Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa

Jouni Joronen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Lääkintä- ja laboratoriolaitteiden sähköturvallisuutta koskevat viranomaismääräykset ja standardit ovat erilaisia eri maissa. Lääkintälaitteiden suunnittelulle, valmistukselle ja markkinoinnille aiheutuu teknisiä ja taloudellisia ongelmia. Joudutaan mm. valmistamaan eri laiteversioita eri maiden markkinoille. Ylikansalliset standardisointijärjestöt, kuten IEC, ISO ja CENELEC, työskentelevät kansallisten standardien harmonisoinnin edistämiseksi. Työ kestää kuitenkin vielä vuosia. Lääkintälaitteita koskevat viranomaismääräykset ovat tiukentuneet monissa maissa kuluneen 10 vuoden aikana. Teollisuussihteeritoimeksiantojen, kirjallisuuden ja alan teollisuuden kokemusten avulla selvitettiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksan Liittotasavallassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa ja Japanissa voimassa olevia viranomaismääräyksiä, standardeja ja tarkastuskäytäntöjä. Lisäksi selvitettiin yksityiskohtaisesti Yhdysvaltojen teknisten turvallisuusvaatimusten erot eurooppalaisiin (ja suomalaisiin) vaatimuksiin vertailemalla standardeja IEC 601-1, UL 544 ja UL 1262. Selvityksen pohjalta tehtiin koetestaus yhdelle lääkintä- ja laboratoriolaitteelle. Tekemällä laitteelle testaus, joka on yhdistelmä IEC 601-l:n ja UL 544:n (tai UL 1262:n) vaativimmista testauksista, voidaan varmistaa, että laite täyttää molempien standardien vaatimukset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages136
ISBN (Print)951-38-1969-8
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number312
ISSN0358-5085

Keywords

  • medical equipment
  • standards
  • electrical safety

Cite this

Joronen, J. (1984). Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 312
Joronen, Jouni. / Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 136 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 312).
@book{e31a3d76ec74416a8646494030cb51f9,
title = "S{\"a}hk{\"o}k{\"a}ytt{\"o}isten l{\"a}{\"a}kint{\"a}- ja laboratoriolaitteiden tarkastusk{\"a}yt{\"a}nt{\"o} eri maissa",
abstract = "L{\"a}{\"a}kint{\"a}- ja laboratoriolaitteiden s{\"a}hk{\"o}turvallisuutta koskevat viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}ykset ja standardit ovat erilaisia eri maissa. L{\"a}{\"a}kint{\"a}laitteiden suunnittelulle, valmistukselle ja markkinoinnille aiheutuu teknisi{\"a} ja taloudellisia ongelmia. Joudutaan mm. valmistamaan eri laiteversioita eri maiden markkinoille. Ylikansalliset standardisointij{\"a}rjest{\"o}t, kuten IEC, ISO ja CENELEC, ty{\"o}skentelev{\"a}t kansallisten standardien harmonisoinnin edist{\"a}miseksi. Ty{\"o} kest{\"a}{\"a} kuitenkin viel{\"a} vuosia. L{\"a}{\"a}kint{\"a}laitteita koskevat viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}ykset ovat tiukentuneet monissa maissa kuluneen 10 vuoden aikana. Teollisuussihteeritoimeksiantojen, kirjallisuuden ja alan teollisuuden kokemusten avulla selvitettiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksan Liittotasavallassa, It{\"a}vallassa, Sveitsiss{\"a}, Italiassa ja Japanissa voimassa olevia viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a}, standardeja ja tarkastusk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}. Lis{\"a}ksi selvitettiin yksityiskohtaisesti Yhdysvaltojen teknisten turvallisuusvaatimusten erot eurooppalaisiin (ja suomalaisiin) vaatimuksiin vertailemalla standardeja IEC 601-1, UL 544 ja UL 1262. Selvityksen pohjalta tehtiin koetestaus yhdelle l{\"a}{\"a}kint{\"a}- ja laboratoriolaitteelle. Tekem{\"a}ll{\"a} laitteelle testaus, joka on yhdistelm{\"a} IEC 601-l:n ja UL 544:n (tai UL 1262:n) vaativimmista testauksista, voidaan varmistaa, ett{\"a} laite t{\"a}ytt{\"a}{\"a} molempien standardien vaatimukset.",
keywords = "medical equipment, standards, electrical safety",
author = "Jouni Joronen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1969-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "312",
address = "Finland",

}

Joronen, J 1984, Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 312, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa. / Joronen, Jouni.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 136 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 312).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa

AU - Joronen, Jouni

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Lääkintä- ja laboratoriolaitteiden sähköturvallisuutta koskevat viranomaismääräykset ja standardit ovat erilaisia eri maissa. Lääkintälaitteiden suunnittelulle, valmistukselle ja markkinoinnille aiheutuu teknisiä ja taloudellisia ongelmia. Joudutaan mm. valmistamaan eri laiteversioita eri maiden markkinoille. Ylikansalliset standardisointijärjestöt, kuten IEC, ISO ja CENELEC, työskentelevät kansallisten standardien harmonisoinnin edistämiseksi. Työ kestää kuitenkin vielä vuosia. Lääkintälaitteita koskevat viranomaismääräykset ovat tiukentuneet monissa maissa kuluneen 10 vuoden aikana. Teollisuussihteeritoimeksiantojen, kirjallisuuden ja alan teollisuuden kokemusten avulla selvitettiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksan Liittotasavallassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa ja Japanissa voimassa olevia viranomaismääräyksiä, standardeja ja tarkastuskäytäntöjä. Lisäksi selvitettiin yksityiskohtaisesti Yhdysvaltojen teknisten turvallisuusvaatimusten erot eurooppalaisiin (ja suomalaisiin) vaatimuksiin vertailemalla standardeja IEC 601-1, UL 544 ja UL 1262. Selvityksen pohjalta tehtiin koetestaus yhdelle lääkintä- ja laboratoriolaitteelle. Tekemällä laitteelle testaus, joka on yhdistelmä IEC 601-l:n ja UL 544:n (tai UL 1262:n) vaativimmista testauksista, voidaan varmistaa, että laite täyttää molempien standardien vaatimukset.

AB - Lääkintä- ja laboratoriolaitteiden sähköturvallisuutta koskevat viranomaismääräykset ja standardit ovat erilaisia eri maissa. Lääkintälaitteiden suunnittelulle, valmistukselle ja markkinoinnille aiheutuu teknisiä ja taloudellisia ongelmia. Joudutaan mm. valmistamaan eri laiteversioita eri maiden markkinoille. Ylikansalliset standardisointijärjestöt, kuten IEC, ISO ja CENELEC, työskentelevät kansallisten standardien harmonisoinnin edistämiseksi. Työ kestää kuitenkin vielä vuosia. Lääkintälaitteita koskevat viranomaismääräykset ovat tiukentuneet monissa maissa kuluneen 10 vuoden aikana. Teollisuussihteeritoimeksiantojen, kirjallisuuden ja alan teollisuuden kokemusten avulla selvitettiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksan Liittotasavallassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa ja Japanissa voimassa olevia viranomaismääräyksiä, standardeja ja tarkastuskäytäntöjä. Lisäksi selvitettiin yksityiskohtaisesti Yhdysvaltojen teknisten turvallisuusvaatimusten erot eurooppalaisiin (ja suomalaisiin) vaatimuksiin vertailemalla standardeja IEC 601-1, UL 544 ja UL 1262. Selvityksen pohjalta tehtiin koetestaus yhdelle lääkintä- ja laboratoriolaitteelle. Tekemällä laitteelle testaus, joka on yhdistelmä IEC 601-l:n ja UL 544:n (tai UL 1262:n) vaativimmista testauksista, voidaan varmistaa, että laite täyttää molempien standardien vaatimukset.

KW - medical equipment

KW - standards

KW - electrical safety

M3 - Report

SN - 951-38-1969-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Joronen J. Sähkökäyttöisten lääkintä- ja laboratoriolaitteiden tarkastuskäytäntö eri maissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 136 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 312).