Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana

Translated title of the contribution: Socio-technical change in mining industry: Mining as a social operator

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tämän raportin tavoitteena on luoda ymmärrystä siitä, miten kestävyyttä ja hyväksyttävyyttä rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden käytännöiksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisestä sosioteknisestä muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eivät enää sovellu tämän päivän yhteiskuntaan. Tästä on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhmät ovat asettuneet vastakkain. Tässä julkaisussa rakennetaan viitekehystä, jonka avulla voidaan jäsentää ja analysoida kestävän ja hyväksyttävän kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisenä muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyväksyttävyyteen liittyviä osa-alueita. Raportissa kytketään hyväksyttävyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin käsitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitetään kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen näkökulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeistä yhteiskuntaa tyydyttävällä tavalla ja luovat hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnyttäminen ovat keskeisiä hyväksyttävyyden saavuttamisessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages43
  ISBN (Electronic)978-951-38-8400-0
  Publication statusPublished - 2016
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number251
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • mining industry
  • social license to operate
  • change
  • transition

  Cite this

  Wessberg, N., Kohl, J., & Molarius, R. (2016). Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 251
  Wessberg, Nina ; Kohl, Johanna ; Molarius, Riitta. / Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa : Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 251).
  @book{e32fe16a9a744ed483770ac1ffda6d3e,
  title = "Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana",
  abstract = "T{\"a}m{\"a}n raportin tavoitteena on luoda ymm{\"a}rryst{\"a} siit{\"a}, miten kest{\"a}vyytt{\"a} ja hyv{\"a}ksytt{\"a}vyytt{\"a} rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisest{\"a} sosioteknisest{\"a} muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eiv{\"a}t en{\"a}{\"a} sovellu t{\"a}m{\"a}n p{\"a}iv{\"a}n yhteiskuntaan. T{\"a}st{\"a} on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhm{\"a}t ovat asettuneet vastakkain. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa rakennetaan viitekehyst{\"a}, jonka avulla voidaan j{\"a}sent{\"a}{\"a} ja analysoida kest{\"a}v{\"a}n ja hyv{\"a}ksytt{\"a}v{\"a}n kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisen{\"a} muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyteen liittyvi{\"a} osa-alueita. Raportissa kytket{\"a}{\"a}n hyv{\"a}ksytt{\"a}vyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin k{\"a}sitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitet{\"a}{\"a}n kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeist{\"a} yhteiskuntaa tyydytt{\"a}v{\"a}ll{\"a} tavalla ja luovat hyvinvointia ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}{\"a}n yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnytt{\"a}minen ovat keskeisi{\"a} hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyden saavuttamisessa.",
  keywords = "mining industry, social license to operate, change, transition",
  author = "Nina Wessberg and Johanna Kohl and Riitta Molarius",
  year = "2016",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "251",
  address = "Finland",

  }

  Wessberg, N, Kohl, J & Molarius, R 2016, Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. VTT Technology, no. 251, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa : Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. / Wessberg, Nina; Kohl, Johanna; Molarius, Riitta.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 251).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa

  T2 - Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana

  AU - Wessberg, Nina

  AU - Kohl, Johanna

  AU - Molarius, Riitta

  PY - 2016

  Y1 - 2016

  N2 - Tämän raportin tavoitteena on luoda ymmärrystä siitä, miten kestävyyttä ja hyväksyttävyyttä rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden käytännöiksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisestä sosioteknisestä muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eivät enää sovellu tämän päivän yhteiskuntaan. Tästä on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhmät ovat asettuneet vastakkain. Tässä julkaisussa rakennetaan viitekehystä, jonka avulla voidaan jäsentää ja analysoida kestävän ja hyväksyttävän kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisenä muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyväksyttävyyteen liittyviä osa-alueita. Raportissa kytketään hyväksyttävyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin käsitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitetään kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen näkökulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeistä yhteiskuntaa tyydyttävällä tavalla ja luovat hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnyttäminen ovat keskeisiä hyväksyttävyyden saavuttamisessa.

  AB - Tämän raportin tavoitteena on luoda ymmärrystä siitä, miten kestävyyttä ja hyväksyttävyyttä rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden käytännöiksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisestä sosioteknisestä muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eivät enää sovellu tämän päivän yhteiskuntaan. Tästä on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhmät ovat asettuneet vastakkain. Tässä julkaisussa rakennetaan viitekehystä, jonka avulla voidaan jäsentää ja analysoida kestävän ja hyväksyttävän kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisenä muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyväksyttävyyteen liittyviä osa-alueita. Raportissa kytketään hyväksyttävyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin käsitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitetään kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen näkökulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeistä yhteiskuntaa tyydyttävällä tavalla ja luovat hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnyttäminen ovat keskeisiä hyväksyttävyyden saavuttamisessa.

  KW - mining industry

  KW - social license to operate

  KW - change

  KW - transition

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Wessberg N, Kohl J, Molarius R. Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 251).