Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana

Translated title of the contribution: Socio-technical change in mining industry: Mining as a social operator

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän raportin tavoitteena on luoda ymmärrystä siitä, miten kestävyyttä ja hyväksyttävyyttä rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden käytännöiksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisestä sosioteknisestä muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eivät enää sovellu tämän päivän yhteiskuntaan. Tästä on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhmät ovat asettuneet vastakkain. Tässä julkaisussa rakennetaan viitekehystä, jonka avulla voidaan jäsentää ja analysoida kestävän ja hyväksyttävän kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisenä muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyväksyttävyyteen liittyviä osa-alueita. Raportissa kytketään hyväksyttävyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin käsitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitetään kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen näkökulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeistä yhteiskuntaa tyydyttävällä tavalla ja luovat hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnyttäminen ovat keskeisiä hyväksyttävyyden saavuttamisessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages43
ISBN (Electronic)978-951-38-8400-0
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number251
ISSN2242-1211

Keywords

  • mining industry
  • social license to operate
  • change
  • transition

Cite this

Wessberg, N., Kohl, J., & Molarius, R. (2016). Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 251
Wessberg, Nina ; Kohl, Johanna ; Molarius, Riitta. / Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa : Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 251).
@book{e32fe16a9a744ed483770ac1ffda6d3e,
title = "Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n raportin tavoitteena on luoda ymm{\"a}rryst{\"a} siit{\"a}, miten kest{\"a}vyytt{\"a} ja hyv{\"a}ksytt{\"a}vyytt{\"a} rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisest{\"a} sosioteknisest{\"a} muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eiv{\"a}t en{\"a}{\"a} sovellu t{\"a}m{\"a}n p{\"a}iv{\"a}n yhteiskuntaan. T{\"a}st{\"a} on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhm{\"a}t ovat asettuneet vastakkain. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa rakennetaan viitekehyst{\"a}, jonka avulla voidaan j{\"a}sent{\"a}{\"a} ja analysoida kest{\"a}v{\"a}n ja hyv{\"a}ksytt{\"a}v{\"a}n kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisen{\"a} muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyteen liittyvi{\"a} osa-alueita. Raportissa kytket{\"a}{\"a}n hyv{\"a}ksytt{\"a}vyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin k{\"a}sitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitet{\"a}{\"a}n kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeist{\"a} yhteiskuntaa tyydytt{\"a}v{\"a}ll{\"a} tavalla ja luovat hyvinvointia ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}{\"a}n yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnytt{\"a}minen ovat keskeisi{\"a} hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyden saavuttamisessa.",
keywords = "mining industry, social license to operate, change, transition",
author = "Nina Wessberg and Johanna Kohl and Riitta Molarius",
year = "2016",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "251",
address = "Finland",

}

Wessberg, N, Kohl, J & Molarius, R 2016, Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. VTT Technology, no. 251, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa : Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. / Wessberg, Nina; Kohl, Johanna; Molarius, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 251).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa

T2 - Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana

AU - Wessberg, Nina

AU - Kohl, Johanna

AU - Molarius, Riitta

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Tämän raportin tavoitteena on luoda ymmärrystä siitä, miten kestävyyttä ja hyväksyttävyyttä rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden käytännöiksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisestä sosioteknisestä muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eivät enää sovellu tämän päivän yhteiskuntaan. Tästä on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhmät ovat asettuneet vastakkain. Tässä julkaisussa rakennetaan viitekehystä, jonka avulla voidaan jäsentää ja analysoida kestävän ja hyväksyttävän kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisenä muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyväksyttävyyteen liittyviä osa-alueita. Raportissa kytketään hyväksyttävyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin käsitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitetään kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen näkökulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeistä yhteiskuntaa tyydyttävällä tavalla ja luovat hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnyttäminen ovat keskeisiä hyväksyttävyyden saavuttamisessa.

AB - Tämän raportin tavoitteena on luoda ymmärrystä siitä, miten kestävyyttä ja hyväksyttävyyttä rakentavat prosessit voivat vakiintua kaivosteollisuuden käytännöiksi. Kaivostoiminnan uudessa nousussa on kyse laajasta systeemisestä sosioteknisestä muutoksesta, jossa vanhat toimintatavat eivät enää sovellu tämän päivän yhteiskuntaan. Tästä on aiheutunut yhteiskunnallisia konflikteja, joissa kaivosteollisuus ja sidosryhmät ovat asettuneet vastakkain. Tässä julkaisussa rakennetaan viitekehystä, jonka avulla voidaan jäsentää ja analysoida kestävän ja hyväksyttävän kaivosteollisuuden muotoutumista sosioteknisenä muutosprosessina. Julkaisu on osa Tekesin rahoittamaa Sustainable Acceptable Mining (SAM) -hanketta. Raportissa on avattu kaivosteollisuuden hyväksyttävyyteen liittyviä osa-alueita. Raportissa kytketään hyväksyttävyys yritysvastuullisuuden, sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin käsitteisiin. Tarvittava muutosprosessi on kuvattu monitasoisen muutoksen mallin (Multilevel Perspective Model, MLP) avulla. Raportin tuloksena esitetään kaivosteollisuuden muutosprosessi sosioteknisen muutoksen näkökulmasta. Vastuullisessa kaivosteollisuudessa yritykset huolehtivat toiminnan riskeistä yhteiskuntaa tyydyttävällä tavalla ja luovat hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan, jolloin kansalaiset kokevat voivansa luottaa toimijoihin. Luottamus ja sen synnyttäminen ovat keskeisiä hyväksyttävyyden saavuttamisessa.

KW - mining industry

KW - social license to operate

KW - change

KW - transition

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wessberg N, Kohl J, Molarius R. Sosiotekninen muutos kaivosteollisuudessa: Kaivosteollisuus yhteiskunnallisena toimijana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 43 p. (VTT Technology; No. 251).