Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus

Helena Liukkonen-Lilja, Pirjo-Liisa Penttilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Savustus on eräs vanhimpia elintarvikkeiden säilöntä- ja maustamismenetelmiä. Nykyisin, muiden säilöntämenetelmien yleistyttyä, käytetään savustusta lähinnä maustamistarkoituksessa. On tunnettua, että savustuksessa, kuten aina orgaanisen materiaalin epätäydellisesti palaessa, muodostuu myös haitallisia aineita, esim. polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä. Näistä useat on todettu eläinkokeissa karsinogeenisiksi eli syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi, joista yksi tunnetuimpia on 3,4-bentsopyreeni. Työn tarkoituksena on ollut saada taustaselvitystä savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuuksista Suomessa. Ainoastaan Länsi-Saksassa on tällä hetkellä annettu raja-arvo savustettujen lihavalmisteiden 3,4-bentsopyreenipitoisuudelle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages21
ISBN (Print)951-38-2054-8
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number327
ISSN0358-5085

Keywords

  • smoked food
  • polycyclic aromatic hydrocarbons
  • 3.4-benzopyrene

Cite this