Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa

Translated title of the contribution: Service life information of building products

Tarja Häkkinen, Sirje Vares, Pekka Siltanen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  LifePlan-hankkeen tavoitteena oli luoda laaja tuotekohtainen käyttöikäinformaation tietokanta ja esitellä, miten se on verkkopalvelimelta julkisesti käytettävissä rakennusprosessin eri vaiheissa. LifePlan-hankkeen tavoitteena oli lisäksi kuvata käyttöikätiedon käyttö prosessin eri vaiheissa. Tutkimushankkeen loppuraportissa on kuvattu tuotekohtaisen käyttöikäinformaation sisältö ja käyttö rakennushankkeen eri vaiheissa. LifePlan-hanke jäsentää rakennustuotteen kokonaisinformaation pääluokkiin 1 Tuotteen luokittelu ja tunnistaminen 2 Tuotteen kuvaus ja tuotteen tekniset ominaisuudet 3 Tuotteen käyttöikä ja käyttöiän edellytykset 4 Ympäristövaikutukset 5 Kustannusvaikutukset. Life-Plan-projektin tuloksena laadittiin rakennus- ja talotekniikkatuotteiden käyttöikätietokanta. Tietokannan käyttöliittymä on selainpohjainen. Tietokanta sijaitsee palvelimella osoitteessa http.//pim.vtt.fi/lifeplan/view. Tietokannan katselua varten käyttäjän täytyy ilmoittaa käyttäjätunnu (life.plan) sekä salasana (LifePlan). Toteutettu tietokanta tarjoaa mahdollisuuden käyttöikätietojen selailuun sekä etsintään tuotteittain. Käyttöikätietoja voidaan etsiä tietokannasta valmistajan perusteella, Talo 90 -nimikkeistön perusteella tai vapaalla haulla. Tietokanta sisältää tällä hetkellä 125 tuotteen käyttöikäinformaation. Nykyinen tietokanta on toteutettu ilmaisella Apachen Xindice XML -tietokannalla, koska LifePlan-projektille ei ollut varattu resursseja ohjelmistohankintoihin. Tietokanta soveltuu hyvin tulosten demonstrointiin ja alustavaan käyttöön mutta ei varsinaiseen tuotantokäyttöön. LifePlan-hanke kuvasi käyttöikäinformaation käytön rakentamisprosessin eri vaiheissa: - rakennuskohtaisessa vaatimusten asettamisessa - tuoterakenteiden laatuvaatimusten kuvauksessa - käyttöikäsuunnittelussa - elinkaarikustannusten arvioinnissa - rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen laadinnassa. Vaatimusasetantaa varten LifePlan-hankkeen mukaisesti rakennukset jaetaan viiteen käyttöikäluokkaan: >200 vuotta, >100 vuotta, 75-100 vuotta, 50-75 vuotta, 10-50 vuotta. Käyttöikäsuunnittelun raportointia varten hanke esitti käyttöikäsuunnittelun raportoinnin jäsentelyn.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages95
  ISBN (Electronic)951-38-6213-5
  Publication statusPublished - 2004
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2231
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  Information Services
  Valsartan

  Keywords

  • sercive life
  • service life design
  • maintenance manual
  • building products
  • xml

  Cite this

  Häkkinen, T., Vares, S., & Siltanen, P. (2004). Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2231
  Häkkinen, Tarja ; Vares, Sirje ; Siltanen, Pekka. / Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 95 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2231).
  @book{8a149ab258db4852999e519a90aa5e80,
  title = "Tuotteiden k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}informaatio ja sen k{\"a}ytt{\"o} rakennushankkeessa",
  abstract = "LifePlan-hankkeen tavoitteena oli luoda laaja tuotekohtainen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}informaation tietokanta ja esitell{\"a}, miten se on verkkopalvelimelta julkisesti k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} rakennusprosessin eri vaiheissa. LifePlan-hankkeen tavoitteena oli lis{\"a}ksi kuvata k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}tiedon k{\"a}ytt{\"o} prosessin eri vaiheissa. Tutkimushankkeen loppuraportissa on kuvattu tuotekohtaisen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}informaation sis{\"a}lt{\"o} ja k{\"a}ytt{\"o} rakennushankkeen eri vaiheissa. LifePlan-hanke j{\"a}sent{\"a}{\"a} rakennustuotteen kokonaisinformaation p{\"a}{\"a}luokkiin 1 Tuotteen luokittelu ja tunnistaminen 2 Tuotteen kuvaus ja tuotteen tekniset ominaisuudet 3 Tuotteen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} ja k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n edellytykset 4 Ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset 5 Kustannusvaikutukset. Life-Plan-projektin tuloksena laadittiin rakennus- ja talotekniikkatuotteiden k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}tietokanta. Tietokannan k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a} on selainpohjainen. Tietokanta sijaitsee palvelimella osoitteessa http.//pim.vtt.fi/lifeplan/view. Tietokannan katselua varten k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n t{\"a}ytyy ilmoittaa k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}tunnu (life.plan) sek{\"a} salasana (LifePlan). Toteutettu tietokanta tarjoaa mahdollisuuden k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}tietojen selailuun sek{\"a} etsint{\"a}{\"a}n tuotteittain. K{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}tietoja voidaan etsi{\"a} tietokannasta valmistajan perusteella, Talo 90 -nimikkeist{\"o}n perusteella tai vapaalla haulla. Tietokanta sis{\"a}lt{\"a}{\"a} t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} 125 tuotteen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}informaation. Nykyinen tietokanta on toteutettu ilmaisella Apachen Xindice XML -tietokannalla, koska LifePlan-projektille ei ollut varattu resursseja ohjelmistohankintoihin. Tietokanta soveltuu hyvin tulosten demonstrointiin ja alustavaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n mutta ei varsinaiseen tuotantok{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. LifePlan-hanke kuvasi k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}informaation k{\"a}yt{\"o}n rakentamisprosessin eri vaiheissa: - rakennuskohtaisessa vaatimusten asettamisessa - tuoterakenteiden laatuvaatimusten kuvauksessa - k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}suunnittelussa - elinkaarikustannusten arvioinnissa - rakennuksen k{\"a}ytt{\"o}- ja huolto-ohjeen laadinnassa. Vaatimusasetantaa varten LifePlan-hankkeen mukaisesti rakennukset jaetaan viiteen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}luokkaan: >200 vuotta, >100 vuotta, 75-100 vuotta, 50-75 vuotta, 10-50 vuotta. K{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}suunnittelun raportointia varten hanke esitti k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}suunnittelun raportoinnin j{\"a}sentelyn.",
  keywords = "sercive life, service life design, maintenance manual, building products, xml",
  author = "Tarja H{\"a}kkinen and Sirje Vares and Pekka Siltanen",
  year = "2004",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2231",
  address = "Finland",

  }

  Häkkinen, T, Vares, S & Siltanen, P 2004, Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2231, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa. / Häkkinen, Tarja; Vares, Sirje; Siltanen, Pekka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 95 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2231).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa

  AU - Häkkinen, Tarja

  AU - Vares, Sirje

  AU - Siltanen, Pekka

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - LifePlan-hankkeen tavoitteena oli luoda laaja tuotekohtainen käyttöikäinformaation tietokanta ja esitellä, miten se on verkkopalvelimelta julkisesti käytettävissä rakennusprosessin eri vaiheissa. LifePlan-hankkeen tavoitteena oli lisäksi kuvata käyttöikätiedon käyttö prosessin eri vaiheissa. Tutkimushankkeen loppuraportissa on kuvattu tuotekohtaisen käyttöikäinformaation sisältö ja käyttö rakennushankkeen eri vaiheissa. LifePlan-hanke jäsentää rakennustuotteen kokonaisinformaation pääluokkiin 1 Tuotteen luokittelu ja tunnistaminen 2 Tuotteen kuvaus ja tuotteen tekniset ominaisuudet 3 Tuotteen käyttöikä ja käyttöiän edellytykset 4 Ympäristövaikutukset 5 Kustannusvaikutukset. Life-Plan-projektin tuloksena laadittiin rakennus- ja talotekniikkatuotteiden käyttöikätietokanta. Tietokannan käyttöliittymä on selainpohjainen. Tietokanta sijaitsee palvelimella osoitteessa http.//pim.vtt.fi/lifeplan/view. Tietokannan katselua varten käyttäjän täytyy ilmoittaa käyttäjätunnu (life.plan) sekä salasana (LifePlan). Toteutettu tietokanta tarjoaa mahdollisuuden käyttöikätietojen selailuun sekä etsintään tuotteittain. Käyttöikätietoja voidaan etsiä tietokannasta valmistajan perusteella, Talo 90 -nimikkeistön perusteella tai vapaalla haulla. Tietokanta sisältää tällä hetkellä 125 tuotteen käyttöikäinformaation. Nykyinen tietokanta on toteutettu ilmaisella Apachen Xindice XML -tietokannalla, koska LifePlan-projektille ei ollut varattu resursseja ohjelmistohankintoihin. Tietokanta soveltuu hyvin tulosten demonstrointiin ja alustavaan käyttöön mutta ei varsinaiseen tuotantokäyttöön. LifePlan-hanke kuvasi käyttöikäinformaation käytön rakentamisprosessin eri vaiheissa: - rakennuskohtaisessa vaatimusten asettamisessa - tuoterakenteiden laatuvaatimusten kuvauksessa - käyttöikäsuunnittelussa - elinkaarikustannusten arvioinnissa - rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen laadinnassa. Vaatimusasetantaa varten LifePlan-hankkeen mukaisesti rakennukset jaetaan viiteen käyttöikäluokkaan: >200 vuotta, >100 vuotta, 75-100 vuotta, 50-75 vuotta, 10-50 vuotta. Käyttöikäsuunnittelun raportointia varten hanke esitti käyttöikäsuunnittelun raportoinnin jäsentelyn.

  AB - LifePlan-hankkeen tavoitteena oli luoda laaja tuotekohtainen käyttöikäinformaation tietokanta ja esitellä, miten se on verkkopalvelimelta julkisesti käytettävissä rakennusprosessin eri vaiheissa. LifePlan-hankkeen tavoitteena oli lisäksi kuvata käyttöikätiedon käyttö prosessin eri vaiheissa. Tutkimushankkeen loppuraportissa on kuvattu tuotekohtaisen käyttöikäinformaation sisältö ja käyttö rakennushankkeen eri vaiheissa. LifePlan-hanke jäsentää rakennustuotteen kokonaisinformaation pääluokkiin 1 Tuotteen luokittelu ja tunnistaminen 2 Tuotteen kuvaus ja tuotteen tekniset ominaisuudet 3 Tuotteen käyttöikä ja käyttöiän edellytykset 4 Ympäristövaikutukset 5 Kustannusvaikutukset. Life-Plan-projektin tuloksena laadittiin rakennus- ja talotekniikkatuotteiden käyttöikätietokanta. Tietokannan käyttöliittymä on selainpohjainen. Tietokanta sijaitsee palvelimella osoitteessa http.//pim.vtt.fi/lifeplan/view. Tietokannan katselua varten käyttäjän täytyy ilmoittaa käyttäjätunnu (life.plan) sekä salasana (LifePlan). Toteutettu tietokanta tarjoaa mahdollisuuden käyttöikätietojen selailuun sekä etsintään tuotteittain. Käyttöikätietoja voidaan etsiä tietokannasta valmistajan perusteella, Talo 90 -nimikkeistön perusteella tai vapaalla haulla. Tietokanta sisältää tällä hetkellä 125 tuotteen käyttöikäinformaation. Nykyinen tietokanta on toteutettu ilmaisella Apachen Xindice XML -tietokannalla, koska LifePlan-projektille ei ollut varattu resursseja ohjelmistohankintoihin. Tietokanta soveltuu hyvin tulosten demonstrointiin ja alustavaan käyttöön mutta ei varsinaiseen tuotantokäyttöön. LifePlan-hanke kuvasi käyttöikäinformaation käytön rakentamisprosessin eri vaiheissa: - rakennuskohtaisessa vaatimusten asettamisessa - tuoterakenteiden laatuvaatimusten kuvauksessa - käyttöikäsuunnittelussa - elinkaarikustannusten arvioinnissa - rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen laadinnassa. Vaatimusasetantaa varten LifePlan-hankkeen mukaisesti rakennukset jaetaan viiteen käyttöikäluokkaan: >200 vuotta, >100 vuotta, 75-100 vuotta, 50-75 vuotta, 10-50 vuotta. Käyttöikäsuunnittelun raportointia varten hanke esitti käyttöikäsuunnittelun raportoinnin jäsentelyn.

  KW - sercive life

  KW - service life design

  KW - maintenance manual

  KW - building products

  KW - xml

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Häkkinen T, Vares S, Siltanen P. Tuotteiden käyttöikäinformaatio ja sen käyttö rakennushankkeessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 95 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2231).