Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite

Translated title of the contribution: Safety at demolition and restoration work

Virve Christiansen, Eeva Kelloniemi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista omTutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista ommeltuja nk. kaulureita. Kaulurin periaatteena on olla puhdasta ilmaa hengitysvyöhykkeelle tuova yksikkö, jota voidaan käyttää erilaisten kasvonsuojainten kanssa. Kaulan ympärille tuleva osa on valmistettu ilmaa läpäisemättömästä kankaasta ja pullistuu johdettaessa siihen ilmaa. Vain leuan korkeudelle asettuvassa yläosassa on ilmaa läpäisevästä materiaalista oleva kaitale. Puhdas ilma tuotetaan vyötärölle selkään sijoitetulla puhallin-suodatinyksiköllä. Ilmavirta johdetaan ylös niskan korkeudelle, jossa se jaetaan kaulurin molempiin päihin. Kauluri soveltuu sekä hiukkasmaisten että kaasumaisten epäpuhtauksien torjuntaan riippuen puhaltimessa käytettävästä suodattimesta. Kaulureiden suojaustehokkuus määritettiin mittaamalla sen suojauskerroin koehenkilöiden osallistuessa tiettyyn koeohjelmaan. Testejä suoritettiin käyttämällä kaulurin kanssa erilaisia kasvonsuojaimia. Todettiin, että kaulurin koko tulee mitoittaa kasvonsuojaimen koon mukaan. Esim. hitsausmaskien kanssa sen tulee olla pienempi kuin pleksikasvonsuoiaimien kanssa. Kemira Oy:n hengityksensuojainten testihuoneessa suoritettujen mittausten mukaan kauluri täyttää suodatinluokan P2 vaatimukset. Pleksikasvonsuojaimen kanssa käytettäväksi kehiteltiin suurempi malli. Tällä kaulurilla suoritetuissa mittauksissa vain yhdellä yhdestätoista koehenkilöstä koeohjelman keskimääräinen suojauskerroin jäi alle 1000.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-3800-5
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1151
ISSN0358-5085

Fingerprint

Safety

Keywords

  • personal protective equipment
  • breathing
  • air filtration
  • supplied air respirators

Cite this

Christiansen, V., & Kelloniemi, E. (1990). Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1151
Christiansen, Virve ; Kelloniemi, Eeva. / Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1151).
@book{20ca10e0c64345b2874c47c6fcecf4ea,
title = "Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista omTutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista ommeltuja nk. kaulureita. Kaulurin periaatteena on olla puhdasta ilmaa hengitysvy{\"o}hykkeelle tuova yksikk{\"o}, jota voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} erilaisten kasvonsuojainten kanssa. Kaulan ymp{\"a}rille tuleva osa on valmistettu ilmaa l{\"a}p{\"a}isem{\"a}tt{\"o}m{\"a}st{\"a} kankaasta ja pullistuu johdettaessa siihen ilmaa. Vain leuan korkeudelle asettuvassa yl{\"a}osassa on ilmaa l{\"a}p{\"a}isev{\"a}st{\"a} materiaalista oleva kaitale. Puhdas ilma tuotetaan vy{\"o}t{\"a}r{\"o}lle selk{\"a}{\"a}n sijoitetulla puhallin-suodatinyksik{\"o}ll{\"a}. Ilmavirta johdetaan yl{\"o}s niskan korkeudelle, jossa se jaetaan kaulurin molempiin p{\"a}ihin. Kauluri soveltuu sek{\"a} hiukkasmaisten ett{\"a} kaasumaisten ep{\"a}puhtauksien torjuntaan riippuen puhaltimessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}st{\"a} suodattimesta. Kaulureiden suojaustehokkuus m{\"a}{\"a}ritettiin mittaamalla sen suojauskerroin koehenkil{\"o}iden osallistuessa tiettyyn koeohjelmaan. Testej{\"a} suoritettiin k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kaulurin kanssa erilaisia kasvonsuojaimia. Todettiin, ett{\"a} kaulurin koko tulee mitoittaa kasvonsuojaimen koon mukaan. Esim. hitsausmaskien kanssa sen tulee olla pienempi kuin pleksikasvonsuoiaimien kanssa. Kemira Oy:n hengityksensuojainten testihuoneessa suoritettujen mittausten mukaan kauluri t{\"a}ytt{\"a}{\"a} suodatinluokan P2 vaatimukset. Pleksikasvonsuojaimen kanssa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi kehiteltiin suurempi malli. T{\"a}ll{\"a} kaulurilla suoritetuissa mittauksissa vain yhdell{\"a} yhdest{\"a}toista koehenkil{\"o}st{\"a} koeohjelman keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen suojauskerroin j{\"a}i alle 1000.",
keywords = "personal protective equipment, breathing, air filtration, supplied air respirators",
author = "Virve Christiansen and Eeva Kelloniemi",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3800-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1151",
address = "Finland",

}

Christiansen, V & Kelloniemi, E 1990, Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1151, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite. / Christiansen, Virve; Kelloniemi, Eeva.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1151).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite

AU - Christiansen, Virve

AU - Kelloniemi, Eeva

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista omTutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista ommeltuja nk. kaulureita. Kaulurin periaatteena on olla puhdasta ilmaa hengitysvyöhykkeelle tuova yksikkö, jota voidaan käyttää erilaisten kasvonsuojainten kanssa. Kaulan ympärille tuleva osa on valmistettu ilmaa läpäisemättömästä kankaasta ja pullistuu johdettaessa siihen ilmaa. Vain leuan korkeudelle asettuvassa yläosassa on ilmaa läpäisevästä materiaalista oleva kaitale. Puhdas ilma tuotetaan vyötärölle selkään sijoitetulla puhallin-suodatinyksiköllä. Ilmavirta johdetaan ylös niskan korkeudelle, jossa se jaetaan kaulurin molempiin päihin. Kauluri soveltuu sekä hiukkasmaisten että kaasumaisten epäpuhtauksien torjuntaan riippuen puhaltimessa käytettävästä suodattimesta. Kaulureiden suojaustehokkuus määritettiin mittaamalla sen suojauskerroin koehenkilöiden osallistuessa tiettyyn koeohjelmaan. Testejä suoritettiin käyttämällä kaulurin kanssa erilaisia kasvonsuojaimia. Todettiin, että kaulurin koko tulee mitoittaa kasvonsuojaimen koon mukaan. Esim. hitsausmaskien kanssa sen tulee olla pienempi kuin pleksikasvonsuoiaimien kanssa. Kemira Oy:n hengityksensuojainten testihuoneessa suoritettujen mittausten mukaan kauluri täyttää suodatinluokan P2 vaatimukset. Pleksikasvonsuojaimen kanssa käytettäväksi kehiteltiin suurempi malli. Tällä kaulurilla suoritetuissa mittauksissa vain yhdellä yhdestätoista koehenkilöstä koeohjelman keskimääräinen suojauskerroin jäi alle 1000.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista omTutkimuksessa kehitettiin ja kokeiltiin eri kaavoilla ja eri materiaaleista ommeltuja nk. kaulureita. Kaulurin periaatteena on olla puhdasta ilmaa hengitysvyöhykkeelle tuova yksikkö, jota voidaan käyttää erilaisten kasvonsuojainten kanssa. Kaulan ympärille tuleva osa on valmistettu ilmaa läpäisemättömästä kankaasta ja pullistuu johdettaessa siihen ilmaa. Vain leuan korkeudelle asettuvassa yläosassa on ilmaa läpäisevästä materiaalista oleva kaitale. Puhdas ilma tuotetaan vyötärölle selkään sijoitetulla puhallin-suodatinyksiköllä. Ilmavirta johdetaan ylös niskan korkeudelle, jossa se jaetaan kaulurin molempiin päihin. Kauluri soveltuu sekä hiukkasmaisten että kaasumaisten epäpuhtauksien torjuntaan riippuen puhaltimessa käytettävästä suodattimesta. Kaulureiden suojaustehokkuus määritettiin mittaamalla sen suojauskerroin koehenkilöiden osallistuessa tiettyyn koeohjelmaan. Testejä suoritettiin käyttämällä kaulurin kanssa erilaisia kasvonsuojaimia. Todettiin, että kaulurin koko tulee mitoittaa kasvonsuojaimen koon mukaan. Esim. hitsausmaskien kanssa sen tulee olla pienempi kuin pleksikasvonsuoiaimien kanssa. Kemira Oy:n hengityksensuojainten testihuoneessa suoritettujen mittausten mukaan kauluri täyttää suodatinluokan P2 vaatimukset. Pleksikasvonsuojaimen kanssa käytettäväksi kehiteltiin suurempi malli. Tällä kaulurilla suoritetuissa mittauksissa vain yhdellä yhdestätoista koehenkilöstä koeohjelman keskimääräinen suojauskerroin jäi alle 1000.

KW - personal protective equipment

KW - breathing

KW - air filtration

KW - supplied air respirators

M3 - Report

SN - 951-38-3800-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Christiansen V, Kelloniemi E. Kasvonsuojaimen puhdasilmalaite. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1151).