Seisokkiaikainen kemikaaliturvallisuus, haaste prosessiteollisuudelle ja kumppanuusyrityksille

Minna Nissilä, Yngve Malmen, Kimmo Virolainen

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Toimiakseen luotettavasti prosessiteollisuuden tuotantolaitteet ja niihin liittyvät järjestelmät vaativat huoltoa, kunnossapitoa ja uusimista. Monessa tapauksessa nämä työt voidaan tehdä vain laitoksen tuotannon ollessa pysähdyksissä, joten seisokit ovat välttämättömiä laitoksen turvallisuuden ja luotettavuuden ylläpitämiseksi ja varmistamiseksi. Prosessiteollisuuden seisokkitilanteissa erityisen vaaran tuovat mukanaan laitoksilla käsiteltävät ja varastoitavat vaaralliset kemikaalit. On varsin poikkeuksellista, että koko laitos tyhjennettäisiin kemikaaleista edes suurissa seisokeissa. Laitoksen normaalitoiminnan aikaisista vuoto-, tulipalo- ja räjähdysmahdollisuuksista monet - joskaan eivät kaikki - ovat siis mahdollisia myös seisokkien aikana. Kemikaaliturvallisuuden varmistaminen seisokkitilanteissa edellyttää hyviä ja toimivia käytäntöjä seisokkien suunnittelussa, seisokinaikaisten kemikaalivaarojen tunnistamisessa ja muutosten hallinnassa sekä tiedonkulussa laitoksen oman henkilökunnan ja seisokkitöihin osallistuvien kumppanuusyritysten kesken. Prosessiteollisuudessa toimivien yritysten käyttöön tarkoitetussa oppaassa tarkastellaan tehtaan prosessikemikaaleista aiheutuvien riskien tunnistamista, niiden minimoimista ja riskien hallintaa seisokkitilanteissa. Oppaassa on monipuolisesti kokemuksia, ohjeita ja hyviä käytäntöjä näiden riskien huomioon ottamiseksi. Opas on julkaistu internetissä osoitteessa seisokki.vtt.fi.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)18-20
  JournalPromaint
  Volume23
  Issue number4
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeD1 Article in a trade journal

  Cite this

  Nissilä, Minna ; Malmen, Yngve ; Virolainen, Kimmo. / Seisokkiaikainen kemikaaliturvallisuus, haaste prosessiteollisuudelle ja kumppanuusyrityksille. In: Promaint. 2009 ; Vol. 23, No. 4. pp. 18-20.
  @article{795ef3a0a01e4a0598b19854441ce23a,
  title = "Seisokkiaikainen kemikaaliturvallisuus, haaste prosessiteollisuudelle ja kumppanuusyrityksille",
  abstract = "Toimiakseen luotettavasti prosessiteollisuuden tuotantolaitteet ja niihin liittyv{\"a}t j{\"a}rjestelm{\"a}t vaativat huoltoa, kunnossapitoa ja uusimista. Monessa tapauksessa n{\"a}m{\"a} ty{\"o}t voidaan tehd{\"a} vain laitoksen tuotannon ollessa pys{\"a}hdyksiss{\"a}, joten seisokit ovat v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}mi{\"a} laitoksen turvallisuuden ja luotettavuuden yll{\"a}pit{\"a}miseksi ja varmistamiseksi. Prosessiteollisuuden seisokkitilanteissa erityisen vaaran tuovat mukanaan laitoksilla k{\"a}sitelt{\"a}v{\"a}t ja varastoitavat vaaralliset kemikaalit. On varsin poikkeuksellista, ett{\"a} koko laitos tyhjennett{\"a}isiin kemikaaleista edes suurissa seisokeissa. Laitoksen normaalitoiminnan aikaisista vuoto-, tulipalo- ja r{\"a}j{\"a}hdysmahdollisuuksista monet - joskaan eiv{\"a}t kaikki - ovat siis mahdollisia my{\"o}s seisokkien aikana. Kemikaaliturvallisuuden varmistaminen seisokkitilanteissa edellytt{\"a}{\"a} hyvi{\"a} ja toimivia k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} seisokkien suunnittelussa, seisokinaikaisten kemikaalivaarojen tunnistamisessa ja muutosten hallinnassa sek{\"a} tiedonkulussa laitoksen oman henkil{\"o}kunnan ja seisokkit{\"o}ihin osallistuvien kumppanuusyritysten kesken. Prosessiteollisuudessa toimivien yritysten k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitetussa oppaassa tarkastellaan tehtaan prosessikemikaaleista aiheutuvien riskien tunnistamista, niiden minimoimista ja riskien hallintaa seisokkitilanteissa. Oppaassa on monipuolisesti kokemuksia, ohjeita ja hyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} n{\"a}iden riskien huomioon ottamiseksi. Opas on julkaistu internetiss{\"a} osoitteessa seisokki.vtt.fi.",
  author = "Minna Nissil{\"a} and Yngve Malmen and Kimmo Virolainen",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  volume = "23",
  pages = "18--20",
  journal = "Promaint",
  issn = "1797-2000",
  publisher = "Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.",
  number = "4",

  }

  Seisokkiaikainen kemikaaliturvallisuus, haaste prosessiteollisuudelle ja kumppanuusyrityksille. / Nissilä, Minna; Malmen, Yngve; Virolainen, Kimmo.

  In: Promaint, Vol. 23, No. 4, 2009, p. 18-20.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Seisokkiaikainen kemikaaliturvallisuus, haaste prosessiteollisuudelle ja kumppanuusyrityksille

  AU - Nissilä, Minna

  AU - Malmen, Yngve

  AU - Virolainen, Kimmo

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Toimiakseen luotettavasti prosessiteollisuuden tuotantolaitteet ja niihin liittyvät järjestelmät vaativat huoltoa, kunnossapitoa ja uusimista. Monessa tapauksessa nämä työt voidaan tehdä vain laitoksen tuotannon ollessa pysähdyksissä, joten seisokit ovat välttämättömiä laitoksen turvallisuuden ja luotettavuuden ylläpitämiseksi ja varmistamiseksi. Prosessiteollisuuden seisokkitilanteissa erityisen vaaran tuovat mukanaan laitoksilla käsiteltävät ja varastoitavat vaaralliset kemikaalit. On varsin poikkeuksellista, että koko laitos tyhjennettäisiin kemikaaleista edes suurissa seisokeissa. Laitoksen normaalitoiminnan aikaisista vuoto-, tulipalo- ja räjähdysmahdollisuuksista monet - joskaan eivät kaikki - ovat siis mahdollisia myös seisokkien aikana. Kemikaaliturvallisuuden varmistaminen seisokkitilanteissa edellyttää hyviä ja toimivia käytäntöjä seisokkien suunnittelussa, seisokinaikaisten kemikaalivaarojen tunnistamisessa ja muutosten hallinnassa sekä tiedonkulussa laitoksen oman henkilökunnan ja seisokkitöihin osallistuvien kumppanuusyritysten kesken. Prosessiteollisuudessa toimivien yritysten käyttöön tarkoitetussa oppaassa tarkastellaan tehtaan prosessikemikaaleista aiheutuvien riskien tunnistamista, niiden minimoimista ja riskien hallintaa seisokkitilanteissa. Oppaassa on monipuolisesti kokemuksia, ohjeita ja hyviä käytäntöjä näiden riskien huomioon ottamiseksi. Opas on julkaistu internetissä osoitteessa seisokki.vtt.fi.

  AB - Toimiakseen luotettavasti prosessiteollisuuden tuotantolaitteet ja niihin liittyvät järjestelmät vaativat huoltoa, kunnossapitoa ja uusimista. Monessa tapauksessa nämä työt voidaan tehdä vain laitoksen tuotannon ollessa pysähdyksissä, joten seisokit ovat välttämättömiä laitoksen turvallisuuden ja luotettavuuden ylläpitämiseksi ja varmistamiseksi. Prosessiteollisuuden seisokkitilanteissa erityisen vaaran tuovat mukanaan laitoksilla käsiteltävät ja varastoitavat vaaralliset kemikaalit. On varsin poikkeuksellista, että koko laitos tyhjennettäisiin kemikaaleista edes suurissa seisokeissa. Laitoksen normaalitoiminnan aikaisista vuoto-, tulipalo- ja räjähdysmahdollisuuksista monet - joskaan eivät kaikki - ovat siis mahdollisia myös seisokkien aikana. Kemikaaliturvallisuuden varmistaminen seisokkitilanteissa edellyttää hyviä ja toimivia käytäntöjä seisokkien suunnittelussa, seisokinaikaisten kemikaalivaarojen tunnistamisessa ja muutosten hallinnassa sekä tiedonkulussa laitoksen oman henkilökunnan ja seisokkitöihin osallistuvien kumppanuusyritysten kesken. Prosessiteollisuudessa toimivien yritysten käyttöön tarkoitetussa oppaassa tarkastellaan tehtaan prosessikemikaaleista aiheutuvien riskien tunnistamista, niiden minimoimista ja riskien hallintaa seisokkitilanteissa. Oppaassa on monipuolisesti kokemuksia, ohjeita ja hyviä käytäntöjä näiden riskien huomioon ottamiseksi. Opas on julkaistu internetissä osoitteessa seisokki.vtt.fi.

  M3 - Article

  VL - 23

  SP - 18

  EP - 20

  JO - Promaint

  JF - Promaint

  SN - 1797-2000

  IS - 4

  ER -