Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus

Helena Liukkonen-Lilja, Pirjo-Liisa Penttilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Savustus on eräs vanhimpia elintarvikkeiden säilöntä- ja maustamismenetelmiä. Nykyisin, muiden säilöntämenetelmien yleistyttyä, käytetään savustusta lähinnä maustamistarkoituksessa. On tunnettua, että savustuksessa, kuten aina orgaanisen materiaalin epätäydellisesti palaessa, muodostuu myös haitallisia aineita, esim. polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä. Näistä useat on todettu eläinkokeissa karsinogeenisiksi eli syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi, joista yksi tunnetuimpia on 3,4-bentsopyreeni. Työn tarkoituksena on ollut saada taustaselvitystä savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuuksista Suomessa. Ainoastaan Länsi-Saksassa on tällä hetkellä annettu raja-arvo savustettujen lihavalmisteiden 3,4-bentsopyreenipitoisuudelle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages21
ISBN (Print)951-38-2054-8
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number327
ISSN0358-5085

Fingerprint

benzopyrenes
Raja

Keywords

  • smoked food
  • polycyclic aromatic hydrocarbons
  • 3.4-benzopyrene

Cite this

Liukkonen-Lilja, H., & Penttilä, P-L. (1984). Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 327
Liukkonen-Lilja, Helena ; Penttilä, Pirjo-Liisa. / Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 327).
@book{f37383908d3e40e0953f7a885310e5b9,
title = "Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus",
abstract = "Savustus on er{\"a}s vanhimpia elintarvikkeiden s{\"a}il{\"o}nt{\"a}- ja maustamismenetelmi{\"a}. Nykyisin, muiden s{\"a}il{\"o}nt{\"a}menetelmien yleistytty{\"a}, k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n savustusta l{\"a}hinn{\"a} maustamistarkoituksessa. On tunnettua, ett{\"a} savustuksessa, kuten aina orgaanisen materiaalin ep{\"a}t{\"a}ydellisesti palaessa, muodostuu my{\"o}s haitallisia aineita, esim. polysyklisi{\"a} aromaattisia hiilivetyj{\"a}. N{\"a}ist{\"a} useat on todettu el{\"a}inkokeissa karsinogeenisiksi eli sy{\"o}p{\"a}{\"a} aiheuttaviksi yhdisteiksi, joista yksi tunnetuimpia on 3,4-bentsopyreeni. Ty{\"o}n tarkoituksena on ollut saada taustaselvityst{\"a} savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuuksista Suomessa. Ainoastaan L{\"a}nsi-Saksassa on t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} annettu raja-arvo savustettujen lihavalmisteiden 3,4-bentsopyreenipitoisuudelle.",
keywords = "smoked food, polycyclic aromatic hydrocarbons, 3.4-benzopyrene",
author = "Helena Liukkonen-Lilja and Pirjo-Liisa Penttil{\"a}",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2054-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "327",
address = "Finland",

}

Liukkonen-Lilja, H & Penttilä, P-L 1984, Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 327, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus. / Liukkonen-Lilja, Helena; Penttilä, Pirjo-Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 327).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus

AU - Liukkonen-Lilja, Helena

AU - Penttilä, Pirjo-Liisa

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Savustus on eräs vanhimpia elintarvikkeiden säilöntä- ja maustamismenetelmiä. Nykyisin, muiden säilöntämenetelmien yleistyttyä, käytetään savustusta lähinnä maustamistarkoituksessa. On tunnettua, että savustuksessa, kuten aina orgaanisen materiaalin epätäydellisesti palaessa, muodostuu myös haitallisia aineita, esim. polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä. Näistä useat on todettu eläinkokeissa karsinogeenisiksi eli syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi, joista yksi tunnetuimpia on 3,4-bentsopyreeni. Työn tarkoituksena on ollut saada taustaselvitystä savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuuksista Suomessa. Ainoastaan Länsi-Saksassa on tällä hetkellä annettu raja-arvo savustettujen lihavalmisteiden 3,4-bentsopyreenipitoisuudelle.

AB - Savustus on eräs vanhimpia elintarvikkeiden säilöntä- ja maustamismenetelmiä. Nykyisin, muiden säilöntämenetelmien yleistyttyä, käytetään savustusta lähinnä maustamistarkoituksessa. On tunnettua, että savustuksessa, kuten aina orgaanisen materiaalin epätäydellisesti palaessa, muodostuu myös haitallisia aineita, esim. polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä. Näistä useat on todettu eläinkokeissa karsinogeenisiksi eli syöpää aiheuttaviksi yhdisteiksi, joista yksi tunnetuimpia on 3,4-bentsopyreeni. Työn tarkoituksena on ollut saada taustaselvitystä savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuuksista Suomessa. Ainoastaan Länsi-Saksassa on tällä hetkellä annettu raja-arvo savustettujen lihavalmisteiden 3,4-bentsopyreenipitoisuudelle.

KW - smoked food

KW - polycyclic aromatic hydrocarbons

KW - 3.4-benzopyrene

M3 - Report

SN - 951-38-2054-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Liukkonen-Lilja H, Penttilä P-L. Savustettujen elintarvikkeiden 3,4-bentsopyreenipitoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 327).