Satelliittipaikannusjärjestelmät: Rakenne ja sovellukset

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä esitutkimuksessa esitellään satelliittipaikannusjärjestelmiä sekä niiden käyttömahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa. Lupaavimmilta vaikuttavat järjestelmät ovat amerikkalainen Global Positioning System (GPS) ja amerikkalais-eurooppalainen Radio Determination Satellite Service (RDSS). RDSS on perustamis- ja käyttökustannuksiltaan huomattavasti edullisempi järjestelmä kuin GPS. Edullisuuteen päästään geostationäärisiä satelliitteja hyväksi käyttämällä. Geostationäärisiin satelliitteihin perustuva rakenne mahdollistaa paikannuspalvelun tehokkaan suuntaamisen halutuille alueille. Järjestelmän käyttömahdollisuudet ovat navigointisovelluksissa monipuolisemmat kuin GPS:n käyttäjälaitteen lähetysmahdollisuuden ansiosta. GPS:n etuna on maailmanlaajuinen peitto, rajoittamaton käyttäjämäärä sekä mahdollisuus geodeettiseen paikantamiseen. Järjestelmäkuvauksen lisäksi on käsitelty myös GPS:n käyttäjälaitteen tekniikkaa. Tulevaisuuden satelliittipaikannuslaite on toteutukseltaan mahdollisimman pitkälle digitaalinen, jolloin saavutetaan paras suorituskyky ja pieni koko. Myös kaupallisia GPS-vastaanottimia tarkasteltiin. Toistaiseksi hinnat ovat korkeita (alkaen 90 000 mk), mutta niiden odotetaan laskevan käyttäjämäärien kasvaessa. Eniten käyttäjiä odotetaan tulevaisuudessa olevan maaliikenteessä, jossa optimistisimpien arvioiden mukaan kokonaismarkkinat ovat jopa 100 milj. laitetta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-2783-6
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number659
ISSN0358-5085

Keywords

  • telemetering
  • artificial satellites
  • positioning systems
  • Finland

Cite this

Lähteenmäki, J. (1987). Satelliittipaikannusjärjestelmät: Rakenne ja sovellukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 659
Lähteenmäki, Jaakko. / Satelliittipaikannusjärjestelmät : Rakenne ja sovellukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 659).
@book{c17c4720ebe14e8b8220f285bdb0d980,
title = "Satelliittipaikannusj{\"a}rjestelm{\"a}t: Rakenne ja sovellukset",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} esitutkimuksessa esitell{\"a}{\"a}n satelliittipaikannusj{\"a}rjestelmi{\"a} sek{\"a} niiden k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa. Lupaavimmilta vaikuttavat j{\"a}rjestelm{\"a}t ovat amerikkalainen Global Positioning System (GPS) ja amerikkalais-eurooppalainen Radio Determination Satellite Service (RDSS). RDSS on perustamis- ja k{\"a}ytt{\"o}kustannuksiltaan huomattavasti edullisempi j{\"a}rjestelm{\"a} kuin GPS. Edullisuuteen p{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a}n geostation{\"a}{\"a}risi{\"a} satelliitteja hyv{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Geostation{\"a}{\"a}risiin satelliitteihin perustuva rakenne mahdollistaa paikannuspalvelun tehokkaan suuntaamisen halutuille alueille. J{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet ovat navigointisovelluksissa monipuolisemmat kuin GPS:n k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}laitteen l{\"a}hetysmahdollisuuden ansiosta. GPS:n etuna on maailmanlaajuinen peitto, rajoittamaton k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a} sek{\"a} mahdollisuus geodeettiseen paikantamiseen. J{\"a}rjestelm{\"a}kuvauksen lis{\"a}ksi on k{\"a}sitelty my{\"o}s GPS:n k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}laitteen tekniikkaa. Tulevaisuuden satelliittipaikannuslaite on toteutukseltaan mahdollisimman pitk{\"a}lle digitaalinen, jolloin saavutetaan paras suorituskyky ja pieni koko. My{\"o}s kaupallisia GPS-vastaanottimia tarkasteltiin. Toistaiseksi hinnat ovat korkeita (alkaen 90 000 mk), mutta niiden odotetaan laskevan k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}m{\"a}{\"a}rien kasvaessa. Eniten k{\"a}ytt{\"a}ji{\"a} odotetaan tulevaisuudessa olevan maaliikenteess{\"a}, jossa optimistisimpien arvioiden mukaan kokonaismarkkinat ovat jopa 100 milj. laitetta.",
keywords = "telemetering, artificial satellites, positioning systems, Finland",
author = "Jaakko L{\"a}hteenm{\"a}ki",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2783-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "659",
address = "Finland",

}

Lähteenmäki, J 1987, Satelliittipaikannusjärjestelmät: Rakenne ja sovellukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 659, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Satelliittipaikannusjärjestelmät : Rakenne ja sovellukset. / Lähteenmäki, Jaakko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 659).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Satelliittipaikannusjärjestelmät

T2 - Rakenne ja sovellukset

AU - Lähteenmäki, Jaakko

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tässä esitutkimuksessa esitellään satelliittipaikannusjärjestelmiä sekä niiden käyttömahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa. Lupaavimmilta vaikuttavat järjestelmät ovat amerikkalainen Global Positioning System (GPS) ja amerikkalais-eurooppalainen Radio Determination Satellite Service (RDSS). RDSS on perustamis- ja käyttökustannuksiltaan huomattavasti edullisempi järjestelmä kuin GPS. Edullisuuteen päästään geostationäärisiä satelliitteja hyväksi käyttämällä. Geostationäärisiin satelliitteihin perustuva rakenne mahdollistaa paikannuspalvelun tehokkaan suuntaamisen halutuille alueille. Järjestelmän käyttömahdollisuudet ovat navigointisovelluksissa monipuolisemmat kuin GPS:n käyttäjälaitteen lähetysmahdollisuuden ansiosta. GPS:n etuna on maailmanlaajuinen peitto, rajoittamaton käyttäjämäärä sekä mahdollisuus geodeettiseen paikantamiseen. Järjestelmäkuvauksen lisäksi on käsitelty myös GPS:n käyttäjälaitteen tekniikkaa. Tulevaisuuden satelliittipaikannuslaite on toteutukseltaan mahdollisimman pitkälle digitaalinen, jolloin saavutetaan paras suorituskyky ja pieni koko. Myös kaupallisia GPS-vastaanottimia tarkasteltiin. Toistaiseksi hinnat ovat korkeita (alkaen 90 000 mk), mutta niiden odotetaan laskevan käyttäjämäärien kasvaessa. Eniten käyttäjiä odotetaan tulevaisuudessa olevan maaliikenteessä, jossa optimistisimpien arvioiden mukaan kokonaismarkkinat ovat jopa 100 milj. laitetta.

AB - Tässä esitutkimuksessa esitellään satelliittipaikannusjärjestelmiä sekä niiden käyttömahdollisuuksia erilaisissa sovelluksissa. Lupaavimmilta vaikuttavat järjestelmät ovat amerikkalainen Global Positioning System (GPS) ja amerikkalais-eurooppalainen Radio Determination Satellite Service (RDSS). RDSS on perustamis- ja käyttökustannuksiltaan huomattavasti edullisempi järjestelmä kuin GPS. Edullisuuteen päästään geostationäärisiä satelliitteja hyväksi käyttämällä. Geostationäärisiin satelliitteihin perustuva rakenne mahdollistaa paikannuspalvelun tehokkaan suuntaamisen halutuille alueille. Järjestelmän käyttömahdollisuudet ovat navigointisovelluksissa monipuolisemmat kuin GPS:n käyttäjälaitteen lähetysmahdollisuuden ansiosta. GPS:n etuna on maailmanlaajuinen peitto, rajoittamaton käyttäjämäärä sekä mahdollisuus geodeettiseen paikantamiseen. Järjestelmäkuvauksen lisäksi on käsitelty myös GPS:n käyttäjälaitteen tekniikkaa. Tulevaisuuden satelliittipaikannuslaite on toteutukseltaan mahdollisimman pitkälle digitaalinen, jolloin saavutetaan paras suorituskyky ja pieni koko. Myös kaupallisia GPS-vastaanottimia tarkasteltiin. Toistaiseksi hinnat ovat korkeita (alkaen 90 000 mk), mutta niiden odotetaan laskevan käyttäjämäärien kasvaessa. Eniten käyttäjiä odotetaan tulevaisuudessa olevan maaliikenteessä, jossa optimistisimpien arvioiden mukaan kokonaismarkkinat ovat jopa 100 milj. laitetta.

KW - telemetering

KW - artificial satellites

KW - positioning systems

KW - Finland

M3 - Report

SN - 951-38-2783-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Satelliittipaikannusjärjestelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lähteenmäki J. Satelliittipaikannusjärjestelmät: Rakenne ja sovellukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 659).