Sähkölle ympäristöluokittelu? Ympäristöluokittelun perusteita

Pekka Pirilä, Aulis Ranne, Pekka Järvinen, Päivi Luoma

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

Sähkön ympäristömerkintää on esitetty erääksi uudeksi keinoksi kehittää sähköntuotannon ympäristöystävällisyyttä. Tähänastisilla keinoilla, normiohjauksella ja vapaaehtoistoimilla, on saavutettu hyviä tuloksia varsinkin hiukkas- ja rikkidioksidipäästöjen vähentämisessä, mutta ympäristömerkinnän toivotaan soveltuvissa tilanteissa täydentävän niitä tehokkaasti. Ympäristömerkinnän tavoitteena on antaa kuluttajille keino vaikuttaa suoraan tuotantoratkaisuihin. Tarkoituksenmukaisen luokittelun toteuttaminen edellyttää kuitenkin useiden ongelmien ratkaisemista. Jos luokittelun halutaan vaikuttavan suureen osaan sähköntuotannosta, on sekä tulosten hyödyllisyyden että oikeudenmukaisen kilpailun kannalta olennaista saada luokittelu harhattomaksi, ts. luokittelussa paremmaksi todetun tuotannon on todella oltava huonommaksi luokiteltua parempaa. Eri sähköntuotantomuotojen haitat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Tärkeimpiin ympäristövaikutuksiin kuuluvat ainakin luonnonvarojen ehtyminen, ilmastovaikutukset, päästöjen ekologiset vaikutukset sekä vaikutukset ihmisten terveyteen. Näin erilaisten ympäristövaikutusten keskinäisten painoarvojen määrittämisestä lienee mahdotonta saavuttaa yksimielisyyttä. Tämä vaikeuttaa olennaisesti ympäristöluokittelua, sillä eri sähköntuotantomuotojen tärkeimmät vaikutukset painottuvat eri tavoin näihin tekijöihin. Ongelmat muodostuvat vielä suuremmiksi, jos huomioon pyritään ottamaan muutkin kestävän kehityksen osa-alueet eli yhteiskunnalliset ja taloudelliset näkökohdat. Yhtenäisen ympäristöluokittelun ongelmana on myös sen vähäinen vaikuttavuus tilanteessa, jossa luokitellun sähkön kysyntä ei ole laajaa. Vaihtoehtoinen toimintamalli on käyttää luokittelun pohjana nimettyjä tuotantomuotoja, ts. vihreän sähkön tai ekosähkön sijaan luokitellaan tuulivoimaa, biokaasuvoimaa jne. Luokittelu voi koskea paitsi tuotantomuotoa kokonaisuutena, myös sen toteutustasoa. Täten luokittelu voidaan toteuttaa erikseen kullekin nykyiselle ja uudelle tuotantomuodolle antamalla paras luokitus parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa soveltaville laitoksille. Näin toteutetut eri tuotantomuotojen luokittelut eivät ole suoraan verrattavissa toisiinsa, mutta samalla vältetään suuri osa yleisemmän luokittelun ongelmista. Luokittelussa voidaan joutua ottamaan huomioon myös järjestelmäkysymyksiä, kuten sähkönkulutuksen ja -tuotannon keskinäiseen ajoittumiseen sekä luotettavuuteen, sähkön laatuun ja sähköturvallisuuteen liittyviä näkökohtia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages71
ISBN (Electronic)951-38-5178-8
ISBN (Print)951-38-5177-X
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1878
ISSN1235-0605

Fingerprint

electricity

Keywords

  • electric power generation
  • environmental classification
  • environmental effects
  • environmental protection

Cite this

Pirilä, P., Ranne, A., Järvinen, P., & Luoma, P. (1997). Sähkölle ympäristöluokittelu? Ympäristöluokittelun perusteita. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1878
Pirilä, Pekka ; Ranne, Aulis ; Järvinen, Pekka ; Luoma, Päivi. / Sähkölle ympäristöluokittelu? Ympäristöluokittelun perusteita. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 71 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1878).
@book{b8a45e052b2c481084d7adb380d57f86,
title = "S{\"a}hk{\"o}lle ymp{\"a}rist{\"o}luokittelu?: Ymp{\"a}rist{\"o}luokittelun perusteita",
abstract = "S{\"a}hk{\"o}n ymp{\"a}rist{\"o}merkint{\"a}{\"a} on esitetty er{\"a}{\"a}ksi uudeksi keinoksi kehitt{\"a}{\"a} s{\"a}hk{\"o}ntuotannon ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyytt{\"a}. T{\"a}h{\"a}nastisilla keinoilla, normiohjauksella ja vapaaehtoistoimilla, on saavutettu hyvi{\"a} tuloksia varsinkin hiukkas- ja rikkidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}misess{\"a}, mutta ymp{\"a}rist{\"o}merkinn{\"a}n toivotaan soveltuvissa tilanteissa t{\"a}ydent{\"a}v{\"a}n niit{\"a} tehokkaasti. Ymp{\"a}rist{\"o}merkinn{\"a}n tavoitteena on antaa kuluttajille keino vaikuttaa suoraan tuotantoratkaisuihin. Tarkoituksenmukaisen luokittelun toteuttaminen edellytt{\"a}{\"a} kuitenkin useiden ongelmien ratkaisemista. Jos luokittelun halutaan vaikuttavan suureen osaan s{\"a}hk{\"o}ntuotannosta, on sek{\"a} tulosten hy{\"o}dyllisyyden ett{\"a} oikeudenmukaisen kilpailun kannalta olennaista saada luokittelu harhattomaksi, ts. luokittelussa paremmaksi todetun tuotannon on todella oltava huonommaksi luokiteltua parempaa. Eri s{\"a}hk{\"o}ntuotantomuotojen haitat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. T{\"a}rkeimpiin ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksiin kuuluvat ainakin luonnonvarojen ehtyminen, ilmastovaikutukset, p{\"a}{\"a}st{\"o}jen ekologiset vaikutukset sek{\"a} vaikutukset ihmisten terveyteen. N{\"a}in erilaisten ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten keskin{\"a}isten painoarvojen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misest{\"a} lienee mahdotonta saavuttaa yksimielisyytt{\"a}. T{\"a}m{\"a} vaikeuttaa olennaisesti ymp{\"a}rist{\"o}luokittelua, sill{\"a} eri s{\"a}hk{\"o}ntuotantomuotojen t{\"a}rkeimm{\"a}t vaikutukset painottuvat eri tavoin n{\"a}ihin tekij{\"o}ihin. Ongelmat muodostuvat viel{\"a} suuremmiksi, jos huomioon pyrit{\"a}{\"a}n ottamaan muutkin kest{\"a}v{\"a}n kehityksen osa-alueet eli yhteiskunnalliset ja taloudelliset n{\"a}k{\"o}kohdat. Yhten{\"a}isen ymp{\"a}rist{\"o}luokittelun ongelmana on my{\"o}s sen v{\"a}h{\"a}inen vaikuttavuus tilanteessa, jossa luokitellun s{\"a}hk{\"o}n kysynt{\"a} ei ole laajaa. Vaihtoehtoinen toimintamalli on k{\"a}ytt{\"a}{\"a} luokittelun pohjana nimettyj{\"a} tuotantomuotoja, ts. vihre{\"a}n s{\"a}hk{\"o}n tai ekos{\"a}hk{\"o}n sijaan luokitellaan tuulivoimaa, biokaasuvoimaa jne. Luokittelu voi koskea paitsi tuotantomuotoa kokonaisuutena, my{\"o}s sen toteutustasoa. T{\"a}ten luokittelu voidaan toteuttaa erikseen kullekin nykyiselle ja uudelle tuotantomuodolle antamalla paras luokitus parasta k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevaa tekniikkaa soveltaville laitoksille. N{\"a}in toteutetut eri tuotantomuotojen luokittelut eiv{\"a}t ole suoraan verrattavissa toisiinsa, mutta samalla v{\"a}ltet{\"a}{\"a}n suuri osa yleisemm{\"a}n luokittelun ongelmista. Luokittelussa voidaan joutua ottamaan huomioon my{\"o}s j{\"a}rjestelm{\"a}kysymyksi{\"a}, kuten s{\"a}hk{\"o}nkulutuksen ja -tuotannon keskin{\"a}iseen ajoittumiseen sek{\"a} luotettavuuteen, s{\"a}hk{\"o}n laatuun ja s{\"a}hk{\"o}turvallisuuteen liittyvi{\"a} n{\"a}k{\"o}kohtia.",
keywords = "electric power generation, environmental classification, environmental effects, environmental protection",
author = "Pekka Piril{\"a} and Aulis Ranne and Pekka J{\"a}rvinen and P{\"a}ivi Luoma",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5177-X",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1878",
address = "Finland",

}

Pirilä, P, Ranne, A, Järvinen, P & Luoma, P 1997, Sähkölle ympäristöluokittelu? Ympäristöluokittelun perusteita. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1878, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sähkölle ympäristöluokittelu? Ympäristöluokittelun perusteita. / Pirilä, Pekka; Ranne, Aulis; Järvinen, Pekka; Luoma, Päivi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 71 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1878).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähkölle ympäristöluokittelu?

T2 - Ympäristöluokittelun perusteita

AU - Pirilä, Pekka

AU - Ranne, Aulis

AU - Järvinen, Pekka

AU - Luoma, Päivi

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Sähkön ympäristömerkintää on esitetty erääksi uudeksi keinoksi kehittää sähköntuotannon ympäristöystävällisyyttä. Tähänastisilla keinoilla, normiohjauksella ja vapaaehtoistoimilla, on saavutettu hyviä tuloksia varsinkin hiukkas- ja rikkidioksidipäästöjen vähentämisessä, mutta ympäristömerkinnän toivotaan soveltuvissa tilanteissa täydentävän niitä tehokkaasti. Ympäristömerkinnän tavoitteena on antaa kuluttajille keino vaikuttaa suoraan tuotantoratkaisuihin. Tarkoituksenmukaisen luokittelun toteuttaminen edellyttää kuitenkin useiden ongelmien ratkaisemista. Jos luokittelun halutaan vaikuttavan suureen osaan sähköntuotannosta, on sekä tulosten hyödyllisyyden että oikeudenmukaisen kilpailun kannalta olennaista saada luokittelu harhattomaksi, ts. luokittelussa paremmaksi todetun tuotannon on todella oltava huonommaksi luokiteltua parempaa. Eri sähköntuotantomuotojen haitat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Tärkeimpiin ympäristövaikutuksiin kuuluvat ainakin luonnonvarojen ehtyminen, ilmastovaikutukset, päästöjen ekologiset vaikutukset sekä vaikutukset ihmisten terveyteen. Näin erilaisten ympäristövaikutusten keskinäisten painoarvojen määrittämisestä lienee mahdotonta saavuttaa yksimielisyyttä. Tämä vaikeuttaa olennaisesti ympäristöluokittelua, sillä eri sähköntuotantomuotojen tärkeimmät vaikutukset painottuvat eri tavoin näihin tekijöihin. Ongelmat muodostuvat vielä suuremmiksi, jos huomioon pyritään ottamaan muutkin kestävän kehityksen osa-alueet eli yhteiskunnalliset ja taloudelliset näkökohdat. Yhtenäisen ympäristöluokittelun ongelmana on myös sen vähäinen vaikuttavuus tilanteessa, jossa luokitellun sähkön kysyntä ei ole laajaa. Vaihtoehtoinen toimintamalli on käyttää luokittelun pohjana nimettyjä tuotantomuotoja, ts. vihreän sähkön tai ekosähkön sijaan luokitellaan tuulivoimaa, biokaasuvoimaa jne. Luokittelu voi koskea paitsi tuotantomuotoa kokonaisuutena, myös sen toteutustasoa. Täten luokittelu voidaan toteuttaa erikseen kullekin nykyiselle ja uudelle tuotantomuodolle antamalla paras luokitus parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa soveltaville laitoksille. Näin toteutetut eri tuotantomuotojen luokittelut eivät ole suoraan verrattavissa toisiinsa, mutta samalla vältetään suuri osa yleisemmän luokittelun ongelmista. Luokittelussa voidaan joutua ottamaan huomioon myös järjestelmäkysymyksiä, kuten sähkönkulutuksen ja -tuotannon keskinäiseen ajoittumiseen sekä luotettavuuteen, sähkön laatuun ja sähköturvallisuuteen liittyviä näkökohtia.

AB - Sähkön ympäristömerkintää on esitetty erääksi uudeksi keinoksi kehittää sähköntuotannon ympäristöystävällisyyttä. Tähänastisilla keinoilla, normiohjauksella ja vapaaehtoistoimilla, on saavutettu hyviä tuloksia varsinkin hiukkas- ja rikkidioksidipäästöjen vähentämisessä, mutta ympäristömerkinnän toivotaan soveltuvissa tilanteissa täydentävän niitä tehokkaasti. Ympäristömerkinnän tavoitteena on antaa kuluttajille keino vaikuttaa suoraan tuotantoratkaisuihin. Tarkoituksenmukaisen luokittelun toteuttaminen edellyttää kuitenkin useiden ongelmien ratkaisemista. Jos luokittelun halutaan vaikuttavan suureen osaan sähköntuotannosta, on sekä tulosten hyödyllisyyden että oikeudenmukaisen kilpailun kannalta olennaista saada luokittelu harhattomaksi, ts. luokittelussa paremmaksi todetun tuotannon on todella oltava huonommaksi luokiteltua parempaa. Eri sähköntuotantomuotojen haitat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Tärkeimpiin ympäristövaikutuksiin kuuluvat ainakin luonnonvarojen ehtyminen, ilmastovaikutukset, päästöjen ekologiset vaikutukset sekä vaikutukset ihmisten terveyteen. Näin erilaisten ympäristövaikutusten keskinäisten painoarvojen määrittämisestä lienee mahdotonta saavuttaa yksimielisyyttä. Tämä vaikeuttaa olennaisesti ympäristöluokittelua, sillä eri sähköntuotantomuotojen tärkeimmät vaikutukset painottuvat eri tavoin näihin tekijöihin. Ongelmat muodostuvat vielä suuremmiksi, jos huomioon pyritään ottamaan muutkin kestävän kehityksen osa-alueet eli yhteiskunnalliset ja taloudelliset näkökohdat. Yhtenäisen ympäristöluokittelun ongelmana on myös sen vähäinen vaikuttavuus tilanteessa, jossa luokitellun sähkön kysyntä ei ole laajaa. Vaihtoehtoinen toimintamalli on käyttää luokittelun pohjana nimettyjä tuotantomuotoja, ts. vihreän sähkön tai ekosähkön sijaan luokitellaan tuulivoimaa, biokaasuvoimaa jne. Luokittelu voi koskea paitsi tuotantomuotoa kokonaisuutena, myös sen toteutustasoa. Täten luokittelu voidaan toteuttaa erikseen kullekin nykyiselle ja uudelle tuotantomuodolle antamalla paras luokitus parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa soveltaville laitoksille. Näin toteutetut eri tuotantomuotojen luokittelut eivät ole suoraan verrattavissa toisiinsa, mutta samalla vältetään suuri osa yleisemmän luokittelun ongelmista. Luokittelussa voidaan joutua ottamaan huomioon myös järjestelmäkysymyksiä, kuten sähkönkulutuksen ja -tuotannon keskinäiseen ajoittumiseen sekä luotettavuuteen, sähkön laatuun ja sähköturvallisuuteen liittyviä näkökohtia.

KW - electric power generation

KW - environmental classification

KW - environmental effects

KW - environmental protection

M3 - Report

SN - 951-38-5177-X

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Sähkölle ympäristöluokittelu?

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pirilä P, Ranne A, Järvinen P, Luoma P. Sähkölle ympäristöluokittelu? Ympäristöluokittelun perusteita. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 71 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1878).