Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Selvityksessä on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehittämällä MH-sähkömarkkinamallilla. Selvityksessä on vertailtu pohjoismaisia sähkömarkkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu sähköenergian hintoja sekä eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten sähkömarkkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta sähkön tuonti Venäjältä Suomeen sekä Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lisääntyy. Sähköenergian hinta laskee keskimäärin 2,3 /MWh (6 %) pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkön tuonti korvaa sähkön yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon väheneminen ja sähköenergian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Kaikki nämä vaikutukset ovat tyypillisiä sähkömarkkinoille.
Original languageFinnish
Number of pages41
Editiontäydennetty versio
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • electricity markets
  • interconnections

Cite this

@book{ef8dfaf036ec4bbfb882f89b98553063,
title = "Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden s{\"a}hk{\"o}markkinoihin",
abstract = "Selvityksess{\"a} on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden s{\"a}hk{\"o}markkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} MH-s{\"a}hk{\"o}markkinamallilla. Selvityksess{\"a} on vertailtu pohjoismaisia s{\"a}hk{\"o}markkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu s{\"a}hk{\"o}energian hintoja sek{\"a} eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten s{\"a}hk{\"o}markkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta s{\"a}hk{\"o}n tuonti Ven{\"a}j{\"a}lt{\"a} Suomeen sek{\"a} Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lis{\"a}{\"a}ntyy. S{\"a}hk{\"o}energian hinta laskee keskim{\"a}{\"a}rin 2,3 /MWh (6 {\%}) pohjoismaisilla s{\"a}hk{\"o}markkinoilla. S{\"a}hk{\"o}n tuonti korvaa s{\"a}hk{\"o}n yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon v{\"a}heneminen ja s{\"a}hk{\"o}energian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla s{\"a}hk{\"o}markkinoilla. Kaikki n{\"a}m{\"a} vaikutukset ovat tyypillisi{\"a} s{\"a}hk{\"o}markkinoille.",
keywords = "electricity markets, interconnections",
author = "Veikko Kekkonen and G{\"o}ran Koreneff and Esa Pursiheimo",
note = "Project code: 3059",
year = "2006",
language = "Finnish",
edition = "t{\"a}ydennetty versio",

}

Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. / Kekkonen, Veikko; Koreneff, Göran; Pursiheimo, Esa.

täydennetty versio ed. 2006. 41 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin

AU - Kekkonen, Veikko

AU - Koreneff, Göran

AU - Pursiheimo, Esa

N1 - Project code: 3059

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Selvityksessä on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehittämällä MH-sähkömarkkinamallilla. Selvityksessä on vertailtu pohjoismaisia sähkömarkkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu sähköenergian hintoja sekä eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten sähkömarkkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta sähkön tuonti Venäjältä Suomeen sekä Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lisääntyy. Sähköenergian hinta laskee keskimäärin 2,3 /MWh (6 %) pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkön tuonti korvaa sähkön yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon väheneminen ja sähköenergian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Kaikki nämä vaikutukset ovat tyypillisiä sähkömarkkinoille.

AB - Selvityksessä on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehittämällä MH-sähkömarkkinamallilla. Selvityksessä on vertailtu pohjoismaisia sähkömarkkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu sähköenergian hintoja sekä eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten sähkömarkkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta sähkön tuonti Venäjältä Suomeen sekä Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lisääntyy. Sähköenergian hinta laskee keskimäärin 2,3 /MWh (6 %) pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkön tuonti korvaa sähkön yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon väheneminen ja sähköenergian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Kaikki nämä vaikutukset ovat tyypillisiä sähkömarkkinoille.

KW - electricity markets

KW - interconnections

M3 - Report

BT - Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin

ER -