Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi: Tarva LC

Translated title of the contribution: Safety evaluations of Level crossings: Tarva LC

Harri Peltola, Antti Seise, Lars Leden, Mikko Virkkunen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Runsaan kymmenen viime vuoden aikana on systemaattisesti kerätty olosuhde- ja liikennemäärätietoja valtion rataverkon tasoristeyksistä. Nyt koottiin tasoristeysten onnettomuustietoja ja tarkasteltiin eri tekijöiden vaikutusta onnettomuusmääriin. Tasoristeysonnettomuuksien ja merkittävien tasoristeysonnettomuuksien (ERAn määritelmä significant accident) määrän ennustamiseksi laadittiin onnettomuusmallit. Keskeisiksi onnettomuusmääriin vaikuttaviksi tekijöiksi todettiin tasoristeyksessä kulkevien junien ja autojen määrä, varoituslaitteet, tien ja radan nopeusrajoitus, tasoristeykseen kasvillisuuden raivauksen jälkeen saatavat näkemät sekä tien päällyste. Koottua tasoristeysaineistoa ja laadittuja onnettomuusmalleja hyväksi käyttäen tehtiin tasoristeysten turvallisuusvaikutusten arviointiohjelma. Vastaavanlainen arviointiohjelma, nimeltään Tarva (turvallisuusvaikutusten arviointi vaikutuskertoimilla) on aiemmin laadittu maanteiden turvallisuusarviointeja varten. Laaditulla arviointiohjelmalla, Tarva LC, voidaan tasoristeysten ominaisuuksiin ja onnettomuusmääriin perustuen (i) tarkastella tasoristeysten turvallisuuden taustatekijöitä, (ii) arvioida mahdollisimman luotettavasti tasoristeysten nykyistä liikenneturvallisuustilannetta, (iii) arvioida tasoristeyksen muutosten turvallisuusvaikutuksia ja (iiii) tarkastella turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuutta. Malleilla ennustetun onnettomuusmäärän ja onnettomuushistorian tiedot yhdistämällä saadaan mahdollisimman luotettava ennuste siitä, kuinka paljon onnettomuuksia kussakin tasoristeyksessä tapahtuu, jos olosuhteet säilyvät ennallaan. Eri maiden tutkimuksista kerättyjen vaikutustietojen ja em. onnettomuusennusteen perusteella voidaan arvioida, kuinka paljon erilaisilla toimenpiteillä tai niiden yhdistelmillä voidaan parantaa turvallisuutta. Kun tiedetään toimenpiteiden keskimääräiset kustannukset, voidaan laskea myös turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuus. Valmiiksi laskettu turvallisuuden nykytila, yhdenmukaiset arviointiperusteet ja samat vaikutuskertoimet helpottavat vaikutusarvioiden tekemistä, mutta myös edesauttavat saatujen tulosten vertailukelpoisuutta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationHelsinki
  Number of pages47
  ISBN (Electronic)978-952-255-190-0
  Publication statusPublished - 2012
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesLiikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä
  Number38
  ISSN1798-6656

  Fingerprint

  Accidents
  Safety

  Keywords

  • rautatiet
  • tasoristeykset
  • turvallisuus
  • onnettomuudet

  Cite this

  Peltola, H., Seise, A., Leden, L., & Virkkunen, M. (2012). Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi: Tarva LC. Helsinki. Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä, No. 38
  Peltola, Harri ; Seise, Antti ; Leden, Lars ; Virkkunen, Mikko. / Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi : Tarva LC. Helsinki, 2012. 47 p. (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä; No. 38).
  @book{bdc67df322fe488c8595028377532083,
  title = "Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi: Tarva LC",
  abstract = "Runsaan kymmenen viime vuoden aikana on systemaattisesti ker{\"a}tty olosuhde- ja liikennem{\"a}{\"a}r{\"a}tietoja valtion rataverkon tasoristeyksist{\"a}. Nyt koottiin tasoristeysten onnettomuustietoja ja tarkasteltiin eri tekij{\"o}iden vaikutusta onnettomuusm{\"a}{\"a}riin. Tasoristeysonnettomuuksien ja merkitt{\"a}vien tasoristeysonnettomuuksien (ERAn m{\"a}{\"a}ritelm{\"a} significant accident) m{\"a}{\"a}r{\"a}n ennustamiseksi laadittiin onnettomuusmallit. Keskeisiksi onnettomuusm{\"a}{\"a}riin vaikuttaviksi tekij{\"o}iksi todettiin tasoristeyksess{\"a} kulkevien junien ja autojen m{\"a}{\"a}r{\"a}, varoituslaitteet, tien ja radan nopeusrajoitus, tasoristeykseen kasvillisuuden raivauksen j{\"a}lkeen saatavat n{\"a}kem{\"a}t sek{\"a} tien p{\"a}{\"a}llyste. Koottua tasoristeysaineistoa ja laadittuja onnettomuusmalleja hyv{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"a}en tehtiin tasoristeysten turvallisuusvaikutusten arviointiohjelma. Vastaavanlainen arviointiohjelma, nimelt{\"a}{\"a}n Tarva (turvallisuusvaikutusten arviointi vaikutuskertoimilla) on aiemmin laadittu maanteiden turvallisuusarviointeja varten. Laaditulla arviointiohjelmalla, Tarva LC, voidaan tasoristeysten ominaisuuksiin ja onnettomuusm{\"a}{\"a}riin perustuen (i) tarkastella tasoristeysten turvallisuuden taustatekij{\"o}it{\"a}, (ii) arvioida mahdollisimman luotettavasti tasoristeysten nykyist{\"a} liikenneturvallisuustilannetta, (iii) arvioida tasoristeyksen muutosten turvallisuusvaikutuksia ja (iiii) tarkastella turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuutta. Malleilla ennustetun onnettomuusm{\"a}{\"a}r{\"a}n ja onnettomuushistorian tiedot yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} saadaan mahdollisimman luotettava ennuste siit{\"a}, kuinka paljon onnettomuuksia kussakin tasoristeyksess{\"a} tapahtuu, jos olosuhteet s{\"a}ilyv{\"a}t ennallaan. Eri maiden tutkimuksista ker{\"a}ttyjen vaikutustietojen ja em. onnettomuusennusteen perusteella voidaan arvioida, kuinka paljon erilaisilla toimenpiteill{\"a} tai niiden yhdistelmill{\"a} voidaan parantaa turvallisuutta. Kun tiedet{\"a}{\"a}n toimenpiteiden keskim{\"a}{\"a}r{\"a}iset kustannukset, voidaan laskea my{\"o}s turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuus. Valmiiksi laskettu turvallisuuden nykytila, yhdenmukaiset arviointiperusteet ja samat vaikutuskertoimet helpottavat vaikutusarvioiden tekemist{\"a}, mutta my{\"o}s edesauttavat saatujen tulosten vertailukelpoisuutta.",
  keywords = "rautatiet, tasoristeykset, turvallisuus, onnettomuudet",
  author = "Harri Peltola and Antti Seise and Lars Leden and Mikko Virkkunen",
  year = "2012",
  language = "Finnish",
  series = "Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksi{\"a}",
  number = "38",

  }

  Peltola, H, Seise, A, Leden, L & Virkkunen, M 2012, Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi: Tarva LC. Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä, no. 38, Helsinki.

  Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi : Tarva LC. / Peltola, Harri; Seise, Antti; Leden, Lars; Virkkunen, Mikko.

  Helsinki, 2012. 47 p. (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä; No. 38).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi

  T2 - Tarva LC

  AU - Peltola, Harri

  AU - Seise, Antti

  AU - Leden, Lars

  AU - Virkkunen, Mikko

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Runsaan kymmenen viime vuoden aikana on systemaattisesti kerätty olosuhde- ja liikennemäärätietoja valtion rataverkon tasoristeyksistä. Nyt koottiin tasoristeysten onnettomuustietoja ja tarkasteltiin eri tekijöiden vaikutusta onnettomuusmääriin. Tasoristeysonnettomuuksien ja merkittävien tasoristeysonnettomuuksien (ERAn määritelmä significant accident) määrän ennustamiseksi laadittiin onnettomuusmallit. Keskeisiksi onnettomuusmääriin vaikuttaviksi tekijöiksi todettiin tasoristeyksessä kulkevien junien ja autojen määrä, varoituslaitteet, tien ja radan nopeusrajoitus, tasoristeykseen kasvillisuuden raivauksen jälkeen saatavat näkemät sekä tien päällyste. Koottua tasoristeysaineistoa ja laadittuja onnettomuusmalleja hyväksi käyttäen tehtiin tasoristeysten turvallisuusvaikutusten arviointiohjelma. Vastaavanlainen arviointiohjelma, nimeltään Tarva (turvallisuusvaikutusten arviointi vaikutuskertoimilla) on aiemmin laadittu maanteiden turvallisuusarviointeja varten. Laaditulla arviointiohjelmalla, Tarva LC, voidaan tasoristeysten ominaisuuksiin ja onnettomuusmääriin perustuen (i) tarkastella tasoristeysten turvallisuuden taustatekijöitä, (ii) arvioida mahdollisimman luotettavasti tasoristeysten nykyistä liikenneturvallisuustilannetta, (iii) arvioida tasoristeyksen muutosten turvallisuusvaikutuksia ja (iiii) tarkastella turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuutta. Malleilla ennustetun onnettomuusmäärän ja onnettomuushistorian tiedot yhdistämällä saadaan mahdollisimman luotettava ennuste siitä, kuinka paljon onnettomuuksia kussakin tasoristeyksessä tapahtuu, jos olosuhteet säilyvät ennallaan. Eri maiden tutkimuksista kerättyjen vaikutustietojen ja em. onnettomuusennusteen perusteella voidaan arvioida, kuinka paljon erilaisilla toimenpiteillä tai niiden yhdistelmillä voidaan parantaa turvallisuutta. Kun tiedetään toimenpiteiden keskimääräiset kustannukset, voidaan laskea myös turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuus. Valmiiksi laskettu turvallisuuden nykytila, yhdenmukaiset arviointiperusteet ja samat vaikutuskertoimet helpottavat vaikutusarvioiden tekemistä, mutta myös edesauttavat saatujen tulosten vertailukelpoisuutta.

  AB - Runsaan kymmenen viime vuoden aikana on systemaattisesti kerätty olosuhde- ja liikennemäärätietoja valtion rataverkon tasoristeyksistä. Nyt koottiin tasoristeysten onnettomuustietoja ja tarkasteltiin eri tekijöiden vaikutusta onnettomuusmääriin. Tasoristeysonnettomuuksien ja merkittävien tasoristeysonnettomuuksien (ERAn määritelmä significant accident) määrän ennustamiseksi laadittiin onnettomuusmallit. Keskeisiksi onnettomuusmääriin vaikuttaviksi tekijöiksi todettiin tasoristeyksessä kulkevien junien ja autojen määrä, varoituslaitteet, tien ja radan nopeusrajoitus, tasoristeykseen kasvillisuuden raivauksen jälkeen saatavat näkemät sekä tien päällyste. Koottua tasoristeysaineistoa ja laadittuja onnettomuusmalleja hyväksi käyttäen tehtiin tasoristeysten turvallisuusvaikutusten arviointiohjelma. Vastaavanlainen arviointiohjelma, nimeltään Tarva (turvallisuusvaikutusten arviointi vaikutuskertoimilla) on aiemmin laadittu maanteiden turvallisuusarviointeja varten. Laaditulla arviointiohjelmalla, Tarva LC, voidaan tasoristeysten ominaisuuksiin ja onnettomuusmääriin perustuen (i) tarkastella tasoristeysten turvallisuuden taustatekijöitä, (ii) arvioida mahdollisimman luotettavasti tasoristeysten nykyistä liikenneturvallisuustilannetta, (iii) arvioida tasoristeyksen muutosten turvallisuusvaikutuksia ja (iiii) tarkastella turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuutta. Malleilla ennustetun onnettomuusmäärän ja onnettomuushistorian tiedot yhdistämällä saadaan mahdollisimman luotettava ennuste siitä, kuinka paljon onnettomuuksia kussakin tasoristeyksessä tapahtuu, jos olosuhteet säilyvät ennallaan. Eri maiden tutkimuksista kerättyjen vaikutustietojen ja em. onnettomuusennusteen perusteella voidaan arvioida, kuinka paljon erilaisilla toimenpiteillä tai niiden yhdistelmillä voidaan parantaa turvallisuutta. Kun tiedetään toimenpiteiden keskimääräiset kustannukset, voidaan laskea myös turvallisuuden parantamisen kustannustehokkuus. Valmiiksi laskettu turvallisuuden nykytila, yhdenmukaiset arviointiperusteet ja samat vaikutuskertoimet helpottavat vaikutusarvioiden tekemistä, mutta myös edesauttavat saatujen tulosten vertailukelpoisuutta.

  KW - rautatiet

  KW - tasoristeykset

  KW - turvallisuus

  KW - onnettomuudet

  M3 - Report

  T3 - Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä

  BT - Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi

  CY - Helsinki

  ER -

  Peltola H, Seise A, Leden L, Virkkunen M. Rautateiden tasoristeysten turvallisuuden arviointi: Tarva LC. Helsinki, 2012. 47 p. (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä; No. 38).