Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005

Translated title of the contribution: SCM and procurement operating models in Italy: Perceptions from 2005

Jyri Pötry, Aarno Törmälä, Raija Salo, Jukka Hemilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

VTT:n ja LTY:n yhteisessä Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvittää, mikä on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehtyä erityisesti toimintaympäristön yhtäläisyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sekä selvittää, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet käytännöllisiä ja juridisia yhteistyöongelmia. Logistiikkapalvelujen käyttö näyttää olevan Italiassa yleistä. Kävi myös ilmi, että hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sisääntulevan ja toisaalta ulosmenevän logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen käyttötavat ja se, mitä ulkoistetaan, vaihtelivat sekä yritysten välillä että sisällä. Syntyi myös vaikutelma huomattavasti epämuodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli jätetty myöhemmän päätöksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti vähäisemmältä kuin meillä. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehittämisen ongelmien kerrottiin pk-yrityksissä olevan lähes samoja kuin Suomessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages37
ISBN (Electronic)951-38-6587-8
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number33

Fingerprint

Italy

Keywords

  • supply chains
  • supply chain management
  • purchase
  • contracting-out
  • suppliers
  • customer services
  • logistics
  • Italy

Cite this

Pötry, J., Törmälä, A., Salo, R., & Hemilä, J. (2005). Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 33
Pötry, Jyri ; Törmälä, Aarno ; Salo, Raija ; Hemilä, Jukka. / Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa : Vierailukokemuksia keväältä 2005. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 37 p. (VTT Working Papers; No. 33).
@book{21aa8f195daa45c29eb59ae5fd5e4111,
title = "Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia kev{\"a}{\"a}lt{\"a} 2005",
abstract = "VTT:n ja LTY:n yhteisess{\"a} Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, mik{\"a} on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehty{\"a} erityisesti toimintaymp{\"a}rist{\"o}n yht{\"a}l{\"a}isyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sek{\"a} selvitt{\"a}{\"a}, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}llisi{\"a} ja juridisia yhteisty{\"o}ongelmia. Logistiikkapalvelujen k{\"a}ytt{\"o} n{\"a}ytt{\"a}{\"a} olevan Italiassa yleist{\"a}. K{\"a}vi my{\"o}s ilmi, ett{\"a} hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sis{\"a}{\"a}ntulevan ja toisaalta ulosmenev{\"a}n logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen k{\"a}ytt{\"o}tavat ja se, mit{\"a} ulkoistetaan, vaihtelivat sek{\"a} yritysten v{\"a}lill{\"a} ett{\"a} sis{\"a}ll{\"a}. Syntyi my{\"o}s vaikutelma huomattavasti ep{\"a}muodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli j{\"a}tetty my{\"o}hemm{\"a}n p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti v{\"a}h{\"a}isemm{\"a}lt{\"a} kuin meill{\"a}. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehitt{\"a}misen ongelmien kerrottiin pk-yrityksiss{\"a} olevan l{\"a}hes samoja kuin Suomessa.",
keywords = "supply chains, supply chain management, purchase, contracting-out, suppliers, customer services, logistics, Italy",
author = "Jyri P{\"o}try and Aarno T{\"o}rm{\"a}l{\"a} and Raija Salo and Jukka Hemil{\"a}",
note = "Project code: G5SU00853",
year = "2005",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "33",
address = "Finland",

}

Pötry, J, Törmälä, A, Salo, R & Hemilä, J 2005, Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005. VTT Working Papers, no. 33, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa : Vierailukokemuksia keväältä 2005. / Pötry, Jyri; Törmälä, Aarno; Salo, Raija; Hemilä, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 37 p. (VTT Working Papers; No. 33).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa

T2 - Vierailukokemuksia keväältä 2005

AU - Pötry, Jyri

AU - Törmälä, Aarno

AU - Salo, Raija

AU - Hemilä, Jukka

N1 - Project code: G5SU00853

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - VTT:n ja LTY:n yhteisessä Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvittää, mikä on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehtyä erityisesti toimintaympäristön yhtäläisyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sekä selvittää, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet käytännöllisiä ja juridisia yhteistyöongelmia. Logistiikkapalvelujen käyttö näyttää olevan Italiassa yleistä. Kävi myös ilmi, että hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sisääntulevan ja toisaalta ulosmenevän logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen käyttötavat ja se, mitä ulkoistetaan, vaihtelivat sekä yritysten välillä että sisällä. Syntyi myös vaikutelma huomattavasti epämuodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli jätetty myöhemmän päätöksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti vähäisemmältä kuin meillä. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehittämisen ongelmien kerrottiin pk-yrityksissä olevan lähes samoja kuin Suomessa.

AB - VTT:n ja LTY:n yhteisessä Serviisi-tutkimushankkeessa toteutettiin vierailu Italiaan 11.-14.4.2005. Matkan tavoitteena oli selvittää, mikä on toimitusketjujen hallinnan, logistiikan ja hankintatoimen palvelujen nykytila Italiassa. Tarkoituksena oli perehtyä erityisesti toimintaympäristön yhtäläisyyksiin ja eroihin Suomeen verrattuna, tutustua italialaisiin logistiikan toimintamalleihin ja hankinnan toimintojen ulkoistamiseen sekä selvittää, kuinka yritysverkostojen eri osapuolet ovat ratkaisseet käytännöllisiä ja juridisia yhteistyöongelmia. Logistiikkapalvelujen käyttö näyttää olevan Italiassa yleistä. Kävi myös ilmi, että hyvin erityyppisten palveluntarjoajien katsottiin soveltuvan parhaiten sisääntulevan ja toisaalta ulosmenevän logistiikan hoitajiksi. Logistiikkapalvelujen käyttötavat ja se, mitä ulkoistetaan, vaihtelivat sekä yritysten välillä että sisällä. Syntyi myös vaikutelma huomattavasti epämuodollisemmista kauppa- ja yhteistoimintatavoista kuin Suomessa. Asioita oli jätetty myöhemmän päätöksenteon ja harkinnan varaan. Sopimuskeskeisyys vaikutti vähäisemmältä kuin meillä. Toimitusketjun hallinnan ja logistiikan kehittämisen ongelmien kerrottiin pk-yrityksissä olevan lähes samoja kuin Suomessa.

KW - supply chains

KW - supply chain management

KW - purchase

KW - contracting-out

KW - suppliers

KW - customer services

KW - logistics

KW - Italy

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pötry J, Törmälä A, Salo R, Hemilä J. Toimitusketjun hallinnan ja hankinnan toimintamalleja Italiassa: Vierailukokemuksia keväältä 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 37 p. (VTT Working Papers; No. 33).