Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat

Jouko Aurinsalo, Kari Suneli

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti käytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välittämiseen vilkasliikenteisillä mannertenvälisillä yhteyksillä Tällaisissa sovellutuksissa käytetään pääasiassa suuria maa-asemia joiden antennien halkaisija on 10 - 32 metriä. Lähivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistymään pienemmät ja hallvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Kirjallisuustutkimakseen perustuva julkaisu antaa ajan tasalla olevan yleiskuvan pienten maa-asemien käyttösovelluksista, niistä käyttävistä satelliittijärjestelmistä sekä pienten maa-asemien markkinoista. Pieniä maaasemia käytetään tai tullaan käyttämään esimerkiksi erikoisliikenteessä, kehitysmaiden ja harvaan asuttujen seutujen tietoliikenteessä, sitrtyvässä liikenteessä, tiedonkeruujärjestelmissä, katastrofiyhteyksillä ja muilla tilapäisillä yhteyksillä, televisio- ja radio ohjelmien siirrossa sekä sotilaallisessa tietoliikenteessä. Pieniä maa-asemia on kokeiltu esimerkiksi ranskalais-saksalaisten Symphonie-satelliittien ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn OTS-satelliitin avulla. Uusia suunnitteilla olevia kokeilusatelliitteja ovat esimerkiksi ESAn L-Sat ja Ruotsin Tele-X. Kaupallisessa käytössä olevia pieniä maa-asemia käyttäviä tietoliikennesatelliittijärjestelmiä ovat esimerkiksi amerikkalainen erikoisliikenteen SBS-järjestelmä ja kansainvälinen meritietoliikenteen INMARSAT-järjestelmä. Lähivuosina aloittavat toimintansa ranskalainen Telécom 1 -erikoisliikennejärjestelmä ja yleiseurooppalainen ECS satelliitteja käyttävä erikoisliikennejärjestelmä. Suuri osa maa-asemien 1980-luvun markkinoista on Yhdysvalloissa. Euroopassa markkinat käynnistyvät myöhemmin ja hitaammin kuin Yhdysvalloissa. Kehitysmaiden potentiaaliset markkinat ovat hyvin suuret mutta ne päässevät vauhtiin vasta 1990-luvulla. Siirtyvän liikenteen 1980-luvun markkinoista pääosa liittyy meritietoliikenteeseen. Julkaisussa esitettävän arvion mukaan siviilikäyttöön tarkoitettujen lähettävien ja vastaanottavien pienten maa-asemien 1980-luvun markkinat ovat 9 500 - 24 000 kappaletta ja niiden arvo 800 - 2100 miljoonaa dollaria.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages27
  ISBN (Print)951-38-1541-2
  Publication statusPublished - 1982
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number109
  ISSN0358-5085

  Cite this

  Aurinsalo, J., & Suneli, K. (1982). Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 109
  Aurinsalo, Jouko ; Suneli, Kari. / Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 27 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 109).
  @book{0ed7f179a2df4c288a1541f08f35cecc,
  title = "Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat",
  abstract = "Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti k{\"a}ytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien v{\"a}litt{\"a}miseen vilkasliikenteisill{\"a} mannertenv{\"a}lisill{\"a} yhteyksill{\"a} T{\"a}llaisissa sovellutuksissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa suuria maa-asemia joiden antennien halkaisija on 10 - 32 metri{\"a}. L{\"a}hivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistym{\"a}{\"a}n pienemm{\"a}t ja hallvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Kirjallisuustutkimakseen perustuva julkaisu antaa ajan tasalla olevan yleiskuvan pienten maa-asemien k{\"a}ytt{\"o}sovelluksista, niist{\"a} k{\"a}ytt{\"a}vist{\"a} satelliittij{\"a}rjestelmist{\"a} sek{\"a} pienten maa-asemien markkinoista. Pieni{\"a} maaasemia k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n tai tullaan k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n esimerkiksi erikoisliikenteess{\"a}, kehitysmaiden ja harvaan asuttujen seutujen tietoliikenteess{\"a}, sitrtyv{\"a}ss{\"a} liikenteess{\"a}, tiedonkeruuj{\"a}rjestelmiss{\"a}, katastrofiyhteyksill{\"a} ja muilla tilap{\"a}isill{\"a} yhteyksill{\"a}, televisio- ja radio ohjelmien siirrossa sek{\"a} sotilaallisessa tietoliikenteess{\"a}. Pieni{\"a} maa-asemia on kokeiltu esimerkiksi ranskalais-saksalaisten Symphonie-satelliittien ja Euroopan avaruusj{\"a}rjest{\"o}n ESAn OTS-satelliitin avulla. Uusia suunnitteilla olevia kokeilusatelliitteja ovat esimerkiksi ESAn L-Sat ja Ruotsin Tele-X. Kaupallisessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia pieni{\"a} maa-asemia k{\"a}ytt{\"a}vi{\"a} tietoliikennesatelliittij{\"a}rjestelmi{\"a} ovat esimerkiksi amerikkalainen erikoisliikenteen SBS-j{\"a}rjestelm{\"a} ja kansainv{\"a}linen meritietoliikenteen INMARSAT-j{\"a}rjestelm{\"a}. L{\"a}hivuosina aloittavat toimintansa ranskalainen Tel{\'e}com 1 -erikoisliikennej{\"a}rjestelm{\"a} ja yleiseurooppalainen ECS satelliitteja k{\"a}ytt{\"a}v{\"a} erikoisliikennej{\"a}rjestelm{\"a}. Suuri osa maa-asemien 1980-luvun markkinoista on Yhdysvalloissa. Euroopassa markkinat k{\"a}ynnistyv{\"a}t my{\"o}hemmin ja hitaammin kuin Yhdysvalloissa. Kehitysmaiden potentiaaliset markkinat ovat hyvin suuret mutta ne p{\"a}{\"a}ssev{\"a}t vauhtiin vasta 1990-luvulla. Siirtyv{\"a}n liikenteen 1980-luvun markkinoista p{\"a}{\"a}osa liittyy meritietoliikenteeseen. Julkaisussa esitett{\"a}v{\"a}n arvion mukaan siviilik{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettujen l{\"a}hett{\"a}vien ja vastaanottavien pienten maa-asemien 1980-luvun markkinat ovat 9 500 - 24 000 kappaletta ja niiden arvo 800 - 2100 miljoonaa dollaria.",
  author = "Jouko Aurinsalo and Kari Suneli",
  note = "3",
  year = "1982",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-1541-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "109",
  address = "Finland",

  }

  Aurinsalo, J & Suneli, K 1982, Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 109, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat. / Aurinsalo, Jouko; Suneli, Kari.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 27 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 109).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat

  AU - Aurinsalo, Jouko

  AU - Suneli, Kari

  N1 - 3

  PY - 1982

  Y1 - 1982

  N2 - Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti käytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välittämiseen vilkasliikenteisillä mannertenvälisillä yhteyksillä Tällaisissa sovellutuksissa käytetään pääasiassa suuria maa-asemia joiden antennien halkaisija on 10 - 32 metriä. Lähivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistymään pienemmät ja hallvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Kirjallisuustutkimakseen perustuva julkaisu antaa ajan tasalla olevan yleiskuvan pienten maa-asemien käyttösovelluksista, niistä käyttävistä satelliittijärjestelmistä sekä pienten maa-asemien markkinoista. Pieniä maaasemia käytetään tai tullaan käyttämään esimerkiksi erikoisliikenteessä, kehitysmaiden ja harvaan asuttujen seutujen tietoliikenteessä, sitrtyvässä liikenteessä, tiedonkeruujärjestelmissä, katastrofiyhteyksillä ja muilla tilapäisillä yhteyksillä, televisio- ja radio ohjelmien siirrossa sekä sotilaallisessa tietoliikenteessä. Pieniä maa-asemia on kokeiltu esimerkiksi ranskalais-saksalaisten Symphonie-satelliittien ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn OTS-satelliitin avulla. Uusia suunnitteilla olevia kokeilusatelliitteja ovat esimerkiksi ESAn L-Sat ja Ruotsin Tele-X. Kaupallisessa käytössä olevia pieniä maa-asemia käyttäviä tietoliikennesatelliittijärjestelmiä ovat esimerkiksi amerikkalainen erikoisliikenteen SBS-järjestelmä ja kansainvälinen meritietoliikenteen INMARSAT-järjestelmä. Lähivuosina aloittavat toimintansa ranskalainen Telécom 1 -erikoisliikennejärjestelmä ja yleiseurooppalainen ECS satelliitteja käyttävä erikoisliikennejärjestelmä. Suuri osa maa-asemien 1980-luvun markkinoista on Yhdysvalloissa. Euroopassa markkinat käynnistyvät myöhemmin ja hitaammin kuin Yhdysvalloissa. Kehitysmaiden potentiaaliset markkinat ovat hyvin suuret mutta ne päässevät vauhtiin vasta 1990-luvulla. Siirtyvän liikenteen 1980-luvun markkinoista pääosa liittyy meritietoliikenteeseen. Julkaisussa esitettävän arvion mukaan siviilikäyttöön tarkoitettujen lähettävien ja vastaanottavien pienten maa-asemien 1980-luvun markkinat ovat 9 500 - 24 000 kappaletta ja niiden arvo 800 - 2100 miljoonaa dollaria.

  AB - Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti käytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välittämiseen vilkasliikenteisillä mannertenvälisillä yhteyksillä Tällaisissa sovellutuksissa käytetään pääasiassa suuria maa-asemia joiden antennien halkaisija on 10 - 32 metriä. Lähivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistymään pienemmät ja hallvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Kirjallisuustutkimakseen perustuva julkaisu antaa ajan tasalla olevan yleiskuvan pienten maa-asemien käyttösovelluksista, niistä käyttävistä satelliittijärjestelmistä sekä pienten maa-asemien markkinoista. Pieniä maaasemia käytetään tai tullaan käyttämään esimerkiksi erikoisliikenteessä, kehitysmaiden ja harvaan asuttujen seutujen tietoliikenteessä, sitrtyvässä liikenteessä, tiedonkeruujärjestelmissä, katastrofiyhteyksillä ja muilla tilapäisillä yhteyksillä, televisio- ja radio ohjelmien siirrossa sekä sotilaallisessa tietoliikenteessä. Pieniä maa-asemia on kokeiltu esimerkiksi ranskalais-saksalaisten Symphonie-satelliittien ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn OTS-satelliitin avulla. Uusia suunnitteilla olevia kokeilusatelliitteja ovat esimerkiksi ESAn L-Sat ja Ruotsin Tele-X. Kaupallisessa käytössä olevia pieniä maa-asemia käyttäviä tietoliikennesatelliittijärjestelmiä ovat esimerkiksi amerikkalainen erikoisliikenteen SBS-järjestelmä ja kansainvälinen meritietoliikenteen INMARSAT-järjestelmä. Lähivuosina aloittavat toimintansa ranskalainen Telécom 1 -erikoisliikennejärjestelmä ja yleiseurooppalainen ECS satelliitteja käyttävä erikoisliikennejärjestelmä. Suuri osa maa-asemien 1980-luvun markkinoista on Yhdysvalloissa. Euroopassa markkinat käynnistyvät myöhemmin ja hitaammin kuin Yhdysvalloissa. Kehitysmaiden potentiaaliset markkinat ovat hyvin suuret mutta ne päässevät vauhtiin vasta 1990-luvulla. Siirtyvän liikenteen 1980-luvun markkinoista pääosa liittyy meritietoliikenteeseen. Julkaisussa esitettävän arvion mukaan siviilikäyttöön tarkoitettujen lähettävien ja vastaanottavien pienten maa-asemien 1980-luvun markkinat ovat 9 500 - 24 000 kappaletta ja niiden arvo 800 - 2100 miljoonaa dollaria.

  M3 - Report

  SN - 951-38-1541-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Aurinsalo J, Suneli K. Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 27 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 109).