Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu

Jouko Ritola, Miika Rämä, Kari Sipilä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Sievin alueelle on tarkoitus rakentaa lähinnä viljaolkea ja ruokohelpeä raaka-aineena käyttävä biojalostamo, joka tuottaa mm. bioetanolia vuositasolla noin 50 000 t/v. Biojalostamoprosessi tuottaa noin 70 MW:n jatkuvalla teholla lauhdelämpöä, joka tulee jollakin tavalla lauhduttaa ja mahdollisesti hyödyntää erilaisiin lämmitystarpeisiin. Tämän biojalostamon jäähdytysselvitysten tarkoituksena oli etsiä korvaava vaihtoehto jäähdytystornille, jonka investointikustannukset ovat huomattavat ja lisäksi tornin lauhdutuslämpöä ei voida hyödyntää taloudellisesti. Sievissä ei ole Vääräjokea lukuun ottamatta vapaita luonnonvesiä, joita voitaisiin hyödyntää tähän tarkoitukseen. Sievin teollisuusalueella on noin 80 ha kallioalueita, joista energiakaivojen avulla saatavaa vapaajäähdytystä voitaisiin hyödyntää prosessijäähdytyksessä. Jäähdytysvaihtoehtojen tarkastelussa oli mukana kalliojäähdytys, jokivesijäähdytys, jäähdytysvesiallas sekä näiden mahdolliset yhdistelmät. Kalliojäähdytyksen alustavalla mitoituksella voitiin todeta, ett käytettävissä olevalta 80 ha:n kallioalueelta saataisiin vapaajäähdytyksellä korkeintaan 21 MW:n jäähdytysteho, mikä olisi vain noin 30% biojalostamon jäähdytystarpeesta. Myöskään jäähdytys Vääräjoesta ei olisi yksistään luotettava jäähdytysratkaisu, koska joen virtaamat osoittautuivat ajoittain liian pieneksi. Potentiaaliseksi jäähdytysvaihtoehdoksi jäähdytystornin rinnalle nousi Sievin Matalamaalle suunniteltuun kiviainesottamoon toteutettava lauhdevesiallas, jonka täyttö ja vesihuolto tapahtuisivat Vääräjoesta. Lauhdevesialtaan pinta-alaksi on mitoitettu alustavasti 9 ha ja tilavuudeksi 450 000 m³. Jäähdytysvaihtoehtotarkastelussa biojalostamo on päätetty sijoittaa kiviainesottamon läheisyydessä Sievin Matalamaalla sijaitsevalle kunnan omistamalle 8 ha:n tontille.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages32
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  NumberVTT-R-01935-13

  Keywords

  • biorefineries
  • biofuels
  • ethanol
  • cooling

  Cite this

  Ritola, J., Rämä, M., & Sipilä, K. (2013). Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-01935-13
  Ritola, Jouko ; Rämä, Miika ; Sipilä, Kari. / Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu. VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 32 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-01935-13).
  @book{c48d1908a4c648f88f2519248e187a77,
  title = "Sievin biojalostamon j{\"a}{\"a}hdytysselvitys - J{\"a}{\"a}hdytysvaihtojen tarkastelu",
  abstract = "Sievin alueelle on tarkoitus rakentaa l{\"a}hinn{\"a} viljaolkea ja ruokohelpe{\"a} raaka-aineena k{\"a}ytt{\"a}v{\"a} biojalostamo, joka tuottaa mm. bioetanolia vuositasolla noin 50 000 t/v. Biojalostamoprosessi tuottaa noin 70 MW:n jatkuvalla teholla lauhdel{\"a}mp{\"o}{\"a}, joka tulee jollakin tavalla lauhduttaa ja mahdollisesti hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} erilaisiin l{\"a}mmitystarpeisiin. T{\"a}m{\"a}n biojalostamon j{\"a}{\"a}hdytysselvitysten tarkoituksena oli etsi{\"a} korvaava vaihtoehto j{\"a}{\"a}hdytystornille, jonka investointikustannukset ovat huomattavat ja lis{\"a}ksi tornin lauhdutusl{\"a}mp{\"o}{\"a} ei voida hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} taloudellisesti. Sieviss{\"a} ei ole V{\"a}{\"a}r{\"a}jokea lukuun ottamatta vapaita luonnonvesi{\"a}, joita voitaisiin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} t{\"a}h{\"a}n tarkoitukseen. Sievin teollisuusalueella on noin 80 ha kallioalueita, joista energiakaivojen avulla saatavaa vapaaj{\"a}{\"a}hdytyst{\"a} voitaisiin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} prosessij{\"a}{\"a}hdytyksess{\"a}. J{\"a}{\"a}hdytysvaihtoehtojen tarkastelussa oli mukana kallioj{\"a}{\"a}hdytys, jokivesij{\"a}{\"a}hdytys, j{\"a}{\"a}hdytysvesiallas sek{\"a} n{\"a}iden mahdolliset yhdistelm{\"a}t. Kallioj{\"a}{\"a}hdytyksen alustavalla mitoituksella voitiin todeta, ett k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevalta 80 ha:n kallioalueelta saataisiin vapaaj{\"a}{\"a}hdytyksell{\"a} korkeintaan 21 MW:n j{\"a}{\"a}hdytysteho, mik{\"a} olisi vain noin 30{\%} biojalostamon j{\"a}{\"a}hdytystarpeesta. My{\"o}sk{\"a}{\"a}n j{\"a}{\"a}hdytys V{\"a}{\"a}r{\"a}joesta ei olisi yksist{\"a}{\"a}n luotettava j{\"a}{\"a}hdytysratkaisu, koska joen virtaamat osoittautuivat ajoittain liian pieneksi. Potentiaaliseksi j{\"a}{\"a}hdytysvaihtoehdoksi j{\"a}{\"a}hdytystornin rinnalle nousi Sievin Matalamaalle suunniteltuun kiviainesottamoon toteutettava lauhdevesiallas, jonka t{\"a}ytt{\"o} ja vesihuolto tapahtuisivat V{\"a}{\"a}r{\"a}joesta. Lauhdevesialtaan pinta-alaksi on mitoitettu alustavasti 9 ha ja tilavuudeksi 450 000 m³. J{\"a}{\"a}hdytysvaihtoehtotarkastelussa biojalostamo on p{\"a}{\"a}tetty sijoittaa kiviainesottamon l{\"a}heisyydess{\"a} Sievin Matalamaalla sijaitsevalle kunnan omistamalle 8 ha:n tontille.",
  keywords = "biorefineries, biofuels, ethanol, cooling",
  author = "Jouko Ritola and Miika R{\"a}m{\"a} and Kari Sipil{\"a}",
  note = "VTT-R-01935-13 Project code: 77010",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "VTT-R-01935-13",
  address = "Finland",

  }

  Ritola, J, Rämä, M & Sipilä, K 2013, Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-01935-13, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu. / Ritola, Jouko; Rämä, Miika; Sipilä, Kari.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 32 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-01935-13).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu

  AU - Ritola, Jouko

  AU - Rämä, Miika

  AU - Sipilä, Kari

  N1 - VTT-R-01935-13 Project code: 77010

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Sievin alueelle on tarkoitus rakentaa lähinnä viljaolkea ja ruokohelpeä raaka-aineena käyttävä biojalostamo, joka tuottaa mm. bioetanolia vuositasolla noin 50 000 t/v. Biojalostamoprosessi tuottaa noin 70 MW:n jatkuvalla teholla lauhdelämpöä, joka tulee jollakin tavalla lauhduttaa ja mahdollisesti hyödyntää erilaisiin lämmitystarpeisiin. Tämän biojalostamon jäähdytysselvitysten tarkoituksena oli etsiä korvaava vaihtoehto jäähdytystornille, jonka investointikustannukset ovat huomattavat ja lisäksi tornin lauhdutuslämpöä ei voida hyödyntää taloudellisesti. Sievissä ei ole Vääräjokea lukuun ottamatta vapaita luonnonvesiä, joita voitaisiin hyödyntää tähän tarkoitukseen. Sievin teollisuusalueella on noin 80 ha kallioalueita, joista energiakaivojen avulla saatavaa vapaajäähdytystä voitaisiin hyödyntää prosessijäähdytyksessä. Jäähdytysvaihtoehtojen tarkastelussa oli mukana kalliojäähdytys, jokivesijäähdytys, jäähdytysvesiallas sekä näiden mahdolliset yhdistelmät. Kalliojäähdytyksen alustavalla mitoituksella voitiin todeta, ett käytettävissä olevalta 80 ha:n kallioalueelta saataisiin vapaajäähdytyksellä korkeintaan 21 MW:n jäähdytysteho, mikä olisi vain noin 30% biojalostamon jäähdytystarpeesta. Myöskään jäähdytys Vääräjoesta ei olisi yksistään luotettava jäähdytysratkaisu, koska joen virtaamat osoittautuivat ajoittain liian pieneksi. Potentiaaliseksi jäähdytysvaihtoehdoksi jäähdytystornin rinnalle nousi Sievin Matalamaalle suunniteltuun kiviainesottamoon toteutettava lauhdevesiallas, jonka täyttö ja vesihuolto tapahtuisivat Vääräjoesta. Lauhdevesialtaan pinta-alaksi on mitoitettu alustavasti 9 ha ja tilavuudeksi 450 000 m³. Jäähdytysvaihtoehtotarkastelussa biojalostamo on päätetty sijoittaa kiviainesottamon läheisyydessä Sievin Matalamaalla sijaitsevalle kunnan omistamalle 8 ha:n tontille.

  AB - Sievin alueelle on tarkoitus rakentaa lähinnä viljaolkea ja ruokohelpeä raaka-aineena käyttävä biojalostamo, joka tuottaa mm. bioetanolia vuositasolla noin 50 000 t/v. Biojalostamoprosessi tuottaa noin 70 MW:n jatkuvalla teholla lauhdelämpöä, joka tulee jollakin tavalla lauhduttaa ja mahdollisesti hyödyntää erilaisiin lämmitystarpeisiin. Tämän biojalostamon jäähdytysselvitysten tarkoituksena oli etsiä korvaava vaihtoehto jäähdytystornille, jonka investointikustannukset ovat huomattavat ja lisäksi tornin lauhdutuslämpöä ei voida hyödyntää taloudellisesti. Sievissä ei ole Vääräjokea lukuun ottamatta vapaita luonnonvesiä, joita voitaisiin hyödyntää tähän tarkoitukseen. Sievin teollisuusalueella on noin 80 ha kallioalueita, joista energiakaivojen avulla saatavaa vapaajäähdytystä voitaisiin hyödyntää prosessijäähdytyksessä. Jäähdytysvaihtoehtojen tarkastelussa oli mukana kalliojäähdytys, jokivesijäähdytys, jäähdytysvesiallas sekä näiden mahdolliset yhdistelmät. Kalliojäähdytyksen alustavalla mitoituksella voitiin todeta, ett käytettävissä olevalta 80 ha:n kallioalueelta saataisiin vapaajäähdytyksellä korkeintaan 21 MW:n jäähdytysteho, mikä olisi vain noin 30% biojalostamon jäähdytystarpeesta. Myöskään jäähdytys Vääräjoesta ei olisi yksistään luotettava jäähdytysratkaisu, koska joen virtaamat osoittautuivat ajoittain liian pieneksi. Potentiaaliseksi jäähdytysvaihtoehdoksi jäähdytystornin rinnalle nousi Sievin Matalamaalle suunniteltuun kiviainesottamoon toteutettava lauhdevesiallas, jonka täyttö ja vesihuolto tapahtuisivat Vääräjoesta. Lauhdevesialtaan pinta-alaksi on mitoitettu alustavasti 9 ha ja tilavuudeksi 450 000 m³. Jäähdytysvaihtoehtotarkastelussa biojalostamo on päätetty sijoittaa kiviainesottamon läheisyydessä Sievin Matalamaalla sijaitsevalle kunnan omistamalle 8 ha:n tontille.

  KW - biorefineries

  KW - biofuels

  KW - ethanol

  KW - cooling

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Ritola J, Rämä M, Sipilä K. Sievin biojalostamon jäähdytysselvitys - Jäähdytysvaihtojen tarkastelu. VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 32 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-01935-13).