Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet

Yrjö Solantausta, Esa Kurkela

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan turvetta käyttävän kaasutus-kaasuturbiinitekniikan kehitysastetta ja kilpailukykyä. Tämä ns. kombivoimatekniikka on nousemassa kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi kivihiileen perustuvassa sähkön tuotannossa. Sen ympäristöpäästöt ovat huomattavasti konventionaalisen tekniikan päästöjä pienemmät. Tutkimuksessa selvitetään ensin kaasutus-kombivoimalaitos-kivihiilitekniikan (KKV) nykytila ja kehityssuunnat. Sen jälkeen tarkastellaan turpeen kuivaukseen ja kaasutukseen, kaasun puhdistukseen sekä kaasuturbiiniin liittyvien tärkeimpien prosessiparametrien muutosten vaikutuksia laitoksen hyötysuhteeseen. Kolmen prosessikonseptin aine- ja energiataseet esitetään. KKV-tekniikalla tuotetun sähkön tuotantokustannuksia verrataan konventionaalisella tavalla tuotetun kustannuksiin. Nykyisin toteutettavissa olevan KKV-tekniikan (turpeen happikaasutus, kaasun vesipesu ja kylmäpuhdistus) tuotantokustannukset ovat lähes samat kuin konventionaalisessa voimalassa tuotetun sähkön (alle l80 mk/MWh). KKV-laitoksen hyötysuhde on 43 % ja konventionaalisen 37 %. l50 MW sähköä tuottavien laitosten vuotuiset rikkioksidipäästöt ovat vastaavasti 67 ja 2600 tuntia. Kehitteillä olevan KKV-tekniikan hyötysuhteeksi on arvioitu lähes 50 %. Sähkön tuotantokustannuksiksi on arvioitu noin 150 mk/MWh. Tällainen tekniikka voi olla teknisesti toteutettavissa l990-luvulla. Uuden tekniikan taloudellinen kilpailukyky näyttää erinomaiselta. Arvioitu pääomantarve saa kasvaa lähes 50 %, ennen kuin tuotetun sähkön hinta kohoaa nykytekniikalla tuotetun sähkön hinnan tasolle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-3078-0
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number834
ISSN0358-5085

Keywords

  • gas turbines
  • peat
  • electric power generation

Cite this

Solantausta, Y., & Kurkela, E. (1988). Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 834
Solantausta, Yrjö ; Kurkela, Esa. / Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 834).
@book{5b7260f6226f4460bdbc7a6940ce6e04,
title = "S{\"a}hk{\"o}ntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan turvetta k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n kaasutus-kaasuturbiinitekniikan kehitysastetta ja kilpailukyky{\"a}. T{\"a}m{\"a} ns. kombivoimatekniikka on nousemassa kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi kivihiileen perustuvassa s{\"a}hk{\"o}n tuotannossa. Sen ymp{\"a}rist{\"o}p{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat huomattavasti konventionaalisen tekniikan p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} pienemm{\"a}t. Tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n ensin kaasutus-kombivoimalaitos-kivihiilitekniikan (KKV) nykytila ja kehityssuunnat. Sen j{\"a}lkeen tarkastellaan turpeen kuivaukseen ja kaasutukseen, kaasun puhdistukseen sek{\"a} kaasuturbiiniin liittyvien t{\"a}rkeimpien prosessiparametrien muutosten vaikutuksia laitoksen hy{\"o}tysuhteeseen. Kolmen prosessikonseptin aine- ja energiataseet esitet{\"a}{\"a}n. KKV-tekniikalla tuotetun s{\"a}hk{\"o}n tuotantokustannuksia verrataan konventionaalisella tavalla tuotetun kustannuksiin. Nykyisin toteutettavissa olevan KKV-tekniikan (turpeen happikaasutus, kaasun vesipesu ja kylm{\"a}puhdistus) tuotantokustannukset ovat l{\"a}hes samat kuin konventionaalisessa voimalassa tuotetun s{\"a}hk{\"o}n (alle l80 mk/MWh). KKV-laitoksen hy{\"o}tysuhde on 43 {\%} ja konventionaalisen 37 {\%}. l50 MW s{\"a}hk{\"o}{\"a} tuottavien laitosten vuotuiset rikkioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat vastaavasti 67 ja 2600 tuntia. Kehitteill{\"a} olevan KKV-tekniikan hy{\"o}tysuhteeksi on arvioitu l{\"a}hes 50 {\%}. S{\"a}hk{\"o}n tuotantokustannuksiksi on arvioitu noin 150 mk/MWh. T{\"a}llainen tekniikka voi olla teknisesti toteutettavissa l990-luvulla. Uuden tekniikan taloudellinen kilpailukyky n{\"a}ytt{\"a}{\"a} erinomaiselta. Arvioitu p{\"a}{\"a}omantarve saa kasvaa l{\"a}hes 50 {\%}, ennen kuin tuotetun s{\"a}hk{\"o}n hinta kohoaa nykytekniikalla tuotetun s{\"a}hk{\"o}n hinnan tasolle.",
keywords = "gas turbines, peat, electric power generation",
author = "Yrj{\"o} Solantausta and Esa Kurkela",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3078-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "834",
address = "Finland",

}

Solantausta, Y & Kurkela, E 1988, Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 834, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet. / Solantausta, Yrjö; Kurkela, Esa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 834).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet

AU - Solantausta, Yrjö

AU - Kurkela, Esa

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Julkaisussa tarkastellaan turvetta käyttävän kaasutus-kaasuturbiinitekniikan kehitysastetta ja kilpailukykyä. Tämä ns. kombivoimatekniikka on nousemassa kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi kivihiileen perustuvassa sähkön tuotannossa. Sen ympäristöpäästöt ovat huomattavasti konventionaalisen tekniikan päästöjä pienemmät. Tutkimuksessa selvitetään ensin kaasutus-kombivoimalaitos-kivihiilitekniikan (KKV) nykytila ja kehityssuunnat. Sen jälkeen tarkastellaan turpeen kuivaukseen ja kaasutukseen, kaasun puhdistukseen sekä kaasuturbiiniin liittyvien tärkeimpien prosessiparametrien muutosten vaikutuksia laitoksen hyötysuhteeseen. Kolmen prosessikonseptin aine- ja energiataseet esitetään. KKV-tekniikalla tuotetun sähkön tuotantokustannuksia verrataan konventionaalisella tavalla tuotetun kustannuksiin. Nykyisin toteutettavissa olevan KKV-tekniikan (turpeen happikaasutus, kaasun vesipesu ja kylmäpuhdistus) tuotantokustannukset ovat lähes samat kuin konventionaalisessa voimalassa tuotetun sähkön (alle l80 mk/MWh). KKV-laitoksen hyötysuhde on 43 % ja konventionaalisen 37 %. l50 MW sähköä tuottavien laitosten vuotuiset rikkioksidipäästöt ovat vastaavasti 67 ja 2600 tuntia. Kehitteillä olevan KKV-tekniikan hyötysuhteeksi on arvioitu lähes 50 %. Sähkön tuotantokustannuksiksi on arvioitu noin 150 mk/MWh. Tällainen tekniikka voi olla teknisesti toteutettavissa l990-luvulla. Uuden tekniikan taloudellinen kilpailukyky näyttää erinomaiselta. Arvioitu pääomantarve saa kasvaa lähes 50 %, ennen kuin tuotetun sähkön hinta kohoaa nykytekniikalla tuotetun sähkön hinnan tasolle.

AB - Julkaisussa tarkastellaan turvetta käyttävän kaasutus-kaasuturbiinitekniikan kehitysastetta ja kilpailukykyä. Tämä ns. kombivoimatekniikka on nousemassa kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi kivihiileen perustuvassa sähkön tuotannossa. Sen ympäristöpäästöt ovat huomattavasti konventionaalisen tekniikan päästöjä pienemmät. Tutkimuksessa selvitetään ensin kaasutus-kombivoimalaitos-kivihiilitekniikan (KKV) nykytila ja kehityssuunnat. Sen jälkeen tarkastellaan turpeen kuivaukseen ja kaasutukseen, kaasun puhdistukseen sekä kaasuturbiiniin liittyvien tärkeimpien prosessiparametrien muutosten vaikutuksia laitoksen hyötysuhteeseen. Kolmen prosessikonseptin aine- ja energiataseet esitetään. KKV-tekniikalla tuotetun sähkön tuotantokustannuksia verrataan konventionaalisella tavalla tuotetun kustannuksiin. Nykyisin toteutettavissa olevan KKV-tekniikan (turpeen happikaasutus, kaasun vesipesu ja kylmäpuhdistus) tuotantokustannukset ovat lähes samat kuin konventionaalisessa voimalassa tuotetun sähkön (alle l80 mk/MWh). KKV-laitoksen hyötysuhde on 43 % ja konventionaalisen 37 %. l50 MW sähköä tuottavien laitosten vuotuiset rikkioksidipäästöt ovat vastaavasti 67 ja 2600 tuntia. Kehitteillä olevan KKV-tekniikan hyötysuhteeksi on arvioitu lähes 50 %. Sähkön tuotantokustannuksiksi on arvioitu noin 150 mk/MWh. Tällainen tekniikka voi olla teknisesti toteutettavissa l990-luvulla. Uuden tekniikan taloudellinen kilpailukyky näyttää erinomaiselta. Arvioitu pääomantarve saa kasvaa lähes 50 %, ennen kuin tuotetun sähkön hinta kohoaa nykytekniikalla tuotetun sähkön hinnan tasolle.

KW - gas turbines

KW - peat

KW - electric power generation

M3 - Report

SN - 951-38-3078-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Solantausta Y, Kurkela E. Sähköntuotannon uudet vaihtoehdot. Osa 1. Turvetta käyttävän lauhdekombivoimalan nykytekniikka ja kehitysmahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 834).