Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet

Raimo Pulkkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Lämpökäsiteltävien teräs-, valurauta- ja ei-rautametallien nopeassa jäähdytyksessä käytettäviä sammutusnesteitä, niiden ominaisuuksia sekä ominaisuuksien määritystapoja esitellään. Tarkasteltavina sammustusnesteinä ovat vesi, suola-, lipeä- ja karbonaatti-vesi-seokset, polymeeriesiseokset, öly-vesiemulsiot, öljyt sekä sulat suola- ja metallikylvyt. Sammutusnesteiden ominaisuuksista kuvataan niitä, joilla on merkiystä sammutusnesteen jäähdytystehon ja sen muuttumisen arvioinnin annalta. Sammutusnesteen tärkeintä ominaisuutta - sammutustehoa - tutkitaan kahdella tavalla; jäähdytystehomittauksin ja sammutuskokein. Jäähdytystehomittauksilla voidaan seurata sammutusnesteen jäähdytystehon muuttumista käytössä. Sammutusnesteelle määritetyn jäähtymiskäyrän vulla voidaan arvioida ei-rautametallien jäähtyminen sekä teräksien tai valurautojen karkeneminen ko. sammutusnesteeseen sammutettaessa. Sammutusväliaine valitaan sammutuskokeiden perusteella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Print)951-38-1823-3
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number241
ISSN0358-5085

Fingerprint

Intsia bijuga

Cite this

Pulkkinen, R. (1983). Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 241
Pulkkinen, Raimo. / Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 241).
@book{31dc961d4a6d4040955232145a57b2f0,
title = "Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet",
abstract = "L{\"a}mp{\"o}k{\"a}sitelt{\"a}vien ter{\"a}s-, valurauta- ja ei-rautametallien nopeassa j{\"a}{\"a}hdytyksess{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} sammutusnesteit{\"a}, niiden ominaisuuksia sek{\"a} ominaisuuksien m{\"a}{\"a}ritystapoja esitell{\"a}{\"a}n. Tarkasteltavina sammustusnestein{\"a} ovat vesi, suola-, lipe{\"a}- ja karbonaatti-vesi-seokset, polymeeriesiseokset, {\"o}ly-vesiemulsiot, {\"o}ljyt sek{\"a} sulat suola- ja metallikylvyt. Sammutusnesteiden ominaisuuksista kuvataan niit{\"a}, joilla on merkiyst{\"a} sammutusnesteen j{\"a}{\"a}hdytystehon ja sen muuttumisen arvioinnin annalta. Sammutusnesteen t{\"a}rkeint{\"a} ominaisuutta - sammutustehoa - tutkitaan kahdella tavalla; j{\"a}{\"a}hdytystehomittauksin ja sammutuskokein. J{\"a}{\"a}hdytystehomittauksilla voidaan seurata sammutusnesteen j{\"a}{\"a}hdytystehon muuttumista k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Sammutusnesteelle m{\"a}{\"a}ritetyn j{\"a}{\"a}htymisk{\"a}yr{\"a}n vulla voidaan arvioida ei-rautametallien j{\"a}{\"a}htyminen sek{\"a} ter{\"a}ksien tai valurautojen karkeneminen ko. sammutusnesteeseen sammutettaessa. Sammutusv{\"a}liaine valitaan sammutuskokeiden perusteella.",
author = "Raimo Pulkkinen",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1823-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "241",
address = "Finland",

}

Pulkkinen, R 1983, Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 241, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet. / Pulkkinen, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 241).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet

AU - Pulkkinen, Raimo

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Lämpökäsiteltävien teräs-, valurauta- ja ei-rautametallien nopeassa jäähdytyksessä käytettäviä sammutusnesteitä, niiden ominaisuuksia sekä ominaisuuksien määritystapoja esitellään. Tarkasteltavina sammustusnesteinä ovat vesi, suola-, lipeä- ja karbonaatti-vesi-seokset, polymeeriesiseokset, öly-vesiemulsiot, öljyt sekä sulat suola- ja metallikylvyt. Sammutusnesteiden ominaisuuksista kuvataan niitä, joilla on merkiystä sammutusnesteen jäähdytystehon ja sen muuttumisen arvioinnin annalta. Sammutusnesteen tärkeintä ominaisuutta - sammutustehoa - tutkitaan kahdella tavalla; jäähdytystehomittauksin ja sammutuskokein. Jäähdytystehomittauksilla voidaan seurata sammutusnesteen jäähdytystehon muuttumista käytössä. Sammutusnesteelle määritetyn jäähtymiskäyrän vulla voidaan arvioida ei-rautametallien jäähtyminen sekä teräksien tai valurautojen karkeneminen ko. sammutusnesteeseen sammutettaessa. Sammutusväliaine valitaan sammutuskokeiden perusteella.

AB - Lämpökäsiteltävien teräs-, valurauta- ja ei-rautametallien nopeassa jäähdytyksessä käytettäviä sammutusnesteitä, niiden ominaisuuksia sekä ominaisuuksien määritystapoja esitellään. Tarkasteltavina sammustusnesteinä ovat vesi, suola-, lipeä- ja karbonaatti-vesi-seokset, polymeeriesiseokset, öly-vesiemulsiot, öljyt sekä sulat suola- ja metallikylvyt. Sammutusnesteiden ominaisuuksista kuvataan niitä, joilla on merkiystä sammutusnesteen jäähdytystehon ja sen muuttumisen arvioinnin annalta. Sammutusnesteen tärkeintä ominaisuutta - sammutustehoa - tutkitaan kahdella tavalla; jäähdytystehomittauksin ja sammutuskokein. Jäähdytystehomittauksilla voidaan seurata sammutusnesteen jäähdytystehon muuttumista käytössä. Sammutusnesteelle määritetyn jäähtymiskäyrän vulla voidaan arvioida ei-rautametallien jäähtyminen sekä teräksien tai valurautojen karkeneminen ko. sammutusnesteeseen sammutettaessa. Sammutusväliaine valitaan sammutuskokeiden perusteella.

M3 - Report

SN - 951-38-1823-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pulkkinen R. Sammutusnesteet ja niiden ominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 241).