Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen: Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut

Matti Lehtonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan säteittäisten jakeluverkkojen kaksi ja kolmivaiheisten oikosulkujen paikallistamisen tekniikkaa sekä eri tapauksissa saavutettavaa tarkkuutta. Raportin alussa arvioidaan laskennallisen paikantamisen tarkkuuteen vaikuttavia eri osatekijöitä. Näitä ovat mm. oikosulkuvirran käyttäytyminen, mittamuuntajien ominaisuudet ja mittauslaitteiston elektroniikkaosan virheet. Silloin, kun vian paikantaminen perustuu pelkästään vikavirtojen mittaukseen, vaikuttaa lopputulokseen huomattavasti myös vikaresistanssin suuruus. Lisäksi saattaa joissakin tapauksissa huomattavasti vaikuttaa myös jakeluverkon kuormituksen vian aikana ottama virta. Oikosulkujen paikantamisen tarkkuutta tutkimuksessa selvitettiin tapauksille virta ja jännitemittaus tai pelkkä virtamittaus sekä edelleen jaettuna tapauksille, joissa mittaus on joko viallisen johdon alusta taikka syöttömuuntajan kennosta. Silloin, kun käytettävissä on sekä virta että jännitemittaus, voidaan kuormitusvirran vaikutus kompensoida niin, ettei ero johdolta ja muuntajalta mitattaessa saavutettavassa tarkkuudessa tule merkittävän suureksi. Kauempana olevissa vioissa on paikallistamisen kokonaisvirhe noin 5 % vikaetäisyydestä. Silloin, kun käytettävissä on ainoastaan virtamittaus, on vian etäisyyttä arvioitaessa tyydyttävä maksimietäisyyden laskentaan. Vikaresistanssin vaikutuksesta voi todellinen vikapaikka olla noin 10-15 % laskettua lähempänä. Muista virhetekijöistä tulee lisäksi noin 7 %:n enimmäisvirhe, joka on lisättävä vikaresistanssin aiheuttamaan. Oikosulkujen lisäksi raportissa luodaan lyhyt katsaus maasulkujen paikallistamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)951-38-4163-4
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1350
ISSN1235-0605

Keywords

  • electric power generation
  • distribution networks
  • fault diagnostics

Cite this

Lehtonen, M. (1992). Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen: Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1350
Lehtonen, Matti. / Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen : Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1350).
@book{bda4095f46a84d49bd0127261fd5e9a8,
title = "S{\"a}hk{\"o}njakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen: Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan s{\"a}teitt{\"a}isten jakeluverkkojen kaksi ja kolmivaiheisten oikosulkujen paikallistamisen tekniikkaa sek{\"a} eri tapauksissa saavutettavaa tarkkuutta. Raportin alussa arvioidaan laskennallisen paikantamisen tarkkuuteen vaikuttavia eri osatekij{\"o}it{\"a}. N{\"a}it{\"a} ovat mm. oikosulkuvirran k{\"a}ytt{\"a}ytyminen, mittamuuntajien ominaisuudet ja mittauslaitteiston elektroniikkaosan virheet. Silloin, kun vian paikantaminen perustuu pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n vikavirtojen mittaukseen, vaikuttaa lopputulokseen huomattavasti my{\"o}s vikaresistanssin suuruus. Lis{\"a}ksi saattaa joissakin tapauksissa huomattavasti vaikuttaa my{\"o}s jakeluverkon kuormituksen vian aikana ottama virta. Oikosulkujen paikantamisen tarkkuutta tutkimuksessa selvitettiin tapauksille virta ja j{\"a}nnitemittaus tai pelkk{\"a} virtamittaus sek{\"a} edelleen jaettuna tapauksille, joissa mittaus on joko viallisen johdon alusta taikka sy{\"o}tt{\"o}muuntajan kennosta. Silloin, kun k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} on sek{\"a} virta ett{\"a} j{\"a}nnitemittaus, voidaan kuormitusvirran vaikutus kompensoida niin, ettei ero johdolta ja muuntajalta mitattaessa saavutettavassa tarkkuudessa tule merkitt{\"a}v{\"a}n suureksi. Kauempana olevissa vioissa on paikallistamisen kokonaisvirhe noin 5 {\%} vikaet{\"a}isyydest{\"a}. Silloin, kun k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} on ainoastaan virtamittaus, on vian et{\"a}isyytt{\"a} arvioitaessa tyydytt{\"a}v{\"a} maksimiet{\"a}isyyden laskentaan. Vikaresistanssin vaikutuksesta voi todellinen vikapaikka olla noin 10-15 {\%} laskettua l{\"a}hemp{\"a}n{\"a}. Muista virhetekij{\"o}ist{\"a} tulee lis{\"a}ksi noin 7 {\%}:n enimm{\"a}isvirhe, joka on lis{\"a}tt{\"a}v{\"a} vikaresistanssin aiheuttamaan. Oikosulkujen lis{\"a}ksi raportissa luodaan lyhyt katsaus maasulkujen paikallistamiseen.",
keywords = "electric power generation, distribution networks, fault diagnostics",
author = "Matti Lehtonen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4163-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1350",
address = "Finland",

}

Lehtonen, M 1992, Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen: Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1350, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen : Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut. / Lehtonen, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1350).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen

T2 - Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut

AU - Lehtonen, Matti

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan säteittäisten jakeluverkkojen kaksi ja kolmivaiheisten oikosulkujen paikallistamisen tekniikkaa sekä eri tapauksissa saavutettavaa tarkkuutta. Raportin alussa arvioidaan laskennallisen paikantamisen tarkkuuteen vaikuttavia eri osatekijöitä. Näitä ovat mm. oikosulkuvirran käyttäytyminen, mittamuuntajien ominaisuudet ja mittauslaitteiston elektroniikkaosan virheet. Silloin, kun vian paikantaminen perustuu pelkästään vikavirtojen mittaukseen, vaikuttaa lopputulokseen huomattavasti myös vikaresistanssin suuruus. Lisäksi saattaa joissakin tapauksissa huomattavasti vaikuttaa myös jakeluverkon kuormituksen vian aikana ottama virta. Oikosulkujen paikantamisen tarkkuutta tutkimuksessa selvitettiin tapauksille virta ja jännitemittaus tai pelkkä virtamittaus sekä edelleen jaettuna tapauksille, joissa mittaus on joko viallisen johdon alusta taikka syöttömuuntajan kennosta. Silloin, kun käytettävissä on sekä virta että jännitemittaus, voidaan kuormitusvirran vaikutus kompensoida niin, ettei ero johdolta ja muuntajalta mitattaessa saavutettavassa tarkkuudessa tule merkittävän suureksi. Kauempana olevissa vioissa on paikallistamisen kokonaisvirhe noin 5 % vikaetäisyydestä. Silloin, kun käytettävissä on ainoastaan virtamittaus, on vian etäisyyttä arvioitaessa tyydyttävä maksimietäisyyden laskentaan. Vikaresistanssin vaikutuksesta voi todellinen vikapaikka olla noin 10-15 % laskettua lähempänä. Muista virhetekijöistä tulee lisäksi noin 7 %:n enimmäisvirhe, joka on lisättävä vikaresistanssin aiheuttamaan. Oikosulkujen lisäksi raportissa luodaan lyhyt katsaus maasulkujen paikallistamiseen.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan säteittäisten jakeluverkkojen kaksi ja kolmivaiheisten oikosulkujen paikallistamisen tekniikkaa sekä eri tapauksissa saavutettavaa tarkkuutta. Raportin alussa arvioidaan laskennallisen paikantamisen tarkkuuteen vaikuttavia eri osatekijöitä. Näitä ovat mm. oikosulkuvirran käyttäytyminen, mittamuuntajien ominaisuudet ja mittauslaitteiston elektroniikkaosan virheet. Silloin, kun vian paikantaminen perustuu pelkästään vikavirtojen mittaukseen, vaikuttaa lopputulokseen huomattavasti myös vikaresistanssin suuruus. Lisäksi saattaa joissakin tapauksissa huomattavasti vaikuttaa myös jakeluverkon kuormituksen vian aikana ottama virta. Oikosulkujen paikantamisen tarkkuutta tutkimuksessa selvitettiin tapauksille virta ja jännitemittaus tai pelkkä virtamittaus sekä edelleen jaettuna tapauksille, joissa mittaus on joko viallisen johdon alusta taikka syöttömuuntajan kennosta. Silloin, kun käytettävissä on sekä virta että jännitemittaus, voidaan kuormitusvirran vaikutus kompensoida niin, ettei ero johdolta ja muuntajalta mitattaessa saavutettavassa tarkkuudessa tule merkittävän suureksi. Kauempana olevissa vioissa on paikallistamisen kokonaisvirhe noin 5 % vikaetäisyydestä. Silloin, kun käytettävissä on ainoastaan virtamittaus, on vian etäisyyttä arvioitaessa tyydyttävä maksimietäisyyden laskentaan. Vikaresistanssin vaikutuksesta voi todellinen vikapaikka olla noin 10-15 % laskettua lähempänä. Muista virhetekijöistä tulee lisäksi noin 7 %:n enimmäisvirhe, joka on lisättävä vikaresistanssin aiheuttamaan. Oikosulkujen lisäksi raportissa luodaan lyhyt katsaus maasulkujen paikallistamiseen.

KW - electric power generation

KW - distribution networks

KW - fault diagnostics

M3 - Report

SN - 951-38-4163-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtonen M. Sähkönjakeluverkon vikojen laskennallinen paikallistaminen: Kaksi- ja kolmivaiheiset oikosulut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1350).