Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen

Tarja Häkkinen, Markku Leivo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena käytettävien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siinä arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien säilyvyyttä on tutkittu. Lisäksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumislämpötilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys jälkihoidon vaikutukselle, kutistuma, läpäisevyys ja kemiallinen kestävyys. Käytettäessä sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyvän säilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitettävä erityisesti huomiota sivubetonituotteiden jälkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemmän lämmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eivät kehitä lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages122
ISBN (Print)951-38-2425-X
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number508
ISSN0358-5085

Fingerprint

durability
byproducts

Keywords

  • concrete
  • admixtures
  • strength
  • binders
  • blast furnace slags
  • fly ash
  • silicate minerals
  • durability
  • hardening
  • byproducts

Cite this

Häkkinen, T., & Leivo, M. (1985). Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 508
Häkkinen, Tarja ; Leivo, Markku. / Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 508).
@book{7c683062f99045c69967fe553aa33ef4,
title = "Sivutuotteiden vaikutus betonin s{\"a}ilyvyyteen",
abstract = "Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena k{\"a}ytett{\"a}vien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siin{\"a} arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien s{\"a}ilyvyytt{\"a} on tutkittu. Lis{\"a}ksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumisl{\"a}mp{\"o}tilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys j{\"a}lkihoidon vaikutukselle, kutistuma, l{\"a}p{\"a}isevyys ja kemiallinen kest{\"a}vyys. K{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyv{\"a}n s{\"a}ilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitett{\"a}v{\"a} erityisesti huomiota sivubetonituotteiden j{\"a}lkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemm{\"a}n l{\"a}mmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eiv{\"a}t kehit{\"a} lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.",
keywords = "concrete, admixtures, strength, binders, blast furnace slags, fly ash, silicate minerals, durability, hardening, byproducts",
author = "Tarja H{\"a}kkinen and Markku Leivo",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2425-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "508",
address = "Finland",

}

Häkkinen, T & Leivo, M 1985, Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 508, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. / Häkkinen, Tarja; Leivo, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 508).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen

AU - Häkkinen, Tarja

AU - Leivo, Markku

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena käytettävien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siinä arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien säilyvyyttä on tutkittu. Lisäksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumislämpötilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys jälkihoidon vaikutukselle, kutistuma, läpäisevyys ja kemiallinen kestävyys. Käytettäessä sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyvän säilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitettävä erityisesti huomiota sivubetonituotteiden jälkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemmän lämmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eivät kehitä lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.

AB - Katsaus on yhteenveto betonin sideaineena käytettävien masuunikuonan, lentotuhkan ja silikan vaikutuksesta betonin ominaisuuksiin. Siinä arvioidaan, kuinka perusteellisesti sivutuotebetonien säilyvyyttä on tutkittu. Lisäksi vertaillaan ulkomaisten ja suomalaisten tutkimustulosten eroja ja arvioidaan ulkomaisten tutkimustulosten soveltuvuutta Suomessa suomalaisten ja ulkomaisten sivutuotteiden erojen pohjalta. Hitaasti kovettuvista sivutuotteista valmistetut sideaineet muuttavat ainakin seuraavia betonin ominaisuuksia portlandsementtibetoniin verrattuna: lujuuskehitys, kovettumislämpötilojen vaikutus lujuuskehitykseen, herkkyys jälkihoidon vaikutukselle, kutistuma, läpäisevyys ja kemiallinen kestävyys. Käytettäessä sivutuotteita betonin osa-aineena on betonin valmistuksessa hyvän säilyvyyden saavuttamiseksi kiinnitettävä erityisesti huomiota sivubetonituotteiden jälkihoitoon. Talvibetonoinnissa sivutuotebetonit tarvitsevat pidemmän lämmitysajan kuin portlandsementtibetoni. Lentotuhka ja silika eivät kehitä lujuutta, jos side-aineen masuunikuonapitoisuus on suuri. Lentotuhka soveltuu huokoistettavan betonin osa-aineeksi vain, jos tuhkan hiilipitoisuus on pieni.

KW - concrete

KW - admixtures

KW - strength

KW - binders

KW - blast furnace slags

KW - fly ash

KW - silicate minerals

KW - durability

KW - hardening

KW - byproducts

M3 - Report

SN - 951-38-2425-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkinen T, Leivo M. Sivutuotteiden vaikutus betonin säilyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 122 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 508).