Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat: Osa 2: Maa-aseman rakenne

Jouko Aurinsalo, Jukka Jokinen, Risto Pitkäaho, Tapio Siltanen, Kari Suneli, Hannu Terho

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti käytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välittämiseen vilkasliikenteisillä mannertenvälisillä yhteyksillä. Tällaisissa sovelluksissa käytetään pääasiassa suuria maaasemia, joiden antennien halkaisija on 10...32 metriä. Lähivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistymään pienemmät ja halvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Pieniä maa-asemia käytetään tai tullaan käyttämään esimerkiksi erikoisliikenteessä, kehitysmaiden ja harvaanasuttujen seutujen tietoliikenteessä, siirtyvässä liikenteessä, tiedonkeruujärjestelmissä, katastrofiyhteyksillä ja muilla tilapäisillä yhteyksillä, televisio- ja radio-ohjelmien siirrossa sekä sotilaallisessa tietoliikenteessä. Julkaisussa annetaan yleiskuva erikoisliikennemaa-aseman rakenteesta. Aluksi ECS-, Tele-X-, SBS- ja Télécom 1 -järjestelmien maa-asemien rakenne käydään lyhyesti läpi. Luvun tarkoituksena on samalla antaa tiivistetty yleiskuva koko julkaisun sisällöstä. Pienen maa-aseman antennivaihtoehtoja ja eri seurantamenetelmiä tarkastellaan seuraavaksi. Etuvahvistimista esitellään lämpösähköisesti jäähdytetty FET-vahvistin ja parametrivahvistin. Tehovahvistimen tarkastelussa pääpaino on kulkuaaltoputkivahvistimessa. Taajuusmuuttajan rakenteen lisäksi selvitetään myös välitaajuusvalintaan liittyviä kysymyksiä. Paikallisoskillaattoreita tarkastellaan erikseen omassa kohdassa, vaikka ne tavallisesti lasketaan kuuluvaksi taajuusmuuttajiin. Välitaajuuslaitteista esitetäin ainoastaan taajuusmuuttajien ja modeemin väliin jäävät välitaajuuslaitteet, vaikka myös kanavayksikössä on välitaajuudella toimivia laitteita. Modeemilla tarkoitetaan tässä modulaattoria ja demodulaattoria. Kantataajuuslaitteiden osalta pääpaino on SCPC-terminaalin rakenteessa. Valvonta- ja ohjausjärjestelmän rakenne ja toimintaperiaate esitetään sekä tarkastellaan muutamien kaupallisten järjestelmien ominaisuuksia. Julkaisussa esitetään myös hinta-arviot ECS-erikoisliikennemaa-aseman alijärjestelmille. Lopuksi tarkastellaan lyhyesti maa-aseman testausta ja hyväksymistä satelliittijärjestelmään.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages228
  ISBN (Print)951-38-1578-1
  Publication statusPublished - 1982
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number126
  ISSN0358-5077

  Cite this

  Aurinsalo, J., Jokinen, J., Pitkäaho, R., Siltanen, T., Suneli, K., & Terho, H. (1982). Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat: Osa 2: Maa-aseman rakenne . Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 126
  Aurinsalo, Jouko ; Jokinen, Jukka ; Pitkäaho, Risto ; Siltanen, Tapio ; Suneli, Kari ; Terho, Hannu. / Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat : Osa 2: Maa-aseman rakenne . Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 228 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 126).
  @book{c6c1ee0bd9cd4e9fbb9e792c2ceb1168,
  title = "Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat: Osa 2: Maa-aseman rakenne",
  abstract = "Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti k{\"a}ytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien v{\"a}litt{\"a}miseen vilkasliikenteisill{\"a} mannertenv{\"a}lisill{\"a} yhteyksill{\"a}. T{\"a}llaisissa sovelluksissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa suuria maaasemia, joiden antennien halkaisija on 10...32 metri{\"a}. L{\"a}hivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistym{\"a}{\"a}n pienemm{\"a}t ja halvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Pieni{\"a} maa-asemia k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n tai tullaan k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n esimerkiksi erikoisliikenteess{\"a}, kehitysmaiden ja harvaanasuttujen seutujen tietoliikenteess{\"a}, siirtyv{\"a}ss{\"a} liikenteess{\"a}, tiedonkeruuj{\"a}rjestelmiss{\"a}, katastrofiyhteyksill{\"a} ja muilla tilap{\"a}isill{\"a} yhteyksill{\"a}, televisio- ja radio-ohjelmien siirrossa sek{\"a} sotilaallisessa tietoliikenteess{\"a}. Julkaisussa annetaan yleiskuva erikoisliikennemaa-aseman rakenteesta. Aluksi ECS-, Tele-X-, SBS- ja T{\'e}l{\'e}com 1 -j{\"a}rjestelmien maa-asemien rakenne k{\"a}yd{\"a}{\"a}n lyhyesti l{\"a}pi. Luvun tarkoituksena on samalla antaa tiivistetty yleiskuva koko julkaisun sis{\"a}ll{\"o}st{\"a}. Pienen maa-aseman antennivaihtoehtoja ja eri seurantamenetelmi{\"a} tarkastellaan seuraavaksi. Etuvahvistimista esitell{\"a}{\"a}n l{\"a}mp{\"o}s{\"a}hk{\"o}isesti j{\"a}{\"a}hdytetty FET-vahvistin ja parametrivahvistin. Tehovahvistimen tarkastelussa p{\"a}{\"a}paino on kulkuaaltoputkivahvistimessa. Taajuusmuuttajan rakenteen lis{\"a}ksi selvitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s v{\"a}litaajuusvalintaan liittyvi{\"a} kysymyksi{\"a}. Paikallisoskillaattoreita tarkastellaan erikseen omassa kohdassa, vaikka ne tavallisesti lasketaan kuuluvaksi taajuusmuuttajiin. V{\"a}litaajuuslaitteista esitet{\"a}in ainoastaan taajuusmuuttajien ja modeemin v{\"a}liin j{\"a}{\"a}v{\"a}t v{\"a}litaajuuslaitteet, vaikka my{\"o}s kanavayksik{\"o}ss{\"a} on v{\"a}litaajuudella toimivia laitteita. Modeemilla tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} modulaattoria ja demodulaattoria. Kantataajuuslaitteiden osalta p{\"a}{\"a}paino on SCPC-terminaalin rakenteessa. Valvonta- ja ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n rakenne ja toimintaperiaate esitet{\"a}{\"a}n sek{\"a} tarkastellaan muutamien kaupallisten j{\"a}rjestelmien ominaisuuksia. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s hinta-arviot ECS-erikoisliikennemaa-aseman alij{\"a}rjestelmille. Lopuksi tarkastellaan lyhyesti maa-aseman testausta ja hyv{\"a}ksymist{\"a} satelliittij{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n.",
  author = "Jouko Aurinsalo and Jukka Jokinen and Risto Pitk{\"a}aho and Tapio Siltanen and Kari Suneli and Hannu Terho",
  year = "1982",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-1578-1",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "126",
  address = "Finland",

  }

  Aurinsalo, J, Jokinen, J, Pitkäaho, R, Siltanen, T, Suneli, K & Terho, H 1982, Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat: Osa 2: Maa-aseman rakenne . Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 126, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat : Osa 2: Maa-aseman rakenne . / Aurinsalo, Jouko; Jokinen, Jukka; Pitkäaho, Risto; Siltanen, Tapio; Suneli, Kari; Terho, Hannu.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 228 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 126).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat

  T2 - Osa 2: Maa-aseman rakenne

  AU - Aurinsalo, Jouko

  AU - Jokinen, Jukka

  AU - Pitkäaho, Risto

  AU - Siltanen, Tapio

  AU - Suneli, Kari

  AU - Terho, Hannu

  PY - 1982

  Y1 - 1982

  N2 - Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti käytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välittämiseen vilkasliikenteisillä mannertenvälisillä yhteyksillä. Tällaisissa sovelluksissa käytetään pääasiassa suuria maaasemia, joiden antennien halkaisija on 10...32 metriä. Lähivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistymään pienemmät ja halvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Pieniä maa-asemia käytetään tai tullaan käyttämään esimerkiksi erikoisliikenteessä, kehitysmaiden ja harvaanasuttujen seutujen tietoliikenteessä, siirtyvässä liikenteessä, tiedonkeruujärjestelmissä, katastrofiyhteyksillä ja muilla tilapäisillä yhteyksillä, televisio- ja radio-ohjelmien siirrossa sekä sotilaallisessa tietoliikenteessä. Julkaisussa annetaan yleiskuva erikoisliikennemaa-aseman rakenteesta. Aluksi ECS-, Tele-X-, SBS- ja Télécom 1 -järjestelmien maa-asemien rakenne käydään lyhyesti läpi. Luvun tarkoituksena on samalla antaa tiivistetty yleiskuva koko julkaisun sisällöstä. Pienen maa-aseman antennivaihtoehtoja ja eri seurantamenetelmiä tarkastellaan seuraavaksi. Etuvahvistimista esitellään lämpösähköisesti jäähdytetty FET-vahvistin ja parametrivahvistin. Tehovahvistimen tarkastelussa pääpaino on kulkuaaltoputkivahvistimessa. Taajuusmuuttajan rakenteen lisäksi selvitetään myös välitaajuusvalintaan liittyviä kysymyksiä. Paikallisoskillaattoreita tarkastellaan erikseen omassa kohdassa, vaikka ne tavallisesti lasketaan kuuluvaksi taajuusmuuttajiin. Välitaajuuslaitteista esitetäin ainoastaan taajuusmuuttajien ja modeemin väliin jäävät välitaajuuslaitteet, vaikka myös kanavayksikössä on välitaajuudella toimivia laitteita. Modeemilla tarkoitetaan tässä modulaattoria ja demodulaattoria. Kantataajuuslaitteiden osalta pääpaino on SCPC-terminaalin rakenteessa. Valvonta- ja ohjausjärjestelmän rakenne ja toimintaperiaate esitetään sekä tarkastellaan muutamien kaupallisten järjestelmien ominaisuuksia. Julkaisussa esitetään myös hinta-arviot ECS-erikoisliikennemaa-aseman alijärjestelmille. Lopuksi tarkastellaan lyhyesti maa-aseman testausta ja hyväksymistä satelliittijärjestelmään.

  AB - Tietoliikennesatelliitteja on perinteisesti käytetty puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välittämiseen vilkasliikenteisillä mannertenvälisillä yhteyksillä. Tällaisissa sovelluksissa käytetään pääasiassa suuria maaasemia, joiden antennien halkaisija on 10...32 metriä. Lähivuosina tulevat kuitenkin voimakkaasti yleistymään pienemmät ja halvemmat maa-asemat, jotka on varustettu alle 10 metrin antenneilla. Pieniä maa-asemia käytetään tai tullaan käyttämään esimerkiksi erikoisliikenteessä, kehitysmaiden ja harvaanasuttujen seutujen tietoliikenteessä, siirtyvässä liikenteessä, tiedonkeruujärjestelmissä, katastrofiyhteyksillä ja muilla tilapäisillä yhteyksillä, televisio- ja radio-ohjelmien siirrossa sekä sotilaallisessa tietoliikenteessä. Julkaisussa annetaan yleiskuva erikoisliikennemaa-aseman rakenteesta. Aluksi ECS-, Tele-X-, SBS- ja Télécom 1 -järjestelmien maa-asemien rakenne käydään lyhyesti läpi. Luvun tarkoituksena on samalla antaa tiivistetty yleiskuva koko julkaisun sisällöstä. Pienen maa-aseman antennivaihtoehtoja ja eri seurantamenetelmiä tarkastellaan seuraavaksi. Etuvahvistimista esitellään lämpösähköisesti jäähdytetty FET-vahvistin ja parametrivahvistin. Tehovahvistimen tarkastelussa pääpaino on kulkuaaltoputkivahvistimessa. Taajuusmuuttajan rakenteen lisäksi selvitetään myös välitaajuusvalintaan liittyviä kysymyksiä. Paikallisoskillaattoreita tarkastellaan erikseen omassa kohdassa, vaikka ne tavallisesti lasketaan kuuluvaksi taajuusmuuttajiin. Välitaajuuslaitteista esitetäin ainoastaan taajuusmuuttajien ja modeemin väliin jäävät välitaajuuslaitteet, vaikka myös kanavayksikössä on välitaajuudella toimivia laitteita. Modeemilla tarkoitetaan tässä modulaattoria ja demodulaattoria. Kantataajuuslaitteiden osalta pääpaino on SCPC-terminaalin rakenteessa. Valvonta- ja ohjausjärjestelmän rakenne ja toimintaperiaate esitetään sekä tarkastellaan muutamien kaupallisten järjestelmien ominaisuuksia. Julkaisussa esitetään myös hinta-arviot ECS-erikoisliikennemaa-aseman alijärjestelmille. Lopuksi tarkastellaan lyhyesti maa-aseman testausta ja hyväksymistä satelliittijärjestelmään.

  M3 - Report

  SN - 951-38-1578-1

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Aurinsalo J, Jokinen J, Pitkäaho R, Siltanen T, Suneli K, Terho H. Satelliittitietoliikenteen pienet maa-asemat: Osa 2: Maa-aseman rakenne . Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 228 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 126).