Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen

Tarja Häkkinen, Markku Leivo

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena käytettävien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siinä arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien säilyvyyttä on tutkittu. Lisäksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumislämpötilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys jälkihoidon vaikutukselle, kutistuma, läpäisevyys ja kemiallinen kestävyys. Käytettäessä sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyvän säilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitettävä erityisesti huomiota sivubetonituotteiden jälkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemmän lämmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eivät kehitä lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages122
  ISBN (Print)951-38-2425-X
  Publication statusPublished - 1985
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number508
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  durability
  byproducts

  Keywords

  • concrete
  • admixtures
  • strength
  • binders
  • blast furnace slags
  • fly ash
  • silicate minerals
  • durability
  • hardening
  • byproducts

  Cite this

  Häkkinen, T., & Leivo, M. (1985). Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 508
  Häkkinen, Tarja ; Leivo, Markku. / Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 508).
  @book{7c683062f99045c69967fe553aa33ef4,
  title = "Sivutuotteiden vaikutus betonin s{\"a}ilyvyyteen",
  abstract = "Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena k{\"a}ytett{\"a}vien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siin{\"a} arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien s{\"a}ilyvyytt{\"a} on tutkittu. Lis{\"a}ksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumisl{\"a}mp{\"o}tilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys j{\"a}lkihoidon vaikutukselle, kutistuma, l{\"a}p{\"a}isevyys ja kemiallinen kest{\"a}vyys. K{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyv{\"a}n s{\"a}ilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitett{\"a}v{\"a} erityisesti huomiota sivubetonituotteiden j{\"a}lkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemm{\"a}n l{\"a}mmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eiv{\"a}t kehit{\"a} lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.",
  keywords = "concrete, admixtures, strength, binders, blast furnace slags, fly ash, silicate minerals, durability, hardening, byproducts",
  author = "Tarja H{\"a}kkinen and Markku Leivo",
  year = "1985",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2425-X",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "508",
  address = "Finland",

  }

  Häkkinen, T & Leivo, M 1985, Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 508, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. / Häkkinen, Tarja; Leivo, Markku.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 508).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen

  AU - Häkkinen, Tarja

  AU - Leivo, Markku

  PY - 1985

  Y1 - 1985

  N2 - Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena käytettävien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siinä arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien säilyvyyttä on tutkittu. Lisäksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumislämpötilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys jälkihoidon vaikutukselle, kutistuma, läpäisevyys ja kemiallinen kestävyys. Käytettäessä sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyvän säilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitettävä erityisesti huomiota sivubetonituotteiden jälkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemmän lämmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eivät kehitä lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.

  AB - Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena käytettävien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siinä arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien säilyvyyttä on tutkittu. Lisäksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumislämpötilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys jälkihoidon vaikutukselle, kutistuma, läpäisevyys ja kemiallinen kestävyys. Käytettäessä sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyvän säilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitettävä erityisesti huomiota sivubetonituotteiden jälkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemmän lämmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eivät kehitä lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.

  KW - concrete

  KW - admixtures

  KW - strength

  KW - binders

  KW - blast furnace slags

  KW - fly ash

  KW - silicate minerals

  KW - durability

  KW - hardening

  KW - byproducts

  M3 - Report

  SN - 951-38-2425-X

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Häkkinen T, Leivo M. Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 508).