Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tehoreservilain tarkoituksena on varmistaa hyvä sähköntoimitusvarmuuden taso sähkönkulutuksen huippujen ja sähköntuonnin häiriöiden aikana. Tämän selvityksen tarkoituksena on toimia taustamateriaalina Energiaviraston päätökselle tehoreservin kokonaismäärästä ja mahdollisesta kysyntäjouston osuudesta. Raportti pohjautuu VTT:n aiempaan vastaavaan raporttiin (Kiviluoma & Kekkonen, 2012). Työssä laskettiin tehovajeen odotusarvo vuoden pituisille jaksoille 2013-2014.2020-2021 käyttäen tilastollista menetelmää. Lähtötiedoissa huomioitiin ennusteet kokonaiskulutuksen kehittymisestä, historialliset kulutuksen ja tuulivoimatuotannon tuntiaikasarjat, käytettävissä oleva voimalaitoskapasiteetti, markkinaperusteinen kulutusjousto sekä kulutushuippujen aikaan saatavissa oleva tuonti naapurimaista. Työssä tarkasteltiin skenaarioita, joissa Olkiluoto 3 valmistuu jonakin vuonna tarkastelujakson aikana. Lisäksi tarkasteltiin vaihtoehtoa, jossa Venäjältä ei voida tuoda sähköä. Tehovajeen odotusarvo nousee tarkastelukauden aikana ja suurin odotusarvo saavutettiin kaikissa skenaarioissa talvikaudella 2020-2021. Todennäköisimmässä skenaariossa (Olkiluoto 3 käytettävissä ja Venäjän tuonnille ei ole poliittisia esteitä) tehovajeen odotusarvoksi saatiin 0,015 h/a talvikaudella 2020-2021. Odotusarvo on suurempi, jos Olkiluoto 3 ei ole käytettävissä (0,1 h/a), Venäjältä ei voi tuoda (0,15 h/a), tai jos kumpikaan näistä ei ole käytettävissä (0,9 h/a). Laskennan mukaan tehovajeen odotusarvo on niin pieni, että on kannattavampaa turvautua esimerkiksi kiertäviin sähkökatkoihin, jos tehovaje epätodennäköisyydestään huolimatta sattuisi tapahtumaan. Lähtötietoihin liittyy kuitenkin epävarmuutta, jota ei pystytty laskennassa huomioimaan. Raportissa on lisäksi arvioitu periaatteita, joilla kulutusjousto voi toimia tehoreservijärjestelmässä, sekä käsitelty tehoreservilain ongelmakohtia.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages34
  Publication statusPublished - 2014
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  VolumeVTT-R-06032-14

  Keywords

  • capacity reserves
  • demand response

  Cite this

  Kiviluoma, J., & Helistö, N. (2014). Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, Vol.. VTT-R-06032-14
  Kiviluoma, Juha ; Helistö, Niina. / Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 34 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-06032-14).
  @book{c27190ecd8254605a5645944f005da36,
  title = "Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020",
  abstract = "Tehoreservilain tarkoituksena on varmistaa hyv{\"a} s{\"a}hk{\"o}ntoimitusvarmuuden taso s{\"a}hk{\"o}nkulutuksen huippujen ja s{\"a}hk{\"o}ntuonnin h{\"a}iri{\"o}iden aikana. T{\"a}m{\"a}n selvityksen tarkoituksena on toimia taustamateriaalina Energiaviraston p{\"a}{\"a}t{\"o}kselle tehoreservin kokonaism{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} ja mahdollisesta kysynt{\"a}jouston osuudesta. Raportti pohjautuu VTT:n aiempaan vastaavaan raporttiin (Kiviluoma & Kekkonen, 2012). Ty{\"o}ss{\"a} laskettiin tehovajeen odotusarvo vuoden pituisille jaksoille 2013-2014.2020-2021 k{\"a}ytt{\"a}en tilastollista menetelm{\"a}{\"a}. L{\"a}ht{\"o}tiedoissa huomioitiin ennusteet kokonaiskulutuksen kehittymisest{\"a}, historialliset kulutuksen ja tuulivoimatuotannon tuntiaikasarjat, k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} oleva voimalaitoskapasiteetti, markkinaperusteinen kulutusjousto sek{\"a} kulutushuippujen aikaan saatavissa oleva tuonti naapurimaista. Ty{\"o}ss{\"a} tarkasteltiin skenaarioita, joissa Olkiluoto 3 valmistuu jonakin vuonna tarkastelujakson aikana. Lis{\"a}ksi tarkasteltiin vaihtoehtoa, jossa Ven{\"a}j{\"a}lt{\"a} ei voida tuoda s{\"a}hk{\"o}{\"a}. Tehovajeen odotusarvo nousee tarkastelukauden aikana ja suurin odotusarvo saavutettiin kaikissa skenaarioissa talvikaudella 2020-2021. Todenn{\"a}k{\"o}isimm{\"a}ss{\"a} skenaariossa (Olkiluoto 3 k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} ja Ven{\"a}j{\"a}n tuonnille ei ole poliittisia esteit{\"a}) tehovajeen odotusarvoksi saatiin 0,015 h/a talvikaudella 2020-2021. Odotusarvo on suurempi, jos Olkiluoto 3 ei ole k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} (0,1 h/a), Ven{\"a}j{\"a}lt{\"a} ei voi tuoda (0,15 h/a), tai jos kumpikaan n{\"a}ist{\"a} ei ole k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} (0,9 h/a). Laskennan mukaan tehovajeen odotusarvo on niin pieni, ett{\"a} on kannattavampaa turvautua esimerkiksi kiert{\"a}viin s{\"a}hk{\"o}katkoihin, jos tehovaje ep{\"a}todenn{\"a}k{\"o}isyydest{\"a}{\"a}n huolimatta sattuisi tapahtumaan. L{\"a}ht{\"o}tietoihin liittyy kuitenkin ep{\"a}varmuutta, jota ei pystytty laskennassa huomioimaan. Raportissa on lis{\"a}ksi arvioitu periaatteita, joilla kulutusjousto voi toimia tehoreservij{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}, sek{\"a} k{\"a}sitelty tehoreservilain ongelmakohtia.",
  keywords = "capacity reserves, demand response",
  author = "Juha Kiviluoma and Niina Helist{\"o}",
  note = "Project code: 89347",
  year = "2014",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Kiviluoma, J & Helistö, N 2014, Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. VTT Tutkimusraportti, vol. VTT-R-06032-14, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. / Kiviluoma, Juha; Helistö, Niina.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 34 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-06032-14).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020

  AU - Kiviluoma, Juha

  AU - Helistö, Niina

  N1 - Project code: 89347

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Tehoreservilain tarkoituksena on varmistaa hyvä sähköntoimitusvarmuuden taso sähkönkulutuksen huippujen ja sähköntuonnin häiriöiden aikana. Tämän selvityksen tarkoituksena on toimia taustamateriaalina Energiaviraston päätökselle tehoreservin kokonaismäärästä ja mahdollisesta kysyntäjouston osuudesta. Raportti pohjautuu VTT:n aiempaan vastaavaan raporttiin (Kiviluoma & Kekkonen, 2012). Työssä laskettiin tehovajeen odotusarvo vuoden pituisille jaksoille 2013-2014.2020-2021 käyttäen tilastollista menetelmää. Lähtötiedoissa huomioitiin ennusteet kokonaiskulutuksen kehittymisestä, historialliset kulutuksen ja tuulivoimatuotannon tuntiaikasarjat, käytettävissä oleva voimalaitoskapasiteetti, markkinaperusteinen kulutusjousto sekä kulutushuippujen aikaan saatavissa oleva tuonti naapurimaista. Työssä tarkasteltiin skenaarioita, joissa Olkiluoto 3 valmistuu jonakin vuonna tarkastelujakson aikana. Lisäksi tarkasteltiin vaihtoehtoa, jossa Venäjältä ei voida tuoda sähköä. Tehovajeen odotusarvo nousee tarkastelukauden aikana ja suurin odotusarvo saavutettiin kaikissa skenaarioissa talvikaudella 2020-2021. Todennäköisimmässä skenaariossa (Olkiluoto 3 käytettävissä ja Venäjän tuonnille ei ole poliittisia esteitä) tehovajeen odotusarvoksi saatiin 0,015 h/a talvikaudella 2020-2021. Odotusarvo on suurempi, jos Olkiluoto 3 ei ole käytettävissä (0,1 h/a), Venäjältä ei voi tuoda (0,15 h/a), tai jos kumpikaan näistä ei ole käytettävissä (0,9 h/a). Laskennan mukaan tehovajeen odotusarvo on niin pieni, että on kannattavampaa turvautua esimerkiksi kiertäviin sähkökatkoihin, jos tehovaje epätodennäköisyydestään huolimatta sattuisi tapahtumaan. Lähtötietoihin liittyy kuitenkin epävarmuutta, jota ei pystytty laskennassa huomioimaan. Raportissa on lisäksi arvioitu periaatteita, joilla kulutusjousto voi toimia tehoreservijärjestelmässä, sekä käsitelty tehoreservilain ongelmakohtia.

  AB - Tehoreservilain tarkoituksena on varmistaa hyvä sähköntoimitusvarmuuden taso sähkönkulutuksen huippujen ja sähköntuonnin häiriöiden aikana. Tämän selvityksen tarkoituksena on toimia taustamateriaalina Energiaviraston päätökselle tehoreservin kokonaismäärästä ja mahdollisesta kysyntäjouston osuudesta. Raportti pohjautuu VTT:n aiempaan vastaavaan raporttiin (Kiviluoma & Kekkonen, 2012). Työssä laskettiin tehovajeen odotusarvo vuoden pituisille jaksoille 2013-2014.2020-2021 käyttäen tilastollista menetelmää. Lähtötiedoissa huomioitiin ennusteet kokonaiskulutuksen kehittymisestä, historialliset kulutuksen ja tuulivoimatuotannon tuntiaikasarjat, käytettävissä oleva voimalaitoskapasiteetti, markkinaperusteinen kulutusjousto sekä kulutushuippujen aikaan saatavissa oleva tuonti naapurimaista. Työssä tarkasteltiin skenaarioita, joissa Olkiluoto 3 valmistuu jonakin vuonna tarkastelujakson aikana. Lisäksi tarkasteltiin vaihtoehtoa, jossa Venäjältä ei voida tuoda sähköä. Tehovajeen odotusarvo nousee tarkastelukauden aikana ja suurin odotusarvo saavutettiin kaikissa skenaarioissa talvikaudella 2020-2021. Todennäköisimmässä skenaariossa (Olkiluoto 3 käytettävissä ja Venäjän tuonnille ei ole poliittisia esteitä) tehovajeen odotusarvoksi saatiin 0,015 h/a talvikaudella 2020-2021. Odotusarvo on suurempi, jos Olkiluoto 3 ei ole käytettävissä (0,1 h/a), Venäjältä ei voi tuoda (0,15 h/a), tai jos kumpikaan näistä ei ole käytettävissä (0,9 h/a). Laskennan mukaan tehovajeen odotusarvo on niin pieni, että on kannattavampaa turvautua esimerkiksi kiertäviin sähkökatkoihin, jos tehovaje epätodennäköisyydestään huolimatta sattuisi tapahtumaan. Lähtötietoihin liittyy kuitenkin epävarmuutta, jota ei pystytty laskennassa huomioimaan. Raportissa on lisäksi arvioitu periaatteita, joilla kulutusjousto voi toimia tehoreservijärjestelmässä, sekä käsitelty tehoreservilain ongelmakohtia.

  KW - capacity reserves

  KW - demand response

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Kiviluoma J, Helistö N. Selvitys tehoreservin tarpeesta vuosille 2015-2020. VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 34 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-06032-14).