Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia: benchmarkkaus ja vertailu Suomeen

Pekka Leviäkangas, Raine Hautala, Allan Schneitz, Lim Hock Chye

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

  Abstract

  Tämän artikkelin tarkoituksena on vertailla Suomen ja Singaporen perusopetusjärjestelmiä kokonaisuutena sekä erityisesti tietotekniikan käyttöönoton ja hankinnan näkökulmista. Suomi ja Singapore ovat sijoittuneet kansainvälisissä perusopetusjärjestelmän vertailuissa erinomaisesti useina peräkkäisinä vuosina. Suomen ja Singaporen perusopetuksen hallintoarkkitehtuurit ovat hyvin erilaiset, mutta jonkinasteinen vertailu on mahdollista. Singaporen ensimmäinen kansallinen suunnitelma tietotekniikan käyttöönottamiseksi koulutuksessa julkaistiin jo vuonna 1997. Nyt on meneillään kolmannen suunnitelman toimeenpano. Suomessa ei ole täysin vastaavaa konkreettista poliittiselta ja strategiselta tasolta operatiiviselle tasolle ulottuvaa suunnitelmaa, vaikka useita erilaisia tietotekniikka- ja tietoyhteiskuntaohjelmia onkin aktiivisesti laadittu. Suomella on kuitenkin tuore strategiadokumentti, jossa kuvataan visio ja siihen liittyvät konkreettiset tavoitteet. Perusopetuksen tietotekniikkanäkökulman visioissa, strategioissa ja muissa pitkän tähtäimen suunnitelmissa olisi tärkeää säilyttää konkreettisuus ja tuntuma käytännön koulutyöhön. Suomi ei pysy tietoyhteiskuntakilpailun kärkipäässä mukana ilman jatkuvia ja oikeaan osuvia panostuksia. Opettajien, rehtorien ja koulujen rooli on ratkaiseva tulevaisuuden tietoyhteiskuntavalmiuksien edistämisessä. Tätä roolia voisi ylätason hallinto tukea selkeästi voimakkaammin.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationOpetusteknologia koulun arjessa
  EditorsMarja Kankaanranta
  Place of PublicationJyväskylä
  PublisherUniversity of Jyväskylä
  Pages21-46
  ISBN (Electronic)978-951-39-4198-7
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

  Cite this

  Leviäkangas, P., Hautala, R., Schneitz, A., & Hock Chye, L. (2011). Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia: benchmarkkaus ja vertailu Suomeen. In M. Kankaanranta (Ed.), Opetusteknologia koulun arjessa (pp. 21-46). Jyväskylä: University of Jyväskylä.
  Leviäkangas, Pekka ; Hautala, Raine ; Schneitz, Allan ; Hock Chye, Lim. / Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia : benchmarkkaus ja vertailu Suomeen. Opetusteknologia koulun arjessa. editor / Marja Kankaanranta. Jyväskylä : University of Jyväskylä, 2011. pp. 21-46
  @inbook{a229254def3846dbb2f073f82e9b5970,
  title = "Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia: benchmarkkaus ja vertailu Suomeen",
  abstract = "T{\"a}m{\"a}n artikkelin tarkoituksena on vertailla Suomen ja Singaporen perusopetusj{\"a}rjestelmi{\"a} kokonaisuutena sek{\"a} erityisesti tietotekniikan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton ja hankinnan n{\"a}k{\"o}kulmista. Suomi ja Singapore ovat sijoittuneet kansainv{\"a}lisiss{\"a} perusopetusj{\"a}rjestelm{\"a}n vertailuissa erinomaisesti useina per{\"a}kk{\"a}isin{\"a} vuosina. Suomen ja Singaporen perusopetuksen hallintoarkkitehtuurit ovat hyvin erilaiset, mutta jonkinasteinen vertailu on mahdollista. Singaporen ensimm{\"a}inen kansallinen suunnitelma tietotekniikan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottamiseksi koulutuksessa julkaistiin jo vuonna 1997. Nyt on meneill{\"a}{\"a}n kolmannen suunnitelman toimeenpano. Suomessa ei ole t{\"a}ysin vastaavaa konkreettista poliittiselta ja strategiselta tasolta operatiiviselle tasolle ulottuvaa suunnitelmaa, vaikka useita erilaisia tietotekniikka- ja tietoyhteiskuntaohjelmia onkin aktiivisesti laadittu. Suomella on kuitenkin tuore strategiadokumentti, jossa kuvataan visio ja siihen liittyv{\"a}t konkreettiset tavoitteet. Perusopetuksen tietotekniikkan{\"a}k{\"o}kulman visioissa, strategioissa ja muissa pitk{\"a}n t{\"a}ht{\"a}imen suunnitelmissa olisi t{\"a}rke{\"a}{\"a} s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} konkreettisuus ja tuntuma k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kouluty{\"o}h{\"o}n. Suomi ei pysy tietoyhteiskuntakilpailun k{\"a}rkip{\"a}{\"a}ss{\"a} mukana ilman jatkuvia ja oikeaan osuvia panostuksia. Opettajien, rehtorien ja koulujen rooli on ratkaiseva tulevaisuuden tietoyhteiskuntavalmiuksien edist{\"a}misess{\"a}. T{\"a}t{\"a} roolia voisi yl{\"a}tason hallinto tukea selke{\"a}sti voimakkaammin.",
  author = "Pekka Levi{\"a}kangas and Raine Hautala and Allan Schneitz and {Hock Chye}, Lim",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  pages = "21--46",
  editor = "Marja Kankaanranta",
  booktitle = "Opetusteknologia koulun arjessa",
  publisher = "University of Jyv{\"a}skyl{\"a}",
  address = "Finland",

  }

  Leviäkangas, P, Hautala, R, Schneitz, A & Hock Chye, L 2011, Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia: benchmarkkaus ja vertailu Suomeen. in M Kankaanranta (ed.), Opetusteknologia koulun arjessa. University of Jyväskylä, Jyväskylä, pp. 21-46.

  Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia : benchmarkkaus ja vertailu Suomeen. / Leviäkangas, Pekka; Hautala, Raine; Schneitz, Allan; Hock Chye, Lim.

  Opetusteknologia koulun arjessa. ed. / Marja Kankaanranta. Jyväskylä : University of Jyväskylä, 2011. p. 21-46.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia

  T2 - benchmarkkaus ja vertailu Suomeen

  AU - Leviäkangas, Pekka

  AU - Hautala, Raine

  AU - Schneitz, Allan

  AU - Hock Chye, Lim

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Tämän artikkelin tarkoituksena on vertailla Suomen ja Singaporen perusopetusjärjestelmiä kokonaisuutena sekä erityisesti tietotekniikan käyttöönoton ja hankinnan näkökulmista. Suomi ja Singapore ovat sijoittuneet kansainvälisissä perusopetusjärjestelmän vertailuissa erinomaisesti useina peräkkäisinä vuosina. Suomen ja Singaporen perusopetuksen hallintoarkkitehtuurit ovat hyvin erilaiset, mutta jonkinasteinen vertailu on mahdollista. Singaporen ensimmäinen kansallinen suunnitelma tietotekniikan käyttöönottamiseksi koulutuksessa julkaistiin jo vuonna 1997. Nyt on meneillään kolmannen suunnitelman toimeenpano. Suomessa ei ole täysin vastaavaa konkreettista poliittiselta ja strategiselta tasolta operatiiviselle tasolle ulottuvaa suunnitelmaa, vaikka useita erilaisia tietotekniikka- ja tietoyhteiskuntaohjelmia onkin aktiivisesti laadittu. Suomella on kuitenkin tuore strategiadokumentti, jossa kuvataan visio ja siihen liittyvät konkreettiset tavoitteet. Perusopetuksen tietotekniikkanäkökulman visioissa, strategioissa ja muissa pitkän tähtäimen suunnitelmissa olisi tärkeää säilyttää konkreettisuus ja tuntuma käytännön koulutyöhön. Suomi ei pysy tietoyhteiskuntakilpailun kärkipäässä mukana ilman jatkuvia ja oikeaan osuvia panostuksia. Opettajien, rehtorien ja koulujen rooli on ratkaiseva tulevaisuuden tietoyhteiskuntavalmiuksien edistämisessä. Tätä roolia voisi ylätason hallinto tukea selkeästi voimakkaammin.

  AB - Tämän artikkelin tarkoituksena on vertailla Suomen ja Singaporen perusopetusjärjestelmiä kokonaisuutena sekä erityisesti tietotekniikan käyttöönoton ja hankinnan näkökulmista. Suomi ja Singapore ovat sijoittuneet kansainvälisissä perusopetusjärjestelmän vertailuissa erinomaisesti useina peräkkäisinä vuosina. Suomen ja Singaporen perusopetuksen hallintoarkkitehtuurit ovat hyvin erilaiset, mutta jonkinasteinen vertailu on mahdollista. Singaporen ensimmäinen kansallinen suunnitelma tietotekniikan käyttöönottamiseksi koulutuksessa julkaistiin jo vuonna 1997. Nyt on meneillään kolmannen suunnitelman toimeenpano. Suomessa ei ole täysin vastaavaa konkreettista poliittiselta ja strategiselta tasolta operatiiviselle tasolle ulottuvaa suunnitelmaa, vaikka useita erilaisia tietotekniikka- ja tietoyhteiskuntaohjelmia onkin aktiivisesti laadittu. Suomella on kuitenkin tuore strategiadokumentti, jossa kuvataan visio ja siihen liittyvät konkreettiset tavoitteet. Perusopetuksen tietotekniikkanäkökulman visioissa, strategioissa ja muissa pitkän tähtäimen suunnitelmissa olisi tärkeää säilyttää konkreettisuus ja tuntuma käytännön koulutyöhön. Suomi ei pysy tietoyhteiskuntakilpailun kärkipäässä mukana ilman jatkuvia ja oikeaan osuvia panostuksia. Opettajien, rehtorien ja koulujen rooli on ratkaiseva tulevaisuuden tietoyhteiskuntavalmiuksien edistämisessä. Tätä roolia voisi ylätason hallinto tukea selkeästi voimakkaammin.

  M3 - Chapter or book article

  SP - 21

  EP - 46

  BT - Opetusteknologia koulun arjessa

  A2 - Kankaanranta, Marja

  PB - University of Jyväskylä

  CY - Jyväskylä

  ER -

  Leviäkangas P, Hautala R, Schneitz A, Hock Chye L. Singaporen perusopetuksen tietotekniikkavisio ja -strategia: benchmarkkaus ja vertailu Suomeen. In Kankaanranta M, editor, Opetusteknologia koulun arjessa. Jyväskylä: University of Jyväskylä. 2011. p. 21-46