Sahatavaran kuivauksen simulointi

Alpo Ranta-Maunus, Holger Forsen, Antti Hanhijärvi, Antti Hukka, Jukka Partanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu sisältää kolmivuotisen projektin tulosten yhteenvedon ja kahden osa- alueen, kuivauksen simuloinnin ja laboratoriokoekuivausten, yksityiskohtaisen raportoinnin. Koko projekti käsitti lisäksi puun fysikaalisia ominaisuuksia koskevia tutkimuksia ja teollisuusmittakaavaisia kokeita, jotka on raportoitu erikseen. Julkaisussa kuvataan kosteus- ja jännityslaskennan menetelmät, raportoidaan koekuivausten mittaustulokset (kosteudet, jännitykset) ja vertaillaan laskennallisia tuloksia toisiinsa ja koetuloksiin. Puun kuivauksen simuloimiseksi on kehitetty kaksi tietokoneohjelmaa: LAATUKAMARI-ohjelma, joka on yksiulotteinen, perustuu kontrolli tilavuusmenetelmään ja soveltuu teollisuuskäyttöön sekä FEM-ohjelma PEO, joka on kaksiulotteinen ja on tarkoitettu tutkimuskäyttöön. Projektin tulokset antavat mahdollisuuden optimoida kuivauskaavoja halkeilun välttämiseksi. Kuivauslämpötila osoittautui tärkeäksi muuttujaksi: korkeampi lämpötila mahdollistaa puun kuivauksen nopeammin tai vähemmin halkeamin. Kuivaamon hyvä kunto ja riittävä kuivausaika ovat paksun sahatavaran kuivauksen onnistumisen perusedellytyksiä. Tutkimus on johtanut useisiin teollisuuden sovellusprojekteihin, joissa nyt kehitettyjä malleja on sovellettu käytäntöön. Kehitettyihin malleihin pohjautuvia menetelmiä käytetään myös uusissa korkeampia lämpötiloja koskevissa kuivaustutkimuksissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages112
ISBN (Print)951-38-4514-1
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Number805
ISSN1235-0613

Fingerprint

drying

Keywords

 • timber
 • drying
 • wood products
 • simulation
 • sawmills
 • pine wood
 • softwoods
 • moisture transport
 • determination of stress
 • comparison
 • methods
 • measurement
 • temperature

Cite this

Ranta-Maunus, A., Forsen, H., Hanhijärvi, A., Hukka, A., & Partanen, J. (1995). Sahatavaran kuivauksen simulointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 805
Ranta-Maunus, Alpo ; Forsen, Holger ; Hanhijärvi, Antti ; Hukka, Antti ; Partanen, Jukka. / Sahatavaran kuivauksen simulointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 112 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 805).
@book{140a557d488342559cc09799f8fed2c9,
title = "Sahatavaran kuivauksen simulointi",
abstract = "Julkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kolmivuotisen projektin tulosten yhteenvedon ja kahden osa- alueen, kuivauksen simuloinnin ja laboratoriokoekuivausten, yksityiskohtaisen raportoinnin. Koko projekti k{\"a}sitti lis{\"a}ksi puun fysikaalisia ominaisuuksia koskevia tutkimuksia ja teollisuusmittakaavaisia kokeita, jotka on raportoitu erikseen. Julkaisussa kuvataan kosteus- ja j{\"a}nnityslaskennan menetelm{\"a}t, raportoidaan koekuivausten mittaustulokset (kosteudet, j{\"a}nnitykset) ja vertaillaan laskennallisia tuloksia toisiinsa ja koetuloksiin. Puun kuivauksen simuloimiseksi on kehitetty kaksi tietokoneohjelmaa: LAATUKAMARI-ohjelma, joka on yksiulotteinen, perustuu kontrolli tilavuusmenetelm{\"a}{\"a}n ja soveltuu teollisuusk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n sek{\"a} FEM-ohjelma PEO, joka on kaksiulotteinen ja on tarkoitettu tutkimusk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Projektin tulokset antavat mahdollisuuden optimoida kuivauskaavoja halkeilun v{\"a}ltt{\"a}miseksi. Kuivausl{\"a}mp{\"o}tila osoittautui t{\"a}rke{\"a}ksi muuttujaksi: korkeampi l{\"a}mp{\"o}tila mahdollistaa puun kuivauksen nopeammin tai v{\"a}hemmin halkeamin. Kuivaamon hyv{\"a} kunto ja riitt{\"a}v{\"a} kuivausaika ovat paksun sahatavaran kuivauksen onnistumisen perusedellytyksi{\"a}. Tutkimus on johtanut useisiin teollisuuden sovellusprojekteihin, joissa nyt kehitettyj{\"a} malleja on sovellettu k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n. Kehitettyihin malleihin pohjautuvia menetelmi{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n my{\"o}s uusissa korkeampia l{\"a}mp{\"o}tiloja koskevissa kuivaustutkimuksissa.",
keywords = "timber, drying, wood products, simulation, sawmills, pine wood, softwoods, moisture transport, determination of stress, comparison, methods, measurement, temperature",
author = "Alpo Ranta-Maunus and Holger Forsen and Antti Hanhij{\"a}rvi and Antti Hukka and Jukka Partanen",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4514-1",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "805",
address = "Finland",

}

Ranta-Maunus, A, Forsen, H, Hanhijärvi, A, Hukka, A & Partanen, J 1995, Sahatavaran kuivauksen simulointi. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 805, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sahatavaran kuivauksen simulointi. / Ranta-Maunus, Alpo; Forsen, Holger; Hanhijärvi, Antti; Hukka, Antti; Partanen, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 112 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 805).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sahatavaran kuivauksen simulointi

AU - Ranta-Maunus, Alpo

AU - Forsen, Holger

AU - Hanhijärvi, Antti

AU - Hukka, Antti

AU - Partanen, Jukka

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Julkaisu sisältää kolmivuotisen projektin tulosten yhteenvedon ja kahden osa- alueen, kuivauksen simuloinnin ja laboratoriokoekuivausten, yksityiskohtaisen raportoinnin. Koko projekti käsitti lisäksi puun fysikaalisia ominaisuuksia koskevia tutkimuksia ja teollisuusmittakaavaisia kokeita, jotka on raportoitu erikseen. Julkaisussa kuvataan kosteus- ja jännityslaskennan menetelmät, raportoidaan koekuivausten mittaustulokset (kosteudet, jännitykset) ja vertaillaan laskennallisia tuloksia toisiinsa ja koetuloksiin. Puun kuivauksen simuloimiseksi on kehitetty kaksi tietokoneohjelmaa: LAATUKAMARI-ohjelma, joka on yksiulotteinen, perustuu kontrolli tilavuusmenetelmään ja soveltuu teollisuuskäyttöön sekä FEM-ohjelma PEO, joka on kaksiulotteinen ja on tarkoitettu tutkimuskäyttöön. Projektin tulokset antavat mahdollisuuden optimoida kuivauskaavoja halkeilun välttämiseksi. Kuivauslämpötila osoittautui tärkeäksi muuttujaksi: korkeampi lämpötila mahdollistaa puun kuivauksen nopeammin tai vähemmin halkeamin. Kuivaamon hyvä kunto ja riittävä kuivausaika ovat paksun sahatavaran kuivauksen onnistumisen perusedellytyksiä. Tutkimus on johtanut useisiin teollisuuden sovellusprojekteihin, joissa nyt kehitettyjä malleja on sovellettu käytäntöön. Kehitettyihin malleihin pohjautuvia menetelmiä käytetään myös uusissa korkeampia lämpötiloja koskevissa kuivaustutkimuksissa.

AB - Julkaisu sisältää kolmivuotisen projektin tulosten yhteenvedon ja kahden osa- alueen, kuivauksen simuloinnin ja laboratoriokoekuivausten, yksityiskohtaisen raportoinnin. Koko projekti käsitti lisäksi puun fysikaalisia ominaisuuksia koskevia tutkimuksia ja teollisuusmittakaavaisia kokeita, jotka on raportoitu erikseen. Julkaisussa kuvataan kosteus- ja jännityslaskennan menetelmät, raportoidaan koekuivausten mittaustulokset (kosteudet, jännitykset) ja vertaillaan laskennallisia tuloksia toisiinsa ja koetuloksiin. Puun kuivauksen simuloimiseksi on kehitetty kaksi tietokoneohjelmaa: LAATUKAMARI-ohjelma, joka on yksiulotteinen, perustuu kontrolli tilavuusmenetelmään ja soveltuu teollisuuskäyttöön sekä FEM-ohjelma PEO, joka on kaksiulotteinen ja on tarkoitettu tutkimuskäyttöön. Projektin tulokset antavat mahdollisuuden optimoida kuivauskaavoja halkeilun välttämiseksi. Kuivauslämpötila osoittautui tärkeäksi muuttujaksi: korkeampi lämpötila mahdollistaa puun kuivauksen nopeammin tai vähemmin halkeamin. Kuivaamon hyvä kunto ja riittävä kuivausaika ovat paksun sahatavaran kuivauksen onnistumisen perusedellytyksiä. Tutkimus on johtanut useisiin teollisuuden sovellusprojekteihin, joissa nyt kehitettyjä malleja on sovellettu käytäntöön. Kehitettyihin malleihin pohjautuvia menetelmiä käytetään myös uusissa korkeampia lämpötiloja koskevissa kuivaustutkimuksissa.

KW - timber

KW - drying

KW - wood products

KW - simulation

KW - sawmills

KW - pine wood

KW - softwoods

KW - moisture transport

KW - determination of stress

KW - comparison

KW - methods

KW - measurement

KW - temperature

M3 - Report

SN - 951-38-4514-1

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Sahatavaran kuivauksen simulointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ranta-Maunus A, Forsen H, Hanhijärvi A, Hukka A, Partanen J. Sahatavaran kuivauksen simulointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 112 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 805).