Betonin kutistuma

Translated title of the contribution: Shrinkage of concrete

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Viime vuosina VTT:llä on selvitetty betonin kutistuman syitä sekä menetelmiä haitallisen kutistuman välttämiseksi. Kutistuminen on betonin luonnollinen ominaisuus, joka liittyy kuivumiseen sekä sementin reagoimiseen. Kutistumista ei pystytä kokonaan poistamaan, mutta sitä voidaan vähentää merkittävästi. Liiallinen kutistuma aiheuttaa betonirakenteisiin halkeamia ja taipumia. Kutistuma vaurioittaa rakennetta mittatarkkuuden, kulutuskestävyyden, säilyvyyden, ulkonäön ja muiden loppuominaisuuksien kannalta. Kutistumat ja vauriot voivat tapahtua jo betonin ollessa muutaman tunnin ikäistä tai vasta viikkojenkin jälkeen rakenteen valmistuksesta. Betonin kutistuma tapahtuu kahdessa selvästi erilaisessa vaiheessa: varhaisvaiheessa ja myöhäisessä vaiheessa. Varhaisvaihe kestää valuhetkestä ensimmäisen vuorokauden loppuun ja on suuruudeltaan jopa kymmenkertainen myöhäisvaiheen kutistumaan verrattuna. Varhaisvaiheen kutistuma on voimakkainta ennen betonin sitoutumista. Voimakkaimman kutistuman vaihetta kutsutaan myös plastiseksi kutistumaksi. Varhaisvaiheen kutistumaa voidaan pienentää merkittävästi materiaalivalintojen ja työmaatekniikan avulla. Myöhäisvaiheen kutistuma eli pitkäaikaiskutistuma kestää yhdestä vuorokaudesta jopa vuosiin. Myöhäisvaiheen kutistuma on tyypillisesti se kutistuman vaihe, jota käsitellään normeissa ja muussa kirjallisuudessa. Myöhäisvaiheen kutistuma otetaan huomioon rakenteiden suunnittelussa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages59
ISBN (Print)951-38-5785-9
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2076
ISSN1235-0605

Fingerprint

shrinkage

Keywords

  • concrete
  • shrinkage
  • cracking
  • concrete structures
  • dimensions
  • specifications
  • durability
  • volume

Cite this

Leivo, M., & Holt, E. (2001). Betonin kutistuma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2076
Leivo, Markku ; Holt, Erika. / Betonin kutistuma. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 59 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2076).
@book{0f222a8374c64597be498e2062d7d074,
title = "Betonin kutistuma",
abstract = "Viime vuosina VTT:ll{\"a} on selvitetty betonin kutistuman syit{\"a} sek{\"a} menetelmi{\"a} haitallisen kutistuman v{\"a}ltt{\"a}miseksi. Kutistuminen on betonin luonnollinen ominaisuus, joka liittyy kuivumiseen sek{\"a} sementin reagoimiseen. Kutistumista ei pystyt{\"a} kokonaan poistamaan, mutta sit{\"a} voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti. Liiallinen kutistuma aiheuttaa betonirakenteisiin halkeamia ja taipumia. Kutistuma vaurioittaa rakennetta mittatarkkuuden, kulutuskest{\"a}vyyden, s{\"a}ilyvyyden, ulkon{\"a}{\"o}n ja muiden loppuominaisuuksien kannalta. Kutistumat ja vauriot voivat tapahtua jo betonin ollessa muutaman tunnin ik{\"a}ist{\"a} tai vasta viikkojenkin j{\"a}lkeen rakenteen valmistuksesta. Betonin kutistuma tapahtuu kahdessa selv{\"a}sti erilaisessa vaiheessa: varhaisvaiheessa ja my{\"o}h{\"a}isess{\"a} vaiheessa. Varhaisvaihe kest{\"a}{\"a} valuhetkest{\"a} ensimm{\"a}isen vuorokauden loppuun ja on suuruudeltaan jopa kymmenkertainen my{\"o}h{\"a}isvaiheen kutistumaan verrattuna. Varhaisvaiheen kutistuma on voimakkainta ennen betonin sitoutumista. Voimakkaimman kutistuman vaihetta kutsutaan my{\"o}s plastiseksi kutistumaksi. Varhaisvaiheen kutistumaa voidaan pienent{\"a}{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti materiaalivalintojen ja ty{\"o}maatekniikan avulla. My{\"o}h{\"a}isvaiheen kutistuma eli pitk{\"a}aikaiskutistuma kest{\"a}{\"a} yhdest{\"a} vuorokaudesta jopa vuosiin. My{\"o}h{\"a}isvaiheen kutistuma on tyypillisesti se kutistuman vaihe, jota k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n normeissa ja muussa kirjallisuudessa. My{\"o}h{\"a}isvaiheen kutistuma otetaan huomioon rakenteiden suunnittelussa.",
keywords = "concrete, shrinkage, cracking, concrete structures, dimensions, specifications, durability, volume",
author = "Markku Leivo and Erika Holt",
year = "2001",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5785-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2076",
address = "Finland",

}

Leivo, M & Holt, E 2001, Betonin kutistuma. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2076, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonin kutistuma. / Leivo, Markku; Holt, Erika.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 59 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2076).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonin kutistuma

AU - Leivo, Markku

AU - Holt, Erika

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Viime vuosina VTT:llä on selvitetty betonin kutistuman syitä sekä menetelmiä haitallisen kutistuman välttämiseksi. Kutistuminen on betonin luonnollinen ominaisuus, joka liittyy kuivumiseen sekä sementin reagoimiseen. Kutistumista ei pystytä kokonaan poistamaan, mutta sitä voidaan vähentää merkittävästi. Liiallinen kutistuma aiheuttaa betonirakenteisiin halkeamia ja taipumia. Kutistuma vaurioittaa rakennetta mittatarkkuuden, kulutuskestävyyden, säilyvyyden, ulkonäön ja muiden loppuominaisuuksien kannalta. Kutistumat ja vauriot voivat tapahtua jo betonin ollessa muutaman tunnin ikäistä tai vasta viikkojenkin jälkeen rakenteen valmistuksesta. Betonin kutistuma tapahtuu kahdessa selvästi erilaisessa vaiheessa: varhaisvaiheessa ja myöhäisessä vaiheessa. Varhaisvaihe kestää valuhetkestä ensimmäisen vuorokauden loppuun ja on suuruudeltaan jopa kymmenkertainen myöhäisvaiheen kutistumaan verrattuna. Varhaisvaiheen kutistuma on voimakkainta ennen betonin sitoutumista. Voimakkaimman kutistuman vaihetta kutsutaan myös plastiseksi kutistumaksi. Varhaisvaiheen kutistumaa voidaan pienentää merkittävästi materiaalivalintojen ja työmaatekniikan avulla. Myöhäisvaiheen kutistuma eli pitkäaikaiskutistuma kestää yhdestä vuorokaudesta jopa vuosiin. Myöhäisvaiheen kutistuma on tyypillisesti se kutistuman vaihe, jota käsitellään normeissa ja muussa kirjallisuudessa. Myöhäisvaiheen kutistuma otetaan huomioon rakenteiden suunnittelussa.

AB - Viime vuosina VTT:llä on selvitetty betonin kutistuman syitä sekä menetelmiä haitallisen kutistuman välttämiseksi. Kutistuminen on betonin luonnollinen ominaisuus, joka liittyy kuivumiseen sekä sementin reagoimiseen. Kutistumista ei pystytä kokonaan poistamaan, mutta sitä voidaan vähentää merkittävästi. Liiallinen kutistuma aiheuttaa betonirakenteisiin halkeamia ja taipumia. Kutistuma vaurioittaa rakennetta mittatarkkuuden, kulutuskestävyyden, säilyvyyden, ulkonäön ja muiden loppuominaisuuksien kannalta. Kutistumat ja vauriot voivat tapahtua jo betonin ollessa muutaman tunnin ikäistä tai vasta viikkojenkin jälkeen rakenteen valmistuksesta. Betonin kutistuma tapahtuu kahdessa selvästi erilaisessa vaiheessa: varhaisvaiheessa ja myöhäisessä vaiheessa. Varhaisvaihe kestää valuhetkestä ensimmäisen vuorokauden loppuun ja on suuruudeltaan jopa kymmenkertainen myöhäisvaiheen kutistumaan verrattuna. Varhaisvaiheen kutistuma on voimakkainta ennen betonin sitoutumista. Voimakkaimman kutistuman vaihetta kutsutaan myös plastiseksi kutistumaksi. Varhaisvaiheen kutistumaa voidaan pienentää merkittävästi materiaalivalintojen ja työmaatekniikan avulla. Myöhäisvaiheen kutistuma eli pitkäaikaiskutistuma kestää yhdestä vuorokaudesta jopa vuosiin. Myöhäisvaiheen kutistuma on tyypillisesti se kutistuman vaihe, jota käsitellään normeissa ja muussa kirjallisuudessa. Myöhäisvaiheen kutistuma otetaan huomioon rakenteiden suunnittelussa.

KW - concrete

KW - shrinkage

KW - cracking

KW - concrete structures

KW - dimensions

KW - specifications

KW - durability

KW - volume

M3 - Report

SN - 951-38-5785-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Betonin kutistuma

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leivo M, Holt E. Betonin kutistuma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 59 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2076).