Säiliönpuhdistusten menetelmät

Jouko Virtanen, Kimmo Virolainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on selvitetty prosessi- ja varastosäiliöiden puhdistustarve sekä eri teollisuusaloilla käytettävät puhdistusmenetelmät. Tutkimus rajoittuu säiliöihin tai vastaaviin umpinaisiin tiloihin, joita joudutaan puhdistamaan menemällä säiliön sisälle. Puhdistustarpeen ja eri teollisuusaloilla käytössä olevien puhdistusmenetelmien selvitys tehtiin puhelinhaastattelulla ja lähettämällä kyselylomake hanstattelun perusteella valittuihin, eri toimialoilla toimiviin yrityksiin. Näin saatujen tietojen perusteella valittiin puhdistusmenetelmät, joita tutkittiin yksityiskohtaisemmin työn turvallisuusanalyysin avulla. Säiliötyöhön yleensä liittyviä vaaroja tutkittiin säiliötoissä sattuneiden tapaturmien pohjalta. Lähdeaineistona käytettiin työsuojeluhallituksen tapaturmaselostusrekisteriä ja tapaturmailmoituksia. Tutkimuksessa annetaan ehdotuksia puhdistustöiden turvallisuuden kehittämiseksi mm. työlupamenettelyä ja säiliötyöohjeita hyväksikäyttäen. Lisäksi tarkastellaan eri puhdistusmenetelmien käyttöön liittyviä ongelmia ja menetelmien kehittämismahdollisuuksia. Säiliöiden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaismääräykset ja aiheeseen liittyvät standardit. Tätä julkaisua ei pidä sekoittaa niihin. Yleispätevien ratkaisujen esittäminen on säiliöiden hyvinkin erilaisista muodoista ja sisällöistä johtuen mahdotonta. Tämän vuoksi tässä julkaisussa esitettyjen esimerkkien ja näkemysten soveltamisessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilannetta tapauskohtaisesti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages94
ISBN (Print)951-38-2575-2
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number585
ISSN0358-5085

Keywords

  • tanks
  • vessels
  • cleaning
  • accident prevention
  • occupational safety

Cite this

Virtanen, J., & Virolainen, K. (1986). Säiliönpuhdistusten menetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 585
Virtanen, Jouko ; Virolainen, Kimmo. / Säiliönpuhdistusten menetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 585).
@book{d8ed73021e904707bbd96782a7eec3c5,
title = "S{\"a}ili{\"o}npuhdistusten menetelm{\"a}t",
abstract = "Tutkimuksessa on selvitetty prosessi- ja varastos{\"a}ili{\"o}iden puhdistustarve sek{\"a} eri teollisuusaloilla k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t puhdistusmenetelm{\"a}t. Tutkimus rajoittuu s{\"a}ili{\"o}ihin tai vastaaviin umpinaisiin tiloihin, joita joudutaan puhdistamaan menem{\"a}ll{\"a} s{\"a}ili{\"o}n sis{\"a}lle. Puhdistustarpeen ja eri teollisuusaloilla k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien puhdistusmenetelmien selvitys tehtiin puhelinhaastattelulla ja l{\"a}hett{\"a}m{\"a}ll{\"a} kyselylomake hanstattelun perusteella valittuihin, eri toimialoilla toimiviin yrityksiin. N{\"a}in saatujen tietojen perusteella valittiin puhdistusmenetelm{\"a}t, joita tutkittiin yksityiskohtaisemmin ty{\"o}n turvallisuusanalyysin avulla. S{\"a}ili{\"o}ty{\"o}h{\"o}n yleens{\"a} liittyvi{\"a} vaaroja tutkittiin s{\"a}ili{\"o}toiss{\"a} sattuneiden tapaturmien pohjalta. L{\"a}hdeaineistona k{\"a}ytettiin ty{\"o}suojeluhallituksen tapaturmaselostusrekisteri{\"a} ja tapaturmailmoituksia. Tutkimuksessa annetaan ehdotuksia puhdistust{\"o}iden turvallisuuden kehitt{\"a}miseksi mm. ty{\"o}lupamenettely{\"a} ja s{\"a}ili{\"o}ty{\"o}ohjeita hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"a}en. Lis{\"a}ksi tarkastellaan eri puhdistusmenetelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyvi{\"a} ongelmia ja menetelmien kehitt{\"a}mismahdollisuuksia. S{\"a}ili{\"o}iden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}ykset ja aiheeseen liittyv{\"a}t standardit. T{\"a}t{\"a} julkaisua ei pid{\"a} sekoittaa niihin. Yleisp{\"a}tevien ratkaisujen esitt{\"a}minen on s{\"a}ili{\"o}iden hyvinkin erilaisista muodoista ja sis{\"a}ll{\"o}ist{\"a} johtuen mahdotonta. T{\"a}m{\"a}n vuoksi t{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitettyjen esimerkkien ja n{\"a}kemysten soveltamisessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilannetta tapauskohtaisesti.",
keywords = "tanks, vessels, cleaning, accident prevention, occupational safety",
author = "Jouko Virtanen and Kimmo Virolainen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2575-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "585",
address = "Finland",

}

Virtanen, J & Virolainen, K 1986, Säiliönpuhdistusten menetelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 585, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Säiliönpuhdistusten menetelmät. / Virtanen, Jouko; Virolainen, Kimmo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 585).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Säiliönpuhdistusten menetelmät

AU - Virtanen, Jouko

AU - Virolainen, Kimmo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksessa on selvitetty prosessi- ja varastosäiliöiden puhdistustarve sekä eri teollisuusaloilla käytettävät puhdistusmenetelmät. Tutkimus rajoittuu säiliöihin tai vastaaviin umpinaisiin tiloihin, joita joudutaan puhdistamaan menemällä säiliön sisälle. Puhdistustarpeen ja eri teollisuusaloilla käytössä olevien puhdistusmenetelmien selvitys tehtiin puhelinhaastattelulla ja lähettämällä kyselylomake hanstattelun perusteella valittuihin, eri toimialoilla toimiviin yrityksiin. Näin saatujen tietojen perusteella valittiin puhdistusmenetelmät, joita tutkittiin yksityiskohtaisemmin työn turvallisuusanalyysin avulla. Säiliötyöhön yleensä liittyviä vaaroja tutkittiin säiliötoissä sattuneiden tapaturmien pohjalta. Lähdeaineistona käytettiin työsuojeluhallituksen tapaturmaselostusrekisteriä ja tapaturmailmoituksia. Tutkimuksessa annetaan ehdotuksia puhdistustöiden turvallisuuden kehittämiseksi mm. työlupamenettelyä ja säiliötyöohjeita hyväksikäyttäen. Lisäksi tarkastellaan eri puhdistusmenetelmien käyttöön liittyviä ongelmia ja menetelmien kehittämismahdollisuuksia. Säiliöiden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaismääräykset ja aiheeseen liittyvät standardit. Tätä julkaisua ei pidä sekoittaa niihin. Yleispätevien ratkaisujen esittäminen on säiliöiden hyvinkin erilaisista muodoista ja sisällöistä johtuen mahdotonta. Tämän vuoksi tässä julkaisussa esitettyjen esimerkkien ja näkemysten soveltamisessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilannetta tapauskohtaisesti.

AB - Tutkimuksessa on selvitetty prosessi- ja varastosäiliöiden puhdistustarve sekä eri teollisuusaloilla käytettävät puhdistusmenetelmät. Tutkimus rajoittuu säiliöihin tai vastaaviin umpinaisiin tiloihin, joita joudutaan puhdistamaan menemällä säiliön sisälle. Puhdistustarpeen ja eri teollisuusaloilla käytössä olevien puhdistusmenetelmien selvitys tehtiin puhelinhaastattelulla ja lähettämällä kyselylomake hanstattelun perusteella valittuihin, eri toimialoilla toimiviin yrityksiin. Näin saatujen tietojen perusteella valittiin puhdistusmenetelmät, joita tutkittiin yksityiskohtaisemmin työn turvallisuusanalyysin avulla. Säiliötyöhön yleensä liittyviä vaaroja tutkittiin säiliötoissä sattuneiden tapaturmien pohjalta. Lähdeaineistona käytettiin työsuojeluhallituksen tapaturmaselostusrekisteriä ja tapaturmailmoituksia. Tutkimuksessa annetaan ehdotuksia puhdistustöiden turvallisuuden kehittämiseksi mm. työlupamenettelyä ja säiliötyöohjeita hyväksikäyttäen. Lisäksi tarkastellaan eri puhdistusmenetelmien käyttöön liittyviä ongelmia ja menetelmien kehittämismahdollisuuksia. Säiliöiden suunnittelun ja asentamisen perustana ovat viranomaismääräykset ja aiheeseen liittyvät standardit. Tätä julkaisua ei pidä sekoittaa niihin. Yleispätevien ratkaisujen esittäminen on säiliöiden hyvinkin erilaisista muodoista ja sisällöistä johtuen mahdotonta. Tämän vuoksi tässä julkaisussa esitettyjen esimerkkien ja näkemysten soveltamisessa on noudatettava huolellista harkintaa ja tarkasteltava tilannetta tapauskohtaisesti.

KW - tanks

KW - vessels

KW - cleaning

KW - accident prevention

KW - occupational safety

M3 - Report

SN - 951-38-2575-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Säiliönpuhdistusten menetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Virtanen J, Virolainen K. Säiliönpuhdistusten menetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 585).