Sahanhakkeen laadun parantaminen

Hannu Paajanen, Arja Merra

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten voidaan parantaa sahoilla syntyvän hakkeen laatua. Tutkimuksessa keskityttiin tärkeimpiin hakkeen laatuun vaikuttaviin tekijöihin: hakepituuteen, hapettavan terän leikkuunopeuteen, hapetettavan pinnan paksuuteen sekä hakattavan terän kulumiseen. Lisäksi tehtiin kenttäkokeet sahan hakeseulan alalevyn reikäkoon määrittämiseksi. Hakkeen palapituuden kasvattaminen suurentaa ja hakettavan terän leikkuunopeuden lisäniminen puolestaan pienentää hakkeen palakokoa. Jäätynyttä puuta hapetettaessa palakoko pienenee. Talven ajaksi voidaan hakepituutta nostaa kesän arvosta. Mitä pienempi osa tukin tilavuudesta haketetaan, sitä enemmän syntyy alitetta. Pelkkahaketuksessa suurin osa alitteen lisääntymisestä selittyy silotusterän suhteellisen osuuden kasvamisesta. Myös reuna-alueiden, joissa puuta ei riitä täysimittaiseksi hakepalaksi, suhteellinen osuus kasvaa. Hakettavan terän kuluminen lisää syntyvän hienojakeen määrää. Talvella terä kuluu nopeammin ja puu murtuu ja halkeaa helpommin kuin kesällä. Hiertävällä tasoseulalla hakkeesta pystytään poistamaan sahanpuru. Sen sijaan neulamaista jaetta ei pystytä erottamaan riittävän tehokkaasti. Seulan alalevyn reikäkoon kasvattaminen lisää purun joukkoon joutavien hakepalasten määrää.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages106
    ISBN (Print)951-38-3220-1
    Publication statusPublished - 1988
    MoE publication typeD4 Published development or research report or study

    Publication series

    SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
    Number566
    ISSN0358-5077

    Keywords

    • sawmills
    • chips
    • wood wastes

    Cite this

    Paajanen, H., & Merra, A. (1988). Sahanhakkeen laadun parantaminen. VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 566