Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla

Juha-Pekka Hilden, Veijo Siitonen, Markku Tapola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kuumien työpaikkojen lämpöolosuhteita voidaan periaatteessa parantaa mm. paikallista säteilylämpötilaa alentamalla. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti työntekijän lähelle sijoitettavien kylmien jäähdytyspaneelien käyttöä tähän tarkoitukseen. Paneelien mitoitusta varten on esitetty laskukaavoja, taulukoita ja käyrästöjä, joilla voidaan määrittää saavutettu säteilylämpötilan muutos ja sen vaikutus työilmaston viihtyisyyteen tai lämpörasitukseen. Lämpösäteilyä läpäisevien kalvojen käyttöä paneelin kondenssisuojana on tutkittu teoreettisesti ja kokeellisesti. Sovellutuksina on laskettu esimerkkitapauksia, joista käy ilmi mm. suojakalvon vaikutus paneelin säteilyominaisuuksiin ja lämpöhäviöihin. Kahdella kuumalla työpaikalla tehty suppea kenttäkoe osoitti, että säteilyjäähdytys aistitaan yleensä miellyttävänä viileyden tunteena, mutta paneelien sijoitusongelmat ja tilantarve rajoittavat menetelmän käyttömahdollisuuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-1183-2
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number1
ISSN0358-5077

Fingerprint

cooling

Keywords

  • environments
  • environmental engineering
  • cooling systems
  • temperature control
  • thermal radiation

Cite this

Hilden, J-P., Siitonen, V., & Tapola, M. (1981). Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 1
Hilden, Juha-Pekka ; Siitonen, Veijo ; Tapola, Markku. / Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 1).
@book{01aee2b9f940432f8cf96e65f2902200,
title = "S{\"a}teilyj{\"a}{\"a}hdytys kuumilla ty{\"o}paikoilla",
abstract = "Kuumien ty{\"o}paikkojen l{\"a}mp{\"o}olosuhteita voidaan periaatteessa parantaa mm. paikallista s{\"a}teilyl{\"a}mp{\"o}tilaa alentamalla. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti ty{\"o}ntekij{\"a}n l{\"a}helle sijoitettavien kylmien j{\"a}{\"a}hdytyspaneelien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} t{\"a}h{\"a}n tarkoitukseen. Paneelien mitoitusta varten on esitetty laskukaavoja, taulukoita ja k{\"a}yr{\"a}st{\"o}j{\"a}, joilla voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} saavutettu s{\"a}teilyl{\"a}mp{\"o}tilan muutos ja sen vaikutus ty{\"o}ilmaston viihtyisyyteen tai l{\"a}mp{\"o}rasitukseen. L{\"a}mp{\"o}s{\"a}teily{\"a} l{\"a}p{\"a}isevien kalvojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} paneelin kondenssisuojana on tutkittu teoreettisesti ja kokeellisesti. Sovellutuksina on laskettu esimerkkitapauksia, joista k{\"a}y ilmi mm. suojakalvon vaikutus paneelin s{\"a}teilyominaisuuksiin ja l{\"a}mp{\"o}h{\"a}vi{\"o}ihin. Kahdella kuumalla ty{\"o}paikalla tehty suppea kentt{\"a}koe osoitti, ett{\"a} s{\"a}teilyj{\"a}{\"a}hdytys aistitaan yleens{\"a} miellytt{\"a}v{\"a}n{\"a} viileyden tunteena, mutta paneelien sijoitusongelmat ja tilantarve rajoittavat menetelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia.",
keywords = "environments, environmental engineering, cooling systems, temperature control, thermal radiation",
author = "Juha-Pekka Hilden and Veijo Siitonen and Markku Tapola",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1183-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1",
address = "Finland",

}

Hilden, J-P, Siitonen, V & Tapola, M 1981, Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 1, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla. / Hilden, Juha-Pekka; Siitonen, Veijo; Tapola, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 1).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla

AU - Hilden, Juha-Pekka

AU - Siitonen, Veijo

AU - Tapola, Markku

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Kuumien työpaikkojen lämpöolosuhteita voidaan periaatteessa parantaa mm. paikallista säteilylämpötilaa alentamalla. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti työntekijän lähelle sijoitettavien kylmien jäähdytyspaneelien käyttöä tähän tarkoitukseen. Paneelien mitoitusta varten on esitetty laskukaavoja, taulukoita ja käyrästöjä, joilla voidaan määrittää saavutettu säteilylämpötilan muutos ja sen vaikutus työilmaston viihtyisyyteen tai lämpörasitukseen. Lämpösäteilyä läpäisevien kalvojen käyttöä paneelin kondenssisuojana on tutkittu teoreettisesti ja kokeellisesti. Sovellutuksina on laskettu esimerkkitapauksia, joista käy ilmi mm. suojakalvon vaikutus paneelin säteilyominaisuuksiin ja lämpöhäviöihin. Kahdella kuumalla työpaikalla tehty suppea kenttäkoe osoitti, että säteilyjäähdytys aistitaan yleensä miellyttävänä viileyden tunteena, mutta paneelien sijoitusongelmat ja tilantarve rajoittavat menetelmän käyttömahdollisuuksia.

AB - Kuumien työpaikkojen lämpöolosuhteita voidaan periaatteessa parantaa mm. paikallista säteilylämpötilaa alentamalla. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti työntekijän lähelle sijoitettavien kylmien jäähdytyspaneelien käyttöä tähän tarkoitukseen. Paneelien mitoitusta varten on esitetty laskukaavoja, taulukoita ja käyrästöjä, joilla voidaan määrittää saavutettu säteilylämpötilan muutos ja sen vaikutus työilmaston viihtyisyyteen tai lämpörasitukseen. Lämpösäteilyä läpäisevien kalvojen käyttöä paneelin kondenssisuojana on tutkittu teoreettisesti ja kokeellisesti. Sovellutuksina on laskettu esimerkkitapauksia, joista käy ilmi mm. suojakalvon vaikutus paneelin säteilyominaisuuksiin ja lämpöhäviöihin. Kahdella kuumalla työpaikalla tehty suppea kenttäkoe osoitti, että säteilyjäähdytys aistitaan yleensä miellyttävänä viileyden tunteena, mutta paneelien sijoitusongelmat ja tilantarve rajoittavat menetelmän käyttömahdollisuuksia.

KW - environments

KW - environmental engineering

KW - cooling systems

KW - temperature control

KW - thermal radiation

M3 - Report

SN - 951-38-1183-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hilden J-P, Siitonen V, Tapola M. Säteilyjäähdytys kuumilla työpaikoilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 1).