Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi

Translated title of the contribution: Seasonal and long-term variations of wind energy production in Finland

Hannele Holttinen, Esa Peltola, Göran Koreneff

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tuulivoimatuotannon vaihteluita tutkittiin sekä pitkäaikaisten meteorologisten havaintosarjojen että tuulivoiman tuotantotilastojen perusteella. Tuotannon arvioimisen menetelmiä kehitettiin siten, että nykyisen pitkän aikavälin keskimääräisen vuosituotannon lisäksi saadaan selvitettyä myös keskimääräinen kuukausituotanto sekä vaihteluvälit, joiden sisällä yksittäisen kuukauden tuotanto pysyy 90 %:in varmuudella. Sääasemien tuulennopeustietojen perusteella Suomen rannikolla keskituulennopeuden vaihtelu on vuositasolla 5 - 15 % (keskihajonta suhteessa keskinopeuteen). Kesäkuukausina vaihtelu on samansuuruista kuin vuositason vaihtelu, talvella suhteelliset hajonnat ovat yli 20 %. Tuulen nopeuden vaihteluista seuraava tuulivoimalaitosten tuotannon vaihtelu on vuositasolla 10 - 30 % (keskihajonta suhteessa keskimääräiseen tuotantoon). Kesäkuukausina vaihtelu on alle 30 %, talvikuukausina suhteellinen hajonta on jopa yli 60 %. Tuulivoimalaitoksen keskimääräiselle kuukausituotannolle Suomen etelä- ja länsirannikoilla konstruoitiin indeksisarjat käyttäen hyväksi Hailuodon mittausten perusteella selvitettyä tuulivoimalaitosten kuukausituotannon ja tuulen nopeuden kuukausikeskiarvon välistä lineaarista yhteyttä. Lisäksi WAsP-menetelmää kehitettiin siten, että on mahdollista laskea keskimääräisiä kuukausituotantoarvioita halutulle sijoituspaikalle ja voimalaitostyypille. Yksittäisen kuukauden tuotanto voi vaihdella laajoissa rajoissa erityisesti talvella. Kuukausituotannon 90 %:n varmuusväliksi saadaan tällöin jopa yli (90 % keskimääräisestä tuotannosta, eli talvikuukausina yksittäisen kuukauden tuotantoa ei käytännössä voi ennustaa. Kesäaikana vaihteluväli on pienempi.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages42
  ISBN (Print)951-38-4995-3
  Publication statusPublished - 1 Dec 1996
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1800
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  Wind power

  Keywords

  • Efficiency
  • Energy
  • Energy production
  • Evaluation
  • Production control
  • Statistical analysis
  • Variations
  • Wind energy
  • Wind velocity

  Cite this

  Holttinen, H., Peltola, E., & Koreneff, G. (1996). Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1800
  Holttinen, Hannele ; Peltola, Esa ; Koreneff, Göran. / Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1800).
  @book{6bf5754ea06f4b58b059ab1c17759c4f,
  title = "Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi",
  abstract = "Tuulivoimatuotannon vaihteluita tutkittiin sek{\"a} pitk{\"a}aikaisten meteorologisten havaintosarjojen ett{\"a} tuulivoiman tuotantotilastojen perusteella. Tuotannon arvioimisen menetelmi{\"a} kehitettiin siten, ett{\"a} nykyisen pitk{\"a}n aikav{\"a}lin keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isen vuosituotannon lis{\"a}ksi saadaan selvitetty{\"a} my{\"o}s keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen kuukausituotanto sek{\"a} vaihteluv{\"a}lit, joiden sis{\"a}ll{\"a} yksitt{\"a}isen kuukauden tuotanto pysyy 90 {\%}:in varmuudella. S{\"a}{\"a}asemien tuulennopeustietojen perusteella Suomen rannikolla keskituulennopeuden vaihtelu on vuositasolla 5 - 15 {\%} (keskihajonta suhteessa keskinopeuteen). Kes{\"a}kuukausina vaihtelu on samansuuruista kuin vuositason vaihtelu, talvella suhteelliset hajonnat ovat yli 20 {\%}. Tuulen nopeuden vaihteluista seuraava tuulivoimalaitosten tuotannon vaihtelu on vuositasolla 10 - 30 {\%} (keskihajonta suhteessa keskim{\"a}{\"a}r{\"a}iseen tuotantoon). Kes{\"a}kuukausina vaihtelu on alle 30 {\%}, talvikuukausina suhteellinen hajonta on jopa yli 60 {\%}. Tuulivoimalaitoksen keskim{\"a}{\"a}r{\"a}iselle kuukausituotannolle Suomen etel{\"a}- ja l{\"a}nsirannikoilla konstruoitiin indeksisarjat k{\"a}ytt{\"a}en hyv{\"a}ksi Hailuodon mittausten perusteella selvitetty{\"a} tuulivoimalaitosten kuukausituotannon ja tuulen nopeuden kuukausikeskiarvon v{\"a}list{\"a} lineaarista yhteytt{\"a}. Lis{\"a}ksi WAsP-menetelm{\"a}{\"a} kehitettiin siten, ett{\"a} on mahdollista laskea keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isi{\"a} kuukausituotantoarvioita halutulle sijoituspaikalle ja voimalaitostyypille. Yksitt{\"a}isen kuukauden tuotanto voi vaihdella laajoissa rajoissa erityisesti talvella. Kuukausituotannon 90 {\%}:n varmuusv{\"a}liksi saadaan t{\"a}ll{\"o}in jopa yli (90 {\%} keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isest{\"a} tuotannosta, eli talvikuukausina yksitt{\"a}isen kuukauden tuotantoa ei k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} voi ennustaa. Kes{\"a}aikana vaihteluv{\"a}li on pienempi.",
  keywords = "Efficiency, Energy, Energy production, Evaluation, Production control, Statistical analysis, Variations, Wind energy, Wind velocity",
  author = "Hannele Holttinen and Esa Peltola and G{\"o}ran Koreneff",
  note = "Project : ENE4640",
  year = "1996",
  month = "12",
  day = "1",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4995-3",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1800",
  address = "Finland",

  }

  Holttinen, H, Peltola, E & Koreneff, G 1996, Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1800, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi. / Holttinen, Hannele; Peltola, Esa; Koreneff, Göran.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1800).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi

  AU - Holttinen, Hannele

  AU - Peltola, Esa

  AU - Koreneff, Göran

  N1 - Project : ENE4640

  PY - 1996/12/1

  Y1 - 1996/12/1

  N2 - Tuulivoimatuotannon vaihteluita tutkittiin sekä pitkäaikaisten meteorologisten havaintosarjojen että tuulivoiman tuotantotilastojen perusteella. Tuotannon arvioimisen menetelmiä kehitettiin siten, että nykyisen pitkän aikavälin keskimääräisen vuosituotannon lisäksi saadaan selvitettyä myös keskimääräinen kuukausituotanto sekä vaihteluvälit, joiden sisällä yksittäisen kuukauden tuotanto pysyy 90 %:in varmuudella. Sääasemien tuulennopeustietojen perusteella Suomen rannikolla keskituulennopeuden vaihtelu on vuositasolla 5 - 15 % (keskihajonta suhteessa keskinopeuteen). Kesäkuukausina vaihtelu on samansuuruista kuin vuositason vaihtelu, talvella suhteelliset hajonnat ovat yli 20 %. Tuulen nopeuden vaihteluista seuraava tuulivoimalaitosten tuotannon vaihtelu on vuositasolla 10 - 30 % (keskihajonta suhteessa keskimääräiseen tuotantoon). Kesäkuukausina vaihtelu on alle 30 %, talvikuukausina suhteellinen hajonta on jopa yli 60 %. Tuulivoimalaitoksen keskimääräiselle kuukausituotannolle Suomen etelä- ja länsirannikoilla konstruoitiin indeksisarjat käyttäen hyväksi Hailuodon mittausten perusteella selvitettyä tuulivoimalaitosten kuukausituotannon ja tuulen nopeuden kuukausikeskiarvon välistä lineaarista yhteyttä. Lisäksi WAsP-menetelmää kehitettiin siten, että on mahdollista laskea keskimääräisiä kuukausituotantoarvioita halutulle sijoituspaikalle ja voimalaitostyypille. Yksittäisen kuukauden tuotanto voi vaihdella laajoissa rajoissa erityisesti talvella. Kuukausituotannon 90 %:n varmuusväliksi saadaan tällöin jopa yli (90 % keskimääräisestä tuotannosta, eli talvikuukausina yksittäisen kuukauden tuotantoa ei käytännössä voi ennustaa. Kesäaikana vaihteluväli on pienempi.

  AB - Tuulivoimatuotannon vaihteluita tutkittiin sekä pitkäaikaisten meteorologisten havaintosarjojen että tuulivoiman tuotantotilastojen perusteella. Tuotannon arvioimisen menetelmiä kehitettiin siten, että nykyisen pitkän aikavälin keskimääräisen vuosituotannon lisäksi saadaan selvitettyä myös keskimääräinen kuukausituotanto sekä vaihteluvälit, joiden sisällä yksittäisen kuukauden tuotanto pysyy 90 %:in varmuudella. Sääasemien tuulennopeustietojen perusteella Suomen rannikolla keskituulennopeuden vaihtelu on vuositasolla 5 - 15 % (keskihajonta suhteessa keskinopeuteen). Kesäkuukausina vaihtelu on samansuuruista kuin vuositason vaihtelu, talvella suhteelliset hajonnat ovat yli 20 %. Tuulen nopeuden vaihteluista seuraava tuulivoimalaitosten tuotannon vaihtelu on vuositasolla 10 - 30 % (keskihajonta suhteessa keskimääräiseen tuotantoon). Kesäkuukausina vaihtelu on alle 30 %, talvikuukausina suhteellinen hajonta on jopa yli 60 %. Tuulivoimalaitoksen keskimääräiselle kuukausituotannolle Suomen etelä- ja länsirannikoilla konstruoitiin indeksisarjat käyttäen hyväksi Hailuodon mittausten perusteella selvitettyä tuulivoimalaitosten kuukausituotannon ja tuulen nopeuden kuukausikeskiarvon välistä lineaarista yhteyttä. Lisäksi WAsP-menetelmää kehitettiin siten, että on mahdollista laskea keskimääräisiä kuukausituotantoarvioita halutulle sijoituspaikalle ja voimalaitostyypille. Yksittäisen kuukauden tuotanto voi vaihdella laajoissa rajoissa erityisesti talvella. Kuukausituotannon 90 %:n varmuusväliksi saadaan tällöin jopa yli (90 % keskimääräisestä tuotannosta, eli talvikuukausina yksittäisen kuukauden tuotantoa ei käytännössä voi ennustaa. Kesäaikana vaihteluväli on pienempi.

  KW - Efficiency

  KW - Energy

  KW - Energy production

  KW - Evaluation

  KW - Production control

  KW - Statistical analysis

  KW - Variations

  KW - Wind energy

  KW - Wind velocity

  UR - http://www.scopus.com/inward/record.url?scp=9744247727&partnerID=8YFLogxK

  M3 - Report

  AN - SCOPUS:9744247727

  SN - 951-38-4995-3

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Holttinen H, Peltola E, Koreneff G. Tuulivoimatuotannon vaihtelut ja niiden arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1800).