TY - BOOK
T1 - Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus
AU - Liukkonen-Lilja, Helena
AU - Penttilä, Pirjo-Liisa
PY - 1984
Y1 - 1984
N2 - Savustus on eräs vanhimpia elintarvikkeiden säilöntä- ja
maustamismenetelmiä. Nykyisin, muiden säilöntämenetelmien
yleistyttyä, käytetään savustusta lähinnä
maustamistarkoituksessa. On tunnettua, että
savustuksessa, kuten aina orgaanisen materiaalin
epätäydellisesti palaessa, muodostuu myös haitallisia
aineita, esim. polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä.
Näistä useat on todettu eläinkokeissa karsinogeenisiksi
eli syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi, joista yksi
tunnetuimpia on 3,4-bentsopyreeni. Työn tarkoituksena on
ollut saada taustaselvitystä savustettujen
elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuuksista
Suomessa. Ainoastaan Länsi-Saksassa on tällä hetkellä
annettu raja-arvo savustettujen lihavalmisteiden
3,4-bentsopyreenipitoisuudelle.
AB - Savustus on eräs vanhimpia elintarvikkeiden säilöntä- ja
maustamismenetelmiä. Nykyisin, muiden säilöntämenetelmien
yleistyttyä, käytetään savustusta lähinnä
maustamistarkoituksessa. On tunnettua, että
savustuksessa, kuten aina orgaanisen materiaalin
epätäydellisesti palaessa, muodostuu myös haitallisia
aineita, esim. polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä.
Näistä useat on todettu eläinkokeissa karsinogeenisiksi
eli syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi, joista yksi
tunnetuimpia on 3,4-bentsopyreeni. Työn tarkoituksena on
ollut saada taustaselvitystä savustettujen
elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuuksista
Suomessa. Ainoastaan Länsi-Saksassa on tällä hetkellä
annettu raja-arvo savustettujen lihavalmisteiden
3,4-bentsopyreenipitoisuudelle.
KW - smoked food
KW - polycyclic aromatic hydrocarbons
KW - 3.4-benzopyrene
M3 - Report
SN - 951-38-2054-8
T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
BT - Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -