Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana

Tarja Häkkinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelmän ja märkä-kuivamenetelmän lopputuotteiden rakennusteknisiä käyttömahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehitystä ja säilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset käyttömahdollisuudet maabetonin ja jyräbetonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, että rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementillä tai masuunikuonajauheella ja että lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin myös ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistettävyyttä. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvittämään tilavuuden pysymättömyyttä aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. Märkä-kuivamenetelmän lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymiä todettiin ainoastaan sellaisissa märkäkuivamenetelmän lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienellä määrällä portlandsementtiä. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehitystä, säilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja säilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, että lopputuotteita on mahdollista käyttää kovettuvina, sideaineina ja että leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyräbetonin valmistukseen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  Number of pages72
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number680
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  pasta
  desulfurization

  Keywords

  • hardening (materials)
  • microstructure
  • desulfurization
  • waste treatment
  • utilization
  • aggregates
  • electric power plants
  • properties
  • strength

  Cite this

  Häkkinen, T. (1990). Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 680
  Häkkinen, Tarja. / Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Espoo, 1990. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 680).
  @book{b1cc152fe57c46118157a34702b1e568,
  title = "Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden k{\"a}ytt{\"o} sideaineena ja betonin aineosana",
  abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelm{\"a}n ja m{\"a}rk{\"a}-kuivamenetelm{\"a}n lopputuotteiden rakennusteknisi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehityst{\"a} ja s{\"a}ilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet maabetonin ja jyr{\"a}betonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, ett{\"a} rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementill{\"a} tai masuunikuonajauheella ja ett{\"a} lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin my{\"o}s ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistett{\"a}vyytt{\"a}. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n tilavuuden pysym{\"a}tt{\"o}myytt{\"a} aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. M{\"a}rk{\"a}-kuivamenetelm{\"a}n lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymi{\"a} todettiin ainoastaan sellaisissa m{\"a}rk{\"a}kuivamenetelm{\"a}n lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienell{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}ll{\"a} portlandsementti{\"a}. Tutkimuksessa selvitettiin lis{\"a}ksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehityst{\"a}, s{\"a}ilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja s{\"a}ilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, ett{\"a} lopputuotteita on mahdollista k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kovettuvina, sideaineina ja ett{\"a} leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyr{\"a}betonin valmistukseen.",
  keywords = "hardening (materials), microstructure, desulfurization, waste treatment, utilization, aggregates, electric power plants, properties, strength",
  author = "Tarja H{\"a}kkinen",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3701-7",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "680",

  }

  Häkkinen, T 1990, Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 680, Espoo.

  Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. / Häkkinen, Tarja.

  Espoo, 1990. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 680).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana

  AU - Häkkinen, Tarja

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelmän ja märkä-kuivamenetelmän lopputuotteiden rakennusteknisiä käyttömahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehitystä ja säilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset käyttömahdollisuudet maabetonin ja jyräbetonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, että rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementillä tai masuunikuonajauheella ja että lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin myös ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistettävyyttä. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvittämään tilavuuden pysymättömyyttä aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. Märkä-kuivamenetelmän lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymiä todettiin ainoastaan sellaisissa märkäkuivamenetelmän lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienellä määrällä portlandsementtiä. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehitystä, säilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja säilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, että lopputuotteita on mahdollista käyttää kovettuvina, sideaineina ja että leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyräbetonin valmistukseen.

  AB - Tutkimuksessa selvitettiin leijukerrospolton, lifac-menetelmän ja märkä-kuivamenetelmän lopputuotteiden rakennusteknisiä käyttömahdollisuuksia. Tutkittiin kokeellisesti rikinpoiston lopputuotteiden kovettumisominaisuuksia, lujuudenkehitystä ja säilyvyysominaisuuksia ottaen erityisesti huomioon lopputuotteiden tekniset käyttömahdollisuudet maabetonin ja jyräbetonin valmistuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin hydraulisten ja potsolaanisten sideaineiden soveltuvuutta rikinpoiston lopputuotteiden aktivaattoriksi ja todettiin, että rikinpoiston lopputuotteet kovettuvat aktivoituna portlandsementillä tai masuunikuonajauheella ja että lifac-tuhkasta valmistettu pasta kovettuu hyvin myös ilman aktivaattoria. Selvitettiin massojen vedentarvetta ja tiivistettävyyttä. Tulosten mukaan lopputuotteiden vedentarve vaihtelee huomattavasti jauheen hienorakeisuuden, raemuodon ja hiilipitoisuuden mukaan. Mikrorakennetutkimuksin pyrittiin selvittämään tilavuuden pysymättömyyttä aiheuttavaa kipsin tai ettringiitin muodostumista. Märkä-kuivamenetelmän lopputuotteesta ilman lentotuhkaa valmistetuissa massoissa esiintyi halkeamia. Ettringiittikiteytymiä todettiin ainoastaan sellaisissa märkäkuivamenetelmän lopputuotteesta valmistetuissa massoissa, jotka oli aktivoitu pienellä määrällä portlandsementtiä. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi rikinpoiston lopputuotteista valmistettujen koekappaleiden lujuudenkehitystä, säilytysolojen vaikutusta lujuudenkehitykseen ja koekappaleiden mikrorakenne- ja säilyvyysominaisuuksia. Tulosten perusteella. arvioitiin, että lopputuotteita on mahdollista käyttää kovettuvina, sideaineina ja että leijukerrostuhka ja lifac-tuhka saattavat soveltua maabetonin tai jyräbetonin valmistukseen.

  KW - hardening (materials)

  KW - microstructure

  KW - desulfurization

  KW - waste treatment

  KW - utilization

  KW - aggregates

  KW - electric power plants

  KW - properties

  KW - strength

  M3 - Report

  SN - 951-38-3701-7

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana

  CY - Espoo

  ER -

  Häkkinen T. Savukaasujen rikinpoiston lopputuotteiden käyttö sideaineena ja betonin aineosana. Espoo, 1990. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 680).