Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005

Translated title of the contribution: SCM and procurement operating models in Italy: Perceptions from 2005

Jyri Pötry, Aarno Törmälä, Raija Salo, Jukka Hemilä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  VTT:n ja LTY:n yhteisessä Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvittää, mikä on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehtyä erityisesti toimintaympäristön yhtäläisyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sekä selvittää, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet käytännöllisiä ja juridisia yhteistyöongelmia. Logistiikkapalvelujen käyttö näyttää olevan Italiassa yleistä. Kävi myös ilmi, että hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sisääntulevan ja toisaalta ulosmenevän logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen käyttötavat ja se, mitä ulkoistetaan, vaihtelivat sekä yritysten välillä että sisällä. Syntyi myös vaikutelma huomattavasti epämuodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli jätetty myöhemmän päätöksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti vähäisemmältä kuin meillä. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehittämisen ongelmien kerrottiin pk-yrityksissä olevan lähes samoja kuin Suomessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages37
  ISBN (Electronic)951-38-6587-8
  Publication statusPublished - 2005
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number33

  Fingerprint

  Italy

  Keywords

  • supply chains
  • supply chain management
  • purchase
  • contracting-out
  • suppliers
  • customer services
  • logistics
  • Italy

  Cite this

  Pötry, J., Törmälä, A., Salo, R., & Hemilä, J. (2005). Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 33
  Pötry, Jyri ; Törmälä, Aarno ; Salo, Raija ; Hemilä, Jukka. / Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa : Vierailukokemuksia keväältä 2005. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 37 p. (VTT Working Papers; No. 33).
  @book{21aa8f195daa45c29eb59ae5fd5e4111,
  title = "Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia kev{\"a}{\"a}lt{\"a} 2005",
  abstract = "VTT:n ja LTY:n yhteisess{\"a} Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, mik{\"a} on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehty{\"a} erityisesti toimintaymp{\"a}rist{\"o}n yht{\"a}l{\"a}isyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sek{\"a} selvitt{\"a}{\"a}, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}llisi{\"a} ja juridisia yhteisty{\"o}ongelmia. Logistiikkapalvelujen k{\"a}ytt{\"o} n{\"a}ytt{\"a}{\"a} olevan Italiassa yleist{\"a}. K{\"a}vi my{\"o}s ilmi, ett{\"a} hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sis{\"a}{\"a}ntulevan ja toisaalta ulosmenev{\"a}n logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen k{\"a}ytt{\"o}tavat ja se, mit{\"a} ulkoistetaan, vaihtelivat sek{\"a} yritysten v{\"a}lill{\"a} ett{\"a} sis{\"a}ll{\"a}. Syntyi my{\"o}s vaikutelma huomattavasti ep{\"a}muodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli j{\"a}tetty my{\"o}hemm{\"a}n p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti v{\"a}h{\"a}isemm{\"a}lt{\"a} kuin meill{\"a}. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehitt{\"a}misen ongelmien kerrottiin pk-yrityksiss{\"a} olevan l{\"a}hes samoja kuin Suomessa.",
  keywords = "supply chains, supply chain management, purchase, contracting-out, suppliers, customer services, logistics, Italy",
  author = "Jyri P{\"o}try and Aarno T{\"o}rm{\"a}l{\"a} and Raija Salo and Jukka Hemil{\"a}",
  note = "Project code: G5SU00853",
  year = "2005",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "33",
  address = "Finland",

  }

  Pötry, J, Törmälä, A, Salo, R & Hemilä, J 2005, Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005. VTT Working Papers, no. 33, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa : Vierailukokemuksia keväältä 2005. / Pötry, Jyri; Törmälä, Aarno; Salo, Raija; Hemilä, Jukka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 37 p. (VTT Working Papers; No. 33).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa

  T2 - Vierailukokemuksia keväältä 2005

  AU - Pötry, Jyri

  AU - Törmälä, Aarno

  AU - Salo, Raija

  AU - Hemilä, Jukka

  N1 - Project code: G5SU00853

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - VTT:n ja LTY:n yhteisessä Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvittää, mikä on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehtyä erityisesti toimintaympäristön yhtäläisyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sekä selvittää, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet käytännöllisiä ja juridisia yhteistyöongelmia. Logistiikkapalvelujen käyttö näyttää olevan Italiassa yleistä. Kävi myös ilmi, että hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sisääntulevan ja toisaalta ulosmenevän logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen käyttötavat ja se, mitä ulkoistetaan, vaihtelivat sekä yritysten välillä että sisällä. Syntyi myös vaikutelma huomattavasti epämuodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli jätetty myöhemmän päätöksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti vähäisemmältä kuin meillä. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehittämisen ongelmien kerrottiin pk-yrityksissä olevan lähes samoja kuin Suomessa.

  AB - VTT:n ja LTY:n yhteisessä Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvittää, mikä on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehtyä erityisesti toimintaympäristön yhtäläisyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sekä selvittää, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet käytännöllisiä ja juridisia yhteistyöongelmia. Logistiikkapalvelujen käyttö näyttää olevan Italiassa yleistä. Kävi myös ilmi, että hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sisääntulevan ja toisaalta ulosmenevän logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen käyttötavat ja se, mitä ulkoistetaan, vaihtelivat sekä yritysten välillä että sisällä. Syntyi myös vaikutelma huomattavasti epämuodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli jätetty myöhemmän päätöksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti vähäisemmältä kuin meillä. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehittämisen ongelmien kerrottiin pk-yrityksissä olevan lähes samoja kuin Suomessa.

  KW - supply chains

  KW - supply chain management

  KW - purchase

  KW - contracting-out

  KW - suppliers

  KW - customer services

  KW - logistics

  KW - Italy

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Pötry J, Törmälä A, Salo R, Hemilä J. Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 37 p. (VTT Working Papers; No. 33).