Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa: Keskikorkeat lämpötilat

Raija Kallonen, Atte von Wright, Leena Tikkanen, Kirsti Kaustia

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tavallisimmista sisustustekstiileistä ja pehmusteista syntyvien savujen ja palokaasujen akuuttia myrkyllisyyttä tutkittiin kemiallisilla analyyseillä ja biologisella koemenetelmällä. Näytemateriaalit kuumennettiin 500 °C:ssa ja 700 °C:ssa ilmavirrassa standardin DIN 53436 mukaisella menetelmällä. Savukaasuista mitattiin hiilimonoksidin CO, hiilidioksidin CO2, hapen O2, syaanivedyn HCN ja kloorivedyn HC1 pitoisuudet. Muut savukaasujen sisältämät komponentit lukuun ottamatta raskaimpia yhdisteitä analysoitiin kvalitatiivisesti. Savun sisältämät partikkelit ja nesteet jäivät analyysin ulkopuolelle. Myrkyllisyyttä tutkittiin altistamalla rottia savulle ja savukaasuille. Myös rottien vereen sitoutuneen hiilimonoksidin määrä, hiilimonoksidibemoglobiini COHb mitattiin. Tutkitut materiaalit olivat puuvillaa, puuvilla-viskoosia, viskoosia, villaa, polyklaalia, modakryyliä, polyuretaanivaahtoa, polyesterivanua ja neopreenivaahtoa.Tuotevalikoima käsitti sekä palosuojaviimeisteltyjä että -viimeistelemättömiä laatuja. Useimmat palosuojaukset lisäsivät ylemmässä palamislämpötilassa muodostavien savun ja kaasujen myrkyllisyyttä, mutta sen sijaan jopa hieman vähensivät alemmassa palamislämpötilassa syntyvien savun ja kaasujen myrkyllisyyttä. Kaikki tutkitut palosuojaukset lisäsivät CO:n muodostumista kummassakin lämpötilassa. Palosuojatusta polyesterikankaasta syntyy suhteellisen vaarattomia palamistuotteita noin puolen tunnin altistusajalla, palavan aineen määrän ollessa ilmatilavuuden suhteen 18 mg/1. Sen sijaan tällä määrällä syntyy tappava pitoisuus syaanivetyä modakryylistä ja Flamentin-palosuojatusta puuvillasta kummassakin lämpötilassa sekä villasta ylemmässä lämpötilassa. Myös Sandflam-suojatusta viskoosista ylemmässä lämpötilassa syntyneet savut ja kaasut olivat tappavia koe-eläimille.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-1668-0
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number278
ISSN0358-5077

Keywords

  • combustion
  • curtains
  • furniture
  • fire resistance
  • combustion products

Cite this

Kallonen, R., Wright, A. V., Tikkanen, L., & Kaustia, K. (1984). Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa: Keskikorkeat lämpötilat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 278
Kallonen, Raija ; Wright, Atte von ; Tikkanen, Leena ; Kaustia, Kirsti. / Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa : Keskikorkeat lämpötilat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 278).
@book{01fd45170e524860aac7baae0697608c,
title = "Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa: Keskikorkeat l{\"a}mp{\"o}tilat",
abstract = "Tavallisimmista sisustustekstiileist{\"a} ja pehmusteista syntyvien savujen ja palokaasujen akuuttia myrkyllisyytt{\"a} tutkittiin kemiallisilla analyyseill{\"a} ja biologisella koemenetelm{\"a}ll{\"a}. N{\"a}ytemateriaalit kuumennettiin 500 °C:ssa ja 700 °C:ssa ilmavirrassa standardin DIN 53436 mukaisella menetelm{\"a}ll{\"a}. Savukaasuista mitattiin hiilimonoksidin CO, hiilidioksidin CO2, hapen O2, syaanivedyn HCN ja kloorivedyn HC1 pitoisuudet. Muut savukaasujen sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}t komponentit lukuun ottamatta raskaimpia yhdisteit{\"a} analysoitiin kvalitatiivisesti. Savun sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}t partikkelit ja nesteet j{\"a}iv{\"a}t analyysin ulkopuolelle. Myrkyllisyytt{\"a} tutkittiin altistamalla rottia savulle ja savukaasuille. My{\"o}s rottien vereen sitoutuneen hiilimonoksidin m{\"a}{\"a}r{\"a}, hiilimonoksidibemoglobiini COHb mitattiin. Tutkitut materiaalit olivat puuvillaa, puuvilla-viskoosia, viskoosia, villaa, polyklaalia, modakryyli{\"a}, polyuretaanivaahtoa, polyesterivanua ja neopreenivaahtoa.Tuotevalikoima k{\"a}sitti sek{\"a} palosuojaviimeisteltyj{\"a} ett{\"a} -viimeistelem{\"a}tt{\"o}mi{\"a} laatuja. Useimmat palosuojaukset lis{\"a}siv{\"a}t ylemm{\"a}ss{\"a} palamisl{\"a}mp{\"o}tilassa muodostavien savun ja kaasujen myrkyllisyytt{\"a}, mutta sen sijaan jopa hieman v{\"a}hensiv{\"a}t alemmassa palamisl{\"a}mp{\"o}tilassa syntyvien savun ja kaasujen myrkyllisyytt{\"a}. Kaikki tutkitut palosuojaukset lis{\"a}siv{\"a}t CO:n muodostumista kummassakin l{\"a}mp{\"o}tilassa. Palosuojatusta polyesterikankaasta syntyy suhteellisen vaarattomia palamistuotteita noin puolen tunnin altistusajalla, palavan aineen m{\"a}{\"a}r{\"a}n ollessa ilmatilavuuden suhteen 18 mg/1. Sen sijaan t{\"a}ll{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}ll{\"a} syntyy tappava pitoisuus syaanivety{\"a} modakryylist{\"a} ja Flamentin-palosuojatusta puuvillasta kummassakin l{\"a}mp{\"o}tilassa sek{\"a} villasta ylemm{\"a}ss{\"a} l{\"a}mp{\"o}tilassa. My{\"o}s Sandflam-suojatusta viskoosista ylemm{\"a}ss{\"a} l{\"a}mp{\"o}tilassa syntyneet savut ja kaasut olivat tappavia koe-el{\"a}imille.",
keywords = "combustion, curtains, furniture, fire resistance, combustion products",
author = "Raija Kallonen and Wright, {Atte von} and Leena Tikkanen and Kirsti Kaustia",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1668-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "278",
address = "Finland",

}

Kallonen, R, Wright, AV, Tikkanen, L & Kaustia, K 1984, Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa: Keskikorkeat lämpötilat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 278, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa : Keskikorkeat lämpötilat. / Kallonen, Raija; Wright, Atte von; Tikkanen, Leena; Kaustia, Kirsti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 278).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa

T2 - Keskikorkeat lämpötilat

AU - Kallonen, Raija

AU - Wright, Atte von

AU - Tikkanen, Leena

AU - Kaustia, Kirsti

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tavallisimmista sisustustekstiileistä ja pehmusteista syntyvien savujen ja palokaasujen akuuttia myrkyllisyyttä tutkittiin kemiallisilla analyyseillä ja biologisella koemenetelmällä. Näytemateriaalit kuumennettiin 500 °C:ssa ja 700 °C:ssa ilmavirrassa standardin DIN 53436 mukaisella menetelmällä. Savukaasuista mitattiin hiilimonoksidin CO, hiilidioksidin CO2, hapen O2, syaanivedyn HCN ja kloorivedyn HC1 pitoisuudet. Muut savukaasujen sisältämät komponentit lukuun ottamatta raskaimpia yhdisteitä analysoitiin kvalitatiivisesti. Savun sisältämät partikkelit ja nesteet jäivät analyysin ulkopuolelle. Myrkyllisyyttä tutkittiin altistamalla rottia savulle ja savukaasuille. Myös rottien vereen sitoutuneen hiilimonoksidin määrä, hiilimonoksidibemoglobiini COHb mitattiin. Tutkitut materiaalit olivat puuvillaa, puuvilla-viskoosia, viskoosia, villaa, polyklaalia, modakryyliä, polyuretaanivaahtoa, polyesterivanua ja neopreenivaahtoa.Tuotevalikoima käsitti sekä palosuojaviimeisteltyjä että -viimeistelemättömiä laatuja. Useimmat palosuojaukset lisäsivät ylemmässä palamislämpötilassa muodostavien savun ja kaasujen myrkyllisyyttä, mutta sen sijaan jopa hieman vähensivät alemmassa palamislämpötilassa syntyvien savun ja kaasujen myrkyllisyyttä. Kaikki tutkitut palosuojaukset lisäsivät CO:n muodostumista kummassakin lämpötilassa. Palosuojatusta polyesterikankaasta syntyy suhteellisen vaarattomia palamistuotteita noin puolen tunnin altistusajalla, palavan aineen määrän ollessa ilmatilavuuden suhteen 18 mg/1. Sen sijaan tällä määrällä syntyy tappava pitoisuus syaanivetyä modakryylistä ja Flamentin-palosuojatusta puuvillasta kummassakin lämpötilassa sekä villasta ylemmässä lämpötilassa. Myös Sandflam-suojatusta viskoosista ylemmässä lämpötilassa syntyneet savut ja kaasut olivat tappavia koe-eläimille.

AB - Tavallisimmista sisustustekstiileistä ja pehmusteista syntyvien savujen ja palokaasujen akuuttia myrkyllisyyttä tutkittiin kemiallisilla analyyseillä ja biologisella koemenetelmällä. Näytemateriaalit kuumennettiin 500 °C:ssa ja 700 °C:ssa ilmavirrassa standardin DIN 53436 mukaisella menetelmällä. Savukaasuista mitattiin hiilimonoksidin CO, hiilidioksidin CO2, hapen O2, syaanivedyn HCN ja kloorivedyn HC1 pitoisuudet. Muut savukaasujen sisältämät komponentit lukuun ottamatta raskaimpia yhdisteitä analysoitiin kvalitatiivisesti. Savun sisältämät partikkelit ja nesteet jäivät analyysin ulkopuolelle. Myrkyllisyyttä tutkittiin altistamalla rottia savulle ja savukaasuille. Myös rottien vereen sitoutuneen hiilimonoksidin määrä, hiilimonoksidibemoglobiini COHb mitattiin. Tutkitut materiaalit olivat puuvillaa, puuvilla-viskoosia, viskoosia, villaa, polyklaalia, modakryyliä, polyuretaanivaahtoa, polyesterivanua ja neopreenivaahtoa.Tuotevalikoima käsitti sekä palosuojaviimeisteltyjä että -viimeistelemättömiä laatuja. Useimmat palosuojaukset lisäsivät ylemmässä palamislämpötilassa muodostavien savun ja kaasujen myrkyllisyyttä, mutta sen sijaan jopa hieman vähensivät alemmassa palamislämpötilassa syntyvien savun ja kaasujen myrkyllisyyttä. Kaikki tutkitut palosuojaukset lisäsivät CO:n muodostumista kummassakin lämpötilassa. Palosuojatusta polyesterikankaasta syntyy suhteellisen vaarattomia palamistuotteita noin puolen tunnin altistusajalla, palavan aineen määrän ollessa ilmatilavuuden suhteen 18 mg/1. Sen sijaan tällä määrällä syntyy tappava pitoisuus syaanivetyä modakryylistä ja Flamentin-palosuojatusta puuvillasta kummassakin lämpötilassa sekä villasta ylemmässä lämpötilassa. Myös Sandflam-suojatusta viskoosista ylemmässä lämpötilassa syntyneet savut ja kaasut olivat tappavia koe-eläimille.

KW - combustion

KW - curtains

KW - furniture

KW - fire resistance

KW - combustion products

M3 - Report

SN - 951-38-1668-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kallonen R, Wright AV, Tikkanen L, Kaustia K. Sisustusmateriaalien myrkyllisyys tulipalossa: Keskikorkeat lämpötilat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 278).