@book{6670f11eaad249fdb0c743890065fdd3,
title = "S{\"a}teilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n tarkoituksena oli tutkia nestetuikelaskurin (LKB/Wallac 1219 RackBeta {"}Spectral{"}) soveltuvuutta s{\"a}teilytettyjen mausteiden tunnistamiseen kemiluminesenssimittauksilla. Vaikka nestetuikelaskuri on herkempi kuin varsinaiset luminometrit, se ei pystynyt tunnistamaan s{\"a}teilytyst{\"a} liuosmittauksilla (luminoli, isoluminoli, lusigeniini) oletettavasti sen vuoksi, ett{\"a} varsinainen kemiluminesenssireaktio ehti tapahtua ennen kuin n{\"a}yte saavutti mittausaseman liuoslis{\"a}yksen j{\"a}lkeen. Sen sijaan huomattiin laitteen mahdollistavan s{\"a}teilytettyjen mausteiden (mauste-, musta- ja valkopippuri sek{\"a} kardemumma) tunnistamisen pelkist{\"a} n{\"a}ytteist{\"a} ilman liuoslis{\"a}yksi{\"a} silloin, kun mukana olivat vastaavat s{\"a}teilytt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}t n{\"a}ytteet. Riippuen s{\"a}teilytysannoksesta (10 kGy tai 50 kGy) ja n{\"a}ytteen suuruudesta (1-9 g) voitiin s{\"a}teilytys tunnistaa joissakin tapauksissa viel{\"a} 23 viikon kuluttua s{\"a}teilytyksest{\"a}, jolloin tutkimus lopetettiin. Tausta-arvojen vaihtelu johtui ainakin osittain laboratorion ja laitteen valoisuusolojen vaihteluista, joita ei laboratorion muun toiminnan vuoksi pystytty vakioimaan.",
keywords = "food, spices, preservation, irradiation, identification, scintillation counters",
author = "Kari Uusheimo",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3541-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1027",
address = "Finland",
}