Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla

Translated title of the contribution: Identification of irradiated spices with aid of scintillation counter

Kari Uusheimo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän työn tarkoituksena oli tutkia nestetuikelaskurin (LKB/Wallac 1219 RackBeta "Spectral") soveltuvuutta säteilytettyjen mausteiden tunnistamiseen kemiluminesenssimittauksilla. Vaikka nestetuikelaskuri on herkempi kuin varsinaiset luminometrit, se ei pystynyt tunnistamaan säteilytystä liuosmittauksilla (luminoli, isoluminoli, lusigeniini) oletettavasti sen vuoksi, että varsinainen kemiluminesenssireaktio ehti tapahtua ennen kuin näyte saavutti mittausaseman liuoslisäyksen jälkeen. Sen sijaan huomattiin laitteen mahdollistavan säteilytettyjen mausteiden (mauste-, musta- ja valkopippuri sekä kardemumma) tunnistamisen pelkistä näytteistä ilman liuoslisäyksiä silloin, kun mukana olivat vastaavat säteilyttämättömät näytteet. Riippuen säteilytysannoksesta (10 kGy tai 50 kGy) ja näytteen suuruudesta (1-9 g) voitiin säteilytys tunnistaa joissakin tapauksissa vielä 23 viikon kuluttua säteilytyksestä, jolloin tutkimus lopetettiin. Tausta-arvojen vaihtelu johtui ainakin osittain laboratorion ja laitteen valoisuusolojen vaihteluista, joita ei laboratorion muun toiminnan vuoksi pystytty vakioimaan.
Translated title of the contributionIdentification of irradiated spices with aid of scintillation counter
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-3541-3
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1027
ISSN0358-5085

Keywords

  • food
  • spices
  • preservation
  • irradiation
  • identification
  • scintillation counters

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Identification of irradiated spices with aid of scintillation counter'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this