Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus: Suurteollisuus

Jouni Keronen, Pekka Kinnunen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin suurteollisuuden ohjattavaa sähkötehopotentiaalia kirjallisten kyselyiden ja tutustumiskäyntien avulla. Kyselyt lähetettiin suurimmille sähkön kuluttajille ja kyselyiden tuloksia täydennettiin tutustumalla lähemmin eri teollisuustyyppejä edustaviin toimipaikkoihin.Tutkimuksessa havaittiin, että nykyisellään ilman varoitusaikaa ohjattavaa sähkötehopotentiaalia on suurteollisuudessa n. 10 % valtakunnallisesta talvipäivän kokonaistehosta. Potentiaali on tosin pääosaltaan varattu tehonvajaussuojaukseen. Kun varoitusaikaa kasvatetaan yli 2 tunnin, löytyy vapaata potentiaalia lisää n. 3 -10 % varoitusajasta riippuen. Ohjattava potentiaali koostuu pääosin elektrolyyseistä, jauhimista, kuorimoista, hakkureista, sulatusuuneista, sintrauksesta ja murskaimista.Tutkimuksessa on pitäydytty nykyisin vallitsevien prosessien ja prosessiajotapojen ohjauspotentiaaliin. Jatkotutkimusta kaivataankin kahdella sektorilla, joiden vaikutus ohjauspotentiaalin määrään on huomattava: ns. muun teollisuuden ohjauspotentiaalin selvittämisessä ja prosessimuutosten ja prosessin käyttörytmin muuttamisella aikaansaatavan ohjauspotentiaalin selvittämisessä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages57
ISBN (Print)951-38-2579 -5
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number411
ISSN0358-5077

Fingerprint

electricity
industry
economics
energy

Keywords

  • energy economics
  • electricity consumption
  • load management
  • large industry

Cite this

Keronen, J., & Kinnunen, P. (1986). Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus: Suurteollisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 411
Keronen, Jouni ; Kinnunen, Pekka. / Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus : Suurteollisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 57 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 411).
@book{ada2784402094c45a80baf994f52d574,
title = "S{\"a}hk{\"o}n kulutuksen energiataloudellinen ohjaus: Suurteollisuus",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin suurteollisuuden ohjattavaa s{\"a}hk{\"o}tehopotentiaalia kirjallisten kyselyiden ja tutustumisk{\"a}yntien avulla. Kyselyt l{\"a}hetettiin suurimmille s{\"a}hk{\"o}n kuluttajille ja kyselyiden tuloksia t{\"a}ydennettiin tutustumalla l{\"a}hemmin eri teollisuustyyppej{\"a} edustaviin toimipaikkoihin.Tutkimuksessa havaittiin, ett{\"a} nykyisell{\"a}{\"a}n ilman varoitusaikaa ohjattavaa s{\"a}hk{\"o}tehopotentiaalia on suurteollisuudessa n. 10 {\%} valtakunnallisesta talvip{\"a}iv{\"a}n kokonaistehosta. Potentiaali on tosin p{\"a}{\"a}osaltaan varattu tehonvajaussuojaukseen. Kun varoitusaikaa kasvatetaan yli 2 tunnin, l{\"o}ytyy vapaata potentiaalia lis{\"a}{\"a} n. 3 -10 {\%} varoitusajasta riippuen. Ohjattava potentiaali koostuu p{\"a}{\"a}osin elektrolyyseist{\"a}, jauhimista, kuorimoista, hakkureista, sulatusuuneista, sintrauksesta ja murskaimista.Tutkimuksessa on pit{\"a}ydytty nykyisin vallitsevien prosessien ja prosessiajotapojen ohjauspotentiaaliin. Jatkotutkimusta kaivataankin kahdella sektorilla, joiden vaikutus ohjauspotentiaalin m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n on huomattava: ns. muun teollisuuden ohjauspotentiaalin selvitt{\"a}misess{\"a} ja prosessimuutosten ja prosessin k{\"a}ytt{\"o}rytmin muuttamisella aikaansaatavan ohjauspotentiaalin selvitt{\"a}misess{\"a}.",
keywords = "energy economics, electricity consumption, load management, large industry",
author = "Jouni Keronen and Pekka Kinnunen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2579 -5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "411",
address = "Finland",

}

Keronen, J & Kinnunen, P 1986, Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus: Suurteollisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 411, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus : Suurteollisuus. / Keronen, Jouni; Kinnunen, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 57 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 411).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus

T2 - Suurteollisuus

AU - Keronen, Jouni

AU - Kinnunen, Pekka

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin suurteollisuuden ohjattavaa sähkötehopotentiaalia kirjallisten kyselyiden ja tutustumiskäyntien avulla. Kyselyt lähetettiin suurimmille sähkön kuluttajille ja kyselyiden tuloksia täydennettiin tutustumalla lähemmin eri teollisuustyyppejä edustaviin toimipaikkoihin.Tutkimuksessa havaittiin, että nykyisellään ilman varoitusaikaa ohjattavaa sähkötehopotentiaalia on suurteollisuudessa n. 10 % valtakunnallisesta talvipäivän kokonaistehosta. Potentiaali on tosin pääosaltaan varattu tehonvajaussuojaukseen. Kun varoitusaikaa kasvatetaan yli 2 tunnin, löytyy vapaata potentiaalia lisää n. 3 -10 % varoitusajasta riippuen. Ohjattava potentiaali koostuu pääosin elektrolyyseistä, jauhimista, kuorimoista, hakkureista, sulatusuuneista, sintrauksesta ja murskaimista.Tutkimuksessa on pitäydytty nykyisin vallitsevien prosessien ja prosessiajotapojen ohjauspotentiaaliin. Jatkotutkimusta kaivataankin kahdella sektorilla, joiden vaikutus ohjauspotentiaalin määrään on huomattava: ns. muun teollisuuden ohjauspotentiaalin selvittämisessä ja prosessimuutosten ja prosessin käyttörytmin muuttamisella aikaansaatavan ohjauspotentiaalin selvittämisessä.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin suurteollisuuden ohjattavaa sähkötehopotentiaalia kirjallisten kyselyiden ja tutustumiskäyntien avulla. Kyselyt lähetettiin suurimmille sähkön kuluttajille ja kyselyiden tuloksia täydennettiin tutustumalla lähemmin eri teollisuustyyppejä edustaviin toimipaikkoihin.Tutkimuksessa havaittiin, että nykyisellään ilman varoitusaikaa ohjattavaa sähkötehopotentiaalia on suurteollisuudessa n. 10 % valtakunnallisesta talvipäivän kokonaistehosta. Potentiaali on tosin pääosaltaan varattu tehonvajaussuojaukseen. Kun varoitusaikaa kasvatetaan yli 2 tunnin, löytyy vapaata potentiaalia lisää n. 3 -10 % varoitusajasta riippuen. Ohjattava potentiaali koostuu pääosin elektrolyyseistä, jauhimista, kuorimoista, hakkureista, sulatusuuneista, sintrauksesta ja murskaimista.Tutkimuksessa on pitäydytty nykyisin vallitsevien prosessien ja prosessiajotapojen ohjauspotentiaaliin. Jatkotutkimusta kaivataankin kahdella sektorilla, joiden vaikutus ohjauspotentiaalin määrään on huomattava: ns. muun teollisuuden ohjauspotentiaalin selvittämisessä ja prosessimuutosten ja prosessin käyttörytmin muuttamisella aikaansaatavan ohjauspotentiaalin selvittämisessä.

KW - energy economics

KW - electricity consumption

KW - load management

KW - large industry

M3 - Report

SN - 951-38-2579 -5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Keronen J, Kinnunen P. Sähkön kulutuksen energiataloudellinen ohjaus: Suurteollisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 57 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 411).