Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa

Matti Sarkimo, Jorma Pitkänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa on tarkasteltu kahta erityyppistä ohjelmistoa, jotka on suunniteltu ultraäänitarkastuksen simulointiin. Kummankin ohjelmiston tärkeimmät ominaisuudet ja toimintaperiaatteet on esitelty. Simulointiesimerkkien avulla on havainnollistettu ohjelmistojen sovellusmahdollisuuksia ja niillä saatavia tuloksia. Midas Ray Tracing -ohjelmisto perustuu sädemenetelmään ja se soveltuu hyvin kolmiulotteisten geometristen mallien avulla tapahtuvaan luotauksen perusasioiden tarkasteluun. Geometrialtaan vaikeasti hahmotettavien kohteiden tarkastelu on havainnollista, mutta simulointi perustuu vain kaavamaiseen ultraäänen heijastumista ja taittumista koskevien perussääntöjen soveltamiseen. Impulse -ohjelmistolla voidaan tutkia monipuolisemmin ultraäänen fysikaaliseen käyttäytymiseen liittyviä seikkoja. Ultraäänipulssin painejakaumaa ja pulssin etenemistä materiaalin sisällä kyetään mallintamaan. Edelleen voidaan tarkastella pulssin käyttäytymistä erilaisten geometristen muotojen kohdalla ja havainnoida heijastajien aiheuttamien kaikujen syntymistä ja palaamista anturille. Impulse -ohjelmiston nykyinen versio toimii kuitenkin vain kaksiulotteisessa avaruudessa ja Dos-käyttöjärjestelmä asettaa rajoituksia simuloitavan alueen koolle. Raportin loppuosaan on koottu katsaus koskien ultraäänitarkastuksen simulointi- ja mallinnusohjelmistojen nykytilannetta. Se perustuu pääosin kirjallisuuslähteisiin ja sisältää tärkeimmät eurooppalaiset kehityshankkeet.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherSäteilyturvakeskus
Number of pages50
ISBN (Print)951-712-647-6
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesSTUK-YTO-TR
Number195
ISSN0785-9325

Keywords

  • ultraäänitarkastus
  • simulointi
  • mallinnus

Cite this

Sarkimo, M., & Pitkänen, J. (2003). Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa. Helsinki: Säteilyturvakeskus. STUK-YTO-TR, No. 195
Sarkimo, Matti ; Pitkänen, Jorma. / Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa. Helsinki : Säteilyturvakeskus, 2003. 50 p. (STUK-YTO-TR; No. 195).
@book{2eae58946de740ada3bf8699d71d93b8,
title = "Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ulta{\"a}{\"a}nitarkastuksessa",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa on tarkasteltu kahta erityyppist{\"a} ohjelmistoa, jotka on suunniteltu ultra{\"a}{\"a}nitarkastuksen simulointiin. Kummankin ohjelmiston t{\"a}rkeimm{\"a}t ominaisuudet ja toimintaperiaatteet on esitelty. Simulointiesimerkkien avulla on havainnollistettu ohjelmistojen sovellusmahdollisuuksia ja niill{\"a} saatavia tuloksia. Midas Ray Tracing -ohjelmisto perustuu s{\"a}demenetelm{\"a}{\"a}n ja se soveltuu hyvin kolmiulotteisten geometristen mallien avulla tapahtuvaan luotauksen perusasioiden tarkasteluun. Geometrialtaan vaikeasti hahmotettavien kohteiden tarkastelu on havainnollista, mutta simulointi perustuu vain kaavamaiseen ultra{\"a}{\"a}nen heijastumista ja taittumista koskevien peruss{\"a}{\"a}nt{\"o}jen soveltamiseen. Impulse -ohjelmistolla voidaan tutkia monipuolisemmin ultra{\"a}{\"a}nen fysikaaliseen k{\"a}ytt{\"a}ytymiseen liittyvi{\"a} seikkoja. Ultra{\"a}{\"a}nipulssin painejakaumaa ja pulssin etenemist{\"a} materiaalin sis{\"a}ll{\"a} kyet{\"a}{\"a}n mallintamaan. Edelleen voidaan tarkastella pulssin k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} erilaisten geometristen muotojen kohdalla ja havainnoida heijastajien aiheuttamien kaikujen syntymist{\"a} ja palaamista anturille. Impulse -ohjelmiston nykyinen versio toimii kuitenkin vain kaksiulotteisessa avaruudessa ja Dos-k{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a} asettaa rajoituksia simuloitavan alueen koolle. Raportin loppuosaan on koottu katsaus koskien ultra{\"a}{\"a}nitarkastuksen simulointi- ja mallinnusohjelmistojen nykytilannetta. Se perustuu p{\"a}{\"a}osin kirjallisuusl{\"a}hteisiin ja sis{\"a}lt{\"a}{\"a} t{\"a}rkeimm{\"a}t eurooppalaiset kehityshankkeet.",
keywords = "ultra{\"a}{\"a}nitarkastus, simulointi, mallinnus",
author = "Matti Sarkimo and Jorma Pitk{\"a}nen",
year = "2003",
language = "Finnish",
isbn = "951-712-647-6",
series = "STUK-YTO-TR",
publisher = "S{\"a}teilyturvakeskus",
number = "195",
address = "Finland",

}

Sarkimo, M & Pitkänen, J 2003, Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa. STUK-YTO-TR, no. 195, Säteilyturvakeskus, Helsinki.

Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa. / Sarkimo, Matti; Pitkänen, Jorma.

Helsinki : Säteilyturvakeskus, 2003. 50 p. (STUK-YTO-TR; No. 195).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa

AU - Sarkimo, Matti

AU - Pitkänen, Jorma

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Tässä raportissa on tarkasteltu kahta erityyppistä ohjelmistoa, jotka on suunniteltu ultraäänitarkastuksen simulointiin. Kummankin ohjelmiston tärkeimmät ominaisuudet ja toimintaperiaatteet on esitelty. Simulointiesimerkkien avulla on havainnollistettu ohjelmistojen sovellusmahdollisuuksia ja niillä saatavia tuloksia. Midas Ray Tracing -ohjelmisto perustuu sädemenetelmään ja se soveltuu hyvin kolmiulotteisten geometristen mallien avulla tapahtuvaan luotauksen perusasioiden tarkasteluun. Geometrialtaan vaikeasti hahmotettavien kohteiden tarkastelu on havainnollista, mutta simulointi perustuu vain kaavamaiseen ultraäänen heijastumista ja taittumista koskevien perussääntöjen soveltamiseen. Impulse -ohjelmistolla voidaan tutkia monipuolisemmin ultraäänen fysikaaliseen käyttäytymiseen liittyviä seikkoja. Ultraäänipulssin painejakaumaa ja pulssin etenemistä materiaalin sisällä kyetään mallintamaan. Edelleen voidaan tarkastella pulssin käyttäytymistä erilaisten geometristen muotojen kohdalla ja havainnoida heijastajien aiheuttamien kaikujen syntymistä ja palaamista anturille. Impulse -ohjelmiston nykyinen versio toimii kuitenkin vain kaksiulotteisessa avaruudessa ja Dos-käyttöjärjestelmä asettaa rajoituksia simuloitavan alueen koolle. Raportin loppuosaan on koottu katsaus koskien ultraäänitarkastuksen simulointi- ja mallinnusohjelmistojen nykytilannetta. Se perustuu pääosin kirjallisuuslähteisiin ja sisältää tärkeimmät eurooppalaiset kehityshankkeet.

AB - Tässä raportissa on tarkasteltu kahta erityyppistä ohjelmistoa, jotka on suunniteltu ultraäänitarkastuksen simulointiin. Kummankin ohjelmiston tärkeimmät ominaisuudet ja toimintaperiaatteet on esitelty. Simulointiesimerkkien avulla on havainnollistettu ohjelmistojen sovellusmahdollisuuksia ja niillä saatavia tuloksia. Midas Ray Tracing -ohjelmisto perustuu sädemenetelmään ja se soveltuu hyvin kolmiulotteisten geometristen mallien avulla tapahtuvaan luotauksen perusasioiden tarkasteluun. Geometrialtaan vaikeasti hahmotettavien kohteiden tarkastelu on havainnollista, mutta simulointi perustuu vain kaavamaiseen ultraäänen heijastumista ja taittumista koskevien perussääntöjen soveltamiseen. Impulse -ohjelmistolla voidaan tutkia monipuolisemmin ultraäänen fysikaaliseen käyttäytymiseen liittyviä seikkoja. Ultraäänipulssin painejakaumaa ja pulssin etenemistä materiaalin sisällä kyetään mallintamaan. Edelleen voidaan tarkastella pulssin käyttäytymistä erilaisten geometristen muotojen kohdalla ja havainnoida heijastajien aiheuttamien kaikujen syntymistä ja palaamista anturille. Impulse -ohjelmiston nykyinen versio toimii kuitenkin vain kaksiulotteisessa avaruudessa ja Dos-käyttöjärjestelmä asettaa rajoituksia simuloitavan alueen koolle. Raportin loppuosaan on koottu katsaus koskien ultraäänitarkastuksen simulointi- ja mallinnusohjelmistojen nykytilannetta. Se perustuu pääosin kirjallisuuslähteisiin ja sisältää tärkeimmät eurooppalaiset kehityshankkeet.

KW - ultraäänitarkastus

KW - simulointi

KW - mallinnus

M3 - Report

SN - 951-712-647-6

T3 - STUK-YTO-TR

BT - Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa

PB - Säteilyturvakeskus

CY - Helsinki

ER -

Sarkimo M, Pitkänen J. Simuloinnin ja mallinnuksen soveltaminen ultaäänitarkastuksessa. Helsinki: Säteilyturvakeskus, 2003. 50 p. (STUK-YTO-TR; No. 195).