  title = "S{\"a}hk{\"o}autojen laajan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton skenaarioita ja vaikutuksia s{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n",
  abstract = "Verkosta ladattavien s{\"a}hk{\"o}autojen laaja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto n{\"a}ytt{\"a}{\"a} t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} mahdolliselta. Polttoainekustannukset ovat pitk{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} nousussa, ja vastaavasti akkuteknologia on kehittynyt voimakkaasti, mik{\"a} on alentanut akkujen hintoja. Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n jo tehtyj{\"a} skenaarioita s{\"a}hk{\"o}autojen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notosta sek{\"a} luodaan Suomelle kaksi uutta mahdollista skenaariota. Lis{\"a}ksi tarkastellaan laajamittaisen s{\"a}hk{\"o}autojen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton vaikutuksia s{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n erityisesti s{\"a}hk{\"o}ntuotannon ja markkinoiden n{\"a}k{\"o}kulmasta. Tutkimuksessa vertailtiin {\"a}lykk{\"a}{\"a}sti lataavia ja v{\"a}litt{\"o}m{\"a}sti verkkoon liitetty{\"a}{\"a}n latauksen aloittavia s{\"a}hk{\"o}autoja. {\"A}lykk{\"a}{\"a}n latauksen j{\"a}rjestelm{\"a}hy{\"o}dyksi saatiin k{\"a}ytetyill{\"a} oletuksilla 227 euroa/auto/vuosi. Vaikka s{\"a}hk{\"o}autojen {\"a}lykk{\"a}{\"a}n latauksen s{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}lle tuomat hy{\"o}dyt tulevaisuudessa ovat merkitt{\"a}v{\"a}t, ei yksitt{\"a}inen s{\"a}hk{\"o}auton k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} koe vastaavan suuruisia s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} nykyj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}. Mik{\"a}li k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}ll{\"a} on s{\"a}hk{\"o}n tunneittaisen markkinahinnan mukainen s{\"a}hk{\"o}energiatariffi ja aikapohjainen siirtotariffi, kertyy k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}ll{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"o}{\"a} vain noin 35 euroa vuodessa eli vain 10 sentti{\"a} p{\"a}iv{\"a}ss{\"a}. Tulevaisuuden kysymyksi{\"a} tulee olemaan, miten j{\"a}rjestelm{\"a}hy{\"o}dyt ulotetaan yh{\"a} enemm{\"a}n my{\"o}s yksitt{\"a}iselle s{\"a}hk{\"o}auton k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}lle.",
  keywords = "electric vehicles, power system, power system impacts, smart charging",
  author = "Maija Ruska and Juha Kiviluoma and G{\"o}ran Koreneff",
  note = "VTT-WORK-155 Project code: 34564; 41103",
  year = "2010",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "155",
  address = "Finland",

  }

  Ruska, M, Kiviluoma, J & Koreneff, G 2010, Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään. VTT Working Papers, no. 155, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään. / Ruska, Maija; Kiviluoma, Juha; Koreneff, Göran.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 46 p. (VTT Working Papers; No. 155).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään

  AU - Ruska, Maija

  AU - Kiviluoma, Juha

  AU - Koreneff, Göran

  N1 - VTT-WORK-155 Project code: 34564; 41103

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Verkosta ladattavien sähköautojen laaja käyttöönotto näyttää tällä hetkellä mahdolliselta. Polttoainekustannukset ovat pitkällä aikavälillä nousussa, ja vastaavasti akkuteknologia on kehittynyt voimakkaasti, mikä on alentanut akkujen hintoja. Julkaisussa esitellään jo tehtyjä skenaarioita sähköautojen käyttöönotosta sekä luodaan Suomelle kaksi uutta mahdollista skenaariota. Lisäksi tarkastellaan laajamittaisen sähköautojen käyttöönoton vaikutuksia sähköjärjestelmään erityisesti sähköntuotannon ja markkinoiden näkökulmasta. Tutkimuksessa vertailtiin älykkäästi lataavia ja välittömästi verkkoon liitettyään latauksen aloittavia sähköautoja. Älykkään latauksen järjestelmähyödyksi saatiin käytetyillä oletuksilla 227 euroa/auto/vuosi. Vaikka sähköautojen älykkään latauksen sähköjärjestelmälle tuomat hyödyt tulevaisuudessa ovat merkittävät, ei yksittäinen sähköauton käyttäjä koe vastaavan suuruisia säästöjä nykyjärjestelmässä. Mikäli käyttäjällä on sähkön tunneittaisen markkinahinnan mukainen sähköenergiatariffi ja aikapohjainen siirtotariffi, kertyy käyttäjällä säästöä vain noin 35 euroa vuodessa eli vain 10 senttiä päivässä. Tulevaisuuden kysymyksiä tulee olemaan, miten järjestelmähyödyt ulotetaan yhä enemmän myös yksittäiselle sähköauton käyttäjälle.

  AB - Verkosta ladattavien sähköautojen laaja käyttöönotto näyttää tällä hetkellä mahdolliselta. Polttoainekustannukset ovat pitkällä aikavälillä nousussa, ja vastaavasti akkuteknologia on kehittynyt voimakkaasti, mikä on alentanut akkujen hintoja. Julkaisussa esitellään jo tehtyjä skenaarioita sähköautojen käyttöönotosta sekä luodaan Suomelle kaksi uutta mahdollista skenaariota. Lisäksi tarkastellaan laajamittaisen sähköautojen käyttöönoton vaikutuksia sähköjärjestelmään erityisesti sähköntuotannon ja markkinoiden näkökulmasta. Tutkimuksessa vertailtiin älykkäästi lataavia ja välittömästi verkkoon liitettyään latauksen aloittavia sähköautoja. Älykkään latauksen järjestelmähyödyksi saatiin käytetyillä oletuksilla 227 euroa/auto/vuosi. Vaikka sähköautojen älykkään latauksen sähköjärjestelmälle tuomat hyödyt tulevaisuudessa ovat merkittävät, ei yksittäinen sähköauton käyttäjä koe vastaavan suuruisia säästöjä nykyjärjestelmässä. Mikäli käyttäjällä on sähkön tunneittaisen markkinahinnan mukainen sähköenergiatariffi ja aikapohjainen siirtotariffi, kertyy käyttäjällä säästöä vain noin 35 euroa vuodessa eli vain 10 senttiä päivässä. Tulevaisuuden kysymyksiä tulee olemaan, miten järjestelmähyödyt ulotetaan yhä enemmän myös yksittäiselle sähköauton käyttäjälle.

  KW - electric vehicles

  KW - power system

  KW - power system impacts

  KW - smart charging

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Ruska M, Kiviluoma J, Koreneff G. Sähköautojen laajan käyttöönoton skenaarioita ja vaikutuksia sähköjärjestelmään. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 46 p. (VTT Working Papers; No. 155).