Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus

Translated title of the contribution: Safety of model-based telerobotics

Maarit Kivipuro, Risto Kuivanen, Klaus Pekonen, Jari Sulkanen, Mika Salminen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Teleoperointi tarkoittaa manipulaattorin, esimerkiksi robotin käsivarren, kauko-ohjaamista hallintalaittein, jotka usein muistuttavat rakenteellisesti itse manipulaattoria. Mallipohjaisessa telerobotiikassa toimii ohjausosana tietokoneella oleva robotin malli, johon voidaan sisällyttää myös robotin oheislaitteet. Mallipohjainen teleoperointi on kehittyneen etäohjelmoinnin eli off-line-ohjelmoinnin laajennus ja sisältää etäohjelmointiominaisuuksien lisäksi reaaliaikaisen ja interaktiivisen ohjaus- ja takaisinkytkentäyhteyden ohjaustietokoneen ja robotin välillä. Teleoperointi on askel robottien tehokkaaseen käyttöön. Tuotannossa olevia robotteja voidaan ohjata valvomosta, jolloin ohjelmien luonti, lataus, käynnistys ja tuotannon valvonta tapahtuu kaukokäyttöisesti ja tietokoneen välityksellä. Teleoperoinnin avulla voidaan robottia käyttää työtehtäviin, joissa ympäristö on ihmiselle epämiellyttävä, vaarallinen tai jopa mahdoton. Teleoperointi parantaa itse operaattorin turvallisuutta, mutta synnyttää uusia turvallisuusriskejä, jotka kohdistuvat robotin luona työskenteleviin henkilöihin, mikäli järjestelmä on samanaikaisesti paikallisessa käytössä.Tämän projektin keskeisenä tavoitteena oli tunnistaa mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuuteen liittyvät tekijät ja määritellämallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuusvaatimukset. Hankkeessa rakennettiin teleoperointiyhteys TTKK:n työaseman ja VTT:n tiloissa sijaitsevan robotin välille, lyhyen etäisyyden yhteys VTT:n työaseman ja robotin välille, sekä yhteys TTKK:n ja Kentuckyssa Yhdysvalloissa sijaitsevan Louisvillen yliopiston robotin välille. Oleellisia turvallisuusnäkökohtia tarkasteltiin koko tietoyhteys-, laite- ja ohjelmistokehityksen ajan ja turvallisuutta parantavat ominaisuudet pyrittiin yhdistämään kehitettyyn järjestelmään. Telerobotiikkaa suunniteltaessa joudutaan tekemään runsaasti valintoja ja käytännön päätöksiä, jotta haluttu turvallisuustaso saavutettaisiin. Vaikeutena on mm. standardoinnin pitäytyminen perinteisissä ja koetelluissa ratkaisuissa. Uusiin tekniikkoihin liittyvien seikkojen ratkaiseminen vanhan tekniikan ohjeilla on usein hankalaa. Standardit pyrkivt kuitenkin jättämään auki tekniikan kehityksen mukanaan tuomat uudet ratkaisut. Siksi näiden luotettavuus ja turvallisuus on erikseen osoitettava. Hanke osoitti, että telerobotiikan turvallisuusratkaisut ovat saavutettavissa jo nykytekniikalla. Välittömästi näkyvissä olevat kaupalliset sovellukset voidaan turvallisuuden puolesta huolellisesti suunniteltuina ottaa käyttöön hyvinkin nopeasti.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages79
  ISBN (Print)951-38-4918-X
  Publication statusPublished - 1996
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1763
  ISSN1235-0605

  Cite this

  Kivipuro, M., Kuivanen, R., Pekonen, K., Sulkanen, J., & Salminen, M. (1996). Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1763
  Kivipuro, Maarit ; Kuivanen, Risto ; Pekonen, Klaus ; Sulkanen, Jari ; Salminen, Mika. / Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 79 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1763).
  @book{509e0feb49a2498d8d6462584faabb67,
  title = "Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus",
  abstract = "Teleoperointi tarkoittaa manipulaattorin, esimerkiksi robotin k{\"a}sivarren, kauko-ohjaamista hallintalaittein, jotka usein muistuttavat rakenteellisesti itse manipulaattoria. Mallipohjaisessa telerobotiikassa toimii ohjausosana tietokoneella oleva robotin malli, johon voidaan sis{\"a}llytt{\"a}{\"a} my{\"o}s robotin oheislaitteet. Mallipohjainen teleoperointi on kehittyneen et{\"a}ohjelmoinnin eli off-line-ohjelmoinnin laajennus ja sis{\"a}lt{\"a}{\"a} et{\"a}ohjelmointiominaisuuksien lis{\"a}ksi reaaliaikaisen ja interaktiivisen ohjaus- ja takaisinkytkent{\"a}yhteyden ohjaustietokoneen ja robotin v{\"a}lill{\"a}. Teleoperointi on askel robottien tehokkaaseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Tuotannossa olevia robotteja voidaan ohjata valvomosta, jolloin ohjelmien luonti, lataus, k{\"a}ynnistys ja tuotannon valvonta tapahtuu kaukok{\"a}ytt{\"o}isesti ja tietokoneen v{\"a}lityksell{\"a}. Teleoperoinnin avulla voidaan robottia k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ty{\"o}teht{\"a}viin, joissa ymp{\"a}rist{\"o} on ihmiselle ep{\"a}miellytt{\"a}v{\"a}, vaarallinen tai jopa mahdoton. Teleoperointi parantaa itse operaattorin turvallisuutta, mutta synnytt{\"a}{\"a} uusia turvallisuusriskej{\"a}, jotka kohdistuvat robotin luona ty{\"o}skenteleviin henkil{\"o}ihin, mik{\"a}li j{\"a}rjestelm{\"a} on samanaikaisesti paikallisessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}.T{\"a}m{\"a}n projektin keskeisen{\"a} tavoitteena oli tunnistaa mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuuteen liittyv{\"a}t tekij{\"a}t ja m{\"a}{\"a}ritell{\"a}mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuusvaatimukset. Hankkeessa rakennettiin teleoperointiyhteys TTKK:n ty{\"o}aseman ja VTT:n tiloissa sijaitsevan robotin v{\"a}lille, lyhyen et{\"a}isyyden yhteys VTT:n ty{\"o}aseman ja robotin v{\"a}lille, sek{\"a} yhteys TTKK:n ja Kentuckyssa Yhdysvalloissa sijaitsevan Louisvillen yliopiston robotin v{\"a}lille. Oleellisia turvallisuusn{\"a}k{\"o}kohtia tarkasteltiin koko tietoyhteys-, laite- ja ohjelmistokehityksen ajan ja turvallisuutta parantavat ominaisuudet pyrittiin yhdist{\"a}m{\"a}{\"a}n kehitettyyn j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n. Telerobotiikkaa suunniteltaessa joudutaan tekem{\"a}{\"a}n runsaasti valintoja ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n p{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}, jotta haluttu turvallisuustaso saavutettaisiin. Vaikeutena on mm. standardoinnin pit{\"a}ytyminen perinteisiss{\"a} ja koetelluissa ratkaisuissa. Uusiin tekniikkoihin liittyvien seikkojen ratkaiseminen vanhan tekniikan ohjeilla on usein hankalaa. Standardit pyrkivt kuitenkin j{\"a}tt{\"a}m{\"a}{\"a}n auki tekniikan kehityksen mukanaan tuomat uudet ratkaisut. Siksi n{\"a}iden luotettavuus ja turvallisuus on erikseen osoitettava. Hanke osoitti, ett{\"a} telerobotiikan turvallisuusratkaisut ovat saavutettavissa jo nykytekniikalla. V{\"a}litt{\"o}m{\"a}sti n{\"a}kyviss{\"a} olevat kaupalliset sovellukset voidaan turvallisuuden puolesta huolellisesti suunniteltuina ottaa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n hyvinkin nopeasti.",
  author = "Maarit Kivipuro and Risto Kuivanen and Klaus Pekonen and Jari Sulkanen and Mika Salminen",
  year = "1996",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4918-X",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1763",
  address = "Finland",

  }

  Kivipuro, M, Kuivanen, R, Pekonen, K, Sulkanen, J & Salminen, M 1996, Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1763, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus. / Kivipuro, Maarit; Kuivanen, Risto; Pekonen, Klaus; Sulkanen, Jari; Salminen, Mika.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 79 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1763).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus

  AU - Kivipuro, Maarit

  AU - Kuivanen, Risto

  AU - Pekonen, Klaus

  AU - Sulkanen, Jari

  AU - Salminen, Mika

  PY - 1996

  Y1 - 1996

  N2 - Teleoperointi tarkoittaa manipulaattorin, esimerkiksi robotin käsivarren, kauko-ohjaamista hallintalaittein, jotka usein muistuttavat rakenteellisesti itse manipulaattoria. Mallipohjaisessa telerobotiikassa toimii ohjausosana tietokoneella oleva robotin malli, johon voidaan sisällyttää myös robotin oheislaitteet. Mallipohjainen teleoperointi on kehittyneen etäohjelmoinnin eli off-line-ohjelmoinnin laajennus ja sisältää etäohjelmointiominaisuuksien lisäksi reaaliaikaisen ja interaktiivisen ohjaus- ja takaisinkytkentäyhteyden ohjaustietokoneen ja robotin välillä. Teleoperointi on askel robottien tehokkaaseen käyttöön. Tuotannossa olevia robotteja voidaan ohjata valvomosta, jolloin ohjelmien luonti, lataus, käynnistys ja tuotannon valvonta tapahtuu kaukokäyttöisesti ja tietokoneen välityksellä. Teleoperoinnin avulla voidaan robottia käyttää työtehtäviin, joissa ympäristö on ihmiselle epämiellyttävä, vaarallinen tai jopa mahdoton. Teleoperointi parantaa itse operaattorin turvallisuutta, mutta synnyttää uusia turvallisuusriskejä, jotka kohdistuvat robotin luona työskenteleviin henkilöihin, mikäli järjestelmä on samanaikaisesti paikallisessa käytössä.Tämän projektin keskeisenä tavoitteena oli tunnistaa mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuuteen liittyvät tekijät ja määritellämallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuusvaatimukset. Hankkeessa rakennettiin teleoperointiyhteys TTKK:n työaseman ja VTT:n tiloissa sijaitsevan robotin välille, lyhyen etäisyyden yhteys VTT:n työaseman ja robotin välille, sekä yhteys TTKK:n ja Kentuckyssa Yhdysvalloissa sijaitsevan Louisvillen yliopiston robotin välille. Oleellisia turvallisuusnäkökohtia tarkasteltiin koko tietoyhteys-, laite- ja ohjelmistokehityksen ajan ja turvallisuutta parantavat ominaisuudet pyrittiin yhdistämään kehitettyyn järjestelmään. Telerobotiikkaa suunniteltaessa joudutaan tekemään runsaasti valintoja ja käytännön päätöksiä, jotta haluttu turvallisuustaso saavutettaisiin. Vaikeutena on mm. standardoinnin pitäytyminen perinteisissä ja koetelluissa ratkaisuissa. Uusiin tekniikkoihin liittyvien seikkojen ratkaiseminen vanhan tekniikan ohjeilla on usein hankalaa. Standardit pyrkivt kuitenkin jättämään auki tekniikan kehityksen mukanaan tuomat uudet ratkaisut. Siksi näiden luotettavuus ja turvallisuus on erikseen osoitettava. Hanke osoitti, että telerobotiikan turvallisuusratkaisut ovat saavutettavissa jo nykytekniikalla. Välittömästi näkyvissä olevat kaupalliset sovellukset voidaan turvallisuuden puolesta huolellisesti suunniteltuina ottaa käyttöön hyvinkin nopeasti.

  AB - Teleoperointi tarkoittaa manipulaattorin, esimerkiksi robotin käsivarren, kauko-ohjaamista hallintalaittein, jotka usein muistuttavat rakenteellisesti itse manipulaattoria. Mallipohjaisessa telerobotiikassa toimii ohjausosana tietokoneella oleva robotin malli, johon voidaan sisällyttää myös robotin oheislaitteet. Mallipohjainen teleoperointi on kehittyneen etäohjelmoinnin eli off-line-ohjelmoinnin laajennus ja sisältää etäohjelmointiominaisuuksien lisäksi reaaliaikaisen ja interaktiivisen ohjaus- ja takaisinkytkentäyhteyden ohjaustietokoneen ja robotin välillä. Teleoperointi on askel robottien tehokkaaseen käyttöön. Tuotannossa olevia robotteja voidaan ohjata valvomosta, jolloin ohjelmien luonti, lataus, käynnistys ja tuotannon valvonta tapahtuu kaukokäyttöisesti ja tietokoneen välityksellä. Teleoperoinnin avulla voidaan robottia käyttää työtehtäviin, joissa ympäristö on ihmiselle epämiellyttävä, vaarallinen tai jopa mahdoton. Teleoperointi parantaa itse operaattorin turvallisuutta, mutta synnyttää uusia turvallisuusriskejä, jotka kohdistuvat robotin luona työskenteleviin henkilöihin, mikäli järjestelmä on samanaikaisesti paikallisessa käytössä.Tämän projektin keskeisenä tavoitteena oli tunnistaa mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuuteen liittyvät tekijät ja määritellämallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuusvaatimukset. Hankkeessa rakennettiin teleoperointiyhteys TTKK:n työaseman ja VTT:n tiloissa sijaitsevan robotin välille, lyhyen etäisyyden yhteys VTT:n työaseman ja robotin välille, sekä yhteys TTKK:n ja Kentuckyssa Yhdysvalloissa sijaitsevan Louisvillen yliopiston robotin välille. Oleellisia turvallisuusnäkökohtia tarkasteltiin koko tietoyhteys-, laite- ja ohjelmistokehityksen ajan ja turvallisuutta parantavat ominaisuudet pyrittiin yhdistämään kehitettyyn järjestelmään. Telerobotiikkaa suunniteltaessa joudutaan tekemään runsaasti valintoja ja käytännön päätöksiä, jotta haluttu turvallisuustaso saavutettaisiin. Vaikeutena on mm. standardoinnin pitäytyminen perinteisissä ja koetelluissa ratkaisuissa. Uusiin tekniikkoihin liittyvien seikkojen ratkaiseminen vanhan tekniikan ohjeilla on usein hankalaa. Standardit pyrkivt kuitenkin jättämään auki tekniikan kehityksen mukanaan tuomat uudet ratkaisut. Siksi näiden luotettavuus ja turvallisuus on erikseen osoitettava. Hanke osoitti, että telerobotiikan turvallisuusratkaisut ovat saavutettavissa jo nykytekniikalla. Välittömästi näkyvissä olevat kaupalliset sovellukset voidaan turvallisuuden puolesta huolellisesti suunniteltuina ottaa käyttöön hyvinkin nopeasti.

  M3 - Report

  SN - 951-38-4918-X

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kivipuro M, Kuivanen R, Pekonen K, Sulkanen J, Salminen M. Robotin mallipohjaisen teleoperoinnin turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 79 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1763).