Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä

Ulla-Maija Mroueh, Veijo Pohjola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä kirjallisuusselvityksessä käsitellään selluteollisuuden savukaasuissa olevien kiinteiden ja kaasumaisten aineiden määritykseen soveltuvia menetelmiä. Savukaasut sisältävät tavallisten palokaasujen lisäksi mm. rikkidioksidia, rikkitrioksidia, pelkistyneitä rikkiyhdisteitä ja orgaanisia yhdisteitä sekä pölyä. Savukaasujen suuri vesi- ja pölypitoisuus vaikeuttaa kaasumaisten päästöjen määritystä. Siksi sopivien näytteenotto- ja esikäsittelymenetelmien valintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rikkidioksidin ja typen oksidien määritykseen on saatavissa jatkuvatoimisia analysaattoreita, jotka soveltuvat hyvin myös selluteollisuuden tarpeisiin. Kiinnostus pelkistyneiden rikkiyhdisteiden mittausmenetelmiin on myös ollut suuri. Sopivia määritysmenetelmiä on kuitenkin melko vähän tarjolla. Savukaasuissa oleviin orgaanisiin hiiliyhdisteisiin ja niiden mittausmenetelmiin on toistaiseksi kiinnitetty vain vähän huomiota. Pölypäästön määrityksissä jaksottainen menetelmä on ollut jo kauan käytössä. Saatavilla on myös useita jatkuvatoimisia mittalaitteita, joista selluteollisuudessa käytetään pääasiassa optisia analysaattoreita. Pölyn hiukkaskokojakauma määritetään nykyisin yleensä joko kaskadi-impaktorilla tai laskemalla mikroskoopin avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-2132-3
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number362
ISSN0358-5085

Keywords

  • emissions
  • exhaust gases
  • pulp mills
  • paper industry
  • analyzers

Cite this

Mroueh, U-M., & Pohjola, V. (1984). Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 362
Mroueh, Ulla-Maija ; Pohjola, Veijo. / Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 362).
@book{a6bdb2ca16924e56bc3591df1904f300,
title = "Selluteollisuuden savukaasup{\"a}{\"a}st{\"o}jen mittausmenetelmi{\"a}",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuusselvityksess{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n selluteollisuuden savukaasuissa olevien kiinteiden ja kaasumaisten aineiden m{\"a}{\"a}ritykseen soveltuvia menetelmi{\"a}. Savukaasut sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t tavallisten palokaasujen lis{\"a}ksi mm. rikkidioksidia, rikkitrioksidia, pelkistyneit{\"a} rikkiyhdisteit{\"a} ja orgaanisia yhdisteit{\"a} sek{\"a} p{\"o}ly{\"a}. Savukaasujen suuri vesi- ja p{\"o}lypitoisuus vaikeuttaa kaasumaisten p{\"a}{\"a}st{\"o}jen m{\"a}{\"a}rityst{\"a}. Siksi sopivien n{\"a}ytteenotto- ja esik{\"a}sittelymenetelmien valintaan on kiinnitett{\"a}v{\"a} erityist{\"a} huomiota. Rikkidioksidin ja typen oksidien m{\"a}{\"a}ritykseen on saatavissa jatkuvatoimisia analysaattoreita, jotka soveltuvat hyvin my{\"o}s selluteollisuuden tarpeisiin. Kiinnostus pelkistyneiden rikkiyhdisteiden mittausmenetelmiin on my{\"o}s ollut suuri. Sopivia m{\"a}{\"a}ritysmenetelmi{\"a} on kuitenkin melko v{\"a}h{\"a}n tarjolla. Savukaasuissa oleviin orgaanisiin hiiliyhdisteisiin ja niiden mittausmenetelmiin on toistaiseksi kiinnitetty vain v{\"a}h{\"a}n huomiota. P{\"o}lyp{\"a}{\"a}st{\"o}n m{\"a}{\"a}rityksiss{\"a} jaksottainen menetelm{\"a} on ollut jo kauan k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Saatavilla on my{\"o}s useita jatkuvatoimisia mittalaitteita, joista selluteollisuudessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa optisia analysaattoreita. P{\"o}lyn hiukkaskokojakauma m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n nykyisin yleens{\"a} joko kaskadi-impaktorilla tai laskemalla mikroskoopin avulla.",
keywords = "emissions, exhaust gases, pulp mills, paper industry, analyzers",
author = "Ulla-Maija Mroueh and Veijo Pohjola",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2132-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "362",
address = "Finland",

}

Mroueh, U-M & Pohjola, V 1984, Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 362, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä. / Mroueh, Ulla-Maija; Pohjola, Veijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 362).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä

AU - Mroueh, Ulla-Maija

AU - Pohjola, Veijo

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tässä kirjallisuusselvityksessä käsitellään selluteollisuuden savukaasuissa olevien kiinteiden ja kaasumaisten aineiden määritykseen soveltuvia menetelmiä. Savukaasut sisältävät tavallisten palokaasujen lisäksi mm. rikkidioksidia, rikkitrioksidia, pelkistyneitä rikkiyhdisteitä ja orgaanisia yhdisteitä sekä pölyä. Savukaasujen suuri vesi- ja pölypitoisuus vaikeuttaa kaasumaisten päästöjen määritystä. Siksi sopivien näytteenotto- ja esikäsittelymenetelmien valintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rikkidioksidin ja typen oksidien määritykseen on saatavissa jatkuvatoimisia analysaattoreita, jotka soveltuvat hyvin myös selluteollisuuden tarpeisiin. Kiinnostus pelkistyneiden rikkiyhdisteiden mittausmenetelmiin on myös ollut suuri. Sopivia määritysmenetelmiä on kuitenkin melko vähän tarjolla. Savukaasuissa oleviin orgaanisiin hiiliyhdisteisiin ja niiden mittausmenetelmiin on toistaiseksi kiinnitetty vain vähän huomiota. Pölypäästön määrityksissä jaksottainen menetelmä on ollut jo kauan käytössä. Saatavilla on myös useita jatkuvatoimisia mittalaitteita, joista selluteollisuudessa käytetään pääasiassa optisia analysaattoreita. Pölyn hiukkaskokojakauma määritetään nykyisin yleensä joko kaskadi-impaktorilla tai laskemalla mikroskoopin avulla.

AB - Tässä kirjallisuusselvityksessä käsitellään selluteollisuuden savukaasuissa olevien kiinteiden ja kaasumaisten aineiden määritykseen soveltuvia menetelmiä. Savukaasut sisältävät tavallisten palokaasujen lisäksi mm. rikkidioksidia, rikkitrioksidia, pelkistyneitä rikkiyhdisteitä ja orgaanisia yhdisteitä sekä pölyä. Savukaasujen suuri vesi- ja pölypitoisuus vaikeuttaa kaasumaisten päästöjen määritystä. Siksi sopivien näytteenotto- ja esikäsittelymenetelmien valintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rikkidioksidin ja typen oksidien määritykseen on saatavissa jatkuvatoimisia analysaattoreita, jotka soveltuvat hyvin myös selluteollisuuden tarpeisiin. Kiinnostus pelkistyneiden rikkiyhdisteiden mittausmenetelmiin on myös ollut suuri. Sopivia määritysmenetelmiä on kuitenkin melko vähän tarjolla. Savukaasuissa oleviin orgaanisiin hiiliyhdisteisiin ja niiden mittausmenetelmiin on toistaiseksi kiinnitetty vain vähän huomiota. Pölypäästön määrityksissä jaksottainen menetelmä on ollut jo kauan käytössä. Saatavilla on myös useita jatkuvatoimisia mittalaitteita, joista selluteollisuudessa käytetään pääasiassa optisia analysaattoreita. Pölyn hiukkaskokojakauma määritetään nykyisin yleensä joko kaskadi-impaktorilla tai laskemalla mikroskoopin avulla.

KW - emissions

KW - exhaust gases

KW - pulp mills

KW - paper industry

KW - analyzers

M3 - Report

SN - 951-38-2132-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mroueh U-M, Pohjola V. Selluteollisuuden savukaasupäästöjen mittausmenetelmiä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 362).