Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana

Tarja Häkkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelmän ja märkä-kuivamenetelmän lopputuotteiden rakennusteknisiä käyttömahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehitystä ja säilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset käyttömahdollisuudet maabetonin ja jyräbetonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, että rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementillä tai masuunikuonajauheella ja että lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin myös ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistettävyyttä. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvittämään tilavuuden pysymättömyyttä aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. Märkä-kuivamenetelmän lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymiä todettiin ainoastaan sellaisissa märkäkuivamenetelmän lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienellä määrällä portlandsementtiä. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehitystä, säilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja säilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, että lopputuotteita on mahdollista käyttää kovettuvina, sideaineina ja että leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyräbetonin valmistukseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages72
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number680
ISSN0358-5077

Fingerprint

pasta
desulfurization

Keywords

  • hardening (materials)
  • microstructure
  • desulfurization
  • waste treatment
  • utilization
  • aggregates
  • electric power plants
  • properties
  • strength

Cite this

Häkkinen, T. (1990). Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 680
Häkkinen, Tarja. / Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Espoo, 1990. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 680).
@book{b1cc152fe57c46118157a34702b1e568,
title = "Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden k{\"a}ytt{\"o} sideaineena ja betonin aineosana",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelm{\"a}n ja m{\"a}rk{\"a}-kuivamenetelm{\"a}n lopputuotteiden rakennusteknisi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehityst{\"a} ja s{\"a}ilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet maabetonin ja jyr{\"a}betonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, ett{\"a} rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementill{\"a} tai masuunikuonajauheella ja ett{\"a} lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin my{\"o}s ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistett{\"a}vyytt{\"a}. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n tilavuuden pysym{\"a}tt{\"o}myytt{\"a} aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. M{\"a}rk{\"a}-kuivamenetelm{\"a}n lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymi{\"a} todettiin ainoastaan sellaisissa m{\"a}rk{\"a}kuivamenetelm{\"a}n lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienell{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}ll{\"a} portlandsementti{\"a}. Tutkimuksessa selvitettiin lis{\"a}ksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehityst{\"a}, s{\"a}ilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja s{\"a}ilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, ett{\"a} lopputuotteita on mahdollista k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kovettuvina, sideaineina ja ett{\"a} leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyr{\"a}betonin valmistukseen.",
keywords = "hardening (materials), microstructure, desulfurization, waste treatment, utilization, aggregates, electric power plants, properties, strength",
author = "Tarja H{\"a}kkinen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3701-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "680",

}

Häkkinen, T 1990, Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 680, Espoo.

Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. / Häkkinen, Tarja.

Espoo, 1990. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 680).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana

AU - Häkkinen, Tarja

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelmän ja märkä-kuivamenetelmän lopputuotteiden rakennusteknisiä käyttömahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehitystä ja säilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset käyttömahdollisuudet maabetonin ja jyräbetonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, että rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementillä tai masuunikuonajauheella ja että lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin myös ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistettävyyttä. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvittämään tilavuuden pysymättömyyttä aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. Märkä-kuivamenetelmän lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymiä todettiin ainoastaan sellaisissa märkäkuivamenetelmän lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienellä määrällä portlandsementtiä. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehitystä, säilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja säilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, että lopputuotteita on mahdollista käyttää kovettuvina, sideaineina ja että leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyräbetonin valmistukseen.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelmän ja märkä-kuivamenetelmän lopputuotteiden rakennusteknisiä käyttömahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehitystä ja säilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset käyttömahdollisuudet maabetonin ja jyräbetonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, että rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementillä tai masuunikuonajauheella ja että lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin myös ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistettävyyttä. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvittämään tilavuuden pysymättömyyttä aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. Märkä-kuivamenetelmän lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymiä todettiin ainoastaan sellaisissa märkäkuivamenetelmän lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienellä määrällä portlandsementtiä. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehitystä, säilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja säilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, että lopputuotteita on mahdollista käyttää kovettuvina, sideaineina ja että leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyräbetonin valmistukseen.

KW - hardening (materials)

KW - microstructure

KW - desulfurization

KW - waste treatment

KW - utilization

KW - aggregates

KW - electric power plants

KW - properties

KW - strength

M3 - Report

SN - 951-38-3701-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana

CY - Espoo

ER -

Häkkinen T. Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Espoo, 1990. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 680).