Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät

Reijo Partanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin sairaalan leikkaussaliymparistön potilasturvallisuuteen vaikuttavia teknisiä vaaratekijöitä ja niiden vähentämiskeinoja. Tutkimuskohteen valintaan vaikuttivat tutkimussarjan osassa 2 saadut tulokset, joiden mukaan vakavia vika- ja vaaratilanteita esiintyy eniten juuri näillä toiminta-alueilla. Selvityksen lähdeaineisto koottiin siten, että aiemmin saadusta haastatteluaineistosta käytettiin nyt hyväksi leikkaussaleja ja anestesiaosastoja koskeva osa. Julkaisu sisältää myös leikkaus- ja anestesiatiloja ja näissä käytettävien laitteiden turvallisuutta koskevia tärkeimpiä määräyksiä sekä yhteenvedon pohjoismaissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa näiden laitteiden käytössä ja tarkastuksissa havaituista puutteista. Potilasturvallisuuden parantamiseksi on leikkaussaleissa ja anestesiatiloissa kiinnitettävä huomiota etenkin anestesia- ja hengityslaitteiden kaasuliitoksiin ja yleisesti laitteiston kaasutiiviyteen. Kaasunpoistoon suositellaan lähi-imun käyttöä. Turvallisen hoitotuloksen saavuttamiseksi laitteet voitaisiin varustaa kaasuilmaisimella tai katkoshälyttimellä. Leikkausvalaisimien kiinnitysnivelten kuluminen ja leikkauspöytien lukituksen löystyminen näyttävät olevan yleisimmät mekaaniset vaaratekijät. Muilta osin potilasturvallisuus leikkaussalissa, anestesiatiloissa ja heräämössä voidaan pitkälti varmistaa noudattamalla esitettyjä asennus- ja laitekohtaisia turvallisuusmääräyksiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-2802-6
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number473
ISSN0358-5077

Keywords

  • hospitals
  • operating rooms
  • surgery
  • anesthesia
  • occupational safety
  • accident prevention

Cite this

Partanen, R. (1987). Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 473
Partanen, Reijo. / Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 473).
@book{6a2b16bb34d644b7949d1cf8fd7ce302,
title = "Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekij{\"a}t",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin sairaalan leikkaussaliymparist{\"o}n potilasturvallisuuteen vaikuttavia teknisi{\"a} vaaratekij{\"o}it{\"a} ja niiden v{\"a}hent{\"a}miskeinoja. Tutkimuskohteen valintaan vaikuttivat tutkimussarjan osassa 2 saadut tulokset, joiden mukaan vakavia vika- ja vaaratilanteita esiintyy eniten juuri n{\"a}ill{\"a} toiminta-alueilla. Selvityksen l{\"a}hdeaineisto koottiin siten, ett{\"a} aiemmin saadusta haastatteluaineistosta k{\"a}ytettiin nyt hyv{\"a}ksi leikkaussaleja ja anestesiaosastoja koskeva osa. Julkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} my{\"o}s leikkaus- ja anestesiatiloja ja n{\"a}iss{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vien laitteiden turvallisuutta koskevia t{\"a}rkeimpi{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a} sek{\"a} yhteenvedon pohjoismaissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa n{\"a}iden laitteiden k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} ja tarkastuksissa havaituista puutteista. Potilasturvallisuuden parantamiseksi on leikkaussaleissa ja anestesiatiloissa kiinnitett{\"a}v{\"a} huomiota etenkin anestesia- ja hengityslaitteiden kaasuliitoksiin ja yleisesti laitteiston kaasutiiviyteen. Kaasunpoistoon suositellaan l{\"a}hi-imun k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Turvallisen hoitotuloksen saavuttamiseksi laitteet voitaisiin varustaa kaasuilmaisimella tai katkosh{\"a}lyttimell{\"a}. Leikkausvalaisimien kiinnitysnivelten kuluminen ja leikkausp{\"o}ytien lukituksen l{\"o}ystyminen n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t olevan yleisimm{\"a}t mekaaniset vaaratekij{\"a}t. Muilta osin potilasturvallisuus leikkaussalissa, anestesiatiloissa ja her{\"a}{\"a}m{\"o}ss{\"a} voidaan pitk{\"a}lti varmistaa noudattamalla esitettyj{\"a} asennus- ja laitekohtaisia turvallisuusm{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a}.",
keywords = "hospitals, operating rooms, surgery, anesthesia, occupational safety, accident prevention",
author = "Reijo Partanen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2802-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "473",
address = "Finland",

}

Partanen, R 1987, Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 473, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät. / Partanen, Reijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 473).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät

AU - Partanen, Reijo

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin sairaalan leikkaussaliymparistön potilasturvallisuuteen vaikuttavia teknisiä vaaratekijöitä ja niiden vähentämiskeinoja. Tutkimuskohteen valintaan vaikuttivat tutkimussarjan osassa 2 saadut tulokset, joiden mukaan vakavia vika- ja vaaratilanteita esiintyy eniten juuri näillä toiminta-alueilla. Selvityksen lähdeaineisto koottiin siten, että aiemmin saadusta haastatteluaineistosta käytettiin nyt hyväksi leikkaussaleja ja anestesiaosastoja koskeva osa. Julkaisu sisältää myös leikkaus- ja anestesiatiloja ja näissä käytettävien laitteiden turvallisuutta koskevia tärkeimpiä määräyksiä sekä yhteenvedon pohjoismaissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa näiden laitteiden käytössä ja tarkastuksissa havaituista puutteista. Potilasturvallisuuden parantamiseksi on leikkaussaleissa ja anestesiatiloissa kiinnitettävä huomiota etenkin anestesia- ja hengityslaitteiden kaasuliitoksiin ja yleisesti laitteiston kaasutiiviyteen. Kaasunpoistoon suositellaan lähi-imun käyttöä. Turvallisen hoitotuloksen saavuttamiseksi laitteet voitaisiin varustaa kaasuilmaisimella tai katkoshälyttimellä. Leikkausvalaisimien kiinnitysnivelten kuluminen ja leikkauspöytien lukituksen löystyminen näyttävät olevan yleisimmät mekaaniset vaaratekijät. Muilta osin potilasturvallisuus leikkaussalissa, anestesiatiloissa ja heräämössä voidaan pitkälti varmistaa noudattamalla esitettyjä asennus- ja laitekohtaisia turvallisuusmääräyksiä.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin sairaalan leikkaussaliymparistön potilasturvallisuuteen vaikuttavia teknisiä vaaratekijöitä ja niiden vähentämiskeinoja. Tutkimuskohteen valintaan vaikuttivat tutkimussarjan osassa 2 saadut tulokset, joiden mukaan vakavia vika- ja vaaratilanteita esiintyy eniten juuri näillä toiminta-alueilla. Selvityksen lähdeaineisto koottiin siten, että aiemmin saadusta haastatteluaineistosta käytettiin nyt hyväksi leikkaussaleja ja anestesiaosastoja koskeva osa. Julkaisu sisältää myös leikkaus- ja anestesiatiloja ja näissä käytettävien laitteiden turvallisuutta koskevia tärkeimpiä määräyksiä sekä yhteenvedon pohjoismaissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa näiden laitteiden käytössä ja tarkastuksissa havaituista puutteista. Potilasturvallisuuden parantamiseksi on leikkaussaleissa ja anestesiatiloissa kiinnitettävä huomiota etenkin anestesia- ja hengityslaitteiden kaasuliitoksiin ja yleisesti laitteiston kaasutiiviyteen. Kaasunpoistoon suositellaan lähi-imun käyttöä. Turvallisen hoitotuloksen saavuttamiseksi laitteet voitaisiin varustaa kaasuilmaisimella tai katkoshälyttimellä. Leikkausvalaisimien kiinnitysnivelten kuluminen ja leikkauspöytien lukituksen löystyminen näyttävät olevan yleisimmät mekaaniset vaaratekijät. Muilta osin potilasturvallisuus leikkaussalissa, anestesiatiloissa ja heräämössä voidaan pitkälti varmistaa noudattamalla esitettyjä asennus- ja laitekohtaisia turvallisuusmääräyksiä.

KW - hospitals

KW - operating rooms

KW - surgery

KW - anesthesia

KW - occupational safety

KW - accident prevention

M3 - Report

SN - 951-38-2802-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Partanen R. Sairaalatekniikan turvallisuus ja luotettavuusanalyysi. Osa 3. Leikkaussalien ja anestesiatilojen tekniset vaaratekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 473).