Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Selvityksessä on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehittämällä MH-sähkömarkkinamallilla. Selvityksessä on vertailtu pohjoismaisia sähkömarkkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu sähköenergian hintoja sekä eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten sähkömarkkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta sähkön tuonti Venäjältä Suomeen sekä Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lisääntyy. Sähköenergian hinta laskee keskimäärin 2,3 /MWh (6 %) pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkön tuonti korvaa sähkön yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon väheneminen ja sähköenergian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Kaikki nämä vaikutukset ovat tyypillisiä sähkömarkkinoille.
  Original languageFinnish
  Number of pages41
  Editiontäydennetty versio
  Publication statusPublished - 2006
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Keywords

  • electricity markets
  • interconnections

  Cite this

  @book{ef8dfaf036ec4bbfb882f89b98553063,
  title = "Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden s{\"a}hk{\"o}markkinoihin",
  abstract = "Selvityksess{\"a} on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden s{\"a}hk{\"o}markkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} MH-s{\"a}hk{\"o}markkinamallilla. Selvityksess{\"a} on vertailtu pohjoismaisia s{\"a}hk{\"o}markkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu s{\"a}hk{\"o}energian hintoja sek{\"a} eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten s{\"a}hk{\"o}markkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta s{\"a}hk{\"o}n tuonti Ven{\"a}j{\"a}lt{\"a} Suomeen sek{\"a} Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lis{\"a}{\"a}ntyy. S{\"a}hk{\"o}energian hinta laskee keskim{\"a}{\"a}rin 2,3 /MWh (6 {\%}) pohjoismaisilla s{\"a}hk{\"o}markkinoilla. S{\"a}hk{\"o}n tuonti korvaa s{\"a}hk{\"o}n yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon v{\"a}heneminen ja s{\"a}hk{\"o}energian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla s{\"a}hk{\"o}markkinoilla. Kaikki n{\"a}m{\"a} vaikutukset ovat tyypillisi{\"a} s{\"a}hk{\"o}markkinoille.",
  keywords = "electricity markets, interconnections",
  author = "Veikko Kekkonen and G{\"o}ran Koreneff and Esa Pursiheimo",
  note = "Project code: 3059",
  year = "2006",
  language = "Finnish",
  edition = "t{\"a}ydennetty versio",

  }

  Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. / Kekkonen, Veikko; Koreneff, Göran; Pursiheimo, Esa.

  täydennetty versio ed. 2006. 41 p.

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin

  AU - Kekkonen, Veikko

  AU - Koreneff, Göran

  AU - Pursiheimo, Esa

  N1 - Project code: 3059

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Selvityksessä on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehittämällä MH-sähkömarkkinamallilla. Selvityksessä on vertailtu pohjoismaisia sähkömarkkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu sähköenergian hintoja sekä eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten sähkömarkkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta sähkön tuonti Venäjältä Suomeen sekä Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lisääntyy. Sähköenergian hinta laskee keskimäärin 2,3 /MWh (6 %) pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkön tuonti korvaa sähkön yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon väheneminen ja sähköenergian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Kaikki nämä vaikutukset ovat tyypillisiä sähkömarkkinoille.

  AB - Selvityksessä on laskettu Kernovo-Kotka 1000 MW merikaapelin vaikutuksia Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. Laskenta on tehty VTT:n kehittämällä MH-sähkömarkkinamallilla. Selvityksessä on vertailtu pohjoismaisia sähkömarkkinoita ilman Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapelia ja sen kanssa ja vertailtu sähköenergian hintoja sekä eri tuotantoluokkien tuotantomuutoksia. Kernovo - Kotka 1000 MW merikaapeli aiheuttaa huomattavan muutoksen pohjoismaisten sähkömarkkinoiden tasapainotilassa. Sen vaikutuksesta sähkön tuonti Venäjältä Suomeen sekä Suomen kautta muihin Pohjoismaihin lisääntyy. Sähköenergian hinta laskee keskimäärin 2,3 /MWh (6 %) pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkön tuonti korvaa sähkön yhteistuotantoa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuotannon väheneminen ja sähköenergian hinnan lasku huonontavat kaikkien voimalaitosten ja etenkin lauhdevoimalaitosten kannattavuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Kaikki nämä vaikutukset ovat tyypillisiä sähkömarkkinoille.

  KW - electricity markets

  KW - interconnections

  M3 - Report

  BT - Selvitys Kernovo - Kotka merikaapelin vaikutuksista Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin

  ER -