SOFIE - kenttämalliohjelmisto tulipalojen numeeriseen simulointiin

Jouni Björkman

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

SOFIE on uusi kansainvälisenä yhteistyönä kehitetty virtauslaskentaan perustuva kenttämalliohjelmisto erityisesti tulipalojen numeeriseen simulointiin. Ohjelmisto ratkaisee esimerkiksi lämpötilan, kaasujen virtausnopeuden ja pitoisuuden huonepalon laskenta-alueessa laskentakopin tarkkuudella. Käytännön palosimuloinnissa kenttämalli pääsee parhaiten oikeuksiinsa erikoiskohteiden ja suurten tilojen tulipalojen simuloinnissa, mihin muut simulointimallit eivät sovellu parhaalla mahdollisella tavalla. Ohjelmistoa on jo sovellettu muutamiin kohteisiin, ja sen ennusteet ovat melko hyvässä sopusoinnussa palokokeista mitattujen suureiden kanssa. Ohjelmiston kehitystyö jatkuu ja siihen lisätään sekä sen käyttöä helpottavia että erityisesti paloilmiöitä kuvaavia uusia malleja.
Original languageFinnish
Pages (from-to)26-27
JournalPalontorjuntatekniikka
Issue number4
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{7e90cfaae6d8420283a2dbbb7c481eb2,
title = "SOFIE - kentt{\"a}malliohjelmisto tulipalojen numeeriseen simulointiin",
abstract = "SOFIE on uusi kansainv{\"a}lisen{\"a} yhteisty{\"o}n{\"a} kehitetty virtauslaskentaan perustuva kentt{\"a}malliohjelmisto erityisesti tulipalojen numeeriseen simulointiin. Ohjelmisto ratkaisee esimerkiksi l{\"a}mp{\"o}tilan, kaasujen virtausnopeuden ja pitoisuuden huonepalon laskenta-alueessa laskentakopin tarkkuudella. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n palosimuloinnissa kentt{\"a}malli p{\"a}{\"a}see parhaiten oikeuksiinsa erikoiskohteiden ja suurten tilojen tulipalojen simuloinnissa, mihin muut simulointimallit eiv{\"a}t sovellu parhaalla mahdollisella tavalla. Ohjelmistoa on jo sovellettu muutamiin kohteisiin, ja sen ennusteet ovat melko hyv{\"a}ss{\"a} sopusoinnussa palokokeista mitattujen suureiden kanssa. Ohjelmiston kehitysty{\"o} jatkuu ja siihen lis{\"a}t{\"a}{\"a}n sek{\"a} sen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} helpottavia ett{\"a} erityisesti paloilmi{\"o}it{\"a} kuvaavia uusia malleja.",
author = "Jouni Bj{\"o}rkman",
year = "1996",
language = "Finnish",
pages = "26--27",
journal = "Palontorjuntatekniikka",
issn = "0031-0476",
number = "4",

}

SOFIE - kenttämalliohjelmisto tulipalojen numeeriseen simulointiin. / Björkman, Jouni.

In: Palontorjuntatekniikka, No. 4, 1996, p. 26-27.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - SOFIE - kenttämalliohjelmisto tulipalojen numeeriseen simulointiin

AU - Björkman, Jouni

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - SOFIE on uusi kansainvälisenä yhteistyönä kehitetty virtauslaskentaan perustuva kenttämalliohjelmisto erityisesti tulipalojen numeeriseen simulointiin. Ohjelmisto ratkaisee esimerkiksi lämpötilan, kaasujen virtausnopeuden ja pitoisuuden huonepalon laskenta-alueessa laskentakopin tarkkuudella. Käytännön palosimuloinnissa kenttämalli pääsee parhaiten oikeuksiinsa erikoiskohteiden ja suurten tilojen tulipalojen simuloinnissa, mihin muut simulointimallit eivät sovellu parhaalla mahdollisella tavalla. Ohjelmistoa on jo sovellettu muutamiin kohteisiin, ja sen ennusteet ovat melko hyvässä sopusoinnussa palokokeista mitattujen suureiden kanssa. Ohjelmiston kehitystyö jatkuu ja siihen lisätään sekä sen käyttöä helpottavia että erityisesti paloilmiöitä kuvaavia uusia malleja.

AB - SOFIE on uusi kansainvälisenä yhteistyönä kehitetty virtauslaskentaan perustuva kenttämalliohjelmisto erityisesti tulipalojen numeeriseen simulointiin. Ohjelmisto ratkaisee esimerkiksi lämpötilan, kaasujen virtausnopeuden ja pitoisuuden huonepalon laskenta-alueessa laskentakopin tarkkuudella. Käytännön palosimuloinnissa kenttämalli pääsee parhaiten oikeuksiinsa erikoiskohteiden ja suurten tilojen tulipalojen simuloinnissa, mihin muut simulointimallit eivät sovellu parhaalla mahdollisella tavalla. Ohjelmistoa on jo sovellettu muutamiin kohteisiin, ja sen ennusteet ovat melko hyvässä sopusoinnussa palokokeista mitattujen suureiden kanssa. Ohjelmiston kehitystyö jatkuu ja siihen lisätään sekä sen käyttöä helpottavia että erityisesti paloilmiöitä kuvaavia uusia malleja.

M3 - Article

SP - 26

EP - 27

JO - Palontorjuntatekniikka

JF - Palontorjuntatekniikka

SN - 0031-0476

IS - 4

ER -